Ρετρό πλανόδιοι

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Δεκαετία 80 στα μέσα πέρναγε από την γειτονία μου ο Κυρ Γιώργης ο ψαράς με το τρίκυκλο. Πουλούσε συνήθως γαύρο και φώναζε για σχάρα, για σουβλάκι". Επίσης θυμάμαι τον γιαουρτά (είδα πριν μερικές μέρες ένα φορτηγάκι που έγραφε στα πλάγια "γιαούρτι πρόβιο") και τον ανθοπώλη με το κόκκινο φορτηγάκι του που πουλούσε εκτός από φυτά καστανόχωμα. Μια φορά είχα δει και κάποιον με άμαξα με άσπρο άλογο που πούλαγε σκόρδα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από πλανόδιους θυμάμαι τους γύφτους με τις πατάτες και τις πλαστικές καρέκλες. 'Οποιος ήθελε πλαστική καρέκλα για κήπο ή βεράντα σε αυτούς έβρισκε.
 
Εγω θυμαμαι τον κουλουρα στο Πεδιον του Αρεως στην Αθηνα κοντο, λεπτο και σβελτο με ενα μουστακακι,μια φιγουρα που λες οτι ξεπηδησε απο τα 50'ς. Το κεφαλι του απο πανω ηταν πλακουτσωτο απο τη σανιδα που κουβαλουσε. Τον εβλεπα μεχρι πριν μια εικοσιπενταετια στη Βικτωρια. Αμυδρα στα μεσα της δεκαετιας του 70 θυμαμαι και το μαναβη που ερχοταν με καρο που το σερνε αλογο στη Κυψελη στη Σπετσων και διπλα του να περνανε αυτοκινητα!
 
Πρόλαβα επίσης, μανάβη με κάρο, και εφημεριδοπώλη που έδενε την εφημερίδα στο σκοινάκι, κι από εκεί ανέβαινε στους ορόφους...
 
Φετσόλαδα, τσιγαρόλαδα, κακοοοσταφίδα! Επίσης καρέκλες, ο καρεκλαας, καρεκλάας. Ραδιιικιο, ραδίιικιο (υπάρχει ακόμη). Επίσης μια γριούλα που ήταν συνήθως στον Άγιο Τίτο και έλεγε χαμηλόφωνα μοσχολίβανο, καρβουνάκια. Χώρια τον Μανώλα με το χαχόλικο παντελόνι που έκανε μεταφορές με το καρότσι του.
 
θυμαμαι στο χωριό μας να περνούν ο ψαρας και ο μαναβης, και οι δυο με αγροτικό αυτοκίνητο, διαλαλώντας την πραμάτεια τους...επίσης και ενας τυπος με πλαστικές καρεκλες, γλάστρες, ποτηρια και ειδη οικιακης χρησης στην καρότσα...

επίσης στην παραλία που πηγαιναμε για μπανιο ερχόταν ο πλανόδιος που πουλούσε λουκουμάδες με ζαχαρη...

στα πανηγύρια και στις λαικες αγορές έβλεπες πολλούς πλανόδιους, πουλούσαν εκκλησιαστικά είδη, ρούχα, παιχνίδια, ειδη οικιακης χρησης, σουβλάκια/λουκάνικα/σαντουιτς με σουβλάκι ή με λουκάνικο και πατατες, αναψυκτικά, χυμούς, νερό,μαλλί της γριάς, γλυφιτζουρια, ποπκορν...

στην πόλη έχουμε τον κουλουρά που κάθε μερα φερνει ζεστα κουλούρια και πουλα στο δρόμο, τους καστανάδες κατα τους χειμερινους μηνες...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μέχρι πριν μερικά χρόνια θυμάμαι ότι περνούσαν διάφοροι από περιοχή κοντά στον Πειραιά που μένω...

"Όλα τα είδη ηλεκτρικής καθαρίζω και διορθώνω. Ηλεκτρικά, τηγάνια, κατσαρόλες καθαρίζω και διορθώνωωω"...... "Φυτά και διάφορα λουλούδιαα...Κουμαρόχωμα, κοκκινόχωμα, γλάστρεεες" (Φοβερή σύμπτωση: Τώρα που το γράφω περνάει ένας απ' εξω αλλά δεν ξεχωρίζω ακριβώς τι λέει, κάτι ότι έχει χαρτί κουζίνας"... Επίσης συχνά περνούν διάφοροι παλιατζήδες!
 
Θυμάμαι αρκετούς πλανόδιους στην επαρχιακή πόλη που μεγάλωσα που πουλούσαν πάγο για τις παγωνιέρες (υποκατάστατο του ψυγείου, την έχω ακόμα αποθηκευμένη στην Ελλάδα), φρούτα και λαχανικά με το κάρο, γιαούρτι, χαλβά και σάμαλι σε τάβλα. Επίσης γανωτζήδες και παγωτατζήδες. Στην Αθήνα είχα δει 2-3 φορές έναν τύπο που πουλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ιδιόμορφη φωνή "φτεράαααααα" μαζεύοντας πολύ κόσμο που κάνανε αστεία. Ανδρέα νομίζω τον έλεγαν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
perlastar είπε:
Ο πιο χαρακτηριστικός πλανόδιος που θυμάμαι από παλιά, είναι ένας που πουλούσε μπουγάτσες και τυρόπιτες στη γειτονιά μου. Τον αναγνωρίζαμε και μόνο από τον ήχο της μηχανής. Τις είχε σε γυάλινη βιτρίνα, και ήταν πάντα ζεστές και φρέσκιες. Η φωνή του ήταν πολύ δυνατή και αντηχούσε σε όλη τη γειτονιά "μπουγάτσα-τυρόπιτα!"

Πριν απο λίγο καιρό πέτυχα έναν τύπο, ακριβώς όπως τον περιγράφεις...

Περίεργο... Κυκλοφορούν ακόμα.

Αρκετοί λούστροι περιμένουν...

Στην Αθήνα 3ης Σεπτεμβρίου & Σατωβριάνδου 1954 (φωτο Leonard Gianadda)

3ης Σεπτεμβρίου & Σατωβριάνδου (1954) Léonard Gianadda.jpg

Μανάβης και παγωτατζής , Αθηνάς & Κρατίνου 1954 (φωτο Leonard Gianadda)

& Κρατίνου (1954) Léonard Gianadda.png

Μανάβηδες στην Πλάκα 1961 (φωτο Derek Wagon)

- Οδός Αδριανού (Αύγουστος 1961) derek wagon.jpg

& Κρατίνου (1954) Léonard Gianadda.png
 
perlastar είπε:
Ο πιο χαρακτηριστικός πλανόδιος που θυμάμαι από παλιά, είναι ένας που πουλούσε μπουγάτσες και τυρόπιτες στη γειτονιά μου.
Δεν με παραξενευει καθολου! :)

Στην γειτονια μου περναει καθε απογευμα στις 5 με ενα μικρο βανακι τροποιημενο σε βιτρινα φωνοζοντας

"Μπουγαααααααααατσα -Τυροπιτα". :D

Τωρα γιατι το Μπουγατσα το φωναζει μακροσυρτο....θα σας γελασω! :what:

Eagle 1 είπε:
Θυμάμαι αρκετούς πλανόδιους στην επαρχιακή πόλη που μεγάλωσα που πουλούσαν πάγο για τις παγωνιέρες (υποκατάστατο του ψυγείου, την έχω ακόμα αποθηκευμένη στην Ελλάδα)....
Τον παγοπωλη - οπως και το ψυγειο παγου - τα προλαβα επισης! :D

Ακομα θυμαμαι το χαρακτηριστικο κιτρινο τρικυκλο που ειχε στην καροτσα του φορτωμενες τις κολωνες παγου.

Ομως ακομα πιο χαρακτηριστικη ηταν η μορφη του κυρ Βαφειαδη....

ηλιοκαμενος,με γκριζαρισμενα μαλλια και μουστακι,ψαθινο καπελο και φωνη βραχνη αλλα καμπανα, περνουσε καθε καλοκαιρι απο το εξοχικο μας

και τον ακουγες απο την ανηφορα ακομα να φωναζει..."Βαφειαδης....Ο παγος".

Ο Θεος να εχει αναπαυμενη την ψυχουλα του... :(

Οσο για το ψυγειο παγου,δυστυχως δεν το κρατησαμε... :(

Χρονια αργοτερα οταν καναμε επεκταση στην βεραντα του εξοχικου,αναγκαστικα οτι παλιο υπηρχε τοτε "θαφτηκε" μεσα. :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακόμα ένας μανάβης με κάρο στου Φιλοπάππου, στο όχι και τόσο μακρινό 1976.

(Φωτο David Rostance)

filpp1976.jpg
 
Πωλητής σπόγγων στο Σύνταγμα ,το 1976. 1976. syntgm spg.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
Και η μετεξέλιξη του συγκεκριμένου δρόμου,
Με μπερδεύει όμως το δεξί κτήριο. Το 1976 έμοιαζε να έχει τουλάχιστον έναν όροφο ακόμη ενώ τώρα είναι μονώροφο και με κεραμίδια.

Πάντως φοβερή η θέα από τη βεράντα του παλιού κτηρίου της γωνίας, δεν μπορείτε να πείτε. Τουλάχιστον η αυλή του ισογείου είχε ασπροβαμμένο τοίχο, όχι ένα γκρίζο ντουβάρι.
 
Άλλοι δύο πλανόδιοι πωλητές στην Αθήνα του 1965, σε φωτογραφίες του τότε φοιτητή Charles W. Cushman από το ταξίδι του στην Ελλάδα.

1035231_13522702_1710726762509964_2455523367016871673_o.jpg


1035095_P14316.jpg


^ Αιόλου και Αδριανού στη Πλάκα

Πηγή: www.lifo.gr
 
Άλλοι δύο πλανόδιοι πωλητές στην Αθήνα του 1965, σε φωτογραφίες του τότε φοιτητή Charles W. Cushman από το ταξίδι του στην Ελλάδα.

pl1.jpg

pl2.jpg

^Αιόλου και Αδριανού στη Πλάκα

Πηγή
 
Λοιπον στο Μετς οπου μενω πριν απο τρεις περιπου βδομαδες συνεβη κατι το οποιο ειλικρινα δεν ειχα ξαναδει: βγηκε να πουλησει την πραματεια του ενας πλανοδιος ιχθυοπωλης! Διαβασα οτι αρκετοι που εργάζονται στην Ιχθυόσκαλα ή είναι αλιεργάτες δεν πληρωνονται παντα σε χρημα. Οι εργοδότες τους, τους δίνουν μερικά τελάρα με ψάρια και έτσι βγαίνουν χυμα στις γειτονιες για να τα "ξεφορτωθουν". Δεν ξερω τι ισχυε στη συγκεκριμενη περιπτωση, αλλα υποσχομαι οτι την επομενη φορα θα βγαλω φωτο!

Για την ωρα, ιδου μια "αρχαια" φωτο που βρηκα απο εναν πλανοδιο ιχθυοπωλη στα Γιαννενα.

P1880405.jpg
 
Διαβασα οτι αρκετοι που εργάζονται στην Ιχθυόσκαλα ή είναι αλιεργάτες δεν πληρωνονται παντα σε χρημα. Οι εργοδότες τους, τους δίνουν μερικά τελάρα με ψάρια και έτσι βγαίνουν χυμα στις γειτονιες για να τα "ξεφορτωθουν".

Υπαρχει το εξης κολπο: μεγαλα ψαρια-αστακοι-καραβιδες οπου δεν μπορουν να πωληθουν στον παγκο της γειτονιας για να μην πεταχτουν τα παιρνει υπαληλος τα βαζει σε προχειρο ψυγειο με παγο,παει στην πιο μεγαλη εταιρια της περιοχης και τα αφηνει στην υποδοχη ''ειναι για τον κυριο διευθυντη,μας εδωσαν παραγγελια'' φυσικα και γινεται ενα σουσουρο τηλεφωνα κλπ οπου φυσικα ακρη δεν βγαινει, του λενε παρτο πισω δεν ξερουμε τιποτα και τοτε αυτος κλαψουριζει πως θα του βαλει τις φωνες το αφεντικο-αμα το παει πισω θα τον διωξουν-εχει αρχισει να λειωνει ο παγος και θα το πληρωσει αυτος απο την τσεπη του και τετοια. Μεσα στην ολη μανουρα ολο και καποιος θα φιλοτιμηθει να του πει ''ελα παρα αυτα και αστο'' ετσι ο υπαλληλος απο το τιποτα βγαζει μαυρα ετσω και αυτα τα λιγα, το αλιευμα αλλιως θα πεταγοταν ενω τωρα εστω λιγα ευρω (δραχμες καποτε) μπηκαν ''τσεπε''.
 
Eκτος των συνηθισμενων πλανοδιων, μαναβη, ψαρα, γιαουρτα, παγωτατζη, κουλουρα, καρεκλα, μου ειχε κανει εντυπωση ο γανοτζης. Δεν ξερω αν ετυχε να δειτε ποτε γανοτζη? Γυρνουσε, λοιπον αυτος τις γειτονιες φωνα ζοντας"γανοτζηηηηης-γανοτζηηηηηης" και κουβαλοντας μια συσκευη, σαν φουφου στην πλατη και μαι μεγαλη τσαντα στο χερι. Αν καποια νοικοκυρα ηθελε να επιδιορθωσει κουταλια πειρουνια, κανενα χαλκινο ταψι κτλ, τον φωναζε στην αυλη, εστεινε τα μηχανηματα αυτος κι αρχιζε την δουλεια. Σηγουρα και καποιες αλλες γειτωνισες θαχαν σκευη για επισκευη και τα εφερναν,οποτε η εργασια διαρκουσε καμποσες ωρες. Τοτε τα κουταλοπειρουνα μαλλον ειταν σιδερενια και για αποφυγη σκουριας εβαζαν μια επιστρωση, (γανωμα) δεν θυμαμαι με τι υλικο, επισης καποια χαλκινα ταψια που χρισιμοποιουσαν στους ξυλοφουρνους.
 
Πίσω
Μπλουζα