Ρετρό συνταγές που (μάλλον) καλύτερα να ξεχάσουμε!

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
144
Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σχετικο και είπα να κανω ένα θρεντ με τα γαστρονομικά εγκλήματα περασμένων χρὀνων. Βέβαια τα γούστα ειναι υποκειμενικά αλλά κάποια πράγματα ειναι πλέον εντελώς ξεπερασμένα για αρκετούς λόγους (υγείας, οικονομικούς, καλού γούστου). Ας ανοιξουμε λοιπόν τα ρετρό βιβλία μαγειρικής μας, ας ξεσκονισουμε τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες και ας θυμηθούμε συνταγές και συνήθειες που ευτυχώς πλέον δεν ειναι δημοφιλής. Ξεκινώ και 70ς και 80ς και ολιγον απο 90ς και συμπληρώστε / διορθώστε κ.τ.λ.

Ορεκτικά και φαγητό για πάρτυ

1. Αβοκαντο γεμιστό με γαριδες -φαγητό εξωτικο και σπάνιο που μπορούσε να βρεθεί μονο σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

2. Γαριδες κοκτέιλ- φρικαλεότητα όπου οι γαριδες κολυμπάνε σε μειγμα μαγιονέζας με κέτσαπ (οι γαριδες ηταν πάντα καθαρισμένες και κατεψυγμένες και άγευστες).

3. Καναπεδάκια και βολωβάν- τα καναπεδάκια ηταν συνήθως αλμυρά μπισκότα τα δε βωλοβάν κατεψυγμένες φωλιες απο σφολιάτα. Και τα δυο γεμίζονταν με ρετρό ᾽σαλάτες᾽ σε μορφή κρέμας (π.χ. ρωσικη), ή με μαγιονέζα και απο πάνω αναπαύοταν κάτι σε αλλαντικο ή σε πολύ λουξ στιγμές καπνιστός σολομός.

4. Κάτι με ανανά σε αλμυρο -π.χ. πίτσα Χαβάη με ανανά και ζαμπόν, σουβλάκια με ανανά και τυρί και άλλα ευφανταστα.

5. Κρέπες με μερέντα ή αλμυρές με οτι μπορεις να φανταστεις πολλές φορές φτιαγμένες μέ ετοιμα μειγματα -πάντως η κρεπ Σουζετ αν φτιαχτεί καλά παραμένει εκπληκτικό γλυκο εδω αναφέρομαι στις φτηνές απομιμήσεις.

6. Βραστά αυγα γεμιστά με διάφορα.

Σπιτικά φαγητά

1. Ρολο κιμά με γέμιση απο βραστά αυγά-εκρηξη πρωτεινης!

2. 'Καρμπονάρα᾽ -η κανονική καρμπονάρα φτιάχνεται με κρόκους αυγών και πανσέτα. Εδώ ομως εννούμε μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και μπέικον και τυρί.

3. Συνταγές με κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ και βούτυρο σε ποσότητες για έμφραγμα.

4. -π.χ. μανιτάρια αλά κρεμ και μανιταρια γενικώς κυριως κατεψυγμένα και κομμένα.

5. Γαρνιτούρα απο κατεψυγμένα λαχανικά ως συνοδευτικο για κρεας-συνολο απο φασολάκια, καροτα και φυσικά μανιτάρια.

6. Κοτοπουλο Κιέβου-νοστιμο πλην θανατηφόρο, ουσιαστικά πρόκειται για δυο σνιτσελ κοτόπουλο, ανάμεσα τους τυρί και ολο αυτό τηγανισμένο.

7. Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί.

8. Κανελόνια γεμιστά με κιμά και κοκκινη σάλτσα (μέχρι εδώ καλά) αλλά απο πάνω μπεσαμέλ -και τυρί. Νοστιμο πλην αντιθετο με κάθε έννοια υγιεινής διατροφής.

Στο καλο εστιατόριο

1. Διάφορα νοστιμα πλην παχυντικά που αν δεν φτιαχτούν καλά δεν τρώγονται με τιποτα π.χ. Στρογγάνωφ, Φιλετο με σως Μαδέρα και άλλα αριστοκρατικά. (70ς και 80ς)

2. Αστακομακαρονάδα-το πιάτο που κυριάρχησε στα 90ς ως συμβολο δύναμης και στάτους. Παραγγέλνοταν με υφος εκατό καρδιναλίων σε νησιά. 9 στις 10 φορές ο αστακος ειχε φτάσει απο μακρινές θάλασσες κατεψυγμένος και σαν λάστιχο.

3. Γαριδες σαγανάκι- φτηνότερη εκδοχή του παραπάνω αλλά στην σάλτσα πλέει και φέτα (ή κατσικισιο που ειναι και φτηνότερο)

4. Η συνοδός των δυο προηγουμενων σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ρόδι -ωραιότατη αρκεί τα υλικά να ειναι καλά συνηθως ομως την χρέωναν πανάκριβα οποταν καλύτερα να ξεχαστεί.

Επιδορπια (μονιμως σε ολα βρισκουμε το καλτ πλαστικό κερασάκι)

1. Μπανάνα σπλιτ-μια μπανάνα σε κτηνώδεις διαστάσεις (ειδος δυσευρετο στα 80ς) ανάμεσα σε μπάλες παγωτού κρέμα ή μπανάνα.

2. Κομμένα φρούτα γεμιστά με παγωτό.

3. Παγωτο σπέσιαλ-μπάλα σοκολάτα, κρέμα, φυστικι και φράουλα με απο πάνω σαντιγι, αμυγδαλα φιλέ, φρούτα γλασέ, σιρόπι, ομπρελίτσες και αλλά διακοσμητικά -συνηθως μετατρεποταν σε μια γλυκιά σουπα πριν καταναλωθεί

4. Γλυκά με ανανά απο κονσέρβα -ανανάς παντου σε κέικ, σε ζελέ και φυσικά σε ᾽φρουτοσαλάτες᾽

3. Κομποστες με φυτικη κρέμα απο πάνω - γνωστο γλυκο και ως ᾽φρουτοσαλάτα᾽.

4. Γλυκά με φρουτα γλασέ -οπου φρουτα γλασέ χρωματιστά κομματάκια απο κάτι που κάποτε ισως να ηταν φρούτο.

5. Ντεκοτο δηλ. ωμος κροκος αυγού χτυπημένος με κακάο και ζάχαρη-εγώ το αγαπάω πολύ αλλά πλεον δεν το φτιάχνουν ως επικινδυνο για την υγεια ειδικά αν το αυγο δεν ειναι φρεσκότατο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΡΡΡΡΡΠ....

μαστορη,πιασε μια σοδα και φερε μας τα δευτερα....
 
Να προσθέσω στην κατηγορία Επιδορπια τον κλασικό Κορμό ή λουκάνικο: 1 ολόκληρο πακέτο μαργαρίνη Βιτάμ (γιαμγιαμ!) με 1 πακέτο τριμμένα μπισκότα πτι-μπερ, κακάο και ζάχαρη όλο μαζί ένα μίγμα και στην κατάψυξη για κανα μισαωράκι... και έτοιμο προς κατανάλωση...
 
O Χαρος βγηκε παγανια ενα Σαββατο βραδυ...
 
σαν να μου ήρθε μια πείνα...
 
Σαν να πεινασα και εγω.. ειδικα με τα σπιτικα και με τα επιδορπια..

Να προσθεσω τους τονους λαδι που βαζουν οι παραδοσιακες νοικοκυρες σε οοοολα τα φαγητα στις σαλατες και στις πιτες.

Η μανα μου.. κλασσικη νοικοκυρα.. χαρακτηριστικη ατακα : δεν ειμαι στην κατοχη, να μην τρωω λαδι
 
Hamtaro είπε:
Να προσθέσω στην κατηγορία Επιδορπια τον κλασικό Κορμό ή λουκάνικο: 1 ολόκληρο πακέτο μαργαρίνη Βιτάμ (γιαμγιαμ!) με 1 πακέτο τριμμένα μπισκότα πτι-μπερ, κακάο και ζάχαρη όλο μαζί ένα μίγμα και στην κατάψυξη για κανα μισαωράκι... και έτοιμο προς κατανάλωση...
Προχτες εφαγα. Εμεις το λεμε και σαλαμι.
 
Domenica είπε:
Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σχετικο και είπα να κανω ένα θρεντ με τα γαστρονομικά εγκλήματα περασμένων χρὀνων. Βέβαια τα γούστα ειναι υποκειμενικά αλλά κάποια πράγματα ειναι πλέον εντελώς ξεπερασμένα για αρκετούς λόγους (υγείας, οικονομικούς, καλού γούστου). Ας ανοιξουμε λοιπόν τα ρετρό βιβλία μαγειρικής μας, ας ξεσκονισουμε τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες και ας θυμηθούμε συνταγές και συνήθειες που ευτυχώς πλέον δεν ειναι δημοφιλής. Ξεκινώ και 70ς και 80ς και ολιγον απο 90ς και συμπληρώστε / διορθώστε κ.τ.λ..

.

.

.

6. Κοτοπουλο Κιέβου-νοστιμο πλην θανατηφόρο, ουσιαστικά πρόκειται για δυο σνιτσελ κοτόπουλο, ανάμεσα τους τυρί και ολο αυτό τηγανισμένο.

.

.

.
δυστυχώς αυτό το τερατούργημα όχι μόνο υπάρχει ακόμα αλλά έχει γίνει και δημοφιλές (στο εξωτερικό τουλάχιστον) από γνωστή αλυσίδα φασφουντάδικων...

kfc-double down , απλά δεν υπάρχουν λόγια...

article-1264166-0908E28A000005DC-531_468x386.jpg


κάπου έχω ένα βιβλίο μαγειρικής (από τα μέσα του 80) ,το έδιναν μαζί με κατσαρόλες amc,που σίγουρα έχει κάτι τέτοιες συνταγές αν θυμάμαι καλά,θα ποστάρω μερικές όταν το βρω
 
Η φωτο τα λέει όλα, ευχαριστούμε! Αν μπορεις καλο θα ηταν να σκανάρεις κανένα απο τα φυλλάδια που λες ή να γράψεις καμμιά συνταγή! Ειχαμε και εμεις μερικά φυλλάδια παρόμοια αλλά έφυγαν σε μετακόμιση.

Νομιζω πως το κακο ειδικά με τις μπεσαμέλ και την κρεμα γάλακτος ξεκίνησε με τον Τσελεμεντέ και το συνέχισαν και οι υπολοιποι. Εγώ μαγειρεύω με την Σοφια Σκούρα η οποια επισης προτεινει βουτυρο και λάδι σε τρελλές ποσότητες αλλά οι συνταγες της ειναι πολύ καλές και βγαινουν απλά βάζεις λιγοτερα. Η μαμά μου εχει μια απο τις παλαιοτερες εκδοσεις της Σκούρα και εκει μέσα βρίσκει κανεις διάφορες απιθανα ρετρό συνταγες, το καλοκαιρι που θα έρθω θα ποσταρω και εγώ.

Το γλυκο κορμος ψυγειου εμεις το λέγαμε μωσαικό και προκειται οντως για ρετρό θερμιδική βομβα. Γενικά ηταν μοδα στα 80ς να φτιάχνεις εύκολα γλυκά με τα μισα υλικά έτοιμα (μπισκοτα, μιγμα κρέμας, βαση για παντεσπάνι κ.α.)

Ειχα παλαιοτερα ένα βιβλιο της Taschen με διαφημισεις απο τα 50ς. Στο κεφαλαιο ᾽φαγητο᾽ ειχε διάφορα Αμερικάνικα comfort food, ειχε τελειώσει ο πολεμος, ειχαν και ανάπτυξη και το γιορταζαν! Τον συντάκτη τον ειχε εντυπωσιάσει η προταση για παγωτο με κορν-φλεικς, παρουσιασμενο ως πρωινό! Στην Ελλάδα αργησαμε να ακολουθησουμε τις εξελιξεις μάλλον γυρω στα 70ς με 80ς ακολουθήσαμε μαζικά. Μπορει τα βιβλία μαγειρικής να πρότειναν διάφορα πολύπλοκα αλλά τοσο τα βιβλία όσο και η νοικοκυρά τα αντιμετώπιζαν ως φαγητά που τρώγονται σπανια. Νομιζω στα 80ς έγινε η μεγάλη στροφή ως προς τις προτιμήσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Δεν βλέπω να υπάρχει κάτι σχετικο και είπα να κανω ένα θρεντ με τα γαστρονομικά εγκλήματα περασμένων χρὀνων. Βέβαια τα γούστα ειναι υποκειμενικά αλλά κάποια πράγματα ειναι πλέον εντελώς ξεπερασμένα για αρκετούς λόγους (υγείας, οικονομικούς, καλού γούστου). Ας ανοιξουμε λοιπόν τα ρετρό βιβλία μαγειρικής μας, ας ξεσκονισουμε τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες και ας θυμηθούμε συνταγές και συνήθειες που ευτυχώς πλέον δεν ειναι δημοφιλής. Ξεκινώ και 70ς και 80ς και ολιγον απο 90ς και συμπληρώστε / διορθώστε κ.τ.λ.
Ορεκτικά και φαγητό για πάρτυ

1. Αβοκαντο γεμιστό με γαριδες -φαγητό εξωτικο και σπάνιο που μπορούσε να βρεθεί μονο σε εστιατόρια ή ξενοδοχεία.

2. Γαριδες κοκτέιλ- φρικαλεότητα όπου οι γαριδες κολυμπάνε σε μειγμα μαγιονέζας με κέτσαπ (οι γαριδες ηταν πάντα καθαρισμένες και κατεψυγμένες και άγευστες).

3. Καναπεδάκια και βολωβάν- τα καναπεδάκια ηταν συνήθως αλμυρά μπισκότα τα δε βωλοβάν κατεψυγμένες φωλιες απο σφολιάτα. Και τα δυο γεμίζονταν με ρετρό ᾽σαλάτες᾽ σε μορφή κρέμας (π.χ. ρωσικη), ή με μαγιονέζα και απο πάνω αναπαύοταν κάτι σε αλλαντικο ή σε πολύ λουξ στιγμές καπνιστός σολομός.

4. Κάτι με ανανά σε αλμυρο -π.χ. πίτσα Χαβάη με ανανά και ζαμπόν, σουβλάκια με ανανά και τυρί και άλλα ευφανταστα.

5. Κρέπες με μερέντα ή αλμυρές με οτι μπορεις να φανταστεις πολλές φορές φτιαγμένες μέ ετοιμα μειγματα -πάντως η κρεπ Σουζετ αν φτιαχτεί καλά παραμένει εκπληκτικό γλυκο εδω αναφέρομαι στις φτηνές απομιμήσεις.

6. Βραστά αυγα γεμιστά με διάφορα.

Σπιτικά φαγητά

1. Ρολο κιμά με γέμιση απο βραστά αυγά-εκρηξη πρωτεινης!

2. 'Καρμπονάρα᾽ -η κανονική καρμπονάρα φτιάχνεται με κρόκους αυγών και πανσέτα. Εδώ ομως εννούμε μακαρόνια με κρέμα γάλακτος και μπέικον και τυρί.

3. Συνταγές με κρέμα γάλακτος, μπεσαμέλ και βούτυρο σε ποσότητες για έμφραγμα.

4. -π.χ. μανιτάρια αλά κρεμ και μανιταρια γενικώς κυριως κατεψυγμένα και κομμένα.

5. Γαρνιτούρα απο κατεψυγμένα λαχανικά ως συνοδευτικο για κρεας-συνολο απο φασολάκια, καροτα και φυσικά μανιτάρια.

6. Κοτοπουλο Κιέβου-νοστιμο πλην θανατηφόρο, ουσιαστικά πρόκειται για δυο σνιτσελ κοτόπουλο, ανάμεσα τους τυρί και ολο αυτό τηγανισμένο.

7. Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί.

8. Κανελόνια γεμιστά με κιμά και κοκκινη σάλτσα (μέχρι εδώ καλά) αλλά απο πάνω μπεσαμέλ -και τυρί. Νοστιμο πλην αντιθετο με κάθε έννοια υγιεινής διατροφής.

Στο καλο εστιατόριο

1. Διάφορα νοστιμα πλην παχυντικά που αν δεν φτιαχτούν καλά δεν τρώγονται με τιποτα π.χ. Στρογγάνωφ, Φιλετο με σως Μαδέρα και άλλα αριστοκρατικά. (70ς και 80ς)

2. Αστακομακαρονάδα-το πιάτο που κυριάρχησε στα 90ς ως συμβολο δύναμης και στάτους. Παραγγέλνοταν με υφος εκατό καρδιναλίων σε νησιά. 9 στις 10 φορές ο αστακος ειχε φτάσει απο μακρινές θάλασσες κατεψυγμένος και σαν λάστιχο.

3. Γαριδες σαγανάκι- φτηνότερη εκδοχή του παραπάνω αλλά στην σάλτσα πλέει και φέτα (ή κατσικισιο που ειναι και φτηνότερο)

4. Η συνοδός των δυο προηγουμενων σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ρόδι -ωραιότατη αρκεί τα υλικά να ειναι καλά συνηθως ομως την χρέωναν πανάκριβα οποταν καλύτερα να ξεχαστεί.

Επιδορπια (μονιμως σε ολα βρισκουμε το καλτ πλαστικό κερασάκι)

1. Μπανάνα σπλιτ-μια μπανάνα σε κτηνώδεις διαστάσεις (ειδος δυσευρετο στα 80ς) ανάμεσα σε μπάλες παγωτού κρέμα ή μπανάνα.

2. Κομμένα φρούτα γεμιστά με παγωτό.

3. Παγωτο σπέσιαλ-μπάλα σοκολάτα, κρέμα, φυστικι και φράουλα με απο πάνω σαντιγι, αμυγδαλα φιλέ, φρούτα γλασέ, σιρόπι, ομπρελίτσες και αλλά διακοσμητικά -συνηθως μετατρεποταν σε μια γλυκιά σουπα πριν καταναλωθεί

4. Γλυκά με ανανά απο κονσέρβα -ανανάς παντου σε κέικ, σε ζελέ και φυσικά σε ᾽φρουτοσαλάτες᾽

3. Κομποστες με φυτικη κρέμα απο πάνω - γνωστο γλυκο και ως ᾽φρουτοσαλάτα᾽.

4. Γλυκά με φρουτα γλασέ -οπου φρουτα γλασέ χρωματιστά κομματάκια απο κάτι που κάποτε ισως να ηταν φρούτο.

5. Ντεκοτο δηλ. ωμος κροκος αυγού χτυπημένος με κακάο και ζάχαρη-εγώ το αγαπάω πολύ αλλά πλεον δεν το φτιάχνουν ως επικινδυνο για την υγεια ειδικά αν το αυγο δεν ειναι φρεσκότατο.
έχω πάντως μερικές ενστάσεις:

οι γαρίδες κοκτέηλ είναι απ΄τα πιο ωραία πράγματα που δοκίμασα ποτέ - ούτε άγευστο ήταν και ούτε κακός συνδυασμός μου φαίνεται το θαλασσινό με κέτσαπ και μαγιονέζα.

τα καναπεδάκια και τα βολοβάν γιατί είναι χάλι και γιατί εξαφανίστηκαν? (αν)

οι πίτσα με ανανά νομίζω είναι ακόμα μέσα στους καταλόγους των μεγάλων ντελίβερι (στην αθήνα τουλάχιστο μέχρι πριν μερικούς μήνες)

τα βραστά αυγά γεμιστά με κάτι γιατί είναι χάλι και γιατί εξαφανίστηκαν? (αν)

το παγωτό σπέσιαλ σε μας στα νότια είχε και μπισκοτάκι ή κρόστα (πουράκι σοκολάτας)

τα κερασάκια τα λάτρευα (αν μιλάμε γι΄αυτά που είχαν πάνω και οι σοκολατίνες μμμ) μαρασκίνο νο?

ο ανανάς σε κονσέρβα είναι μια χαρά, εκτός κι αν έχουμε πια την άνεση να έχουμε όλοι κι από έναν φρέσκο στο τραπέζι μας )))

αυτά τα ολίγα από μένα) πιστεύω πως γενικά ισχύει ότι το οποιοδήποτε πράγμα έχει σημασία το πού θα πάμε να το φάμε και ότι όλα σε λογικές ποσότητες δεν μπορεί να κάνουν κακό ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σιγουρα έχεις δικιο ειδικά σε σχέση με το γεγονος πως οτιδηποτε φτιαχνεται με καλά, φρεσκα υλικά θα ειναι γευστικο και ενδιαφέρον. (αν και κανεις δεν με πειθει για τις γαριδες κοκτέιλ - συγνώμη αλλά το ειπαμε, αυτά ειναι γούστα!). Εξάλλου για αυτο έβαλα και το ᾽μαλλον᾽! Αναφέρομαι κυριως σε μοδες και συνταγές με ρετρό καταγωγή (ξεκινώντας απο 70ς) οπου ο κυριος στόχος ηταν ο εντυπωσιασμός και δεν λαμβάνοταν υποψην η διατροφική αξία, το αν αυτά τα υλικά ειναι διαθέσιμα σε τοπικο επίπεδο, το αν ο χρονος παρασκευης τους αξιζε τον κοπο κ.α.

Στα 70ς στην Ελλάδα ούτε αβοκάντο πολυείχαμε, ούτε γαριδες υπήρχαν σε ποσότητες, ούτε την μαγιονέζα πολυξέραμε και ο ανανάς σε κονσέρβα ηταν προιόν ακριβο και επιθυμητό οπως σχεδον ολα τα εισαγωγης τυποποιημένα τροφιμα. Ηταν λιγο παράξενο που αυτές οι συνταγές φτιάχνοταν και ηταν δημοφιλής. Οπως επισης και τα λεγομενα ᾽αριστοκρατικά᾽ φαγητά που αναφέρω αν φτιαχνουν καλά ειναι τέλεια απλά κάποτε τα έβρισκες αγνώριστα ακομα και στην ταβέρνα της γειτονιάς. Πιθανα και το κοτοπουλο Κιέβου να ειναι μια χαρά ειδικά στο Κίεβο μέσα στον χειμώνα. Το θρεντ το άνοιξα με νοσταλγική διάθεση κυρίως στο στυλ ᾽βρε δες τι τρώγαμε παλιά᾽ (και περνάγαμε και ωρες να το πετυχουμε στην κουζινα-δηλαδη οχι εγώ, οι μαμάδες και οι θειες). Αναφερομαι σε ρετρό συνταγές που δεν φτιάχνουμε πια και που θα μπορουσαμε να τις πουμε ᾽αμφισβητουμενες᾽. Περιπου με τα μισά απο αυτά που γράφω προσωπικά δεν έχω θέμα (π.χ. το ρολο με αυγά) αλλά πλέον δεν αρέσουν στους περισσοτερους και δεν συνηθίζονται για διάφορους λόγους.

Δεν ειμαι τρελλαμένη με την υγιεινή διατροφή (μεγαλωσα σε φουρνο μέσα σε γλυκά και κουλουράκια!), απλά ξεφυλλιζοντας την Σκούρα της μαμάς παραξενεύτηκα με το τι θεωρούταν κάποτε απαραιτητο σε πάρτυ, δεξιώσεις και τραπέζια! Πλεον καλώς η κακώς τα τοπικά, φρέσκα υλικά και οι παραδοσιακές συνταγές εχουν κανει δυναμικο comebacκ -στο άλλο άκρο πολλές φορές ας πουμε η φάβα Σαντορίνης απο χρυσο φτιάχνεται;

Τα βωλοβάν και τα καναπεδάκια αν φτιαχνουν σωστά σιγουρα ειναι γευστικότατα οπως και σαφώς ο ανανας κονσέρβα ειναι ωραιότατος. Η πιτσα Χαβάη υπάρχει βέβαια αλλά ειναι ρετρό συνταγή. Τυχερή εισαι που απο τα κερασάκια θυμάσαι μονο τα μαρασκίνο, προφανώς δεν θα έχεις πέσει στο πανταχου παρον πλαστικο κερασάκι. Τα δε παγωτα υπερπαραγωγές ηταν δειγμα της νεοκοπης οικονομικής άνεσης και τα θυμάμαι οντως να λιώνουν αφάγωτα απο τα βουλιμικά παιδάκια. Ειχαν οντως μπισκοτάκι! -το πουράκι απο σοκολάτα ηρθε λιγο αργοτερα.

Πλάκα πάντως θα ειχε να κάναμε ρετρό τραπέζι και να γεμιζουμε με διάφορα κρεμώδη βραστά αυγά και αβοκαντα!

Βλέπω σε οραμα τους μελλοντικους ρετρομανεις εικοσι χρονια μετα να ανοιγουν αναλογο θρεντ και να γράφουν για την μοριακή κουζινα και την αναδόμηση του μουσακά!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν θα έχεις πέσει στο πανταχου παρον πλαστικο κερασάκι
Αυτό το κερασάκι το χρησιμοποιούν και σήμερα στις μαρέγκες καρύδας για στόλισμα.

Αλήθεια, ξέρει κανείς από τι είναι φτιαγμένο;;; Μια φορά φρούτο δεν έχει μέσα!
 
Σωστή! Η Σκουρα έχει και την συνταγη για να τα φτιαξεις στο σπιτι αν ειναι δυνατόν. Φοβερα μπισκοτακια ομως! Τα ειχαμε στον φουρνο θυμαμαι.

Μια αλλη ρετρο συνταγη που δεν πολυφτιαχνουμε αν και ωραιότατη, ειναι τα κεφτεδακια με λαχανικα και οσπρια (ρεβιθοκεφτεδες, κολοκυθοκεφτέδες,ντοματοκεφτεδες κ.τ.λ.) που μονο την Καθαρη Δευτερα τα βρισκουμε ή τα τρωμε στη ταβερνα. Επισης οι κροκετες (πατατας, τυριου κ.α.-ουσιαστικά μη νηστισιμη εκδοχη του πρωτου) που πλεον οι περισσοτεροι τις παιρνουν ετοιμες αν και δεν ειναι το ιδιο. Φανταζομαι πως ο λογος ειναι πως θέλουν πολύ δουλειά για να φτιαχτουν και μετά πρεπει να φαγωθουν αμέσως. Οταν η οικογενεια μαζευεται ολοκληρη με θειους, ξαδερφια κτ.λ. αυτό βγαζει νοημα τωρα για λιγα ατομα να κανεις μια πιατελα με τετοια ορεκτικα δυσκολο. Κριμα πάντως.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τελικά η έρευνα στο βιβλίο συνταγών δεν απέφερε κάτι πέρα από τις κλασσικές γαρίδες κοκτέιλ,το μόνο που θα μπορούσα να αναφέρω είναι μια συνταγή για πουτίγκα...ψαριού...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πλάκα θα ειχε να σκαναρεις την συνταγη πάντως! Εδω στην Αγγλια κάνουν πιτα με ψάρι, καημενο ζωντανο που λενε και στον Αστεριξ. Υπηρχε μια ταση στα 70ς και 80ς για ψαρια σερβιρισμένα με πολυπλοκες σάλτσες.
 
Domenica είπε:
Πλάκα θα ειχε να σκαναρεις την συνταγη πάντως! Εδω στην Αγγλια κάνουν πιτα με ψάρι, καημενο ζωντανο που λενε και στον Αστεριξ. Υπηρχε μια ταση στα 70ς και 80ς για ψαρια σερβιρισμένα με πολυπλοκες σάλτσες.
θα σκαναριστεί αύριο (αν καταφέρω να το σκανάρω χωρίς να το διαλύσω) ή θα το φωτογραφίσω ;)

μια άλλη που ανακάλυψα,"ψωμάκια πουτίγγα",το οποίο περιλαμβάνει ψωμί,γάλα,βούτυρο,ζάχαρη,αυγά και σταφίδες ,αν αυτά δεν αρκούν,το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να περιχυθεί και με σιρόπι κεράσι... το αποτέλεσμα δεν το λες και ελαφρύ...

για πιο hardcore καταστάσεις,σύμφωνα με το βιβλίο πάντα,το ψωμί μπορεί να αντικατασταθεί είτε με περισσεύματα γλυκών (μειώνοντας όμως τη ζάχαρη) είτε με περισσεύματα γλυκών τηγανισμένα σε βούτυρο :animeek:
 
μαστορη,λογαριασμο...

αηδια το κανατε..
 
Το ψωμι πουτιγκα φτιάχνεται ακομα -πού αλλού στην Αγγλία. Δεν ειναι τοσο άσχημο οσο ακουγεται αν και ειναι πολύ βαρύ για τους μεσογειακους ουρανισκους και ειναι τοσο συμπαγες που φράζεις τρυπες σε τοιχους με δαυτο. Η συνταγη που λέει ο Krem13 ειναι η ρετρο εκδοχη με καταγωγή απο τα χρονια του πολέμου που ηταν σπάνιο και το μονο γλυκο που υπηρχε γιατι ειχαν τροφιμα με δελτιο. (οχι ομως και την πεινα της Κατοχής). Το δελτιο το ειχαν και στα 50ς και η πουτιγκα ψωμιου ηταν το κυριο γλυκισμα των φτωχών. Εβαζαν ολοι απο οτι υλικο περισσευε, το γλυκο ηταν τοσο βαρυ που χορταιναν με μια φετουλα και έτρωγε ολη η γειτονια. Πλεον φτιάχνεται και σε πιο γκουρμέ εκδοχές γιατί στους περισσοτερους Αγγλους φέρνει δακρυα νοσταλγιας.
 
Ξέχασες το παγωτό φλαμπέ με την απίθανη γεύση μπλε οινοπνεύματος. Εντυπωσιακό πιάτο, αλλά το παγωτό έλιωνε σε μερικά λεπτά αφού σερβιριζόταν...

Όσο για το ρολό γεμιστό με αυγό, τι κακό έχει η έκρηξη πρωτεϊνης; Μόνο καλό κάνουν τα αμινοξέα ;D
 
Πίσω
Μπλουζα