Ρετρό φωτογραφικές μηχανές

Θαυμάσια συλλογή έχεις, συγχαρητήρια.
Φαντάζομαι θα πήρε καιρό να συγκεντρώσεις τέτοια κομμάτια.
 
Θαυμάσια συλλογή έχεις, συγχαρητήρια.
Φαντάζομαι θα πήρε καιρό να συγκεντρώσεις τέτοια κομμάτια.
Ευχαριστώ φίλτατε. Συλλέγω φωτογραφικές/κινηματογραφικές μηχανές εδώ και 25 χρόνια περίπου, περιστασιακά στην αρχή, εντονότερα αργότερα, αλλά πριν 2 χρόνια σχεδόν σταμάτησα.

Συνέχεια με μία εξαιρετικά απλή και άγνωστη μηχανή τσέπης, την TOP-SET 110. Υποθέτω ότι είναι φτηνό αντίγραφο, ίσως από κάποια της σειράς Kodak Ektra ή της Halina 110 Auto Flip. Δεν αναφέρεται ούτε χώρα κατασκευής, ούτε χαρακτηριστικά του φακού (σταθερής φυσικά εστίασης). Παίρνει κασσέττα φίλμ 110, φλας (Flip-Flash) και καλύπτεται από προστατευτικό καπάκι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χειρολαβή.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg6.jpg7.jpg8.jpg
 
Όντως φαίνεται ιδιαίτερα απλή κατασκευή!
Και υποθέτω -σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου- πως αν όχι όλες, οι περισσότερες μηχανές που έχεις παρουσιάσει είναι λειτουργικές.
 
Και υποθέτω -σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου- πως αν όχι όλες, οι περισσότερες μηχανές που έχεις παρουσιάσει είναι λειτουργικές.
Είναι όντως όλες λειτουργικές με εξαίρεση μία. Ακόμη και αυτές που έχουν φωτόμετρο σεληνίου δίνουν ένδειξη, αλλά φυσικά όχι πλέον σωστή.

Συνέχεια με μία Adox-66 που κατασκευάσθηκε στο διάστημα 1950-58 από την εταιρεία Hermann Wolf GmbH στο Wuppertal για την εταιρεία Adox Fotowerke Frankfurt. Η τελευταία ιδρύθηκε το 1860 και είναι ίσως η πρώτη στον κόσμο φωτοχημική βιομηχανία. Παρήγαγε κυρίως φιλμ, ακόμα και για ιατρικούς σκοπούς σε συνεργασία με τον Ρέντγκεν ενώ μετά τον Β'ΠΠ άρχισε να παράγει/εμπορεύεται με την καθιερωμένη επωνυμία της και φωτογραφικές μηχανές, αξεσουάρ και προβολείς σλάιτς. Μετά το 1960 πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες και το 1995 έκλεισε. Το 2002 αγόρασε την επωνυμία της η βερολινέζικη Fotoimpex που παράγει φιλμ.

Η μηχανή είναι στην ουσία μία κάμερα-κουτί από βακελίτη, απλή σε αυτά που προσφέρει και φτηνή, αλλά για να δώσει ιδιαίτερη νότα στην παρουσίασή της έχει διπλό φακό (και για το σκόπευτρο που βρίσκεται στο επάνω μέρος), στο στυλ της Rollei. To 1950 η τιμή της ήταν 14 Μάρκα Δ. Γερμανίας, ενώ σε συσκευασία δώρου με 2 φιλμ κόστιζε 17 Μάρκα. Υπήρχε και μεταγενέστερη έκδοση που έπαιρνε και φλας.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Wolf την κατασκεύαζε επίσης για λογαριασμό της βελγικής Gaevert με την επωνυμία Gevabox καθώς επίσης και για δικό της λογαριασμό με την ονομασία Luxa 66.

Βασικά χαρακτηριστικά:
Φιλμ: ρολό 120, έκθεση 6x6 εκατοστά, 12 στάσεων
Διάφραγμα: 8, 11
Ταχύτητα: 1/60 (?), επιπρόσθετα δυνατότητα με ενεργοποίηση μοχλού για παρατεταμένη έκθεση (Time exposure)
Φακός: Meniscus F 1:8 εστίαση στα πεδία: 1μ, 2-4μ και 5- άπειρο.
Σκόπευτρo: Στο επάνω μέρος με εκτροπή σε φακό πάνω από τον φακό έκθεσης
Υποδοχή για τρίποδο: Ναι.
Υποδοχή για ντεκλασέρ: Ναι.

Η μηχανή είναι λειτουργική.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg
 
Μία πολύ ποιοτική φωτογραφική μηχανή που προσφέρει πολλές ανέσεις στον ερασιτέχνη φωτογράφο είναι η Adox Polomatic 3 που κατασκευάσθηκε στο διάστημα 1960-64 και κόστιζε την εποχή εκείνη το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 219 Μάρκων. Διαθέτοντας φωτόμετρο σεληνίου επέλεγε αυτόματα το διάφραγμα και την ταχύτητα ανάλογα με την περίσταση. Είχε και ένδειξη στο σκόπευτρο με διαβάθμιση πράσινο, πορτοκαλί κόκκινο. Με πράσινο ήταν σίγουρη και η σωστή εστίαση, μια και η ο φακός της είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Με πορτοκαλί ο φωτογράφος έπρεπε να εστιάσει καλύτερα με βάση σύμβολα. Χειροκίνητη επιλογή σε διάφραγμα ήταν δυνατή μόνο σε λήψη με φλας ή με παρατεταμένη έκθεση.


Βασικά χαρακτηριστικά:
Φιλμ: 135
Διάφραγμα: 2,8 - 22
Ταχύτητα: Αυτόματη με δυνατότητα παρατεταμένης έκθεσης Β (Time exposure)
Φακός: Schneider-Kreuznach Radionar L, 1:2,8/45 mm, 3 στοιχείων, εστίαση 1μ - άπειρο με τη βοήθεια 3 συμβόλων (πορτραίτο, κοντά, μακρυά).
Σκόπευτρo: Στο πίσω μέρος με ένδειξη φωτομέτρου.
Υποδοχή για φλάς: Ναι.
Υποδοχή για τρίποδο: Ναι.
Υποδοχή για ντεκλασέρ: Ναι.

Η μηχανή είναι λειτουργική. Το φωτόμετρο έχει ενδείξεις, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι σωστές.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg
 
πολύ ωραία. σε τι χρειαζόταν το διπλό ντεκλανσέρ;
 
Είχα Polaroid (την απλή, χωρίς το ενσωματωμένο φλας) την οποία είχαμε αγοράσει στο Σικάγο (καλοκαίρι 1979). Ωραίες μηχανές αλλά στην Ελλάδα τα films τους ήταν ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ!
Κ εγώ αυτήν που βλέπεις την έδωσα πριν μερικά χρόνια σ έναν συλλέκτη..Κάπου έχω μια ρετρό ZEnit , όταν την βρω θα ανεβάσω φωτο :)
 
Πίσω
Μπλουζα