Ρετρό συνταγές που (μάλλον) καλύτερα να ξεχάσουμε!

Δεν εχω φαει ποτε παγωτο φλαμπέ αν και το ακουγα. Τι ειναι και πώς φτιάχνεται;

Τιποτα το κακο δεν εχει το ρολο με τα αυγά και το τρωω ευχαριστως και ειναι εντάξει και οι πρωτείνες απλά το αναφλερω γιατί αρκετοί το απεχθάνονται και δεν το φτιάχνουν πια συχνά. Ασε που ειναι εντελώς ρετρο συνταγη.
 
dr_slump είπε:
Ξέχασες το παγωτό φλαμπέ με την απίθανη γεύση μπλε οινοπνεύματος. Εντυπωσιακό πιάτο, αλλά το παγωτό έλιωνε σε μερικά λεπτά αφού σερβιριζόταν...
Όσο για το ρολό γεμιστό με αυγό, τι κακό έχει η έκρηξη πρωτεϊνης; Μόνο καλό κάνουν τα αμινοξέα ;D
γενικά αυτά τα φαγητά που ανακατεύουν κρέατα, ψάρια, αυγά, τυριά είναι διατροφικά ατυχήματα ( όσο πιο απλό είναι κάτι τόσο το καλύτερο ...

(εξαιρείται η παέγια)
 
κατι που δεν πρεπει να φαμε ειναι καλαμακια με εντομα που φτιαχνουν στις ασιατικες χωρες

τα ειδα σε ντοκιμαντερ και ηταν αηδιαστικα.συγνωμη για την εκφραση.

μα πως τα τρωνε??????
 
Ειναι λιγο άσχετο με το θέμα μας αλλά επειδη έχουμε συγγενεις στην Λατινική Αμερική και μου έχουν σερβιρει μυρμηγκια αντι για φυστικια με αγουαρδιεντε (ποτο που μοιαζει με ουζο) έχω να πω πως δεν ειναι καθολου ασχημα. Μαλιστα τα συγκεκριμενα ειναι ακριβο και σπάνιο σνακ και εκτρεφονται πλεον για φαγωμα ενω παλιοτερα απλά τα μαζευαν με οτι αυτο συνεπάγεται. Αλλοι λαοι φρικάρουν με εμας που τρωμε σαλιγκάρια. Στην Αγγλια η ρετρο εντομοφαγια των εξωτικών λαων (οπου υπάρχουν λεφτα τεινει να εκλειψει ή τρωνε μονο εκτρεφομενα) έχει γινει μοδα για τους πλουσιους, μεχρι και σοκολάτα με εντομα εχω δει στα Harvey Nichols. Ξεφυγαμε ομως...

Πάντως τοσο το να τρως εντομα οσο και το να ανακατευεις κρεατα,ψάρια, λαχανικά και σιτηρά εχουν κοινη καταγωγη, ειναι αποτέλεσμα της ευρηματικοτητας λογω φτώχειας-τρως οτι υπάρχει, βάζετε ολοι μαζι απο αυτό που έχετε... Μη ξεχνάμε πως παλια οι οικογενειες ηταν μεγάλες, ολοι οι συγγενεις εμεναν μαζι και μαγειρευαν σε μια κουζινα. Εφερνε η μια νυφη το ένα υλικο, η αλλη το αλλο η γιαγια το τριτο, να την η παεγια!

Επισης και οι σάλτσες αρχικά χρησιμευαν στο να καλυπτουν την γευση του μέτριου κρεατος ή ψαριού.

Η απορια ειναι γιατί ενώ σαφώς οι απλουστερες συνταγες με φρεσκα υλικά εποχης ειναι οντως οι καλυτερες και στην Ελλάδα υπηρχαν σε αφθονια γιατί στα 70ς και στα 80ς υπηρχε τετοια μανια για πολυπλοκες γευσεις. Κάποια πράγματα τα καταλαβαινω (π.χ. το ρολο κιμα που το αναλυουμε με τις ωρες ηταν φτηνο, θρεπτικο και εδειχνε και εντυπωσιακο στο πιάτο) τωρα για τα άλλα η επιστημη σηκώνει τα χερια ψηλά. Κατι σε σχεση με το να εντυπωσιάσουν μάλλον καθως διάφορα υλικά οπως κρέμα γαλακτος εμοιαζαν τοτε εξωτικά και σικ ενω τα δικά μας οπως π.χ. τα χορταρακια θυμιζαν ακομα φτωχεια και Κατοχη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
συγγενεις στην κολομβια..?

