Σαρδέλες σε κονσέρβα

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
275
Άνοιξα αυτό το τόπικ για να "τιμήσω" μία αγαπημένη μου γεύση από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια !!! Τις σαρδέλλες "ΤΡΑΤΑ" , τις οποίες θυμάμαι να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές των 80ς [και που, αν δεν απατώμαι, μέχρι σήμερα ... καλά κρατούν] !!!

Ας αρχίσω με το τηλεοπτικό σποτάκι : Σε αυτό βλέπαμε τον Ανδρέα Τσάκωνα [για να σάς βοηθήσω, υποδύεται τον εργαζόμενο στο εργοστάσιο όπου δουλεύει ο Δημ. Παπαμιχαήλ στην ταινία "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", σε κάποια σκηνή στην ίδια ταινία κρατάει και ένα μπουζούκι] να είναι ντυμένος μπακάλης, με την άσπρη ποδιά του !!! Στα χέρια του κρατάει από δύο κονσέρβες και, πάνω στη μελωδία του παραδοσιακού τραγουδιού "Η τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη" τραγουδά : Την τράτα τη μοσχοπουλώ / δεν μένει ούτε μία / είναι σαρδέλλα νόστιμη / νόστιμη, μμμμ ... μαμαμία" !!! Και μετά η "κορώνα" : "Ω μάμα μία, ω τράτα μία" !!! Και ξαφνικά εμφανίζεται η "κυρά" του και, κρατώντας άλλη κονσέρβα Τράτα, σιγοντάρει : "ω τράτα δύο" !!!

Διότι ... πράγματι, τις σαρδέλλες ΤΡΑΤΑ μπορούσες να τις βρεις σε δύο γεύσεις : α/ Η "απλή", η οποία περιεχόταν σε μια "κιτρινωπή" κονσέρβα !!! Σε αυτήν την κονσέρβα υπήρχαν, απλώς, οι σαρδέλλες με το λαδάκι τους !!! β/ Η "καυτερή", η οποία περιεχόταν στην "άσπρη" κονσέρβα !!! Πλην, όμως, πάνω στην κονσέρβα έβλεπες και τη ζωγραφιά μιας μικρής κόκκινης πιπεριάς !!!

Όσο για μένα ... η πιο αγαπημένη γεύση ήταν η "καυτερή" : Στην κονσέρβα έβλεπες, ανάμεσα στις σαρδέλλες, και τις μικρές, κόκκινες πιπερίτσες, τις οποίες, εάν τις έτρωγες, σου άφηναν μέσα σου έεεεενα "κάψιμο" από τον ουρανίσκο μέχρι το στομάχι !!! Οπότε, έκανα το εξής : με το πηρούνι "ζουπούσα" την πιπερίτσα και ... έβγαινε από μέσα το κόκκινο ζουμάκι της, το οποίο περιέχυνε τις σαρδέλλες !!! Έτσι, το "κάψιμο" που εισχωρούσε μέσα σου ήταν .... σε επιτρεπτά πλαίσια [για να μην πω ... σκέτη απόλαυση] !!!

Όπως θυμάμαι, στο σπιτικό μας τραπέζι ανοίγαμε από μία ΤΡΑΤΑ όποτε το μενού περιελάμβανε φακές, αρακά κλπ που "δεν είχαν κρέας" .... Πάντως, έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με τις σαρδέλλες ΤΡΑΤΑ κι έτσι δεν γνωρίζω "σε ποιες γεύσεις κυκλοφορούν", τι χρώμα έχουν σήμερα οι κονσέρβες τους, αν η γεύση τους παραμένει ακόμη "υψηλού επιπέδου" όπως παλιά κλπ κλπ ....

Θα είναι χαρά μου να διαβάσω και για άλλες retro κονσέρβες με σαρδέλλες και από εσάς :flower: :flower:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηταν πραγματικα αγαπημενη γευση.. Θα ξαναπαρω με την πρωτη ευκαιρια γιατι τις πεθυμησα :)

Την σχετικη διαφημιση δεν την πολυθυμαμαι. Κατι με μια βαρκα με κουπια, και το ονομα της βαρκας "τρατα" κατι τετοιο νομιζω
 
Tη θυμαμαι τη διαφημιση σαν τωρα. Θυμαμαι επισης και τον πολυ καλο Ανδρεα Τσακωνα που πρωταγωνιστουσε.

Με τον Τσακωνα ειχα κανει φοβερο γελιο στην ταινια Συμμορια εραστων οπου παρουσιαζεται στον Ηλιοπουλο για υποψηφιος πλει - μποι.

Οταν ο Ηλιοπουλος τον ρωτα τι δουλεια κανει, εκεινος του απαντα "εδω, στη λαντζα" και τοτε ο Ντινος του λεεϊ "α, καταλαβα. Πλενι - μποι".... :D

fdhh.bmp
 
Μου αρεσουν οι σαρδελες Lucas με κοκκινη πιπερια και τα καλαμαρια Portolla. Απο πιτσιρικας εχω συνηθιζει να συνοδευουν τις φακες και τα φασολια. Απο τα λιγα μη-Ελληνικα προιοντα που δεν μπορω να αποβαλω απο τη διατροφη μου.
 
Λάτρευα τις σαρδέλες trata και ψιλοθυμάμαι και τη διαφήμιση.
 
Σε κάποια φάση είχα εθιστεί κι εγώ με τις καφτερές TRATA. Τι μου θύμησες...

Μια άλλη αγαπημένη γεύση από το παρελθόν που ενίοτε τιμώ και σήμερα είναι αυτή των sauries. Κάνουν περίφημο συνδιασμό με ουζάκι!
 
sputnik είπε:
Μια άλλη αγαπημένη γεύση από το παρελθόν που ενίοτε τιμώ και σήμερα είναι αυτή των sauries. Κάνουν περίφημο συνδιασμό με ουζάκι!
Πωπωωω, τι μού θήμησες !!! Σαρδέλες sauries !!! Γι' αυτές τις σαρδέλες προβαλλόταν γύρω στο '82/'83 ένα καταπληκτικό, ένα απίθανο τηλεοπτικό σποτάκι που ήταν καρτούν !!! Στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανιζόταν μια κονσέρβα, εν είδει σχεδίας και πάνω σε αυτήν ψάρια - καρτούν ντυμένα ... σαν Ρώσοι Κοζάκοι , δηλαδή με γούνινα καπέλα :eek: o_Oo_O!!! Μετά σταύρωσαν τα πτερύγιά τους σαν χέρια και με τις ουρές τους σαν ... πόδια άρχισαν να χορεύουν Καζατσόκ πάνω στη σχεδία - κονσέρβα !!! Και πάνω στη γνωστή μουσική του καζατσόκ τραγουδούσαν : "Sauries ω, για ψάρια διαλεγμένα / sauries ω, για ψάρια διαλεχτά / νόστιμα και καλομαγειρεμένα / είναι και πολύ χορταστικά" !!! Και μετά το τραγούδι ... τα ψάρια - Κοζάκοι έκαναν βουτιά απ' την κονσέρβα - σχεδία στη θάλασσα !!!

Αυτό το σποτ μάς είχε αφήσει έκπληκτους, ως παιδάκια, για τη φαντασία και την ευρηματικότητά του, ενώ στα σχολικά διαλείμματα τραγουδούσαμε το τραγούδι του ομαδικά !!! Γι' αυτό ... το σποτάκι καταζητείται !!!
 
Οι σαρδελες ΤΡΑΤΑ οι καυτερες ειναι οι αγαπημενες μου.Ειδικα μαζι με τσιπουρο 24γραδα κατα προτιμηση ειναι ολα τα λεφτα.
 
Μπράβο Καίσαρα που θυμήθηκες και το σποτάκι με τέτοια ακρίβεια. Μόνο το "νόστιμα και καλομαγειρεμένα" θυμόμουν και τα ψάρια-καρτούν.

Παρόμια διαφήμιση με ψάρια-καρτούν πρέπει να είχαν και τα "Φλόκος".
 
sputnik είπε:
Μπράβο Καίσαρα που θυμήθηκες και το σποτάκι με τέτοια ακρίβεια. Μόνο το "νόστιμα και καλομαγειρεμένα" θυμόμουν και τα ψάρια-καρτούν.
Παρόμια διαφήμιση με ψάρια-καρτούν πρέπει να είχαν και τα "Φλόκος".
μιας και αναφερθηκες στη διαφημιση με τα ψαρια "φλοκος" υπαρχει το βιντεο

http://www.youtube.com/notisthom#p/c/2127768BC999722D/121/oOFTkgotauw
 
sputnik είπε:
Παρόμια διαφήμιση με ψάρια-καρτούν πρέπει να είχαν και τα "Φλόκος".
Μήπως εννοείς αυτή;


edit: Με πρόλαβε η katerinak :p

Πάντως οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι μια κλασική γεύση σε όλους! Στο σπίτι παίρναμε και παίρνουμε ακόμα (ειδικά το καλοκαίρι) σαρδέλες Lucas με την κόκκινη πιπεριά και όταν ανοίγω να φάω κάνω κι εγώ πάντα το "κολπάκι" να ζουλάω την πιπεριά να γίνει λίγο πιο καυτερό το λάδι.
 
Η τηλεοπτικη διαφημιση που βαλατε, katerinak και nwnta ειναι απο τη δεκαετια του '90. Ομως τα ψαρακια που χορευουν και τραγουδουν ειναι πολυ παλαιοτερα.

Απο τη δεκαετια του '70. Απλως στην καινουργια διαφημιση μπηκε το χαρουμενο τραγουδακι που αγαπηθηκε τοσο τα χρονια του '70.

Και μια απορια: Οι καυτερες σαρδελες αρεσουν μονο στα αγορια του φορουμ η κανω λαθος;
 
bambinella 100 είπε:
Η τηλεοπτικη διαφημιση που βαλατε, katerinak και nwnta ειναι απο τη δεκαετια του '90. Ομως τα ψαρακια που χορευουν και τραγουδουν ειναι πολυ παλαιοτερα.Απο τη δεκαετια του '70. Απλως στην καινουργια διαφημιση μπηκε το χαρουμενο τραγουδακι που αγαπηθηκε τοσο τα χρονια του '70.

Και μια απορια: Οι καυτερες σαρδελες αρεσουν μονο στα αγορια του φορουμ η κανω λαθος;
Βιβη σ ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες :) Δε γνωριζα οτι τα ψαρακια αυτα υπηρξαν και σε διαφημιση δεκαετιας '70 και ουτε οτι προσθεσαν και το ιδιο τραγουδι!η διαφημιση αναφεροταν και τοτε στα ψαρια "φλοκος" ;
 
Βεβαιως. Ολο το μουσικοχορευτικο σοου που εκτελουν τα ψαρακια ειναι αυτουσιο απο τη δεκαετια του 70.

Αν προσεξεις καλα, θα δεις οτι φαινεται και η παλια κοκκινη συσκευασια Φλοκος στο οβαλ σχημα που γραφει "Σκουμπρι φουρνου".
 
bambinella 100 είπε:
Βεβαιως. Ολο το μουσικοχορευτικο σοου που εκτελουν τα ψαρακια ειναι αυτουσιο απο τη δεκαετια του 70.Αν προσεξεις καλα, θα δεις οτι φαινεται και η παλια κοκκινη συσκευασια Φλοκος στο οβαλ σχημα που γραφει "Σκουμπρι φουρνου".
ευχαριστω πολυ για την ενημερωση Βιβη!δεν ηξερα οτι η κοκκινη ειναι η παλια συσκευασια
 
Γενικά η σαρδέλα σε κονσέρβα στο σπίτι παίζει ως συνοδευτικό σε όσπρια κυρίως...!
 
Μου αρέσει πολύ το θέμα που άνοιξε ο Ρίνους. Αν και δεν τρώω το ψάρι με ουρά (σε βαθμό.... αλλεργίας), αλλά τρώω μόνο θαλασσινά , η ΤΡΑΤΑ ήταν από τα ψάρια που έτρωγα τόσο την κίτρινη συσκευασία, όσο και την κόκκινη. Όσον αφορά το σποτάκι ΦΛΟΚΟΣ, φαίνεται και στη διαφήμιση ότι υπήρχαν και παλιά: το εφέ (ξετύλιγμα) της εικόνας δίνει την εντύπωση μετάβασης από το τότε (πλάνο με τα καρτούν) στο σήμερα (οι κονσέρβες με φόντο τη θάλασσα και ουσιαστικά η κύρια προβολή του προϊόντος, με την γνωστή στεντόρεια φωνή του...?)
 
Μού ήρθε "φλασιά" για άλλη μία retro μάρκα σαρδέλας και τόνου σε κονσέρβα : για την Geisha [Γκέισα] !!! Θυμάμαι το διαφημιστικό σποτ [χρονολογείται γύρω στο 1986 /1987] : Ένας τύπος, πολύ αδύνατος, ήταν ντυμένος με κιμονό, καθισμένος οκλαδόν, και έκανε τον γιαπωνέζο !!! Και, με τάχαμου γιαπωνέζικη προφορά, έλεγε : "Γκέισα, όοοι ??? Μα και τόνο σε λαδάκι, για τη διαίτα ένα κι ένα!!! Γκέισα, όοοοι???" ... Ο τύπος έβγαζε, πραγματικά, ΄πολύ γέλιο [ίσως να ήταν κάποιος γνωστός ηθοποιός] !!! Για τις κονσέρβες σαρδέλας και τόνου "Γκέισα" δεν έχω ακούσει από τότε ...
 
Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, η "σιδερένια" συσκευασία της κονσέρβας (σε οτιδήποτε) πάντα με απωθούσε. Κάτι η φιλολογία περί "σκορβούτου" από τις κονσέρβες, κάτι το αθέατον του πράγματος, αν και οι παραπάνω φίρμες έκαναν θραύση μεταξύ των οικοδόμων για κολατσιό, (και λιγότερο στα σπίτια), εγώ πρωτοέφαγα τέτοια πράγματα όταν εμφανίστηκε ο "ΝΗΡΕΑΣ", που συσκευάζει τα ίδια προϊόντα σε διαφανές περιτύλιγμα, να βλέπεις και τί παίρνεις, βρε αδερφέ !...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν εξαιρέσεις τα συντηριτικά που περιέχουν, οι κονσέρβες είναι από τα πιο ασφαλή τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις. Από άποψη δηλητηρίασης κλπ.
 
Πίσω
Μπλουζα