(Ρετρό) ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν υπάρχουν πια

VAGBITH είπε:
Άνοιξη-Καλοκαίρι 1988, ΔΙΑΥΛΟΣ 10, εκπομπή "Χωρίς Ανάσα" με τον Κώστα Μυλωνά!!! Την άκουγα φανατικά κάθε απόγευμα...
Πιο παλιά νομίζω ότι ήταν στον Top FM..
 
Καλησπέρα σε όλους και όλες! Σχετικά με τη δημοσίευση της stelliana για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των νοτίων προαστίων, να προσθέσω ότι τα παιδιά της ραδιοφωνίας Rainbow τα είχα συναντήσει τότε. Αυτοί που είχαν τα ραδιοφωνία Warriors ήταν συμμαθητές μου (ο Μανόλης και ο άλλος που δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα, μόνο το επώνυμο). Όταν η Αστυνομία επέδραμε στο σπίτι του Μανόλη (φτηνά τη γλύτωσε), ο άλλος μετά από 2-3 ημέρες ξανάρχισε τις εκπομπές από αλλού. Αυτό ήταν πείσμα!!!
 
panp είπε:
Kαι το σήμα (για όσους ξέρουν νότες) πήγαινε κάπως έτσι : Sol-Do-Re-Fa-Mi-Re-Do-La / La-Re-Mi-Fa-Do-Si (*)/ Sol-Do-Re-Fa-Mi-Re-Do-La / La-Sol-Do-Re-Do (*), στις φράσεις με τα αστεράκια, τραγουδιστά "Ελλάδα - Ελλάδα", "Ελλάδα FM". Θύμιζε αρκετά το σήμα του 984.
Πολύ χαρακτηριστικό το σήμα του όντως...το θυμάμαι πολύ καλά και πράγματι θύμιζε του 984. Από αυτόν το σταθμό μάλιστα μου έχει μείνει έντονα και μια κόντρα γύρω στο 1990 με τον Jeronymo Groovy ο οποίος εξέπεμπε σε διπλανή συχνότητα. Πολύ συχνά οι δύο σταθμοί αντάλασσαν κατηγορίες ότι ο ένας "έριχνε παράσιτα" ή παρέμβαινε στη συχνότητα του άλλου...αλησμόνητες εποχές :D
 
Καταχώρηση στο PIXEL NG #143:

53891.jpg

Η μια πλευρά της κάρτας μέλους του Fan Club...

53892.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mitch Bucannon είπε:
¨οχι τόσο ρετρό, κάπου στα μέσα- τέλη 90 ο eva 98.6. Νομίζω είχε κάποια ανάμιξη στο σταθμό η Ρ.Κορομηλά. Μετά ονομάστηκε σούπερ σταρ, έπειτα άλλαξε πάλι δυο τρια ονόματα και μουσικά στυλ και τώρα είναι ο ντέρτι.
H Ρουλα Κορομηλα πρεπει να ηταν διευθυντρια προγραμματος.Μια εποχη εκανε εκπομπη και ο Βαλεντινο του SFERA.
 
Εγώ γύρω στο '83 θυμάμαι το "ράδιο Βερόνικα", τον "Γιάννη τον Σερραίο" τους "αδελφούς Esperando" και τον "Blackmam". Αυτοί βέβαια ήταν όλοι στα AM. Τα FM δεν ήταν πολύ διαδεδομένα. Ο "Νίκος ο Βερόνικα" νομίζω εξέπεμπε από το Χαλάνδρι, ο Σερραίος από την Πετρούπολη και ο Blackman από το Κερατσίνι. Ο Βερόνικα εκείνη την εποχή ξεκινούσε τα απογεύματα πάντα με μερικά τραγούδια των 2002GR: Μαγική αυλή, Εσύ μου'πες πως μ'αγαπάς κλπ. Νομίζω ήταν από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς σταθμούς.

Θυμάμαι επίσης πολλοί "ραδιοπειρατές" μαζευόντουσαν σε ένα καφέ στον Άγιο Παντελεήμονα" (moustache ή mustang ή κάπως έτσι το όνομά της) μέχρι το 1983 που έγινε η "Ακαδημία Μπιλιάρδου". Στέκι συνάντησης επίσης ήταν τα δύο καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη στο τέρμα της Ηφαίστου στο Μοναστηράκι. Εκεί έβρισκες ότι ήθελες - μέχρι έτοιμο πομπό. (Θυμάμαι αγοράσαμε έτοιμο πομπό 5W σε κομματάκια και τον συναρμολογήσαμε με τις οδηγίες χρήσης. Μετά γυρνάγαμε με το ποδήλατο και ένα τραντζιστοράκι στο χέρι για να δούμε που έπιανε). Πολλοί σταθμοί επίσης έδιναν και τηλέφωνα για αφιερώσεις ή εάν ήθελες άφηνες το τηλέφωνό σου για "επικοινωνία". Δηλαδή για βραδυνή κουβεντούλα με άλλους ακροατές- ακροάτριες.

Όσον αφορά τα FM όπως είπα δεν ήταν πολύ διαδεδομένα τότε. Λίγοι σταθμοί και αυτοί κυρίως με "ξένα". Συνήθως οι νέοι σταθμοί έφεραν μπροστά το γράμμα "Α" που υποδήλωνε ότι ήταν νέος (πχ: Α72)

Αυτή φίλοι-ες μου είναι η δική μου εμπειρία από τους "πειρατικούς"...
 
Haros είπε:
Τις τελευταιες ημερες στο γιουτουμπ κυκλοφορουν ηχητικα αποσπασματα απο τον Jeronimo Groovy και απο τον Pop fm

Jeronymo Groovy 1991

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεγάλη λατρεία και οι δύο, ειδικά ο pop fm μεγάλο κόλλημα το '91-'92. Ο JGRS ( για εμένα ) λίγο πιο μετά το 1993 οταν είχε ανανεώσει το πραγραμμά του, euro house forever !. Μετά ηρθε ο kiss και τους έφαγε και τους δύο... Thanks για το ανέβασμα.
 
Shakti είπε:
Ατλαντίς στις μεγάλες του δόξες μέσα δεκαετίας 90 πριν τον κλείσουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους στην μεγάλη σφαγή του ραδιοφώνου απο τις σαύρες.*
*κωδικοποιημένο όνομα προς αποφυγή κομματικών [edit] dead pic [edit]

Αρχές δεκαετίας 90 περνούσα άπειρες ώρες να μαγνητοφωνώ ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχω τις κασέτες αλλά έχω πάρα πολλά χρόνια να βάλω οτιδήποτε να ακούσω. Έχω ακόμα και ηχητικά ντοκουμέντα απο την εποχή που έκλεισαν μαζικά τους σταθμούς και τις τελευταίες εκπομπές διαμαρτυρίας. Θα αποτελούσε πιστεύω ένα ωραιότατο ηχητικό αρχείο αλλά δεν έχω ιδέα πως θα μπορούσα να τις περάσω σε ψηφιακή μορφή. Έχω δει ένα μηχάνημα στο τελεμάρκετινγκ που είναι ένα σε όλα και αυτόματα κάνει την μετατροπή και ψηφιακή αποθήκευση. Όταν με το καλό μπορέσω θα το πάρω και θα τα ψηφιοποιήσω.
Toν ATLANTIS 105,2 εννοείς; Μα, δεν έχει κλείσει...

_________________________________________________________________________

Εγώ άκουγα τον ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ 87,5. Είχε και το επίσημο chart του Mtv Europe, κάπου λίγο μετά τα μέσα του 1995. Στο σήμα της εκπομπής αυτής, είχαν το "Bittersweet Symphony" των Verve, εκεί το αγάπησα αυτό το κομμάτι :D Τώρα, αν δεν κάνω λάθος, κάποιοι παραγωγοί του σταθμού έχουν ανοίξει αυτό: http://www.andromedanet.com/.

Και, φυσικά, άκουγα και τον GERONIMO GROOVY 88,90, όπως και οι περισσότεροι απ' ό,τι βλέπω. Γι' αυτόν μπορώ να πω ότι στεναχωρήθηκα όταν έκλεισε... Είχε καλή μουσική και άφθονη πλάκα στις εκπομπές του. Μπράβο σε όσους ανεβάζουν υλικό από τότε, να μην χαθεί!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Vag είπε:
Jeronymo Groovy: ήμουν φανατικός ακροατής, είχα κερδίσει μπλουζάκι Jeronymo Groovy, είχα αγοράσει δίσκο Jeronymo Groovy (τον έχω ακόμα νομίζω και έχει και το μουσικό σήμα του σταθμού) και πήγαινα πολύ συχνά στα beach party και τις εκδηλώσεις και συναυλίες του.Αρχικά ήταν κάτω από το σχολείο μου, στην Ηλιούπολη, αλλά έφυγε λόγω ενοικίου. Ένα βράδυ των καταλήψεων, το έβγαλα εκεί με δύο φίλους, κρατώντας παρέα στους παραγωγούς.

Θυμάμαι που αναβλήθηκε για μια βδομάδα το beach party όπου θα τραγουδούσε η Camilla (Suzanne και 50 ways to leave your lover, για όσους δεν την θυμούνται). Το πρώτο Σάββατο έβρεξε - το δεύτερο ανέβηκε ένας παχουλούλης στη σκηνή και τη φίλησε, ενώ αμέσως μετά έβρεξε χαλίκια και πέτρες, επειδή φάνηκε ότι ήταν play back.

Η αγαπημένη μου εκπομπή ήταν τα "Φασόλια για δύο". Είχα ηχογραφήσει μία δίωρη εκπομπή μάλιστα, ίσως η δεύτερη ώρα/κασέτα να έχει επιζήσει κάπου, την πρώτη την δάνεισα/έχασα (και θυμάμαι πού).

Ο Jeronymo Groovy για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει κλείσει δύο φορές. Η πρώτη ήταν επί χούντας.

Jazz FM: προφανώς στα ελληνικά FM κάποιοι σταθμοί δεν μπορούν να σταθούν, εκτός κι αν το γυρίσουν σε σκυλάδικα.
Tα "Φασολια για 2" νομιζώ οτι την εκανε ο Κώστας Μανωλόπουλος. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του καποια εποχη σε εναν αλλο σταθμό.

Καπου ειχα ηχογραφημενο μια εκπομπη που εκανε με ρολους απο τη Ιλιάδα και την Οδύσσεια.... :D
 
AFRS:Ο Αμερικανικός σταθμός της Αθηνάς.

Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί αλλά ψάχνοντας στα αρχεία μου βρήκα αυτό το κείμενο το οποίο αφορά τον Αμερικάνικο σταθμό που λειτουργούσε μέχρι το 1991 στα Μεσαία και η εκπομπή των προγραμμάτων γινόταν από το Ελληνικό στους 1584 χιλιόκυκλους. Το κείμενο αναφέρει και στους 1594 αλλά πρέπει να υπήρχε αναμεταδότης στο Κάτω Σούλι του Μαραθώνα από όπου γινόταν η αναμετάδοση από εκεί.

AFRS: Ο Αμερικανικός σταθμός της Αθηνάς.

Ο Μπιλλ Άντερσεν ήταν από τους δημοφιλέστερους ντισκ τζόκεϊ της Αθήνας, στα μέσα της δεκαετίας του 60,όταν υπηρετώντας την θητεία του στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ,γνωστό ως AFRS/Armed Forces Radio Station, ξεσήκωνε τη νεολαία με τις εκπομπές του.


Τωρα,45 χρόνια αργότερα, θυμάται τις χρυσές ήμερες του
AFRS,που τις προσδιορίζει από το 1964-67,και στην δική του ιστοσελίδα μεταφέρει τη νοσταλγία του.


Γράφει «ο σταθμός λειτουργούσε όλο το 24ωρο. Με προγράμματα που προσέφεραν ενημέρωση,ψυχαγωγία και μόρφωση για τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και τις οικογένειεςτους που κατοικούσαν γύρω από την βάση του Ελληνικού. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίαςτου 50 ο σταθμός ήταν Νο 1 στην προτίμηση της νεολαίας της Αθηνάς με εξαιρετικούς ντισκ τζόκεϊ όπως ο Τομ ντε Καστρο και ο Τζακ Φενεμα.



Ο σταθμός εξέπεμπε με έναν πομπό ισχύος ενός κιλοβάτ στα μεσαία (1584 χιλιόκυκλοι και 1594 χιλιόκυκλοι).Οι τζόκεϊ της περιόδου 1964-67 ήταν οι
PatLongo, BillHeinemann, RonStrickland, ArtSharpe, RicCrawford, JayBurns, JimStrizak, BillAnderson, BobTigerNelson, ChuckFollstad, AlCunningham, CraigBarnes, DonPagan (έχει πεθάνει ).


Ο σταθμός ήταν μοναδική πηγή ενημέρωσης για τις τελευταίες επιτυχίες του αμερικανικού χιτ παραιηντ.



Το περιοδικό του Θανάση Τσογκα «Μοντέρνοι Ρυθμοί»



Αφιέρωνε 1-2 σελίδες σε κάθε τεύχος για τα νέα των ντισκ τζόκεϊ και του
AFRS,πουυπέγραφε ο Κώστας Προγιας.


Με πολλά παράσιτα ο σταθμός ακουγόταν και στην Θεσσαλονίκη, όπως και ο ανάλογος-δεύτερος αμερικανικός στην Ελλάδα-
AFRS του Ηρακλείου Κρήτης. Οι δυο σταθμοί διέκοψαν την λειτουργία τους το 1991 ενώ οι αμερικανικές βάσεις περιορίζοντα νκι οριστικά έκλεισαν στην Ελλάδα.

 


Κάποιες από τις πληροφορίες έχουν αντληθεί από
εδώ όπου υπάρχει και ένα μερικών λεπτών απόσπασμα εκπομπής του 1966.

 


AFRS Athens.jpg

 


Η δεξιά φώτο είναι από το Ελληνικό καθώς φαίνεται και η δεξαμενή νερού. Από το άσπρο κτίριο προκάτ γίνονταν οι εκπομπές. Η αριστερή πιθανολογώ ότι είναι από Κρήτη.


 


:) .


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από επιτόπια σημερινή βροχερή βόλτα στον χώρο της παλαιάς Αμερικανικής βάσης διαπιστώνω πως και οι δύο παραπάνω φωτογραφίες είναι από το Ελληνικό.

AFRS Hellinikon_airbase..jpg

Το κτίριο του σταθμού όπως είναι σήμερα. Πρέπει να χρησιμοποιήθηκε κάποια στιγμή από τον Δήμο ως γυμναστήριο. Δείχνει εγκατελειμένο όμως.

Πάρα δίπλα βρίσκεται το κλειστό γήπεδο μπάσκετ που αποκλείεται να λειτουργεί αφού οι σκουριές τρέχουν από παντού. Παρατηρούμε την κορυφή του και στην πρώτη φώτο του προηγούμενου post που οι λαμαρίνες έλαμπαν.

Hellinikon_Basketball court.jpg

:D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
απο αθλητικους ο sprint fm..

δυστυχως οι πολιτικοι της εποχης,προτιμησαν να δωσουν αλλου τις ιδιωτικες αδειες για αθλητικο ραδιοφωνο κ ετσι, εκλεισε.....
 
To ιστορικό "Κανάλι 1" του Πειραιά, ο δεύτερος κατά σειρά παλαιότητας ιδρυθείς σταθμός, στους 90.6, έχει πλέον περάσει στον όμιλο Καρατζαφέρη, ως ART FM.
 
AFN Radio ειναι αυτο? υπαρχει καμια εκπομπή Ελλαδα? Πρεπει να εχουν μια εκπομπή στην Σουδα.

Ιταλια υπαρχει ενας πομπος στην Σικελια στους 107ΜΗΖ καταφερα και το εβγαλα δυο φορες στην Αρτα το καλοκαιρι που μας περασε οταν ευνοουσαν οι συνθηκες και εφερναν σηματα απο Ιταλια.
 
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον εκπομπή. Από Κρήτη δεν ξέρω.

Αισθάνομαι όμως τυχερός που μεγάλωσα με τη μουσική αυτού του σταθμού, ξέρεις εκείνη την εποχή της σοβαροφάνειας και του "Δώστα όλα".
 
Από Ελληνικό δεν υπάρχει σίγουρα. Εφόσον δεν υπάρχουν βάσεις δεν υπάρχει και σταθμός. Έχω πολύ υλικό σε κασσέττες αλλά πρέπει να τις κάνω mp3. Πρέπει να το κάνω και αυτό γιατί κάποια στιγμή οι κασσέττες «αυτοκαταστρέφονται».
 
Μετά χαράς να σε βοηθήσω στην ψηφιοποίηση !!!
 
CostasGR είπε:
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον εκπομπή. Από Κρήτη δεν ξέρω.
Αισθάνομαι όμως τυχερός που μεγάλωσα με τη μουσική αυτού του σταθμού, ξέρεις εκείνη την εποχή της σοβαροφάνειας και του "Δώστα όλα".
τοτε ημουν μικρος και εκτος απο ερα 1 και ερα 2 δεν ειχε κατι αλλο να ακουσεις. αντε καμια φορα αν ειχε κεφια κανας πειρατης την βολευες καπως μεχρι το φθινοπωρο του 1987 που ξεκινησαν τα ιδιωτικα.Τυχεροι οσοι ηταν κοντα σε περιοχες οπου υπηρχαν εκπομπές του AFΝ μεσα στην Ελλαδα.
 
Πίσω
Μπλουζα