Ρετρό σεισμοί ...μπρρρ!

Εμενα η μανα που οταν περασε Ιατρικη στην Θεσσαλονικη το 1979, εμενε σε μια πολυκατοικια κατασκευης του 30. Με τον σεισμο του 78 εγινε "κοκκινη" και οταν περνουσε φορτηγο ή αλλο μεγαλο οχημα στον δρομο, το κτιριο ετρεμε ολο σαν να εκανε σεισμο! Τοτε ρωτησε η μανα μου τον ιδιοκτητη και της ειπε "ετσι κανει, δεν ειναι τιποτα". Μετα εμαθε απο γειτονες οτι την ειχαν βγαλει "κοκκινη"! Η πολυκατοικια αυτη υπαρχει και σημερα (Οδος Καραολη και Δημητριου) και την εντοπησα με την μανα μου στο google maps!
 
Το σημείο που ήταν χτισμένη αυτή η πολικατοικία και τώρα βρίσκεται στην θέση της το Κέντρο Ιστορίας, θεωρείται καταραμένο. Στα Βυζαντινά χρόνια είχε γίνει μια μεγάλη σφαγή εκεί, και στα νεότερα χρόνια υπάρχουν μαρτυρίες για μεταφυσικά φαινόμενα, όπως αίμα να τρέχει στους τοίχους και παράξενες παρουσίες το βράδυ. Είναι πολλά για να τα γράψω τώρα, κοιτάξτε εδώ κι εδώ. Έχω διαβάσει κι άλλες μαρτυρίες ενοίκων της οικοδομής εκείνης και γύρω κατοίκων και είναι συγκλονιστικές, ακόμα και σήμερα ακούγονται διάφορα. Υπάρχει η λαϊκή αντίληψη ότι δεν έφταιγαν ούτε οι κολώνες ούτε κατι στην κατασκευή που γκρεμίστηκε η πολυκατοικία, αλλά την έριξαν τα...φαντάσματα παίρνοντας όσους περισσότερους μπορούσαν μαζί τους. Καί για το Κέντρο Ιστορίας συνεχίζουν να λέγονται διάφορα ότι συμβαίνουν τη νύχτα. Κι όσο σκέφτομαι οτι εκεί έπαιζα μικρή...

 


Επίσης, γι'αυτόν το σεισμό μου είχε πεί ένας καθηγητής μου ότι είχε ανοίξει μία χαράδρα στις λίμνες (εικάζεται ότι από τοτε και μετά ξεράθηκε η Κορώνεια) και είχε έρθει ένας Τούρκος σεισμολόγος που όταν είδε τη χαράδρα είπε "ο Άγιος Δημήτριος έσωσε την πόλη" γιατί άν δεν είχε απορροφηθεί μεγάλο μέρος του σεισμού έτσι θα είχαμε πολύ περισσότερες ζημιές και θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα.
 
Εγω ειχα ακουσει και ενα αλλο...οτι μια γρια αφησε ενα σεντουκι με κοκαλα μεσα σε ενα ταξι και ειπε οτι σε ενα μηνα θα γινει μεγαλη καταστροφη... τα ξεχασε μεσα στο μαξι ενα μηνα πριν τον σεισμο. Δεν ξερω αν αληθευουν ολα αυτα αν και δεν νομιζω.
 
Έτσι κι εβλεπαν στ'αλήθεια γρια να κουβαλάει σεντούκι με κόκκαλα μάλλον την αστυνομία θα καλουσαν και αυτη θα την εκλειναν σε ψυχιατρείο. Φαντάσου μόνο το θέαμα ?
 
Παντως απ' οτι ξερω, η πολυκατοικια στην Ιπποδρομιου επεσε γιατι ειχε σχεδιαστει μεχρι 6 οροφους ενω την εκαναν 8οροφη και φυσικα δεν ηταν αντισεισμικο το κτιριο. Παντως αυτο με την κολωνα στο ζαχαροπλαστειο ισχυει. Αφου εγινε ο σεισμος φρακαρε η πορτα και ετσι δεν μπορουσαν να βγουν οι ατυχοι. Δεν ξερω τι ειναι αυτες οι φημες για φαντασματα :p Παντως ο σεισμος ηταν αισθητος μεχρι και στην Λευκαδα απ' οτι με ειπε η μανα μου...
 
Για να γίνει καλύτερο μαντέψτε ποιός είχε κάνει τα εγκαίνεια όταν χτίστηκε το Κέντρο Ιστορίας που βρίσκεται σήμερα στην θέση αυτής της οικοδομής...

 

 

Grim-Reaper.jpg
...καταλαβαίνεις...
 

 


Και μετά είναι παράλογο που λέμε ότι το μέρος είναι καταραμένο!
:p

 


Πέρα από την πλάκα τώρα, για την κατάσταση του οικοδομήματος δεν είμαι ειδική για να γνωρίζω, και χωρίς το σεισμο όμως υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι εκεί μέσα συνέβαιναν τα τέρατα και ίσως να μην είναι τυχαίο που ήταν η μόνη οικοδομή που έγινε σκόνη. Μπορει ο σεισμός να ήταν φοβερός (η μαμά μου λέει πως έβλεπε τα δέντρα να κουνιούνται τόσο που άγγιζαν το χώμα), αλλά λέει επίσης ότι δεν είδε κανένα άλλο σπίτι γκρεμισμένο, τα περισσότερα είχαν απλως μεγάλες φθορές.



Το ζαχαροπλαστείο που του φορτώνουν το κόψιμο της μίας κολώνας μεταφέρθηκε απέναντι. Ίσως να υπάρχει ακόμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πρεπει να εχεις δικιο σε αυτο που λες οτι μεταφερθηκε το ζαχαροπλαστειο...μολις κοιταξα στο Google street view και κοιτα τι ανακαλυψα...
 
dj_sak είπε:
Πρεπει να εχεις δικιο σε αυτο που λες οτι μεταφερθηκε το ζαχαροπλαστειο...μολις κοιταξα στο Google street view και κοιτα τι ανακαλυψα...
Σε αυτό το ποστ έχω και μεγαλύτερη φώτο. Χα, κοίτα να δεις ιστορία το Κέντρο Ιστορίας... Παρεμπιπτόντως η πεθερά μου λίγες ώρες πριν το σεισμό έτρωγε γλυκά στο ζαχαροπλαστείο!!!
 
johnny19818 είπε:
Σε αυτό το ποστ έχω και μεγαλύτερη φώτο. Χα, κοίτα να δεις ιστορία το Κέντρο Ιστορίας... Παρεμπιπτόντως η πεθερά μου λίγες ώρες πριν το σεισμό έτρωγε γλυκά στο ζαχαροπλαστείο!!!
Η πεθερά;;;; ;)
 
Διαβάζοντας επίσημα πορίσματα, πουθενά δεν αναφέρεται (η φήμη) ότι το ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης είχε κόψει μια κολόνα, επειδή δε χωρούσε ο φούρνος του... Το επίσημο πόρισμα είχε να κάνει με την πολύ κακή ποιότητα σκυροδέματος, και την κακή πλαστιμότητα, με τους "άδειους" από τοίχους ισόγειους ορόφους (συν βέβαια όσα δεν είχαν προβλέψει οι κανονισμοί έως τότε...). Αυτό που αργότερα καταλάβαμε ότι είναι πρόβλημα στα κτίρια με PILOTIS.

Επιπλέον το κτίριο ήταν και "σφηνοειδές", ακατάλληλης αντισεισμικά κάτοψης, και όπως ήταν σε οξεία γωνία δύο δρόμων, μάζεψε τα "σκουντήγματα" δύο σειρών πολυκατοικιών (μην ξεχνάμε ότι οι αρμοί τότε ήταν ανέκδοτο...).

Τωρα θα μου πεις, γιατί δεν έπεσαν κι άλλα τέτοια, το μόνο θα ήταν; Γιατί οι ειδικές τοπικές συνθήκες και μπλα μπλα μπλα...(τζόκερ...)

Η πλάκα είναι ότι κάτι τέτοιο φημολογήθηκε και το 1999 για την πολυκατοικία που έγινε...τομη στη Νέα Φιλαδέλφεια, εδώ, που στέγαζε στο ισόγειό της ένα σούπερ μάρκετ. (Σκέψου να βρέθηκε άνθρωπος να ανοίξει καμιά πόρτα στη θέση τομής, και ν' αντικρίσει το χάος που έφυγε προς τα κάτω...)

Πολλές τέτοιες "αρβύλες" κυκλοφορούν αμέσως μετά από σεισμούς...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δηλαδη απο οσα εχω καταλαβει, η πολυκατοικια ειχε σχημα τριγωνου οποτε δεν στηριζοταν καλα σωστα?
 
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο μεγάλος σεισμός στην Θεσσαλονίκη το 1978 στις 11:03 το βράδυ!
 
Πίσω
Μπλουζα