BETTY BOOP
Official *GOD* of RetRo
- Joined
- 25 Απρ 2010
- Μηνύματα
- 9.657
- Αντιδράσεις
- 7.409
Ωραίο εύρημα!
Τα είχα προλάβει όλα τα τηλέφωνα της φωτογραφίας.
Τα τηλέφωνα που ήταν απο όνυχα (αλάβαστρο) κυκλοφορουσαν περίπου μέχρι το 1986 και τα θυμάμαι να τα έβλεπα στο ίδιο τραπέζι σε συνδυασμό με ταμπακιερες, τασάκια και πορτατίφ εξίσου από όνυχα!
Χμμμ ενδιαφέροντα στοιχεία. Μου έκανε εντύπωση πως από 100χιλ αριθμούς περάσαμε στα 10εκ το 75, πρόβλεψη απολύτως σωστή, που βέβαια φανερώνει ότι λίγοι άνθρωποι είχαν τηλέφωνο τα χρόνια εκείνα, αν από τα 100χιλ βγάλεις τα τηλέφωνα των δημοσίων υπηρεσιών και θεωρώντας ότι η απόφαση για την αύξηση των συνδέσεων έγινε όταν είχαν διατεθεί οι 85-90 χιλ αριθμοί.Επειδη δεν θυμαμαι που το εχουμε αναφερει ξανα εδω μεσα και επειδη βαριεμαι να ανοιξω θεμα... ....την παρκαρω εδω την παρακατω απορια.
Αυτο που εχω διαβασει ειναι οτι: το 1975 ειχαν αλλαξει ολα τα 5ψηφια νουμερα σε 7ψηφια σε ολο το λεκανοπεδιο και οτι το 01 αλλαξε σε 010 το 2002.
Η απορια ειναι η εξης...
Ποιος θυμαται ποτε μπηκε το προθεμα 01 μπροστα απο τα 7ψηφια νουμερα; :what:
Εεεε, το 1975 πήγαμε σε 7ψήφια από 6ψήφια, όχι από 5. Άρα από 1 εκατομμύριο, όχι από 100000. Και η μετάβαση δεν ήταν απότομη, μια μέρα όλη η Αθήνα να κοιμηθεί με 6 και να ξυπνήσει με 7. Συνυπήρχαν για κάμποσο διάστημα. Ίσως όλα όσα ξεκινούσαν από έναν συγκεκριμένο αριθμό (ίδιο τηλεφωνικό κέντρο) άλλαζαν ταυτόχρονα, αλλά δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να ήταν ακόμη πιο τμηματική η αλλαγή. Σε πολλά αλλά όχι όλα απλώς επαναλάβανε το πρώτο νούμερο. Η δουλειά (Εξάρχεια) από 601χχχ έγινε 3601χχχ, δεν ξέρω γιατί δεν έγινε 6601χχχ (υπάρχουν τηλενούμερα με 666 τώρα ή δεν χρησιμοποιείται αυτός ο συνδυασμός?). Το σπίτι μου (Άνω Ιλίσια) έγινε από 78χχχχ έγινε 778χχχχ, και η θεία Α στα Πατήσια έγινε από 286χχχ 2286χχχ. Της δουλειάς έγινε 7ψήφιο πολύ πριν γίνει του σπιτιού. Λέγανε τότε (άσχετοι?) ότι τα πιο φορτωμένα κέντρα άλλαξαν πρώτα. Λογικό μου φαίνεται, αλλά ό,τι μοιάζει λογικό δεν είναι και σωστό απαραίτητα.
Το πρόθεμα ΄για να καλέσεις υπεραστικό όμως υπήρχε πολύ πριν το 1980. Εμείς σε μια επαρχιακή πόλη βάλαμε τηλέφωνο γύρω στο 1966-67. Είχαμε 3ψήφιο νούμερο (!!) αλλά σύντομα τελειώσανε τα νούμερα και έβαλαν 4ψήφια, κρατώντας και τα παλιά. Κι αργότερα που ενωθήκανε πολλές πόλεις μαζί γίνανε 5ψήφια τα νούμερα με προσθήκη 2 ή 22 (εμάς έγινε 22χχχ, του κολλητού μου που ήταν τετραψήφιο έγινε 2χχχχ - τα θυμάμαι ακόμη όλα αυτά τα νούμερα που σας γράφω, και όλα αυτά έγιναν πριν ανέβω Αθήνα το 1973, με πιθανή εξαίρεση την αύξηση σε 5 ψηφία. Αλλά πολύ νωρίτερα από το 1980, αφού τότε έφυγα από Ελλάδα για Αμερική.
Δεν θυμάμαι αν από την πρώτη στιγμή (τριψήφια εποχή) μπορούσαμε να πάρουμε αυτόματα υπεραστικό Αθήνα με το 01. Ίσως όχι, αφού θυμάμαι που πηγαίναμε στον τοπικό ΟΤΕ με θαλάμους και κάναμε ή μας κάνανε πρόσκληση για υπεραστικό τηλέφωνο. Αλλά μπορεί μόνο όταν παίρναμε τον θείο στο χωριό, όπου δεν υπήρχε ρεύμα και είχαν τηλέφωνο με μανιβέλλα στο καφενείο. Δεν θυμάμαι επίσης αν μεσολάβησαν χρόνια που έπρεπε να πάρεις τηλεφωνήτρια για υπεραστικό. Αλλά οι κλήσεις έγιναν αυτόματες σίγουρα πριν το 1973-74 που εγώ ήμουν Αθήνα οι γονείς επαρχία και τηλεφωνιόμαστε αυτόματα, άρα υπήρχε ήδη το 01 (Αθήνα), 0χχ (μεγάλες πόλεις) και 0χχχ (μικρότερες) ας πούμε η πόλη που μέναμε οι γονείς είχε 07χ1. Και μπορούσες το ίδιο εύκολα να καλέσεις εξωτερικό (άλλο αν κανείς δεν το έκανε αφού θα έπρεπε μετά να πουλήσεις το χωράφι στο χωριό ή το προικώο της κόρης για να πληρώσεις τον λογαριασμό).
Το αστείο είναι ότι όταν το 1980 ήρθα στις "πολιτισμένες" και τεχνολογικά αναπτυγμένες (τρομάρα τους) ΗΠΑ κι έμενα σε μια πόλη καμια 20αριά χιλιάδων κατοίκων για πολλά χρόνια δεν μπορούσα να πάρω Ελλάδα αυτόματα. Έπρεπε να πάρω μέσω τηλεφωνήτριας. Δεν το πίστευα. Οι λόγοι βέβαια ήταν οικονομικοί, η ΑΤΤ (μονοπώλιο τότε) έκρινε ότι δεν την σύμφερε να βάλει αυτόματη κλήση εξωτερικού σε μικρές πόλεις. Και ως πριν λίγους μήνες για τοπικά τηλέφωνα αρκούσαν τα 7 νούμερα δεν βάζαμε και το πρόθεμα της πόλης όπως κάνετε στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Τώρα μας το προσθέσανε αλλά όλο το ξεχνάω διότι δεν το έχω συνηθίσει ακόμη