Σκακιστικό πρωτάθλημα ZX Spectrum!

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
3ο (τελευταίo) μέρος της 2ης παρτίδας του τελικού: Clock Chess '89 - Colossus Chess 4

26. c5Xb6 a7Xb6

27. Ba6-b5 Rg6-f6?!

Κινήσεις με νόημα...

28. e4-e5 Rf6-h6

Η κατάσταση μοιάζει κλειδωμένη και από τις δύο πλευρές... Ο Clock έχει καταφέρει να περιορίσει τα μαύρα, αλλά θα θέλαμε να δούμε κάποια δράση!

29. Kh1-g2 Qd8-d5

30. Qe2-b2 Rh6-h4

31. Rd1-d3

Συγγνώμη, εδώ πάλι γιατί δεν παίζει Kg2-g3 για να προστατεύσει το πιόνι του; Ή έστω, προς το παρόν, Qb2-a3; Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει κάτι, αλλά η πίστη μου στον Clock έχει πλέον κλονιστεί.

31. ... Rh4Xf4

Κυρίες και κύριοι, τολμώ να προβώ στην εξής δήλωση: Ο Κολοσσός κερδίζει ήδη ένα πιόνι και βρίσκεται σε καλύτερη θέση.

32. Kg2-g3 g7-g5

33. Rc1-c2

Ούτε να διπλώσει τους πύργους του δεν μπορεί.

33. ... Re7-g7

34. Bb5-a4 Rf4-h4

35. Ba4-b5

Τρία πουλάκια. Three little birds. Trois petits oiseaux.

35. ... f5-f4+

36. Kg3-g2 g5-g4

Ω, ρε γλέντια που θα κάνει ο Κολοσσός... Τι να σχολιάσω πια.

37. Kg2-f1 Rh4-h3

38. Kf1-g2 h7-h5

Τι θέλει να κάνει ο φιγουρατζής;

39. Rc2-c3 Rh3Xf3

40. Rd3Xf3 g4Xf3+

41. Kg2-h3 Qd5Xd4

Ποίηση το παιχνίδι του Κολοσσού. Όταν νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι ζωγραφίζει. Ήδη έχει 4 πιονάκια παραπάνω.

42. Qb2-c1 Qd4-f2

43. Rc3-c2

Ματ σε 3 κινήσεις.

43. ... Rg7-g3+

44. Kh3-h4 Rg3-g4+

45. Kh4Xh5

Φάε, αγόρι μου, φάε.

46. Qf2-h4+

Ματ. Ένα ματ αφιερωμένο σε όλους εσάς που με υπομονή παρακολουθήσατε όλο το πρωτάθλημα.

Clock Chess '89 – Colossus Chess 4.0 0-1

And... we have a WINNER!

Συνολικό σκορ: Colossus Chess 4.0 – Clock Chess '89 2-0

Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή που όλοι περιμέναμε από τη στιγμή που άρχισε το πρωτάθλημα, πριν ένα έτος, ένα μήνα και έξι ημέρες (12 Δεκεμβρίου 2009)! Έχει πολλή πλάκα να δείτε τα πρώτα post του πρωταθλήματος.

Νικητής λοιπόν στην όλη διαδικασία αναδεικνύεται το κλασικό πρόγραμμα του ZX Spectrum (και όχι μόνο), ο Colossus Chess 4.0. Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο εξαρχής περιμέναμε ότι θα έφτανε πιθανότατα στον τελικό. Οι εμφανίσεις του όμως στους πρώτους αγώνες δεν ενέπνευσαν εμπιστοσύνη. Έχασε μια παρτίδα από το Superchess 3.5 (τον πρόγονο του Clock Chess '89!) και προκρίθηκε με το ζόρι, ενώ στα ημιτελικά πέρασε το σκόπελο του Cyrus Chess II με χίλιες επίσης δυσκολίες (μία νίκη και δύο ισοπαλίες). Κρίνοντας λοιπόν από τα προηγούμενα αποτελέσματα, αυτό που είδαμε ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Ο Κολοσσός κονιορτοποίησε το Clock Chess '89 στην κυριολεξία. Και στις δύο παρτίδες. Παίζοντας σοβαρά και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το τραγικό παιχνίδι του Ρολογά, τον πήρε στο κυνήγι και κατέληξε σε εντυπωσιακά ματ.

Τελικά, τείνω να πιστέψω ότι τα πράγματα ήρθαν όπως έπρεπε να έρθουν. Εφόσον, με τον ένα ή άλλο τρόπο κατάφερνε να προκρίνεται, σημαίνει ότι είναι και στην πράξη ο πιο αποτελεσματικός. Αυτός που θα εκπροσωπήσει επάξια τον Spectrum.

Φανταστείτε να κέρδιζε άνετα ο Clock και να έτρωγε την χλαπάτσα στο πρώτο ματς με το πρόγραμμα του Amstrad ή του Commodore. Δράμα. Τραγέλαφος. Και πολύ κλάμα για τους Σπεκτρουμίτες. Απʼ ό,τι είδαμε, πάντως, ο Clock φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα στις κλειστές και ημίκλειστες θέσεις.

Τώρα, όσο αφορά τα στατιστικά στις ισπανικές οδηγίες του, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπερβάλλουν (θυμάστε, ανέφερε ότι σε δέκα παρτίδες με τον Κολοσσό, τις εννέα τις κέρδισε το Clock).

Ο Κολοσσός τελικά αποδεικνύεται το πληρέστερο σκακιστικό πρόγραμμα για τον Spectrum. Τα έχει όλα: Αναλύσεις, αμέτρητα επίπεδα, επιλογή μεταξύ επιθετικού, ουδέτερου και αμυντικού παιχνιδιού, επιλογή μεταξύ 2D και 3D, μεγάλο βιβλίο ανοιγμάτων κ.ο.κ. και, φυσικά, ΚΑΛΟ ΠΑΙΞΙΜΟ. Δεν παίζεται ο Κολοσσός.

Ntsmrtz, κάνε μια ακτινογραφία της παρτίδας, σε παρακαλώ.

Kambia, μπορείς να φτιάξεις μια ειδική τούρτα για τον Κολοσσό; Να αναφέρει και Champion και τα σχετικά, ξέρεις εσύ.

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια όλων σας.

Το συνολικό pgn του τελικού: Προβολή συνημμένου 28023

m03g02.txt
 

Συνημμένα

  • m03g02.txt
    8,7 KB · Προβολές: 6
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα έχω να πω... Χαρά στο κουράγιο σου! Δεν θα το άντεχα με τίποτα!
 
Πριν ακόμα δω την παρτίδα ολοκληρωμένη θέλω να σε ευχαριστήσω zxspec83 για αυτό το εξαιρετικό πρωτάθλημα, για το χρόνο σου, την υπομονή σου και τον απολαυστικό σχολιασμό στις παρτίδες.

Η τούρτα θα ετοιμαστεί σύντομα ;)
 
zxspec83 είπε:
Με λίγα λόγια στις δέκα παρτίδες τις 9 τις κέρδισε το Clock!
zxspec83 είπε:
Συνολικό σκορ: Colossus Chess 4.0 – Clock Chess '89 2-0
Είμαι βέβαιος πως το 2-0 του τελικού εμπίπτει στην περίπτωση του στατιστικού σφάλματος! Το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι αν παιχτούν άλλες 18 παρτίδες θα τις κερδίσει όλες το Clock! Ε... εντάξει, κι αν κερδίσει ο Κολοσσός, τότε ίσως να μιλάμε για τις επόμενες 27, το ίδιο κάνει. :p

Φίλε zxspec83, αμέτρητα συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση του τουρνουά. Ο σχολιασμός ήταν απολαυστικότατος σε όλο το διάστημα, έδωσε χρώμα και ενδιαφέρον σε όλες τις παρτίδες.

:bow: :thanx2:
 
gapan είπε:
Είμαι βέβαιος πως το 2-0 του τελικού εμπίπτει στην περίπτωση του στατιστικού σφάλματος! Το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι αν παιχτούν άλλες 18 παρτίδες θα τις κερδίσει όλες το Clock! Ε... εντάξει, κι αν κερδίσει ο Κολοσσός, τότε ίσως να μιλάμε για τις επόμενες 27, το ίδιο κάνει. :p
Εύχομαι να μην είναι έτσι... Γιατί τότε θα ακυρώσω, δικτατορικά, τον τελικό και θα βάλω το Clock να παίξει με τους άλλους υπολογιστές!
 
Έτοιμη και η τούρτα του πρωταθλητή :D

attachment.php
 
Απίθανη! Μπράβο kambia. Την είδε ο emulator και κρασάρισε!
 
Ηταν ενα εξαιρετικο πρωταθλημα και νικησε ο καλυτερος. zxspec83 ευχαριστουμε πολυ :)
 
Εξαιρετικο thread!

Σκεφτομαι ενα τροπο (περα απο το παρον thread) να μαζεψουμε τις παρτιδες ή το σχολιασμο και φυσικα τα pgn αρχεια καπως, ωστε οποιος θελει, να βλεπει την εξελιξη των παρτιδων με μια ματια. Πχ να την παρακολουθει μεσω ενος embeded chess pgn player

Καμια ιδεα?
 
Πραγματικά χαρά στην υπομονή σου ! Εξαιρετικός - επαγγελματικός σχολιασμός και πλήρη κάλυψη ! Τι άλλο να ζητήσει κανείς ?

Μπράβο !!!
 
Μπράβο! Ένα εξαιρετικό (από πλευράς σχολιασμού και όχι τόσο από πλευράς ποιότητας αγωνιζομένων...) πρωτάθλημα έφτασε στο τέλος του.

Αφού ανακάμψεις, περιμένουμε την κόντρα του Κολοσσού με κάποιο πρόγραμμα του C64.

Μεχρι τότε, ευχαριστούμε! :)
 
zxspec83 μπράβο άλλη μια φορά για την πρωτοβουλία σου! ο σχολιασμός σου είναι πλήρης και μεστός ;)

πιστεύω πάντως ότι ο λευκός είχε παιχνίδι και ουσιαστικά εγκλωβίστηκε ο ίδιος στα αριστερά κάνοντας άσκοπες κινήσεις.

26.cxb6..? γιατί? άλλαξε βρε καλό μου πρόγραμμα πύργους να μειώσεις την πίεση...

28. e2..! με την κίνηση αυτή ξαφνικά ο "ανάπηρος" αξκος που βόσκει στα πλαινά σύνορα γίνεται αξιοποιήσιμος στο κέντρο. φέρτον στο d3 να έχεις παιχνίδι...

από 32η και έπειτα έτσι όπως τα είχε κάνει ο λευκός έπαιζε άμυνα με βασιλιά ενώ 4 βαριά του κομμάτια είχαν πάει εκδρομή στον χώρο a2-d2 με a2-a4 (12 τετράγωνα)

ο μαύρος εκμεταλλεύθηκε τα λάθη και πήρε τη παρτίδα (έκανε και χαβαλέ στο τέλος..)

κάνε ένα διάλειμμα και πάμε για άλλα :)
 
Wally είπε:
Εξαιρετικο thread!Σκεφτομαι ενα τροπο (περα απο το παρον thread) να μαζεψουμε τις παρτιδες ή το σχολιασμο και φυσικα τα pgn αρχεια καπως, ωστε οποιος θελει, να βλεπει την εξελιξη των παρτιδων με μια ματια. Πχ να την παρακολουθει μεσω ενος embeded chess pgn player

Καμια ιδεα?
Παιδιά, όσοι γνωρίζετε από αυτά, ρίξτε μια ματιά στο τι έχει κάνει αυτός ο καλός ο άνθρωπος με τον Commodore 64:

http://www.spacious-mind.com/html/commodore_junior_closed_chess_.html

Μήπως μπορούμε κι εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο; Παίζει Java.

By the way, δείτε λίγο τη σελίδα του τύπου. Συνειδητοποιείτε τι έχει κάνει; Μόνο για το εσωτερικό πρωτάθλημα του Commodore έχει παίξει 120 παρτίδες! Έχει οργανώσει καμιά δεκαριά άλλα τέτοια πρωταθλήματα. Κοντά σε αυτά, το δικό μου ήταν ταξίδι αναψυχής.

Από καθαρή περιέργεια, θα κάνω μια προσπάθεια να εκτιμήσω το χρόνο που σπατάλησα συνολικά για το πρωτάθλημα.
 
Αυτός πάντως αν καταλαβαίνω καλά βγάζει "πρωταθλητή" το Cyrus II. Ο Speccy τον "έχει", ο Cyrus δεν έφτασε καν τελικό. :)
 
Maddog είπε:
Αυτός πάντως αν καταλαβαίνω καλά βγάζει "πρωταθλητή" το Cyrus II. Ο Speccy τον "έχει", ο Cyrus δεν έφτασε καν τελικό. :)
Θα στείλω mail να τον ρωτήσω αν "παίζει" και το Colossus 4 του Commodore. Το γεγονός ότι όλοι οι υπολογιστές έχουν τα ίδια ακριβώς προγράμματα (που μάλλον είναι και τα καλύτερα) δεν μου αρέσει. Οι μονομαχίες δεν θα έχουν τόσο ενδιαφέρον αν π.χ. ο Κολοσσός του Spectrum αντιμετωπίσει στον τελικό τον Κολοσσό του Amstrad. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ίδια προγράμματα σε άλλη πλατφόρμα. Το παιχνίδι τους θα είναι παρόμοιο.

Αυτό δεν το είχαμε σκεφθεί από την αρχή.
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα