Ρετρό ψυγεία

ψυγείο ΙΖΟΛΑ που λειτουργεί ακόμα.

με μία πόρτα, το διακριτικό "deluxe" απ'έξω και ΙΖΟΛΑ στο εσωτερικό πορτάκι της κατάψυξης.

edit: μη με ρωτήσετε πως κατάφερα να ανεβάζω πλάγιες φωτογραφίες, δε ξέρω. :D

20130505_140642.jpg

20130505_140630.jpg

20130505_140602.jpg

20130505_140552.jpg
 
Αθάνατο ψυγείο!

Υγ. Mια ψυχή ακόμα μου στέλνει το δικό μου ΙΖΟΛΑ :D
 
Παλιανθρωποι παιδι μου, τι περιμενεις :p
 
Ψηγειο ιζολα ειχε και ο παππου μου απο την δεκαετια του 60ηταν μεχρι το 1998 ζουσε στην συντηρηση αν το εβαζες πανω απο το 1 και η συντηρηση παγωνε.εμεις ειχαμε ενα ιζολα ποιο μικρο το οποιο ηταν απο την δεκαετια του 70 αλλα κατι επαθε και εχασε την την ψυξη εζησε μεχρι το 2001
 
Ο πατερας μου ανοιξε κατι φακελους και επεσε πανω στα χαρτια του παλιου μας ψυγειου.

Αποδειξη αγορας, εγχειριδιο χρησης, ακομα και τα αυτοκολλητα(αθικτα) που εβαζαν στην πορτα οταν ηταν ανοιχτο σε καταστημα.

img374.jpg

img375.jpg

img376.jpg

img377.jpg

img379.jpg

img380.jpg
 
Εγώ ο πανάρχαιος θυμάμαι ακόμη ψυγείο πάγου! Αν και, για να είμαι ειλικρινής, όχι στο σπίτι μας, αλλα στο σπίτι μια θείας μου στην οποία το δώσαμε όταν πήραμε το πρώτο μας ηλεκτρικό, θα ήμουν 3-4 χρονών. Αυτό βέβαια το θυμάμαι πολύ καλά διότι το κρατήσαμε πολλά χρόνια, ήταν ένα ΠΙΤΣΟΣ με μία πόρτα. Εκείνο που μου έχει μείνει ιδιαίτερα από αυτό, πέρα από τον μπελά της απόψυξης, είναι οι θήκες για τα παγάκια που είχαν έρθει με το ψυγείο. Ήταν μεταλλικές και τα χωρίσματά τους ήταν συνδεμένα μεταξύ τους και με έναν μοχλό στο επάνω μέρος που όταν τον τραβούσες υποτίθεται κουνούσε τα χωρίσματα με τέτοιο τρόπο που μπορούσες μετά να βγάλες τα παγάκια. Στην πραγματικότητα τα θρυμμάτιζε και έκανε την κουζίνα όλο μικροσκοπικά :)

Ψυγεία πάγου υπήρχαν για πολλά ακόμη χρόνια, θυμάμαι τον παγοπώλη που κάθε μέρα έφερνε στα σπίτια που είχαν τέτοιο ψυγείο μια μεγάλη παγοκολώνα που την έπιανε μάλιστα με μια μεγάλη τσιμπίδα. Πρέπει να ήταν πολύ βαρειά.
 
Ψυγείο πάγου ξύλινο υπάρχει ακόμα στο εξοχικό, φυσικά χρησιμεύει για την αποθήκευση εργαλείων αλλά είναι πλήρες. Μαζί υπάρχει και το πρώτο ηλεκτρικό που το αντικατέστησε γύρω στο 1960, μάρκας ΙNDES (όχι indesit), λειτουργικό αλλά δεν χρησιμοποιείται. Απλά υπάρχει μετά από αντιρρήσεις δικές μου να πάει στα σκουπίδια.

Δυστυχώς δεν έχω βρει πληροφορίες για τη μάρκα αυτή, παρά μόνο μια διαφήμιση του 1960 (Ιούλιος) με το ψυγείο της εικόνας να μοιάζει πολύ με το δικό μας. Μπορεί να είναι και το ίδιο μοντέλο.

INDES Refrig. -24-7-1960.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
elephadas είπε:
...Στην πραγματικότητα τα θρυμμάτιζε και έκανε την κουζίνα όλο μικροσκοπικά :)
Τι έκανα με την τελευταία λέξη? "μικροσκοπικά παγοθραύσματα" ήθελα να γράψω!
 
Εμείς είχαμε για χρόνια ένα ψυγείο μάρκας Vera 4 αστέρων μάλλον ελληνικής κατασκευής.
 
Μπορει να μην εχω ρετρο ψυγειο αλλα ο φιλος Dino μου εστειλε 5 υπεροχα μαγνητακια ρετρο θεματολογιας (και μεγαλου μεγεθους) ιδιοκατασκευης.

Τον ευχαριστω πολυ!