αντε να βρουμε καμμια ακρη για κανα φρεσκο..

ολο ληγμενα παιρνουμε..
 
Δεν σας βλέπω πάντως προθυμους να ανοιξετε τους ρετρο τσελεμεντέδες σας φιλτατοι! Ας αρχισει καποιος και θα ποστάρω και εγω διάφορες ρετρο συνταγες που μετά μπορειτε να δοκιμάσετε πάνω σε ανυποπτους καλεσμένους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγω παντως λατρευω αυτες τις συνταγες και τις φτιαχνω ολες ακομα

τυνχανει να εχω και τονους βιβλια με συνταγες κληρονομια απο την μαμα και γιαγια και πο τις διαφορες συσκευες που αγοραζαμε

δεν θα ξεχασω τα πιο απλα φαγητα οπως αυγα καγιανα και κεφτεδακια με τηγανιτες πατατουλες συνοδεια μιας πλουσιας χωριατικης σαλατας

οσο για κρεπες με μερεντα αγαπημενες του γιου μου τις φτιαχνω καθε βραδυ

πολυαγαπημενες ολες οι συνταγες αυτες που γραφεις και δεν λειπουν ποτε απο το τραπεζι μου
 
Σε θαυμάζω, μπράβο, αξια! Να μας γράψεις και καμιά συνταγούλα; Πολλές απο αυτες τις συνταγες αρέσουν οντως στα παιδάκια. Οι περισσοτερες φτιάχτηκαν με σκοπό να μπορείς να ταισεις την οικογένεια. Ειναι οτι πιο κοντα εχουμε στο λεγομενο comfort food. Εγώ ομολογώ πως μαγειρευω συνηθως πολύ απλά εκτος απο τις γιορτές, ειμαστε και τρεις ανθρωποι μονο.

Τι ειναι τα αυγά καγιανά;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το αναφεραμε στην συναντηση με τον FORD : συνταγη για να ξεχασουμε ειναι η σπιτικη μερεντα.

Ολη με βουτυρο, ζαχαρουχο γαλα (για να γινει αλοιφη) και κακαο.
 
Λορένα είπε:
Το αναφεραμε στην συναντηση με τον FORD : συνταγη για να ξεχασουμε ειναι η σπιτικη μερεντα.
Ολη με βουτυρο, ζαχαρουχο γαλα (για να γινει αλοιφη) και κακαο.
Γιατί? Είναι μια εύκολη συνταγή η σπιτική μερέντα, άσχετα αν ''λέει'' στον οδοντίατρο ότι θα χει δουλειά...!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τα αυγα καγιανα ειναι ειναι αυγα ματια με ντοματα στο τηγανι

ευχαρηστως οποια θελετε να σας την γραψω μου λετε και θα παρετε μια ολοκαθαρη ρετρο συνταγη

σημερα εβαλα στο ψυγειο 2 κορμους ψυγειου απο πτι μπερ τον εναν με κομματια λευκης σοκολατας και ο αλλος με καρυδια

εχω τον ιδιο κορμο με γκοφρετα γιαμμμμμμμμμιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
imperium είπε:
κατι που δεν πρεπει να φαμε ειναι καλαμακια με εντομα που φτιαχνουν στις ασιατικες χωρεςτα ειδα σε ντοκιμαντερ και ηταν αηδιαστικα.συγνωμη για την εκφραση.

μα πως τα τρωνε??????
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Στο φαγητό, όπως και στο σεξ, δεν πρέπει να έχεις ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει να το δοκιμάσεις πρώτα και μετά να κρίνεις αν είναι αηδία. Αν κάτι το τρώει ένας λαός ή μια φυλή, ότι και αν είναι αυτό, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να το δοκιμάσω. Και επειδή έχω φάει ακρίδες στα κάρβουνα, σου λέω ότι είναι πολύ νόστιμες, σαν γαρίδες περίπου. Εξάλλου τα έντομα είναι καθαρή πρωτεΐνη, οπότε ότι πρέπει διατροφικά.

Διαβάζω το τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, όπου ο πρωταγωνιστής έχει μανία με το καλό φαγητό. Αναφέρεται σε Γαλλικές και Ιταλικές gourmet συνταγές του 19ου αιώνα, τίγκα στο βούτυρο, τις σάλτσες, τα κρέατα και τα εντόσθια (μου άνοιξε η όρεξη! :dribble:) Μιλάμε για πυρηνικές βόμβες θερμίδων και χοληστερίνης (αλλά νοστιμότατες οι άτιμες).
 
Leon είπε:
Στο φαγητό, όπως και στο σεξ, δεν πρέπει να έχεις ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει να το δοκιμάσεις πρώτα και μετά να κρίνεις αν είναι αηδία.
Ωραία. Μετά τις ακρίδες, οφείλεις να μας πεις τι δοκίμασες στο σεξ. ;-)

metal kristi είπε:
σημερα εβαλα στο ψυγειο 2 κορμους ψυγειου απο πτι μπερ τον εναν με κομματια λευκης σοκολατας και ο αλλος με καρυδιαεχω τον ιδιο κορμο με γκοφρετα γιαμμμμμμμμμιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτές δεν είναι συνταγές που θα πρέπει να ξεχάσουμε, αλλά να τις θυμόμαστε πού και πού!

Domenica είπε:
Επισης και οι σάλτσες αρχικά χρησιμευαν στο να καλυπτουν την γευση του μέτριου κρεατος ή ψαριού.
Και σήμερα σ' αυτό χρησιμεύουν. Ειδικά στα φαστ φουντ με το πλαστικό μπιφτέκι. Σου το γεμίζουν με σάλτσες και σως, διαφορετικά δεν θα τρωγώταν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Leon είπε:
Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Στο φαγητό, όπως και στο σεξ, δεν πρέπει να έχεις ταμπού και προκαταλήψεις. Πρέπει να το δοκιμάσεις πρώτα και μετά να κρίνεις αν είναι αηδία. Αν κάτι το τρώει ένας λαός ή μια φυλή, ότι και αν είναι αυτό, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να το δοκιμάσω.
Παρακαλείτε ο κύριος άνευ προκαταλήψεων στο φαγητό να δοκιμάσει λίγο από αυτό μαζί με λίγο από αυτό. Παράλληλα να βιντεοσκοπήσει το γεγονός και να το ανεβάσει στο Youtube για να θαυμάσουμε την αντοχή του και το ανοιχτό μυαλό του.

Καλή μας όρεξη! :)
 
Maddog είπε:
Παρακαλείτε ο κύριος άνευ προκαταλήψεων στο φαγητό να δοκιμάσει λίγο από αυτό μαζί με λίγο από αυτό. Παράλληλα να βιντεοσκοπήσει το γεγονός και να το ανεβάσει στο Youtube για να θαυμάσουμε την αντοχή του και το ανοιχτό μυαλό του.Καλή μας όρεξη! :)
Για το Casu Marzu ok, δεν έχω πρόβλημα να τρώω πράγματα που ακόμα κουνιούνται, ας είναι και σκουλήκια (όλα μια ιδέα είναι). Στο hakarl ομολογώ ότι μάλλον θα κολλήσω, πάντως μια μπουκιά θα προσπαθούσα να την κατεβάσω! (Τώρα αν θα μπορούσα να την κρατήσω κάτω είναι άλλο θέμα) :)
 
Απίστευτο θέμα! Δεν το πιστεύω πως δεν το είχα βρει ως τώρα! Θα το διαβάσω όλο και θα προσθέσω κι εγώ κάποια αν δεν έχουν ήδη αναφερθεί!
 
QueenofHearts είπε:
Απίστευτο θέμα! Δεν το πιστεύω πως δεν το είχα βρει ως τώρα!
Συμφωνώ και επαυξάνω... πρέπει να υπάρχουν πολλά παλιά ενδιαφέροντα θέματα εδώ, αλλά ποτέ δεν βρήκα το χρόνο να σκαλίσω χρόνια πίσω, και πρέπει να χάνω πολλά.

Πρέπει να έχω τη ρετρότερη :) μαγειρική εδώ. Είναι κληρονομιά από τη μητέρα μου, δεκαετία του 50, που έχει και οδηγό καλής συμπεριφοράς που είναι να χτυπιέσαι κάτω από τα γέλια (μόνο αν είσαι κύριος, διότι οι κυρίες δεν επιτρέπεται να γελάνε ασυγκράτητα, πρέπει να γελάνε με στυλ αλλιώς θα κακοχαρακτηριστούν). Έχω κι άλλες παλιές, όπως Χρύσα Παραδείση από τη δεκαετία του 70, αλλά δεν πολυείναι αστεία, παρόλο που και αυτή και η παλιά σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δείχνουν τον πόλεμο που ασκήθηκε στην παραδοσιακή κουζίνα από τους συγγραφείς μαγειρικών οι οποίοι θεωρούσαν τη "Γαλλική" κουζίνα (όχι φυσικά τη χωριάτικη Γαλλική αλλά την "εκλεπτυσμένη"), όπως και τη Γαλλική εθιμοτυπία, τρόπο σερβιρίσματος κλπ ως το άκρον άωτον πολιτισμού που έπρεπε να επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία για να γίνουμε ευρωπαίοι βρε παιδί μου, άσχετα αν ταίριαζε με τις ελληνικές συνθήκες και τα ελληνικά προϊόντα.

Τα κερασάκια μαρασκίνο (που αναφέρθηκαν νωρίτερα) φτιάχνονται με τρόπο που θα σας κάνει να μην τα ξαναφάτε. Δεν ξέρω πώς τα φτιάχνανε παλιά, αλλά τουλάχιστον τώρα ξεκινάνε από κεράσι που το επεξεργάζονται me SO2, CaCl2 και άλλα διάφορα για να αποχρωματιστεί τελείως και μετά του προσθέτουν διάφορες χρωστικές και αρωματικές ουσίες και γλυκόζη και συντηρητικά, και το κάνουν και τραγανιστό. Τρελλάινομαι γι' αυτά, όταν ήμουν νέος μπορούσα να τσακίσω ένα βαζάκι αολόκληρο με την πρώτη, αλλά τα έχω εξοβελίσει τελείως από τη διατροφή μου εδώ και πολλάααα χρόνια. Άλλα από τα φαγητά που αναφέρθηκαν εδώ ως αξιολησμόνητα, όπως η καρμπονάρα, τα φτιάχνω σπανιότατα. Ακόμη και το ανθυγιεινότερο φαγητό ή γλυκό δεν πειράζει όταν φτιάχνεται σπάνια, από καλά υλικά, και τρώγεται με μέτρο, εκτός βέβαια αν υπάρχει ήδη πρόβλημα υγιείας και το φαγητό μπορεί να προκαλέσει κρίση.
 
Παλια υπήρχαν συνταγες με κουνέλι και λαγό, όπως και στην ταινία με τη Βουγιουκλάκη. Σίμερα δεν είναι ότι δε τα βρ'ισκεις αλλά ο κόσμος αποφεύγει να τα μαγειρεύει, γινανε λίγο ρετρώ...
 
Μους ο σοκολά με ωμά αυγά(έχω να το φάω από τότε). Σουβλάκι με φρέσκο ξιφία. Μπαρμπούνια. Αυρωνιές. Χοχλιδάκια τηγανητά (μπλιάξ!).
 
@elephanda δεν θα μπορούσες να το θέσεις καλύτερα το θέμα του μικροαστισμού και του κομπλεξσμού που τους έπιασε όλους και προσπαθησαν να κόψουν τις ρίζες τους με το παρελθόν τόσο βίαια. Μπορείς να σκανάρεις καμιά σελίδα απ'τον οδηγό καλής συμπεριφοράς; Ακούγεται αστείος!

@ ΦΖΠ1 είναι πιο 'κυριακάτικο' και μπελαλίδικο το κουνέλι, γι'αυτό μάλλον δεν το συναντάμε συχνά.

Θυμήθηκα πάντως μια συνταγή της θείας μου για "σουφλέ" που είναι η αποθέωση των early90ς. Ψωμάκια του τοστ (με κομμένη την κόρα) βουτηγμένα σε χτυπημένα αυγά με γάλα τοποθετημένα σε στρώσεις με ζαμπόν και τυρί ενδιάμεσα. Από πάνω περισσότερο αυγό με γάλα και τυρί!

Επίσης έβγαλα μερικές φωτογραφίες απ'το βιβλίο της Μαρίας Βλάχου. Πόσο ήθελα να μου φτιάξει αυτήν τη τούρτα ρολόι!

mageirikivlaxou1_zpsea99f268.jpg


mageirikivlaxou2_zps0a5464a7.jpg
mageirikivlaxou3-001_zps0418e4f5.jpg


mageirikivlaxou4-001_zpscf1c5fde.jpg


mageirikivlaxou4_zpsc0107eeb.jpg

mageirikivlaxou1_zpsea99f268.jpg

mageirikivlaxou2_zps0a5464a7.jpg

mageirikivlaxou3_zps63eaa1b6.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα