[ΣΥΖΗΤΗΣΗ] Αγορά Νέου PC

Άλκη τα χρήματα που θα δώσεις είναι αρκετά! Μπορείς να κόψεις από τα παρελκόμενα και να πάρεις το καλύτερο δυνατό ακόμα και με αυτα!

Αν επενδύσεις σε amd πλατφόρμα το m/b και οι μνήμες θα κάνουν και για μελλοντικά μοντέλα οπότε η όποια μελλοντική αναβάθμιση θα είναι χαμηλότερου κόστους. Αν επενδύσεις σε intel κάθε νέα γενιά απαιτεί νέο slot οπότε νέο m/b και μνήμες. Εκεί είναι το πλεονέκτημα των amd cpu's πέραν του χαμηλού κόστους και γι' αυτό στους προτείνω!

Θα διαφωνήσω με τους παραπάνω για την ανάγκη χρήσης ssd όταν η ταχύτητα του είναι σαφέστατα διακριτή και η αντοχή τουλάχιστον των μοντέλων της intel και της samsung σε υψηλά επίπεδα...πλέον τους αγοράζεις με λιγότερο από 1? ανα gb! Αξίζει και θα με θυμηθείς σε αυτό! Mια φθηνότερη cpu με ssd θα είναι γρηγορότερη στην πράξη από μια ισχυρότερη με hd!

Θαρρώ επίσης ότι ένας σκληρός 640-750gb θα σε καλύψει ως αποθήκη στον παραπάνω.

Επίσης δεν θα σου πρότεινα και εγώ ένα blueray recorder διότι σε συμφέρει περισσότερο να έχεις εξωτερικούς σκληρούς δίσκους(φαντάσου εγώ πηρα wd my book 3tb usb3 με 150?) με άμεση πρόσβαση στα περιεχόμενα τους παρά να ψάχνεσαι με δισκάκια! Πάρε με 15? ένα dvd writer και τελειώνεις. Τσάμπα χρήματα κατ' εμέ!

Περί toughpower psu: είναι πράγματι πολύ καλές αλλά το γεγονός ότι έχουν active pfc(κάπως έτσι) τις καθιστά ασύμβατες με πολλά ups της αγοράς παρά μόνο με ακριβές λύσεις! Πρόσεξε λοιπόν με τι ups θα την συνδυάσεις! Την εχω πατήσει με φθηνά ups και ξέρω...Από την άλλη έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα σκαμπανευάσματα του ρεύματος!

Κάρτα γραφικών: Αυτό που σου πρότεινα ήταν all around επιλογή! Αν πέσεις χαμηλότερα σε τιμή θα βρεις κάτι που να σε καλύπτει (100-150?) απλά προσοχή με τους drivers στις ati/amd υλοποιήσεις διότι είναι λιγότερο σταθεροί των nvidia αν και το hardware είναι ανταγωνιστικό ίσως και καλύτερο των "πράσινων"!

Στο κουτί -αν επενδύσεις και για μελλοντική χρήση- ρίξε χρήμα αλλιώς πάρε κάτι απλό και το αλλάζεις στο μέλλον! Εγώ έχω therlmatake armour 8000 αλλά έκανε 2 κατοστάρικα τότε και προφανώς δεν αξίζει να πας εκεί εκτός και αν ψάχνεσαι με ψυκτρες γουρούνια όπως εγώ για o/c(noctua d-14 κλπ για όσους κατέχουν)!

Επιμένω λοιπόν ότι το κουτί στην περίπτωση σου δεν πρέπει να κοστίσει πολύ!

Εγώ στα υπολόγισα χοντρικά και είσαι εκεί:

200? cpu

140 m/b

100 psu

150 gpu

60 ssd

80 hd

100 κουτί

50 μνήμες

15 dvd-r

Εντός budget δηλαδή!

δεν έβαλα το ups γιατί θέλει ψάξιμο και θεωρώ ότι εκεί ίσως ανέβεις.
 
Αυτό που με μπερδεύει είναι που μου λέτε όλοι ότι μου φτάνουν τα λεφτά, και μετά μου προτείνετε σύστημα 200-300 πάνω από ότι υπολόγιζα. :) Εκτός του Imgema ο οποίος όμως δεν προτείνει συγκεκριμένα μοντέλα. Σίγουρα δεν θέλω να περάσω το χιλιάρικο συμπεριλαμβανομένου του UPS σε μια χρονιά που περιλαμβάνει έξοδα μαιευτηρίου.

Μου κάνουν εντύπωση αυτά που μου λέτε για το Blu-Ray, δεν μου κολλάει ρε παιδιά να παίρνω καινούργιο μηχάνημα και να μην του βάζω το πιο σύγχρονο drive. Στάνταρ θα το μετανιώσω και θα το αγοράσω 3 μήνες αργότερα. Ούτε συμφωνώ στο να χρησιμοποιούνται εξωτερικοί δίσκοι για μακροχρόνιο backup -παρά μόνο για το προσωρινό του δεκαπενθήμερου-, επομένως στο recorder θα επιμείνω κι ας μου κοστίσει. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ να παίρνω σκληρό μικρότερο του 1ΤΒ - πάντως κι εγώ προς μηχανικό κλίνω.

Τώρα η παραπάνω τοποθέτηση του Σπύρο για τα AMD με έμπλεξε, επομένως θα περιμένω τον αντίλογο. :) Προς το παρόν, τροποποιόντας την πρόταση του Βασίλη με μηχανικό σκληρό και μια πιο οικονομική κάρτα γραφικών, προκύπτει το παρακάτω:

Case: Corsair Carbide 200R Gaming case (Midi Tower, Black) 84,89 ?

PSU: Corsair Builder Series CX600 600W PSU 80+ Bronze (CP-9020048-EU) 74,89 ?

CPU: Intel Core i5 3570 (s 1155 , 3.4 GHz , 6MB) 197,70 ?

GPU: Palit Geforce GTX650 2GB (DDR5) 155,00 ?

Blu-Ray Recorder: LG BH10LS38 Internal Blu-ray Disc Rewriter LightScribe Sata Black Bulk 97,90 ?

Motherboard: Gigabyte Z77-DS3H (s 1155, Z77, DDR3) 104,89 ?

RAM: Corsair DDR3 8GB (2x4)Kit 1600MHz Vengeance 40,80 ?

Σκληρός δίσκος: Western Digital RED WD10EFRX 1TB HDD 3.5" 89,49 ?

UPS: Turbo-X 650 SD Line Interactive 69,00 ?

Ηχεία: Turbo-X Ηχεία Multimedia Rod Black 14,90 ?

Σύνολο : 929,46 ?

Δεν ξέχασα τίποτα νομίζω... Πως σας φαίνεται; Μπορώ να ανέβω λίγο στην κάρτα γραφικών αν δεν την θεωρείτε καλή, αλλά να βρούμε μια ετοιμοπαράδοτη σχετικά - η 7850 που λες Βασίλη λέει "αναμένεται σύντομα" και παρεπιμπτόντως το link λέει ότι έχε 1GB μνήμη, όχι δύο όπως γράφεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αλκη, για το Blu-Ray ειναι απλα μαθηματικα. Εχεις παρει οπως λες την αποφαση σου αλλα θα κανω ενα τελευταιο rant για το θεμα.

Αν βαλουμε 2 ευρω το δισκακι 25GB, σου βγαινει 80 ευρω το TB. Χωρις ευελιξια καθως ειναι write once, με σπαταλη (φυσικου) χωρου και γενικα αβολα.

Το οτι υπαρχουν τοσα χρονια και δεν ασχολειται πρακτικα κανεις δεν ειναι τυχαιο. Ακομα και αν πεσει η τιμη τους, παλι ενας δισκος 2TB θα ειναι καλυτερος απο ολες τις αποψεις.

Μπορει να λες οτι ολα τα δεδομενα σε ενα δισκο δεν ειναι καλη πρακτικη, αλλα και αμα εχεις 50 δισκακια καποιο μπορει να χαλασει ανα πασα στιγμη και θα το παρεις χαμπαρι οταν και αμα το αναζητησεις

Καταλαβαινω ακριβως τους ενδοιασμους σου. Ημουν απο αυτους που ειχαν ραφια ολοκληρα με dvd-r για μονιμη αποθηκη. Τελικα ολα καποια στιγμη μεταφερθηκαν σε κιβωτια στο υπογειο και αντικατασταθηκαν απο 1 δισκο (τοτε, τωρα ειναι 5 δισκοι σε δικο τους επιπλακι). Μου πηρε μερες να τα μεταφερω και κατα τη διαδικασια βρηκα και 3-4 χαλασμενα (καλης μαρκας).

Τελος απο μενα με αυτο το off topic.

Για το μηχανημα τωρα, η 650 μια χαρα ειναι για τα παιχνιδια που θες.

Δισκο δεν θα εβαζα Green στις 5400 στροφες. Θα εβαζα ενα γρηγορο μηχανικο αφου θα ειναι ο βασικος και οχι αποθηκη. Ο caviar red του Pooky μια χαρα ακουγεται.

Γενικως με τα Turbo-x brand δεν εχω προβλημα αλλα για τα UPS δεν εχω ακουσει καλα λογια. Ειναι βεβαια δελεαστικη η τιμη. Εγω εχω APC που ειναι πολυ ακριβοτερα αλλα και γνωστα για την καλη τους ποιοτητα. Ισως να αφηνες αυτην την αγορα για αργοτερα? Βαλε ενα πολυμπριζο ασφαλειας για προστασια και στη χειροτερη αν πεσει το ρευμα κλεινει το μηχανημα.

Εξοδα μαιευτηριου ε? Συγχαρητηρια :D
 
Συνεχίζοντας την μεγάλη παρένθεση, επίσης με απλά μαθηματικά έναν σκληρό δίσκο με 2ΤB δεδομένων μπορείς να τον χάσεις όλο, ενώ ένα χτυπημένο δισκάκι θα σου στοιχίσει 25GB.. και βέβαια τα πολύ σημαντικά αρχεία σου τα κάνεις πολλαπλά backup. Ακολουθώντας αυτή τη λογική χρόνια τώρα δεν έχω χάσει ούτε byte στη ζωή μου. Πάμε παρακάτω όμως. :)

Το θέμα είναι ότι δεν βλέπω Caviar Red στο Πλαίσιο.. εκτός αν είναι το Red που βρήκα, για δες, έκανα edit στο post μου για να μην μπερδευτούμε. Είναι στα 7200 rpm. Πρόσθεσα και μια απλή κάρτα ήχου που είχα ξεχάσει.

Χμμ.. Turbo-X UPS χρησιμοποιούμε χρόνια στο γραφείο και μας έχουν βγει αξιόπιστα, οπότε λέω να τα εμπιστευτώ.

Κι ευχαριστώ! :)
 
UPS είμαι χρόνια στα APC. Το ένα κλείνει 3ετία σε λίγες μέρες και η μπαταρία του είναι μια χαρά, τη στιγμή που κάποιο φτηνο που είχα αποκλειστικά για router και τηλέφωνο βγήκε off πριν κλείσει διετία από μπαταρία και δεν άξιζε η αλλαγή. Ενδεικτικά ο APC σταθεροποιητής που έχω κεντρικά στα μηχανήματα που χρησιμοποιώ 24/7 είναι από το 2006. Αυτό τα λέει όλα.

Δίσκο caviar red έχω 4 των 3 terra ο καθένας στο server μου και τους έβαλα πρόσφατα.Δεν μπορώ να σου πω από αξιοπιστία πως πάνε μια και δεν έχουν "γράψει" πάνω από 15 μέρες λειτουργία ο καθένας, αν και έχουν σβήσει ζήτημα μια φορά στις δυο βδομάδες που λειτουργούν. Δεν τους λειτουργώ σαν raid, δεν με ενδιαφέρει αν χτυπήσουν από πλευράς data τα περισσότερα είναι backup από δισκάκια που κατέχω νομιμότατα μια και με πειρατικά προγράμματα και ταινίες δεν ασχολούμαι πια στο παραμικρό. Τραβάνε 4 watts ο καθένας περίπου και λειτουργούν πολύ - πολύ χαμηλά στις θερμοκρασίες. Σαν boot δίσκο έχω έναν black caviar 500άρη και με SSD δεν ξανασχολούμαι μια και δεν τα πήγα καλά από αξιοπιστία, μου χτυπήσαν πάνω από 2. Στο iMac μου έχω boot SSD 256, τον ίδιο έχω στο Macbook pro και παρεπιμπτόντως μόνο στο MacOS δεν είχα πρόβλημα, ειδικά στον iMac τον έχω σκίσει στη λειτουργία.

Μια και είδα ότι δεν έχεις απαιτήσεις από παιχνίδια (δεν πας για Crysis III) πάρε μια nVidia 650 στα 140 ευρώ και ξέχνα τη για 3 χρόνια τουλάχιστον. Bluray και άλλα σχετικά άστο για αργότερα, δεν αξίζει με τη καμία. Οι δίσκοι B-ray R είναι τρομερά ευαίσθητοι και η παραμικρή γρατζουνιά θα τους βγάλει off, αντίθετα με τους original που είναι σκυλιά.

Τροφοδοτικό και κουτί, επαναλαμβάνω, προσωπικά πάντα δεν θα έκανα τσιγκουνιές.

Οι δικές μου ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές σου βέβαια. Το δικό μου "pc" έχει στηθεί με γνώμονα να μπουν πάνω δύο "σκυλιά" κάρτες γραφικών και 5 δίσκοι. ΄Εχω, για παράδειγμα, τροφοδοτικό Corsair 1200 που για άλλους φαντάζει overkill και σίγουρα δεν θα σου πρότεινα με τη καμία να πας εκεί μια και θες light gaming. Αλλά σκέφτομαι με τη σειρά "8" της Amd ή της nVidia να πάω σε gaming rig αξιώσεων οπότε δεν με έπαιρνε κάτι το μικρότερο.

Το δικό μου "pc" επίσης δεν είναι πάνω σε UPS, αλλά σε industrial σταθεροποιητή Ελληνικής κατασκευής σε servo μοτέρ. Δεν με ενδιαφέρει αν πέσει το ρεύμα τι θα γίνει από πλευράς δεδομένων, δεν κάνω προγραμματισμό αντίθετα από σένα, αλλά με ενδιαφέρει η μέγιστη προστασία του hardware και όχι των δεδομένων. Αν θέλει κάποιος ας μου πει να βάλω link των σταθεροποιητών.

Κλείνω και συγνώμη για το σεντόνι, με το συμπέρασμα ότι εδώ θα λάβεις γνώμες πολύ σωστές αλλά σύμφωνα με το πως βλέπει ο καθένας τα πράγματα, η τελική απόφαση είναι δική σου. :)
 
Γιώργο νομίζω με τη λίστα που έφτιαξα παραπάνω καλύπτω τα περισσότερα από όσα λες -με την επιφύλαξη ότι δεν είμαι σίγουρος ότι μιλάμε για τον ίδιο σκληρό δίσκο-, ρίξε της μια ματιά αν θες και πες μου αν σου φαίνεται ΟΚ.
 
Ναι μιλάμε για τον ίδιο, είναι άψογος σε όλα, (εσύ αναφέρεσαι στο 1 terra μοντέλο που είναι ακόμα πιο απλό κατασκευαστικά με λιγότερα μηχανικά μέρη και τρομερά μπροστά τεχνολογικά) . Το ίδιο 1 terra το έβαλα σε μηχανάκι φίλου σαν ένα και μοναδικό δίσκο με μια 650 και έναν i5 και είναι πραγματικά άψογο.

Επαναλαμβάνω ότι είναι φρέσκια σειρά και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα αξιοπιστίας, αλλά δεν θα τους ονόμαζε raid η WD ελαφρά τη καρδία.

Η κάρτα γραφικών σου είναι μια χαρά με 1 giga. Δεν θες κάτι άλλο. Καλορίζικο να πω; :D
 
Γκρρρ.. μόλις πρόσεξα ότι ο συγκεκριμένος σκληρός "αναμένεται σύντομα". Blue ή Black δεν μας κάνει;
 
Αλλη μια απορια: Γιατι να παρεις ξεχωριστη καρτα ηχου αν δεν ασχολεισαι επαγγελματικα με τη μουσικη?

Ολες οι μητρικες εχουν χρονια τωρα ενσωματωμενες το realtek HDA που ειναι υπεραρκετο για παιχνιδια και multimedia. Ακομα και καρτες γραφικων (!!!) το περιλαμβανουν πλεον για να βγαζουν και ηχο απο το hdmi καλωδιο.
 
Έχεις δίκιο. Την αφαίρεσα #)
 
Εγώ πάντως θα επιμείνω στο ότι δεν χρειάζεσαι "καλό κουτί". Όσα χρόνια ασχολούμαι με το να συναρμολογώ PCs οι διαφορές στην θερμοκρασία από ένα "καλό" κουτί με ένα κοινό είναι μικρές και σίγουρα δεν αξίζει να δώσεις ένα 50ρικο παραπάνω και αν έχεις ήδη κάποιο κουτί γλυτώνεις 80-90ευρώ.

Όταν ήθελα να μειώσω τις θερμοκρασίες, πιο ουσιαστική δουλειά έκανα με το να αλλάξω την μαμίσια ψύκτρα της CPU ή της VGA. Με 28 ευρώ μείωσα την θερμοκρασία της x1950pro από 70-80c σε 55c εν ώρα παιχνιδιού. Κανένα κουτί δεν θα μείωνε την θερμοκρασία τόσο πολύ, άντε να γλίτωνα 4-5 βαθμούς. Με έναν απλό ανεμιστήρα στους δίσκους ποτέ κανείς δεν ανέβηκε πάνω από 50c και ας είχα 3 δίσκους τον ένα πάνω από τον άλλον. Όλα τα PC μου τα έστηνα σε κουτιά της πλάκας, από αυτά που βάζουν στα έτοιμα φτηνά PC ή από αυτά που βρίσκεις στην ανακύκλωση.

Ο μόνος λόγος που θα αγόραζα καινούριο κουτί θα ήταν αν βαριόμουν να ψάχνω και να τοποθετώ ο ίδιος ανεμιστήρες, ή αν σκόπευα να βάλω μέσα στο κουτί 3-4 σκληρούς δίσκους, 2 optical drives και ένα σωρό άλλα εξαρτήματα (οπότε θα έπρεπε να πάρω ένα ευρύχωρο κουτί που να κάνει καλή χρήση του χώρου). Και μετά είναι και το θέμα της "μόδας" αν θες δηλαδή ένα κουτί που να είναι όμορφο στο μάτι.

Και τώρα που γράφω, 3 σκληρούς δίσκους έχω σε κουτί της πλάκας. Μια χαρά είναι οι θερμοκρασίες, όλα χλιαρά.

Επίσης δεν συμφωνώ με το Blu-Ray σαν backup συσκευή. Πιο φτηνά θα σου έρθει αν γεμίσεις έναν εξωτερικό δίσκο (το Blu-ray και τα 40 δισκάκια που θες για να φτάσεις την χωρητικότητα είναι ΠΟΛΥ πιο ακριβά). Αρκεί να τον έχεις μόνο για backup, τον ανάβεις μόνο για copy και έχεις τα αρχεία σου 2η φορά και στον εσωτερικό του PC. Αν κάποιος δίσκος τελικά χαλάσει θα το καταλάβεις αμέσως, οπότε θα λάβεις τα μέτρα σου άμεσα και γρήγορα. Άντε να καταλάβεις ότι 2 ή 3 από τα 20 δισκάκια που έχεις στο συρτάρι δεν διαβάζονται...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συνεχίζοντας την μεγάλη παρένθεση, επίσης με απλά μαθηματικά έναν σκληρό δίσκο με 2ΤB δεδομένων μπορείς να τον χάσεις όλο, ενώ ένα χτυπημένο δισκάκι θα σου στοιχίσει 25GB.. και βέβαια τα πολύ σημαντικά αρχεία σου τα κάνεις πολλαπλά backup. Ακολουθώντας αυτή τη λογική χρόνια τώρα δεν έχω χάσει ούτε byte στη ζωή μου. Πάμε παρακάτω όμως.
Λίγο διαφορετική προσέγγιση, για το παραπάνω: Γιατί δεν πας κατευθείαν σε κάποιου είδους NAS server? Κάτι σαν αυτό ή αυτό. Το καλό με αυτά τα μηχανήματα είναι ότι, επειδή δεν τα αλλάζεις εύκολα, μπορείς να τα αγοράσεις με πολλές (μα πάρα πολλές λέμε) δόσεις.
 
Imgema είπε:
Ο μόνος λόγος που θα αγόραζα καινούριο κουτί θα ήταν αν βαριόμουν να ψάχνω και να τοποθετώ ο ίδιος ανεμιστήρες.
nod-smiley.gif


Captain Kal είπε:
Λίγο διαφορετική προσέγγιση, για το παραπάνω: Γιατί δεν πας κατευθείαν σε κάποιου είδους NAS server?
Ευχαριστώ για τις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι η νοοτροπία μου δύσκολα θα ξεφύγει από το "εξωτερικός δίσκος για προσωρινά backup, οπτικοί δίσκοι για μακροχρόνια".

Είμαι πολύ κοντά στο να προβώ σε παραγγελία (αφού βέβαια τηλεφωνήσω πρώτα να βεβαιωθώ πως όσα λένε ότι υπάρχουν στο site όντως υπάρχουν), θέλω μια απάντηση από όποιον γνωρίζει στο παρακάτω:

alkis21 είπε:
Γκρρρ.. μόλις πρόσεξα ότι ο συγκεκριμένος σκληρός "αναμένεται σύντομα". Blue ή Black δεν μας κάνει;
 
alkis21 είπε:
Γκρρρ.. μόλις πρόσεξα ότι ο συγκεκριμένος σκληρός "αναμένεται σύντομα". Blue ή Black δεν μας κάνει;
Επειδη και μενα μου γεννηθηκε η απορια, το παρακατω thread που βρηκα εξηγει καποια πραγματα

http://www.tomshardware.co.uk/forum/251151-14-caviar-blue-green-black

Με λιγα λογια, δηλαδη Black > blue για performance, και αναποδα για θορυβο/καταναλωση. Αλλα σε οποιαδηποτε περιπτωση οι διαφορες δεν ειναι και τοσο μεγαλες.

Αν δεν θες να περιμενεις για το red, το Blue θεωρειται το πιο general-purpose μοντελο. Ολα καλα και αξιοπιστα ομως ειναι. Δεν χρειαζεται να σε βασανιζει τοσο το θεμα

edit

Μολις παρατηρησα οτι η 650 1GB ειναι 40 ευρω φθηνοτερη. Δεδομενης της χρησης σου αλλα και της κατηγοριας της καρτας αυτης, ισως τα 2GB να ειναι overkill
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βοήθεια για αγορά νέου υπολογιστή

Ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια και αφού βρήκα μία προσωρινή δουλειά που θα μου αποφέρει λίγα παραπάνω χρήματα, αποφάσισα να μαζέψω λίγα για να αγοράσω επιτέλους έναν καινούριο υπολογιστή.

Δυστυχώς όμως έχω δυσκολευτεί πολύ να αποφασίσω τι κομμάτια να πάρω. Μετά από τόσα χρόνια αποχής έχω χάσει τελείως τον μπούσουλα και δεν ξέρω τι μου γίνεται. Και από το ολιγόωρο ψάξιμο που έκανα στο internet, μόνο και μόνο από το πόσοι διαφορετικοί επεξεργαστές υπάρχουν, πελάγωσα! Παλιά διάλεγες απλά Intel ή AMD και μετά το μόνο που έμενε ήταν η ταχύτητα. Τώρα μόνο η Intel έχει 3 διαφορετικά ήδη (i3, i5, i7) και το κάθε είδος έχει 10+ διαφορετικά μοντέλα! Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Οπότε είπα να ζητήσω καμιά βοήθεια εδώ μπας και καταλήξω τι να πάρω.

Καταρχάς τα χρήματα που θα ξοδέψω θα πρέπει να είναι 500 ευρώ πάνω κάτω. Φαίνονται λίγα αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνονται οθόνη, κάρτα γραφικών, δεύτερος σκληρός δίσκος, κάρτα ήχου, πληκτρολόγιο, mouse και ηχεία στην τιμή. Εχω ήδη μία 8800gt η οποία σίγουρα θα είναι αδύναμη για τα κυβικά του PC που θέλω να χτίσω αλλά σε κάνα χρόνο θα πάρω καινούρια. Τώρα με ενδιαφέρει να φτιάξω τα βασικά.

Οπότε για 500 ευρώ θέλω να πάρω CPU, Motherboard, PSU, RAM, σκληρό δίσκο και ένα κουτί γιατί αυτό που έχω είναι πια σαράβαλο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένα PC το οποίο να είναι αναβαθμίσιμο για 2-3 χρόνια τουλάχιστον (ώστε να μπορώ να αλλάξω στο μέλλον CPU και GPU), να είναι καλό για games και emulators και το πιο σημαντικό, να έχει καλή ποιότητα κατασκευής. Ο υπολογιστής που έχω τώρα έχει αναβαθμιστεί όσο πάει και ξεζουμίζεται 9 χρόνια ασταμάτητα και ακόμα τραβάει μια χαρά. Θέλω να μπορέσω να κάνω το ίδιο και με το νέο PC.

Σκληρό δίσκο έχω αποφασίσει ήδη να πάρω έναν WD black 1TB ο οποίος κοστίζει περίπου 80 ευρώ. Για CPU λέω να πάρω έναν i5. Αν και οι AMD φαίνεται να συμφέρουν περισσότερο στα παιχνίδια, εγώ θέλω να τρέχω και emulators που είναι CPU intensive και από ότι ξέρω οι επεξεργαστές της intel είναι καλύτεροι σε αυτά αλλά δεν είμαι σίγουρος. Επίσης από ότι κατάλαβα χαλάνε λιγότερο ρεύμα και ζεσταίνονται λιγότερο, οπότε είναι ένα συν στην διάρκεια ζωής που με ενδιαφέρει. Τώρα ποιο i5 να πάρω είναι μία άλλη ιστορία. Σκέφτομαι για i5 3570 αλλά στα 190 euro περίπου πέφτει μάλλον λίγο ακριβός. Οπότε εδώ θέλω βοήθεια.

Για motherboard και PSU δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι να πάρω. Δεν θέλω κάτι που να έχει πολλές δυνατότητες και να ανεβαίνει η τιμή χωρίς να τις χρησιμοποιώ. Δεν με ενδιαφέρει το overclocking ούτε να βάλω 2 κάρτες γραφικών. Οπότε πιστεύω τα 650w να είναι αρκετά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένα PSU που να έχει καλή ποιότητα κατασκευής και να έχει όσες περισσότερες προστασίες γίνεται μιας και δεν μπορώ να αγοράσω σταθεροποιητές ή πως αλλιώς λέγονται. Τα ίδια ισχύουν και για την Motherboard. Θέλω απλά να έχει καλή ποιότητα κατασκευής και να μην έχει τεχνικά προβλήματα ή bugs (όπως μία Asus για Athlon που έπεσε στα χέρια μου και όταν γέμιζες και τα 4 dimmάκια έτρωγε σκαλώματα). Υπολογίζω περίπου 80 με 90 ευρώ το κάθε κομμάτι.

Μένουν οι μνήμες και το κουτί. Αυτά τα βρίσκω και στο τέλος την στιγμή που θα πάω στο μαγαζί. Αλλά αν ξέρετε κανένα καλό κουτάκι που να κοστίζει λιγότερο από 50 ευρώ ρίχτε το. Φαντάζομαι και ότι θα μπορέσω να πάρω και ένα ζευγάρι μνήμες στα 8GB για λιγότερο από 60-70 Ευρώ. Απλά δεν ξέρω ποια μάρκα θεωρείται αξιόπιστη και ποιες μνήμες έχουν καλές επιδόσεις.

Α, μένει και το θέμα της κάρτας ήχου. Δεν ξέρω κατά πόσο καλή θα είναι αυτή της motherboard ή αν θα είναι καλύτερη από την Audigy 2 platinum που έχω. Οπότε αν έχετε καμία συμβουλή για αυτό το θέμα, δεκτή.