Παραθετω προχειρες φωτοζ

attachment.php


attachment.php


attachment.php
 
To super retro ψυγειο το ειχα ως φοιτητης στο Βουκουρεστι!Ηταν το Ρωσικης κατασκευης ZHΛ που το βλεπετε πιο κατω:

zil.jpg

..και μια κοντινη απο το logo που ειναι ολα τα λεφτα!!

Untitled.jpg

φωτο απο ebay

 


Ηταν παντως "σκυλι" και το ζηλευε ακομη και ο ιδιοκτητης (παρ'ολο που ηταν δικο του),αφου το χρησιμοποιουσα εγω!
 
Τέλειο το Ρώσικο... και το σηματάκι, όλα τα λεφτά!!!
 
Το παρακατω ψυγειο,ηταν για πολλα χρονια στην κατοχη του Θειου μου.

Τα τελευταια χρονια (7ετια και βαλε) παρεμενε εκτεθειμενο στον ακαλυπτο χωρο του σπιτιου,

κατι που φαινεται αλλωστε και απο την κακιστη παραμελειμενη εμφανιση του.

Σημερα το πρωι,πηρε τον δρομο για τον παλιατζη,

πριν φυγει,προλαβα και εβγαλα μερικες αποχαιρετιστηριες φωτο.

Το ψυγειο.....ΠΙΤΣΟΣ Princessa

attachment.php


attachment.php


attachment.php



Πισω οψη με το μοτερ και το ταμπελακι τεχνικων χαρακτηριστικων...


Διαστασεις ψυγειου

Υψος = 139cm

Πλατος = 66cm

Βαθος = 65cm (απο πορτα μεχρι σεπαρτινα)

attachment.php


attachment.php



Εσωτερικο,με το πορτακι του καταψυκτη και το συρταρι για παγακια,



σε πρωτη φαση φαινεται να λειπει ο ρυθμιστης θερμοκρασιας...


attachment.php


attachment.php


...ο οποιος ευτυχως ηταν πεταμενος μεσα....

attachment.php


Κοντινη απο την πορτα με το πορτακι για τυρι και βουτηρο,


ειναι εμφανη επισης το μουχλιασμα στο λαστιχο.


attachment.php


attachment.php
 
Μόνο με 127 βατ, πετύχαινε τον "τροπικό τύπο" !
 
και το φρέον λογικά πρέπει να είναι R13, δηλ. από αυτά που καταστρέφουν το όζον, γι'αυτό καταργήθηκαν-από την στιγμή που είναι μέσα στο ψυκτικό κύκλωμα είναι ακίνδυνο, αλλά από την στιγμή που ελευθερώνεται (είτε λόγω αντικατάστασης του συμπιεστή είτε λόγω ανακύκλωσης) κάνει τη ζημιά του. Οι περίφημοι χλωροφθοράνθρακες!
 
Ναι, αλλά είχε μπόλικο φρεόν. 145 γραμμάρια. Ακόμη και τα τωρινά πολύ μεγαλύτερα ψυγεία έχουν χοντρικά την ίδια ποσότητα. Μέχρι 180 γραμμάρια ψυκτικού υγρού, διαβάζω. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει κατ' ευθείαν σύγκριση, αφού το διχλωροδιφθορομεθάνιο που έχει απαγορευτεί από το Πρωτόκολλο του Μοντρεάλ, και τα τωρινά ψυγεία έχουν συνήθως τετραφθοροαιθάνιο.

Α, τώρα είδα το μήνυμα του Uskoke. Όχι, δεν ήταν R13, CFCl3 αλλά R12. Και τα δυο τους επικίνδυνα για το όζον και "απαγορευμένα". Φυσικά χρησιοποιούνται ακόμη και είναι πανάκριβα διότι απαγορεύτηκε η παραγωγή τους, όχι η χρήση τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σωστά ελέφαντα, R12 είναι, νομίζω σε τριτοκοσμικές χώρες παράγεται ακόμα "στη ζούλα", αν και φυσικά δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη συμπιεστές κλπ. για αυτά τα φρέον ή αν και αυτά πάλι σε Ινδίες κλπ. στην ζούλα. Τώρα τα ψυγεία έχουν R134a που νομίζω είναι πεντάνιο; Πάντως κάτι σχετικά αβλαβές για το όζον.
 
Τα πεντάνια βράζουν σε ψηλότερες θερμοκρασίες οπότε είναι ακατάλληλα για ψυκτικά υγρά, ακόμη και το νεοπεντάνιο (9.6°C) που έχει το χαμηλότερο σημείο ζέσεως (που λέγαμε κι εμείς οι αρχαίοι, διότι τότε τα υγρά δεν έβραζαν αλλά έζεον) από τα τρία ισομερή. Υπάρχουν ψυγεία που χρησιμοποιούν ισοβουτάνιο (R60Oa, Σ.Ζ. -13 °C) ή μείγμα προπανίου (R290) - ισοβουτανίου που βράζει σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά δεν ξέρω πόσο διαδεδομένα είναι.

Το R134a πάντως είναι 1,1,1,2 τετραφθοροαιθάνιο (CF3CH2F). Σ. Ζ. -26.3 °C.

Διαβάζω σε μια σελίδα (διότι μη νομίζετε ότι τα έχω αυτά τα νούμερα στο μυαλό μου, πέρα από το ότι το πεντάνιο είναι υγρό σε κανονικές συνθήκες) ότι στην Ευρώπη τα περισσότερα ψυγεία χρησιμοποιούν υδρογονάνθρακες διότι και οι φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες είναι επιβλαβείς για τό όζον και είναι και αέρια θερμοκηπίου οπότε τα έχει βάλει στο μάτι η Greenpeace από το 1992 (άρα η συζήτηση αυτή δεν ξεφεύγει από το ρετροόριο :) ). Αλλά στην Αμερική η χρήση τους δεν είναι διαδεδομένη. Εμ βέβαια, μια-δυο εκρήξεις ψυγείων φτάνουν για να φάνε μηνυσάρες οι κατασκευαστές τους ενώ οποιοδήποτε φιλοπεριβαλλοντικό μέτρο οι ΗΠΑ το παίρνουν πολύ αργά και αντιδρώντας και επειδή τους πιέζουν οι Ευρωπαίοι. Ας μην ξεχνάμε πόσο εύφλεκτοι είναι οι υδρογονάνθρακες, ενώ τα φθοροαλκάνια είναι αδρανή.
 
Μάλιστα.Ακούς εκεί φθοροαλκάνια, μπράβο ελέφαντα, μου θυμίζεις την απεχθή ανόργανη χημεία της Γ'Λυκείου (αν και στα ΤΕΙ κάναμε ηλεκτροχημεία με πειράματα η οποία μου άρεσε πολύ). Διάβασα στο http://www.howstuffworks.com ότι στην Αμερική χρησιμοποιούνται τόσο εκτεταμένα οι "βρώμικες" ντηζελομηχανές τρένων γιατί ενώ οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα κλασσικά οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά) έχουν τρομερές προδιαγραφές αντιρύπανσης οι ντηζελομηχανές καθόλου και αν δεν κάνω λάθος η Amtrak ή η Pacific δεν θυμάμαι ποια απ'τις δυο είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ντίζελ στον κόσμο. Όλοι ξέρουμε το "ντουμάνι" που βγάζουν οι ντηζελομηχανές, είναι και το έξοδο εξηλεκτρισμού των (τεράστιων) αμερικάνικων γραμμών (/off topic). Είχα διαβάσει στην μόνωση ενός ψυγείου πεντάνιο οπότε ίσως χρησιμοποιούν πεντάνιο στην μόνωση, δεν ξέρω αν κάνω πάλι λάθος. Στην Γερμανία πάντως είχε γίνει σκάνδαλο με το φρεον που θα μπει στους κλιματισμούς των Μερσεντές και αυτή φυσικά ήθελε να κάνει το δικό της αλλά δεν θυμάμαι καθόλου λεπτρομέρεις. Πάντως (άσχετο) το ψυγείο στα τούρκικα είναι όντως μπουζ ντουλάπ, το βρήκαμε σε λεξικό!
 
Το πεντάνιο χρησιμοποιείται για να φουσκώσει τον αφρό της μόνωσης, αλλά λογικά δεν παραμένει εκεί, όταν ο αφρός στερεοποιηθεί μάλλον το πεντάνιο διαχέεται στην ατμόσφαιρα και αντικαθίσταται από αέρα. Δεν το έχω ψάξει το θέμα.

Αν οι οργανικές ενώσεις τις οποίες ανέφερα σου θυμίζουν την ανόργανη χημεία δεν χρειάζεται να μου πεις ότι σου ήταν απεχθής, το καταλαβαίνω ;) . Εμένα πάλι μου άρεσε πολύ η χημεία κάθε είδους, γι' αυτό και έγινα χημικός μηχανικός. Όχι ότι η τωρινή μου δουλειά έχει πολλή σχέση με χημεία :(

Αναρωτιέμαι αν τα πολύ ρετρότερα ψυγεία χρησιμοποιούσαν αμμωνία. Είναι το πιο αποτελεσματικό ψυκτικό υγρό, και δεν προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον, γι' αυτό χρησιμοποιείται πολύ στη βιομηχανία, αλλά προφανώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια. Όταν όμως πρωτοφτιάχτηκαν ψυγεία για οικιακή χρήση είναι απίθανο να υπήρχαν τα διάφορα φρεόν. Για να δω τι λέει η Wikipedia...

Ουάου! Τα πρώτα οικιακά ψυγεία χρησιμοποιούσαν, λέει, διοξείδιο του θείου ή μυρμηκικό μεθυλεστέρα. Και τα δύο τοξικά και απαίσια. Τα φρεόν άρχισαν να χρησιμοποιούντα από τη δεκαετία του 20. Αμμωνία δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
 
Πίσω
Μπλουζα