Παιδιά, τώρα εγώ να κάνω μια ερώτηση για δυνατούς λύτες? Ποιοι είναι οι Λίτσα Ζανέτ και Νίκος Παπαδάτος????????
Αυτή την απορία την έχω κι εγώ. Βέβαια το 1970 ήμουν μόνο 13 αλλά αν το ζεύγος παρέμενε γνωστό για 2-3 χρόνια ακόμη θα το είχα ακουστά. Οπότε ίσως ήταν διάττοντες αστέρες που το 1971 είχαν ξεχαστεί. Αλλά θα πρέπει να ήταν αστέρες, έστω αστεράκια, για να τους έχει εξώφυλλο ένα περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας σε λαϊκούς κύκλους σαν το "Ντομινό". Οι εποχές ήταν προτηλεοπτικές, υπήρχε τηλεόραση αλλα δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη. Άρα μένουν τραγουδιστές και ηθοποιοί (αμφιβάλλω αν το Ντομινό θα είχε διάσημους επιστήμονες στο εξώφυλλο
). Το "Λίτσα Ζανετ" μοιάζει καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, στην αρχή μ΄λιστα το διάβασα "Τζάνετ" οπότε νόμισα ότι ήταν της οικογένειας Τζανετάκου όπως η Νινή και η Κάσσυ.
Παραβιάζοντας τις αρχές μου που μου λεν να βασίζομαι στη μνήμη μου, θα αναμοχλεύσω το παρελθόν μέσω Γκουγκλ.
Μπα, ευκολότατο ήταν. Πρόκειται για σκυλοτραγουδιστικό ζεύγος της εποχής, από αυτά που θα είχε σε εξώφυλλο το Ντομινό και ίσως η Βεντέτα αλλά όχι το Πάνθεον ή το Φαντάζιο. Δεν είχαν δικό τους ρεπερτόριο, απ' ό,τι βλέπω τραγουδούσαν γνωστά λαϊκορεμπέτικα της εποχής και παλιότερα, αλλά χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο από φωνητικές ικανότητες.
Εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση το πρώτο εξώφυλλο, το πασχαλιάτικο του θησαυρού με την καλλίπυγον και καλλίστερνον νωχελική κυρία που μόλις βγαίνει από αυγό. Απ' όσο ξέρω δύο διάσημα πρόσωπα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη χρήση αυγουλιέρας για κούνια, η Κλυταιμνήστρα και η Ελενάρα. Η πρώτη είναι μάλλον απίθανο να έμπαινε σε εξώφυλλο οικογενειακού περιοδικού, διότι άλλο να κερατώνεις τον άντρα σου (που σε κεράτωνε κι αυτός) όπως έκαναν και οι δύο τους κι άλλο να τον ξυρίζεις διαμπερώς με τσεκούρι όπως έκανε η πρώτη. Άρα είναι η ωραία Ελένη.
Ποια σχέση έχει με το Πάσχα, θα ερωτήσουν οι αφελείς. Μα η Ελένη, άσχετα με τα αίσχη τα οποία οι διάφοροι κουτσομπόληδες και λαϊφστυλάδες της εποχής (Όμηρος, τραγικοί ποιητές κλπ) της προσήψαν, ήταν αρχικά θεά γονιμότητας, μπορεί και προελληνική, και ακόμη και στους ιστορικούς χρόνους λατρευόταν (Ελένη Δενδρίτις, Ελένη Κουροτροφος κλπ). Και το Πάσχα είναι γιορτή της αναγέννησης της φύσης την άνοιξη, όταν οι πεθαμένοι θεοί ή ήρωες, από Περσεφόνη μέχρι Άδωνι επέστρεφαν στον πάνω κόσμο. Αυτά τα στοιχειώδη ήταν βεβαίως πασίγνωστα στους αναγνώστες του περιοδικού, όπως και σήμερα. Όπερ έδει δείξαι.