Τέλος να πω ότι το setup θα είναι dual boot WinXP 32bit και 7 64bit. Πιστεύετε θα έχω προβλήματα με τα XP σε ένα τέτοιο σύστημα με σύγχρονο επεξεργαστή και τόση πολύ μνήμη? Το ξέρω ότι θα βλέπει μόνο τα 4gb, απλά κολλήματα δεν θέλω...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπόν, αν και δε μπορώ να σου δώσω μια πλήρη σύνθεση υπολογιστή (δυστυχώς, λόγω δουλειάς, κοιτάζω πάντα χαμηλό κόστος & χαμηλές ως μέτριες αποδόσεις), μπορώ να σε πω ότι η επιλογή σκληρού που έχει κάνει είναι εξαιρετική (η σειρά black της WD είναι σχεδιασμένη για χρήση σε servers).

Για τροφοδοτικό, σου συνιστώ thermaltake. Επίσης τα χρησιμοποιούμε στη δουλειά, σε πολύ αντίξοες συνθήκες και δε μας έχουν απογοητεύσει ποτέ.

Για να έχεις και μια εικόνα του πόσα watt περίπου θα σου χρειαστούν, μπορείς να ρίξεις μια ματιά κι εδώ: http://www.thermaltake.outervision.com/

Επίσης το χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται να σχεδιάσω σοβαρούς υπολογιστές (όχι τους "αναλώσιμους"... ).

Τώρα, για επεξεργαστή, κι εγώ θα έμενα στην intel - περισσότερο όμως από "συναίσθημα", γιατί δουλεύω όλη τη σειρά "i" που έχει βγει, ενώ δυστυχώς δεν έχω κανένα αντιπαράδειγμα για AMD....

Για τα υπόλοιπα, αφήνω και καναν άλλο χριστιανό να πει τη γνώμη του! (μη βρίζεις μόνο εμένα! :p )
 
Αν εχεις μονο πεντακόσια ευρώ μπάτζετ πήγαινε σε αμ3+ mobo & amd cpu...
 
spyros_s είπε:
Αν εχεις μονο πεντακόσια ευρώ μπάτζετ πήγαινε σε αμ3+ mobo & amd cpu...
Εφόσον δεν θα πάρω τώρα κάρτα γραφικών αλλά ούτε και οθόνη, υπολόγισα ότι το budget μου φτάνει για να πάρω έναν i5 επεξεργαστή. Το θέμα είναι ποιον από όλους? Ο λόγος που θέλω i5 είναι γιατί θα έχει καλύτερες επιδόσεις στους "βαριούς" emulators (ΜΑΜΕ, PS2, Dolphin, Naomi, PSP, Saturn). Η τουλάχιστον έτσι ξέρω.

Αυτό που δεν ξέρω καθόλου και θέλω την μεγαλύτερη βοήθεια είναι η Motherboard. Εκεί έχω το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποφασίσω τι να πάρω και δεν θέλω να αγοράσω γουρούνι στο σακί.

Τα watts με το calculator μου βγήκανε κοντά στα 400. Οπότε δεν θα χρειαστώ τροφοδοτικό πάνω από 600-650 και ίσως να μπορούσα να κάνω την δουλειά μου και με αυτό που έχω (ένα καλό 550ρι) και να γλιτώσω 70-80 euro αλλά το έχω 5-6 χρόνια και σίγουρα θα έχει πέσει αρκετά η επίδοσή του. Εκτός και αν το χρησιμοποιούσα μόνο στην αρχή και να έπερνα ένα καινούριο μετά από κάνα χρόνο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το μέγιστο μειονέκτημα της ιντελ είναι οτι σε καθε γενιά αλλάζει το σοκετ. Σε τετοια περίπτωση καλύτερα παρε ενανamd fx8350 & mobo 990fx
 
Το μέγιστο μειονέκτημα της ιντελ είναι οτι σε καθε γενιά αλλάζει το σοκετ. Σε τετοια περίπτωση καλύτερα παρε ενανamd fx8350 & mobo 990fx. Psu παρε στα 650 για να αντέξει μια μελλοντική καρτα γραφικών
 
Πίσω
Μπλουζα