Ρετρό παιδικές χαρές

Παιδική Χαρά. Και το μόνο το άκουσμα της έξης γεννάει χιλιάδες αναμνήσεις. Πόσες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ανεμελιάς και ατέλεωτων συναισθημάτων περάσαμε όλοι μας εκεί, κάνοντας κούνια, τραμπάλα, τσουλήθρα και τόσα άλλα? Πάνω στον νεανικό μας παρορμητισμό πόσες φορές χτυπήσαμε και κινδυνέψαμε και με κάτι πιο σοβαρό? Παρόλα αυτά ζήασαμε σαν παιδιά και αυτό είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση μας. Ούτε μαλθακοί γίναμε, ούτε μαμούχαλοι μπροστά σε μιά οθόνη υπολογιστή. Ζήσαμε εκεί έξω με δυσκολίες, με επικινδυνότητες, με αντιξοότητες αλλά και χαρές. Σκληραγωγηθήκαμε και περάσαμε ομαλά από την παιδική ηλικία που την ζήσαμε ολοκληρωμένα, στην εφηβεία και μετά στην ενηλικίωση και στην ωρίμανση. Όμορφα, ομαλά και ισορροπημένα.
Παρεμπιπτόντως η δική μου ρετρό παιδική χαρά ήταν κοντά στο σπίτι μου και για χρόνια αποτελούσε το σημείο που οι χαρές όλων μας σαν παιδιά ήταν στο απώγειο. Τώρα η παιδική χαρά εγκαταλελειμμένη μας γεμίζει αισθήματα λύπης και απογοήτευσης για το παρελθόν που έφυγε και φαντάζει τόσο μακρινό. Κρίμα.
 
Εδώ καταθέτουμε τις αναμνήσεις μας από παιδικές-χαρές, κούνιες κλπ που συχνάζαμε.

Με την ευκαιρία παραθέτω και ένα ρετρό παιχνίδι από παιδική χαρά.

Προσωπικά, "σκιάζομαι" και μόνο που το βλέπω !

attachment.php
Πείτε μου πως είναι φωτό από την πάπια κούνια της παιδικής χαράς της πλατείας Δαβάκη;Αν ναι είναι εύκολο να την έχω;( Δεν ανοίγει η συγκεκριμένη φωτό) το υπέθεσα από την συζήτηση ότι ίσως είναι από αυτές τις κουνιες τις παλιές της πλατείας Δαβάκη
 
Σαν αυτη τη παπια ειχε πολλες στη Καλλιθεα! Και απο οτι θυμαμαι οι κουνιες υπηρχαν σχεδον σε ολα τα ζωα! Ακομα θυμαμαι την κουνια με τη φωκια που φοραγε ναυτικο καπελο :eek: !!!!

Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι ολες οι τωρινες παιδικες χαρες δεν εχουν την χαρακτηριστικη πανυψηλη στρυφογυριστη τσουληθρα που κυριαρχουσε στα 80's! Γιατι αραγε?!

Καπως σαν και αυτην

36.JPG
Αυτή την φώκια με το καπέλο την θυμάμαι κι εγώ … θα ήταν υπέροχο αν κάποιος την είχε σε φωτό!!!
 
Θυμάμαι μια παιδική χαρά απέναντι από το Λούνα Παρκ του Ν. Φαλήρου. Ήταν πολύ μεγάλη με πάρα πολλές δραστηριότητες. Είχε και καφέ για τους μεγάλους μέσα... Είχε τσουλήθρες διαφόρων ειδών που δεν είχα δει στις παιδικές χαρές της γειτονιάς μου. Είχε και εκείνα τα τρομερά ζωάκια με το ελατήριο που κουνάς με το βάρος σου. Οι γονείς μου μας πήγαιναν σπάνια εκεί γιατί έπρεπε να πάρουμε λεωφορείο για να φτάσουμε εκεί. Δε θυμάμαι αν είχε κάποιο συμβολικό εισητήριο... Θυμάται κάποιος αυτή την παιδική χαρά;

Άμα θυμάσαι τις κούνιες σε σχήμα πάπιας στην Καλλιθέα, είσαι πολύ νέος!


Οι κούνιες στην πλατεία Δαβάκη ήταν όλες πύραυλοι, στα νεώτερα χρόνια αντικαταστάθηκαν με ζωάκια.


Στη Χαροκόπου ήταν οι κλασικές με το ξύλινο απλό κάθισμα για τα μεγάλα παιδιά και για τα μικρότερα με καθισματάκι.
Θυμάμαι τις κουνιες πυραύλους… πω πω τι μου θυμίσατε!! Μακάρι να υπήρχε κάποια σχετική φωτό με αυτές !!
 
Θυμάμαι ένα είδος κούνιας μάλλον ξύλινης, με 2 καθίσματα αντικρυστά (σαν τραμπάλα) που κρεμόταν από τις 2 άκρες, έτσι ώστε κουνιόταν μπρός-πίσω, και ταυτόχρονα ανεβοκατέβαινε λόγω των αξόνων από τους οποίους κρεμόταν, αλλά πάντα παρέμενε οριζόντια. Περίπου σαν τη φωτογραφία, αλλά μεγαλύτερη.
1709180018982.png

Επίσης κούνια-παγκάκι μεταλλική, με 2 καθίσματα αντικρυστά σαν παγκάκια, για 2-3 παιδια στην κάθε άκρη, και είχε μεταλλική βάση που ένωνε τα 2 παγκάκια. 'Εμπαινες από το πλάι πατώντας στη βάση και καθόσουν, και νομίζω ότι μπορούσαν τα παιδιά σπρώχνοντας τη βάση με τα πόδια εναλλάξ να την κάνουν να κινηθεί, αλλά πάντα το εύκολο ήταν να σπρώξει κάποιος από έξω. Ενδεικτική φωτογραφία:
1709180176641.png

Για τις ξύλινες βάρκες-κούνιες που αναφέρθηκαν πριν, θυμάμαι υπήρχαν στο τέρμα των λεωφορείων της Παλιάς Πεντέλης μέχρι πρόσφατα σχετικά, ίσως να υπάρχουν ακόμα.

Στο Πεδίο του Άρεως, τέλη δεκαετίας '70 θυμάμαι μια κατασκευή μεταλλική σε σχήμα σκελετού αεροπλάνου, που μπορούσες να σκαρφαλώσεις, περίπου όπως της φωτογραφίας.
1709180536710.png

Στα Κάτω Πατήσια που έμενα μικρός, πηγαίναμε για κούνιες στην πλατεία Αμερικής και στην πλατεία Καλλιγά (πάνω από τον Άγιο Ανδρέα).

Επίσης μας πήγαιναν στο "πάρκο της Νέας Ιωνίας", αν το θυμάμαι καλά, αλλά δεν ξέρω που ακριβώς βρισκόταν αυτή η παιδική χαρά. Ίσως κάποιος που έμενε κοντά να τη θυμάται. Μου φαινόταν τεράστια τότε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θυμάμαι κούνιες όπως της φωτό 1, με μια ζώνη από μεταλλο τυλιγμένη με λάστιχο για προστασία...(!)
Στη φωτό 2 η τσουλήθρα φαινεται επικίνδυνη για παιδιά λόγω των πλαινών ανοιγμάτων (σαν κυψέλες)...
 

Συνημμένα

  • 1.jpg
    1.jpg
    356,9 KB · Προβολές: 6
  • 2.jpg
    2.jpg
    93,8 KB · Προβολές: 6
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα