Ρετρό φωτογραφικές μηχανές

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Spartan_X
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Άρχισα σήμερα να βγάζω μερικές φωτογραφίες με την Kodak. Το ροδελάκι για το Film Advance δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, ζορίζεται λίγο. Κάπου στις 10 φωτογραφίες, το ροδελάκι μάγκωσε για τα καλά και ούτε το κουμπί για τη φωτογραφία δούλευε. Ήθελε πολύ δύναμη για να ξεμπλοκάρει. Κάποια στιγμή ξεμπλόκαρε, και αναγκαστικά "θυσίασα" 1-2 Exposures για να βεβαιωθώ ότι έφτιαξε. Τώρα δουλεύει, μόνο ζορίζεται λίγο για να γυρίσει το ροδελάκι και όταν γυρίζει κάνει ένα "κρακ-κρακ". Ελπίζω να μην μου τσαλάκωσε το φιλμ, πιστεύετε υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω να έγινε βέβαια, γιατί το πρόβλημα (προφανώς λόγω παλαιότητας και αχρησίας πολλών ετών, αλλά αφού βγάζει κανονικά φωτογραφίες δεν πειράζει) βρίσκεται εσωτερικά στο μηχανισμό.

Τελευταία επεξεργασία:
δεν θα σου πρότεινα να πειραματίζεσαι με τέτοιου είδους μηχανές και μάλιστα με έγχρωμο φιλμ το οποίο είναι ακριβό. εγώ έχω αυτές τις δυο κόμπακτcameras.JPG
η αριστερή είναι μόνο διακοσμητική, ζήτημα να βγάζει 2-3 μόνο στο 36 άρι, η δεξιά κάπως πιο αξιοπρεπής και με αυτή έβγαλα φώτο όταν ανέβηκα Αθήνα και στην έκθεση vintage toys. πάλι όμως με α/μ το οποίο παίρνω χύμα, και εμφανίζω και μόνος μου και μου βγαίνει πάμφθηνο. τώρα, φυσικά, όλα τα φωτογραφεία είναι digitally optimised πια (και όχι film optimised) έτσι το σπορ βγαίνει πολύ ακριβό, με το έγχρωμο φιλμ να κάνει 19 € + 5 € εμφάνιση + σκανάρισμα. να φανταστείς για όλη την Κρήτη υπάρχει μόνο ένας που έχει μηχάνημα C 41 και αυτός εμφανίζει από Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ. και τον βρήκα τυχαία ψάχνοντας για οδοντίατρο. κι έχω στα σκαριά να πάρω μια καινούρια Ζενίθ που έχει ο φωτογράφος μου να παίρνω στα ταξίδια μου με την ελπίδα να μην με κλέψουν. αν θες καλύτερη κόμπακτ τα φωτογραφεία του κέντρου έχουν και καινούριες και μπορείς εύκολα να βρεις μια της προκοπής και να κάνεις μεν πειράματα, με πιθανότητές επιτυχίας δε

@Uskoke τράβηξα με την Kodak ένα ολόκληρο Slide μέσα στις γιορτές, το οποίο θα εμφανίσω και θα εκτυπώσω σε φωτογραφείο της γειτονιάς. Όταν το τελείωσα, επιχείρησα να κάνω Rewind πατώντας το κουμπάκι στο κάτω μέρος και άρχισα να γυρίζω τον μοχλό. Από κάποιο σημείο και μετά, μπλόκαρε πολύ και δεν προχωρούσε (λογικά γιατί είχε μπλοκάρει το ροδελάκι του advance κάποια στιγμή όταν τραβούσα φωτογραφίες όπως είχα αναφέρει). Αρχικά πίστεψα ότι θα αποχαιρετούσα και την κάμερα και το φιλμ. Προσπάθησα λίγο ακόμα να κάνω Rewind τις επόμενες μέρες και τελικά σήμερα ξεκόλλησε και τα κατάφερα να το πάω στην αρχή. Για την κάμερα δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα. Είναι φυσιολογικό να έχει μείνει στο 36 και να μην έχει γυρίσει ξανά στο S αφού έκανα το Rewind; Επίσης πολύ φοβάμαι πως ο μηχανισμός της έχει πλέον αποκτήσει σοβαρό μπλοκάρισμα (πριν της τοποθετήσω το νέο φιλμ το πρόβλημα αυτό δεν υπήρχε) και θέλει είτε λίπανση ή απλά παρέδωσε το πνεύμα... Μιλάμε βέβαια για μια κάμερα 37 ετών, πολυχρησιμοποιημένη, οπότε είναι λογικό. Για να συνεχίσω τους πειραματισμούς στην αναλογική φωτογραφία λέω να πάρω μια Kodak μιας χρήσης από τις καινούριες προς το παρόν, και κάποια στιγμή να αγοράσω και μια καινούρια κόμπακτ.
Όσο για το έγχρωμο φιλμ, το βρίσκω επίσης στο φωτογραφείο της γειτονιάς και σχετικά οικονομικά.

Πίσω
Μπλουζα