Σκάνδαλα και σκαμπρόζικα

8. Ο Δημήτρης Χορν.
Ένα κουιζακι κουτσομπολιων να δροσιστείτε λίγο.

1. Ποιος καλλιτέχνης έκανε 4 γάμους εκ των οποίων οι 3 με αλλοδαπές;

2. Για ποια ηθοποιό βρίσκουμε μια αναφορά στον τύπο ότι ξενυχτουσε μόνη κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου;

3. Ποιον καλλιτέχνη φώναζαν οι φίλοι του "Νουβελ-Βαγκ ";

4. Σε ποια ηθοποιό λέγεται ότι απάντησε ένας φύλακας " Δεν πα να είσαι και η Μάγια Μελαγια ";

5. Ποιος παλιός ηθοποιός του Εθνικού με ελάχιστη συμμετοχή στο σινεμά λέγεται ότι ήταν ομοφυλόφιλος;

6. Ποιος ηθοποιός με δικό του θέατρο έκλεψε την πρώτη του σύζυγο και παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την πρώην σύζυγο ενός φίλου του;

7. Ποια ηθοποιός χώρισε τον σκηνοθέτη σύζυγο της διότι ήταν χαρτοπαικτης και τζογαδόρος;

8. Ποιος ηθοποιός έχει δηλώσει ότι απατούσε συνεχώς την πρώτη του σύζυγο;

9. Ποια ηθοποιός την περνούσε κοτσάνι στην κατοχή γιατί παντρεύτηκε έναν μαυραγοριτη;

10. Ποιος ηθοποιός αρραβωνιαζοταν συχνά αλλά δεν παντρεύτηκε ποτε γιατί όπως δήλωσε τον είχε στιγματίσει ο χωρισμός των γονιών του;
Οι απαντήσεις τελικά;
 
Ακόμα και οι παλιές ελληνικές κωμικές ταινίες καλλιεργούν την αντίληψη ότι η κακοποίηση στην σχέση είναι κάτι φυσιολογικό, για να μην πω επιθυμητό, και δείχνουν το κλίμα και τις πεποιθήσεις της εποχής του '50, '60, '70 (βλέπε σκηνή με Πάστα Φλώρα και τον Παπαγιαννόπουλο). Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στις ταινίες άρεσε στις γυναίκες να τις χτυπούν! Ότι το ξύλο είναι επιθυμητό και καλοδεχούμενο. Αυτό δεν διδάσκει μόνο στις γυναίκες να δέχονται την κακοποίηση, αλλά και στους άντρες να την κάνουν!!! Όλα λάθος δηλαδή.
Και εκτος απο την Παστα Φλωρα που ανεφερες, υπαρχει και η Στυλιανοπουλου στο φιλμ Ο γιγας της Κυψελης. Λεει η Δεσποινα στον Ριζο "Κανε κατι για να με κερδισεις. Κατι που θα το γραψουν οι εφημεριδες." Κι αυτος κανει διαφορα πραγματα πανω απο τις δυνατοτητες του και φυσικα δεν τα καταφερνει. Στο τελος θυμωνει και ριχνει μια σφαλιαρα στη Δεσποινα και αυτη του λεει μπραβο, αυτο ηταν, αυτο ηθελα!
Καλά, οι ελληνικές ταινίες είναι φοβερές. Σε μερικές περιπτώσεις το χαστούκι είναι και αφροδισιακό. Μέμα Σταθοπούλου - Γιάννης Γκιωνάκης. "Ο τρελός της πλατείας Αγάμων". Τρώει το χαστούκι και μετά ακολουθεί παθιασμένο φιλί. Το ίδιο και η Βουγιούκλω στο "Πιο λαμπρό αστέρι". "Αυτό σου άρεσε?" ρωτάει ο Παπαμιχαήλ μετά το χαστούκι. "Πολύ" του απαντάει. Ακολουθεί παθιασμένο φιλί. "Αυτό σου άρεσε?" "Πιο πολύ"! Και καλά όταν είναι κωμωδία. Υποτίθεται ότι ορισμένα πράγματα διακωμωδούνται, που δεν θα έπρεπε κανονικά ούτε αυτό. Στο "Οργή" ας πούμε, η Φόνσου τρώει χαστούκι από τον Κούρκουλο και ακολουθεί παθιασμένο φιλί (που διακόπτεται γιατί τους πιάνουν - κρίμα). Πολύ πάθος δηλαδή μετά τα χαστούκια!

Αν σκεφτώ, θα θυμηθώ κι άλλα, είμαι σίγουρη.

Συγνώμη για το off topic αλλά επειδή είδα τη συζήτηση, άλλο ενα παράδειγμα:

Ταπεινός κι καταφρονεμένος

Η Έλενα (Α.Ζήλεια) επιστρέφει απο το γυναικολόγο, έχοντας μόλις μάθει ότι είναι έγκυος. Θέλει να κάνει έκπληξη στο σύζυγο της Μανούσο (Ν.Ξανθόπουλο) κι δεν του αναφέρει αρχικά που βρισκόταν όση ώρα απουσίαζε. Ο Μανούσος νευριάζει (το μυαλό του πάει σε απιστία) κι τη χαστουκίζει. Οταν καταλαβαίνει το λάθος του κι της ζητά συγνώμη, εκείνη του απαντά: "μου έδειξες (σ.σ. με το χαστούκι) πόσο πολύ μ'αγαπάς!!!".
Αδιανόητα πράγματα!
 
Συγνώμη για το off topic αλλά επειδή είδα τη συζήτηση, άλλο ενα παράδειγμα:

Ταπεινός κι καταφρονεμένος

Η Έλενα (Α.Ζήλεια) επιστρέφει απο το γυναικολόγο, έχοντας μόλις μάθει ότι είναι έγκυος. Θέλει να κάνει έκπληξη στο σύζυγο της Μανούσο (Ν.Ξανθόπουλο) κι δεν του αναφέρει αρχικά που βρισκόταν όση ώρα απουσίαζε. Ο Μανούσος νευριάζει (το μυαλό του πάει σε απιστία) κι τη χαστουκίζει. Οταν καταλαβαίνει το λάθος του κι της ζητά συγνώμη, εκείνη του απαντά: "μου έδειξες (σ.σ. με το χαστούκι) πόσο πολύ μ'αγαπάς!!!".
Αδιανόητα πράγματα!

Ετσι, ετσι...Πες τα.
Κι εγω ειδα προσφατα την ταινια και νευριασα με τη σκηνη. Τι λαθος μηνυματα περνουσαν τοτε!
Νομιζαν δηλαδη πως σε μια περιπτωση σαν της ταινιας το χαστουκι εδειχνε ζηλεια και η ζηλεια αγαπη. Μονο αγαπη δεν δειχνει ομως η ζηλεια. Προβληματα αυτοεκτιμησης δειχνει σε αυτον που την εκδηλωνει.
Λαθος ολοκληρο το σκεπτικο τους. Ευτυχως εμεις οι σημερινοι αργησαμε, αλλα το καταλαβαμε! :)
 
#Θέλει ας βάλει μαύρα, θέλει ας παντρευτεί...

Είναι αλήθεια πως νομίζετε πως τα έχετε ακούσει όλα πια για τον ελληνικό κινηματογράφο και τα παρασκήνια του, ωστόσο όχι. Σήμερα σας έχω μια ξεχωριστή και απίθανη ιστορία. Τη γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς στα Αθηναϊκά, κι απλώς σας την αντιγράφω. Πρόκειται για την ηθοποιό Σοφία Ματθιουδάκη, πρωταγωνίστρια της ταινίας Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη. Διαβάστε το κείμενο, σίγουρα δεν έχετε δει κάτι παρόμοιο!


Το 1956 γυριζόταν από την εταιρεία Ανζερβός η ελληνική ταινία «Τζίπ, περίπτερο κι αγάπη». Πρωταγωνιστές οι Νίκος Σταυρίδης, Μαρίκα Νέζερ, Βίλμα Κύρου, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Γκιωνάκης, Κώστας Χατζηχρήστος, Δήμος Σταρένιος αλλά και η Σοφία Ματθιουδάκη, η πρώην μοναχή Σωφρονία, όπως την γνώριζαν οι περισσότεροι. Η ιστορία της είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, με όσα είχαν γίνει στη Μονή Οδηγήτριας του Ηρακλείου Κρήτης, όπου υπήρξε αφορμή για να… σφαχτούν κυριολεκτικά μεταξύ τους οι μοναχοί[1]!

Η μοναχή Σωφρονία, με τη δικαιολογία ότι συγκέντρωνε χρήματα για να ανεγείρει μία εκκλησία, βρέθηκε επί ένα ολόκληρο εξάμηνο να συζεί με τον ιεροδιάκονο Ευδόκιμο στο κελί του. Ο τελευταίος στα χρόνια της Κατοχής ήταν αντάρτης με την ομάδα Εθνικής Αντίστασης του καπετάν Γιώργη Πετρακογιώργη.

Στη Μονή επικρατούσαν πάθη αβυσσαλέα και μανία αλληλοεξόντωσης είχε αντικαταστήσει τις προσευχές από τα χρόνια της Κατοχής. Η Σωφρονία φαίνεται πως αποτέλεσε το μήλον της Έριδος μεταξύ των μοναχών, μέχρι που την κέρδισε ο Ευδόκιμος, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο κελί του. Συνέβησαν πολλά, ακούστηκαν περισσότερα και μακρά σειρά θρύλων κάλυψε τη δολοφονία. Ειπώθηκε πως ήλθαν σε συνεννόηση μεταξύ τους δύο μοναχοί, ο Γεράσιμος και ο Αγαθάγγελος, ο αγροφύλακας της μονής, δύο πολίτες και η Σωφρονία και υπό την… ευλογία του ηγούμενου αποφάσισαν να βγάλουν από τη μέση τον ιεροδιάκονο Ευδόκιμο.

Φορώντας μαύρες μάσκες μπήκαν στο κελί και του κατάφεραν θανατηφόρο χτύπημα με έναν τεράστιο πέλεκυ. Οι δράστες εξαφανίσθηκαν, αλλά η Σωφρονία αποκάλυψε τα πάντα στον αδελφό του ιεροδιάκονου. Αποκαλύφθηκε όμως και το μαρτύριο της ζωής της που ξεκίνησε στα δεκατρία της χρόνια, καταμεσής της Kατοχής. Υπό άγνωστες συνθήκες μετατράπηκε σε θεραπαινίδα Γερμανών, οι οποίοι τη μετέφεραν στην πατρίδα τους, όπου έζησε από το 1942 έως το 1946. Όταν γύρισε, κοίταξε να αποκατασταθεί και παντρεύτηκε κάποιον Ιωάννη Ράλλη, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ήδη παντρεμένος, οπότε αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει.

Χειροτονήθηκε μοναχή στη Μονή Ευαγγελίστριας μέχρι που εγκαταστάθηκε στο κελί του Ευδόκιμου. Παρότι εκείνη αποκάλυψε τα πάντα, τη συμπεριέλαβαν στους κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία. Στο δικαστήριο που ακολούθησε οι ένορκοι ζήτησαν την αθώωσή της, αλλά ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί πεπλανημένη η απόφαση των ενόρκων. Όπως ήταν φυσικό, οι περιπέτειές της προκαλούσαν το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια στην Ελλάδα και στον εξωτερικό.

Μέχρι που δύο Άγγλοι, με επιστολές τους προς το δικαστήριο, τη ζήτησαν σε γάμο!

«Μάγεψε» και την πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτρια

https://www.taathinaika.gr/wp-content/uploads/2023/01/2-7.jpg
Η Σοφία Ματθιουδάκη είχε τραβήξει πάνω της και τα βλέμματα του καλλιτεχνικού κόσμου έτσι η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτρια Μαρία Πλυτά την επέλεξε για την ταινία της «Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη». Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους τη σεζόν 1956-57 και κατατάχθηκε δέκατη ανάμεσα στις 30 ταινίες εκείνης της περιόδου.
Το σενάριο της ταινίας εμφανίζει τον Τάσο Καψουρά (Ν. Σταυρίδης), έναν περιπτερά, να ερωτεύεται την όμορφη Σοφούλα, τη Φούλα (Σ. Ματθιουδάκη), μια φτωχή και ορφανή μοδιστρούλα σε κάποια γειτονιά των Αθηνών.

Τη διεκδικεί όμως και ο εύπορος Τώνης (Γ. Γκιωνάκης), ο οποίος τη θαμπώνει με τις υποσχέσεις του. Η υπόθεση περιπλέκεται, μέχρι που ο Τάσος έχοντας μαζί τον φίλο του Βαγγέλη (Ν. Ρίζος) σώζει την κοπέλα από τις επιθετικές ερωτικές ενέργειες του Τώνη σε κάποια παραλία.

Εντέλει αποδεικνύεται πως το κορίτσι ήταν το χαμένο παιδί του εύπορου Θανασέα. Η ταινία κλείνει με το απαραίτητο ευτυχές τέλος με τον γάμο του Τάσου και της Φούλας. Ευχάριστη αθηναϊκή ηθογραφία σε σενάριο του Κώστα Μαίανδρου, όπως ήταν το ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραψε το πρώτο κινηματογραφικό του σενάριο ο Νίκος Φώσκολος!


Πηγή: https://www.taathinaika.gr/i-monachi-sofronia-pou-epaikse-sto-pani-dipla-ston-stavridi/
 
Ένα περιστατικό που συνέβη πριν από 69 χρόνια στο Λονδίνο και αφορά την ηθοποιό Ντενίζ Μπαλτσαβια (1932-2023). Σύμφωνα με το βιογραφικό της μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο στις αρχές της δεκαετίας του 50 μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία ενώ πήγαινε και στην δραματική σχολή. Στην Ελλάδα επέστρεψε γύρω στο 1958.
Το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1955 και απασχόλησε και τον αγγλικό τύπο! Όπως διαβάζουμε στα συνημμένα άρθρα ( 25/26 Αυγούστου 1955) η Μπαλτσαβια η οποία δούλευε ως σερβιτόρα και διέμενε σε ένα ξενώνα δέχτηκε επίθεση από τον πρώην φίλο της γιατί τον εγκατέλειψε για κάποιον άλλο!!!!


26 augu.jpg27 aug.jpg26 aug.jpg
 
Μερικές ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με την προηγούμενη ιστορία που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, ένα άρθρο στις 8 Σεπτεμβρίου 1955 το οποίο αναφέρεται στην κατάθεση του φίλου της Μπαλτσαβια ο οποίος ήταν και παρών στο περιστατικό ( σηκώθηκε και έφυγε αφήνοντάς την στην τύχη της!!),
Manchester_Evening_News_1955_09_08_page_7.jpg

Ένα άλλο δημοσίευμα στις 16 Σεπτεμβρίου 1955 σύμφωνα με οποίο ο δικαστής αρνείται να αφήσει με εγγύηση τον δράστη,
Daily_Mirror_1955_09_16_page_8.jpg

Και τέλος η καταδίκη του κατηγορούμενου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε 16 μήνες φυλάκιση .....

Huddersfield_Daily_Examiner_1955_10_17_page_1.jpg
 
Γεια σας φίλες και φίλοι και Χρόνια σας Πολλά! Πριν μπω να δω τι έχετε γράψει τον αρκετό καιρό της απουσίας μου, σας ανεβάζω ένα σκανδαλάκι έτσι για να σας μπει με το καλό το νέο έτος!

#Επεμβαίνεις στη ζωή μου ασυγχώρητα σε θέματα προσωπικά κι απόρρητα...

Σας έγραφα σε άλλο θέμα πως κάποτε η γυναίκα του Σερ Μπιθικώτση έβαλε ντέντεκτιβ να τον παρακολουθεί, τον έκανε τσακωτό με την κουμπάρα, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, παντρεύτηκε τελικά ο Σερ την κουμπάρα κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Φαίνεται όμως πως την εποχή εκείνη που τραβούσε τέτοια ζόρια ο Σερ, δεν ήταν ο μόνος. Φαίνεται δηλαδή πως το ελληνικό πεντάγραμμο είχε γενικά σούρτα φέρτα με τους ντέτεκτιβς, οι οποίοι πρέπει να ήταν πολύ στα φόρτε τους μιας που δεν υπήρχαν και τα κινητά να βάλεις ένα gps να κάνεις τη δουλειά σου.
Η Πόλυ Πάνου βρισκόταν στα πολύ της πάνου ( see what i did there :-) ) και στην ιδιωτική της ζωή ήταν παντρεμένη από το 1971 με το δεύτερο της σύζυγο, τον δημοσιογράφο (?) Γιάννη Μπίθα. Όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, κι έτσι κάπου εκεί γύρω στο '78 ο Μπίθας εγκατέλειψε τη συζυγική του εστία και πήγε να μείνει στην αδερφή του. Η Πόλυ, πολύ πληγωμένη, υποπτευόταν πως υπάρχει τρίτο πρόσωπο (θα είχε τους λόγους της η γυναίκα), και τι να κάνει; ότι θα έκανε οποιοσδήποτε στη θέση της, ας μη γελιόμαστε! Πλήρωσε μια ιδιωτική ντετέκτιβ, την κυρία Ζωή Καταραχιά και του έβαλε κοριούς στο τηλέφωνο, της αδερφής του δηλαδή μιας που δεν είχε δικό του ως φιλοξενούμενος. Η Ζωή Καταραχιά τώρα είχε μια βοηθό, η οποία όμως έφυγε κάποια στιγμή από τη δούλεψη της και πήγε να εργαστεί ως γραμματέας ενός γιατρού. Ο γιατρός τώρα ήταν κολλητός του Μπίθα (τι ατυχία ήταν αυτή ρε Πόλυ) και μόλις το συνειδητοποίησε η γραμματέας τους τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι. Αυτά δηλαδή ισχυρίστηκε στη μήνυση που υπέβαλε ο Μπίθας ο οποίος υποστήριξε πως:

«Η εν διαστάσει σύζυγός μου και η Καταραχιά μου έκαναν τη ζωή κόλαση, με αποτέλεσμα να κλονισθεί η υγεία μου».

Η ίδια η Πόλυ Πάνου αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι υπήρχε υποκλοπή και είπε ότι ζήτησε τη συνδρομή της ιδιωτικής αστυνομικού για να διαπιστώσει εάν ο σύζυγός της την απατά. Της είχε δώσει και προκαταβολή 70.000 δρχ.
Η Καταραχιά υποστήριξε ότι παρακολουθούσε τον Μπίθα αλλά δεν δέχτηκε ότι είχε παγιδεύσει το τηλέφωνό του με μικροπομπό.
Ο μικροπομπός είχε αποκαλυφθεί από τεχνικό του ΟΤΕ στις 29 Μαΐου 1979, αλλά δεν είχε εξακριβωθεί ποιος τον είχε τοποθετήσει.
Η υπόθεση έφθασε στις αίθουσες των δικαστηρίων στις 11 Απριλίου 1980 στο Γ’ τριμελές πλημμελειοδικείο.
Το αποτέλεσμα της δίκης δεν το βρήκα, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, πάντως οι εφημερίδες της εποχής χαρακτήριζαν την ιστορία ως "Ερωτικό Γουότεργκέιτ" και τη γραμματέα "βαθύ λαρύγγι" λόγω φυσικά του αμερικανικού σκανδάλου που ήταν πρόσφατο τότε και συζητιόταν πολύ.
Αχ, τι τραβούσαν οι Έλληνες σταρ ρετροφίλοι μου...
 
# Πάντως, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα



Το Φεστιβάλ Τραγουδιού, ξεκίνησε το 1959 στην Αθήνα, ως φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού. Το 1962 μετονομάστηκε κι ανέβηκε Θεσσαλονίκη, όπως το ξέρουμε.
Το 1961, το Φεστιβάλ απογοήτευσε μάλλον. Νικητές και ηττημένοι δυσανασχετισαν με τη διοργάνωση αλλά και με τα αποτελέσματα.
Μάνος και Μίκης μονοπωλούσαν τα τρία πρώτα χρόνια τα βραβεία. Λίγο πριν πάντως από τη διεξαγωγή του Γ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού ο Μάνος Χατζιδάκις δήλωσε πως δεν πρόκειται να λάβει ξανά μέρος, υπόσχεση που τήρησε.
Ενδιαφέρον έχει πως ούτε ο Θεοδωράκης συμμετείχε σε άλλο φεστιβάλ ( τουλάχιστον δε βρήκα άλλη συμμετοχή). Και η Μούσχουρη όμως δήλωσε αηδιασμένη και πως ούτε αυτή πρόκειται να πάρει ξανά μέρος, για φιάσκο μίλησε η Ζωή Κουρούκλη, ο Τώνης Μαρούδας επιτέθηκε στη Μούσχουρη λέγοντας την κομπλεξικιά, η Τζένη Βάνου βρήκε ΄κρύο' το φεστιβάλ κι ο Γιάννης Βογιατζής με λόγο επαναστατικό τα έβαλε με την πλουτοκρατία που δίνεται να πληρώσει το τρακοσάρι εισιτήριο.

Τα βραβεία που δόθηκαν είναι τα εξής:

1ο βραβείο: Μίκης Θεοδωράκης.
41.000δρχ
Τραγούδι: Απαγωγή
Ερμήνευσε η Μαίρη Λίντα.


2ο βραβείο: Μάνος Χατζιδάκις
21.000δρχ
Τραγούδι: Κουρασμένο παλικάρι ( στίχοι Ν. Γκάτσου)
Ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη


3ο βραβείο: Γιώργος Κουρουπός
18.000δρχ
Τραγούδι: Ήλιε μου γιέ της χαραυγής ( στίχοι Κ. Παλιμετακη)
Ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής


4ο βραβείο: Χρ. Χαιρόπουλος 14.000δρχ
Τραγούδι: Γεράματα
Ερμήνευσε ο Τώνης Μαρούδας.


* Τα ποσά αφορούν τους συνθέτες. Οι ερμηνευτές κέρδισαν άλλα ποσά, όχι τοσο υψηλά αλλά σημαντικά για την εποχή.

Τις επόμενες μέρες οι δαιμόνιοι ρεπόρτερς του Εμπρός μάζεψαν δηλώσεις με μπόλικο ζουμί από τους εμπλεκόμενους, ικανό να ασχοληθούμε κι εμείς 58 χρόνια αργότερα...

Οι δηλώσεις:

Νάντια Κωνσταντοπούλου:

Εγώ που τραγούδησα το " Αργά είναι για μας", του Χατζηαποστόλου, αλλά λόγω μη συμμετοχής του συζύγου μου στο φεστιβάλ μπόρεσα να ακούσω και να κρίνω εντελώς ψυχρά και αμερόληπτα, έχω να παρατηρήσω ότι την περασμένη Κυριακή δεν υπήρχε τραγούδι που να δικαιούται πρώτο βραβείο. Έπρεπε αντιθέτως να δοθεί κατευθείαν το δεύτερο. Προσωπικά πρέπει να πω δε μου άρεσε κανένα από τα 15 τραγούδια. Η μουσική φέτος από πλευράς ποιότητας ήταν πολύ χαμηλή ίσως γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έλειπαν από το φεστιβάλ οι κυρίως επαγγελματίες συνθέτες. Ειδικότερα νομίζω το τραγούδι του Χαιρόπουλου άξιζε καλύτερη τύχη. (...) Η βράβευση δε θα έπρεπε να γίνεται από επιτροπή αλλά από τον κόσμο που παρακολουθούσε το φεστιβάλ.

Τώνης Μαρούδας:

(....) Τραγουδάω όμως 23 ολόκληρα χρόνια και ξέρω καλά ότι δεν είναι τα φεστιβάλ που επιβάλλουν ένα τραγούδι ή το κάνουν σουξέ. Σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου έχω κάνει επιτυχίες 250 τραγούδια που δε χρειάστηκαν βραβεία για να αγαπηθούν από τον κόσμο. Ποιος δεν τραγούδησε το Άστα τα μαλλάκια σου του Σουγιούλ, ή το Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει του Μουζάκη; Αντίθετα κάτι κυπαρισσακια και καλοκαιρακια που βραβεύτηκαν έβαλαν τους δίσκους στο ράφι. Για να καταλάβετε τι γίνεται θα σας αναφέρω το εξής:
Πέρυσι, μου απέρριψε η επιτροπή δύο τραγούδια. Ξέρετε ποια; Τα Άσπρες Κορδέλες και Εγώ θα κόψω το κρασί, που όμως έγιναν μεγάλα σουξέ. Τότε είχε κριθεί ως 25ο τραγούδι το " Σε είδα κάποιο μεσημέρι στην κάψα του καλοκαιριού" του Μαρκεα, που όχι γιατί έγινε επιτυχία, αλλά γιατί άξιζε δεν επηρε εντούτοις ούτε έπαινο.
Η επιτροπή επηρεάζεται οπωσδήποτε για αυτό κι έχω επιφυλάξεις όσον αφορά τη δικαιοτητα των αποφάσεων της. Ο Χατζηδάκης κι εκείνη η κομπλεξικη με τα μαύρα η Μούσχουρη, έχω τη γνώμη ότι επηραν το δεύτερο βραβείο μονον από κεκτημένη φεστιβαλική ταχύτητα, ενώ ο Χαιρόπουλος περιορίστηκε στο τέταρτο. Στο κάτω κάτω ο Χαιρόπουλος γαλούχησε με τις μελωδίες του μια ολόκληρη γενιά και οι δύο αυτοί άξιοι νέοι που πήραν το 3ο βραβείο δε θα ενθουσιαζοταν λιγότερο αν έπαιρναν αυτοί το 4 ο βραβείο.
(....) Το φεστιβάλ πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερο χώρο όπου να μπορεί να παρευρεθεί πλήθος κόσμου κι όχι μόνο οι χίλιοι προνομιούχοι που μπορούν να πληρώσουν 300δρχ εισητηριο. Επίσης, δε χρειάζεται 15μελης επιτροπή, αλλά ψήφος του κόσμου που ακούει.

Γιάννης Βογιατζής:

(....) Αυτό το φεστιβάλ παρουσίασε τραγούδια με πολύ καλούς στίχους αλλά μέτρια μουσική.
(.....)
Το φεστιβάλ όμως γίνεται με τρόπο που επιτρέπει μόνο στους λεφταδες να το παρακολουθήσουν ενώ θα έπρεπε να γίνεται στο στάδιο μπροστά σε χιλιάδες κόσμου γιατί αυτός ο κόσμος είναι που τραγουδά κι όχι οι πλουτοκράτες. Έπειτα, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος κρατικός λειτουργός που ξέρει όμως από μουσική, να επιλέγει τα τραγούδια, τα οποία κατόπιν να παίζονται χωρίς η επιτροπή να ξέρει τίνος σύνθετη είναι.
Εγώ πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη φετινή επιτυχία μας και πιστεύω ότι το φεστιβάλ υπό άλλες βέβαια προϋποθέσεις πρέπει να συνεχιστεί.

Ζωή Κουρούκλη:

Το θεωρώ φιάσκο. Βγάζουν εξ αρχής τα 3-4 τραγούδια που θα βραβευθούν και τα υπόλοιπα τα βάζουν για γαρνιτούρα.
Με αυτές τις συνθήκες το φεστιβάλ πρέπει να καταργηθεί.
Πάντως εγώ δεν πρόκειται να ξαναλαβω μέρος σε αυτήν την παρωδία που γελοιοποιεί τον καλλιτέχνη.


Τζένη Βάνου:

Νομίζω πως το φετινό φεστιβάλ ήταν συγκριτικά το πιο κρύο απ όσα έγιναν.
Προσωπική μου γνώμη εξάλλου είναι ότι τα τραγούδια του Χατζιδάκι ήταν καλύτερα από του Θεοδωράκη
.

Μαίρη Λίντα:

Νομίζω ότι το τραγούδι του Χαιρόπουλου θα έπρεπε να είχε καλύτερη τύχη. Ο δημιουργός του μας έχει δώσει μέχρι σήμερα αμέτρητες επιτυχίες.
Όσο για τον αγαπημένο συνάδελφο Τώνη Μαρούδα αυτός ομολογουμένως το απέδωσε πολύ ωραία.

Νάνα Μούσχουρη:

Είμαι αγανακτισμένη με τη στάση του κ. Μίκη Θεοδωράκη που όταν μετά την απόφαση της επιτροπής θέλησα να τον συγχαρώ, εκείνος μου απήντησε : " Άντε γεια Νάνα, και τώρα θα σου γράψω τον Επιτάφιο σου"
Δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μου είπε αυτά τα λόγια.
Πάντως για μένα είναι ένας κομπλεξικος και ζηλιάρης και θέλει να εξοντώσει όλους τους άλλους για να μείνει μόνος του λες και δεν υπάρχει χώρος για όλους.
Ακόμη, διατυμπανίζει ότι ήρθε να διαμορφώσει το ελληνικό τραγούδι, ενώ το βρήκε ήδη έτοιμο.
Το τραγούδι του δε μου άρεσε. Ήταν το χειρότερο από τα χειρότερα του. Και ο ίδιος είναι ένας στείρος από άποψη ποιότητας, χωρίς σπιρτάδα, χωρίς κανένα συνθετικό ταλέντο. Είναι ψευτολαικος.
Μέχρι πέρυσι ερχόταν κι έφευγε από την Ελλάδα σαν ένας άγνωστος τουρίστας. Και θα έμενε έτσι αν δεν αναλάμβανε ο Μ. Χατζιδάκις να ενορχηστρώσει τον Επιτάφιο του και να τον εκτελέσει σε δίσκους. Επί δύο μήνες ετοιμάζαμε τον Επιτάφιο και ξαφνικά τον βγάζει σε νέα εκτέλεση , χωρίς να μας πει ούτε ένα ευχαριστώ.


Γιοβάννα:

Πρέπει να κρίνει ο λαός δια ψηφοφορίας ποιο τραγούδι θεωρεί καλύτερο, αφού θα του δίδεται η ευκαιρία να τα ακούει όλα, όταν το φεστιβάλ γίνεται στο Στάδιο μ ένα μικρό εισητηριο.
Γιατί οπωσδήποτε δε μπορείς να κρίνεις τραγούδια και μουσική έχοντας μπροστά σου ένα πηρούνι κι ένα ποτήρι σαμπάνιας, πίνοντας και καλαμπουριζοντας.
Μίκης Θεοδωράκης:

- Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την κρίση της επιτροπής και από τις ευγενικές εκδηλώσεις του κοινού τη βραδιά του Φεστιβάλ. Και νομίζω ότι δεν εβραβευθη μόνο η Απαγωγή μου αλλά η όλη μου προσπάθεια δια την εξύψωση του ελληνικού τραγουδιού.
Ευχαριστώ τη Μαίρη Λίντα, καθώς και την ορχήστρα που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην επιτυχία μου.

- Κύριε Θεοδωράκη πιστεύατε ότι θα πάρετε εσείς το πρώτο βραβείο;
- Ούτε για μια στιγμή δεν αμφεβαλλα.

8/7/1961
ΕΜΠΡΌΣ

#Βασικά... καλησπέρα σας!

Γεια σας φίλοι μου! Όπως ίσως θυμούνται όσοι παρακολουθούν το θέμα από τα αρχαία χρόνια, είχαμε ανεβάσει το 2019 διάφορες κόντρες καλλιτεχνών με αφορμή το Φεστιβάλ τραγουδιού το 1961. Μια από αυτές που ξεχώρισαν τότε και σχολιάστηκαν ήταν της Νάνας Μούσχουρη με το Μίκη Θεοδωράκη. Η Νάνα παιδιά φαίνεται δεν τον χώνευε το Μίκη το 1961, και να σας πω και κάτι; Ποτέ της δεν τον χώνεψε! Να της το δώσουμε οτι είναι σταθερή ως προσωπικότητα. Τον αντιπαθούσε μάλιστα τόσο πολύ που 46 χρόνια μετά η αντιπάθεια της δεν είχε καταλαγιάσει. Οπότε μιλάμε για γνήσιο συναίσθημα!

Σε μια συνέντευξη της λοιπόν το 2007 στο Γιάννη Πετρίδη και στο Γιώργο Παπαστεφάνου είπε τα εξής:

"Σέβομαι πάρα πολύ τη δουλειά που έχει κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει μεγάλο ταλέντο, αλλά το πολιτικοποίησε και η επιτυχία του ξεκίνησε από την πολιτική μεριά και γι αυτό και δεν κράτησε. Έξω κανένας δε θυμάται σήμερα το Θεοδωράκη παρα μόνο οι υπουργοί*"

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης δεν απάντησε ποτέ, αλλά διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες σχολίασαν τη συνέντευξη. Ανάμεσα τους, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο οποίος θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ήταν ευθύς τύπος και δε χαμπάριαζε. Κι αυτός όμως της τα είχε μαζεμένα απ ότι φαίνεται από μια δική τους παλιά ιστορία με ένα τραγούδι του και ένα περίπου μήνα μετά τη συνέντευξη της Νάνας, σε μια συναυλία του που μεταδιδόταν ζωντανά από το ραδιόφωνο την αποκάλεσε φόρα παρτίδα "κρυόκωλη". Εδώ το σχετικό απόσπασμα που το έχει ανεβάσει με ολόκληρη την ιστορία ο καλός δημοσιογράφος-ερευνητής Πάνος Χρυσοστόμου.

*Το "οι υπουργοί" είναι αυτό που ακούω εγώ στη συνέντευξη αλλά μπορεί να μην ακούω και καλά γιατί σε αυτό το σημείο μιλάνε και οι δημοσιογράφοι πάνω στη Νάνα.

Αν θέλετε σώνει και καλά την άποψη μου επί του θέματος, εγώ διαφωνώ με τη Νάνα, διότι αυτά που λέει δεν είναι αλήθεια, ο Θεοδωράκης έδινε συναυλίες στο εξωτερικό τουλάχιστον 40 χρόνια οπότε το "η επιτυχία του δεν κράτησε" ε, πώς να το κάνουμε, δεν είναι ακριβές. Κατά τα άλλα μου είναι αντιπαθής η Νάνα, κι άλλο τόσο ο Μίκης, αλλά είναι αξιοσημείωτη μια κόντρα που κρατάει τόσους αιώνες! Όπως και να το κάνουμε, ο Θεοδωράκης υπήρξε κορυφαίος συνθέτης είτε μας αρέσει Νάνα μου, είτε όχι. Και στο κάτω κάτω της γραφής και η Νάνα έκανε μια τεράστια καριέρα, αλλά η νέα γενιά στο εξωτερικό δε θα σκοτώνεται ποιος θα την πρωτοακούσει. Έτσι είναι αυτά, αλλάζουν οι εποχές Νάνα μου !
Από την κόντρα κρατάω το Λουκιανό που επίσης τον θεωρώ μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση στην ελληνική μουσική και μου ήταν πάντα πολύ συμπαθής. Στο σημείο που λέει τη Νάνα 'κρυόκωλη' λέει μετά πως "η Ηρώ το λέει καλύτερα" εννοεί την Ηρώ Σαία που κάναν τότε μαζί περιοδεία (τότε δεν ήταν ακόμα παντρεμένη με τον Ξαρχάκο) κι ήταν μαζί τους κι ο Δώρος Δημοσθένους. Τα τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει τότε σε διπλό CD από ζωντανή ηχογράφηση, και έτυχε σε κάποια πόλη της Ελλάδας να τους πετύχω κι εγώ και να τους δω. Το θυμάμαι ακόμα με συγκίνηση. Ήταν ωραίος ο Λούκι.
 
Πίσω
Μπλουζα