Θα πω για αρχες δεκαετιας του '70
Καφεζυθεστιατοριον Snack Bar - Το μεγαλο πλατανι - Ευαγγελος Μ. Τουμπερλεκης (παραδειγμα)
που σημαινε: απο το πρωι εως το απογευμα Ελληνικος καφες (μονος), ουζο-τσιπουρο (σκετο ή με μεζε), τσαι ή αναψυκτικο, παιξιμο ταβλι ή χαρτια (οχι με λεφτα επισημως) με στοιχημα καφε-λουκουμι.
Το βραδακι αναβε η ψησταρια που ειχε το μαγαζι στο πλαι αρα ειχε σουβλακι-καλαμακι (ναι ετσι το λεγαμε), κοτοπουλο ψητο-κοκορετσι στην σουβλα, μεσα απο την κουζινα τηγανητες πατατες,σαγανακι και καμια σαλατα-φετα.
Λαδερο, του φουρνου ή ζυμαρικο ουτε σαν σκεψη, οτι ηταν ψητο ειχε το καταστημα το οποιο ηταν πανω στον δρομο αρα καθε κυριακη απογευμα ειχε βρεξιμο με το λαστιχο να μην σηκωνεται σκονη ενω ο ψηστης ειχε απαραιτητως ασπρη ποδια. Μουσικη ειχε απο τιποτα ή ειχε τζουκ-μποξ ενω μετα κασσετοφωνο με ηχειο.
Ο τσακωμος στο τελος ''οχι εγω θα πληρωσω-οχι εγω-παρε λεφτα απο μενα-οχι δωστα πισω-ολα κι ολα εγω το ειπα πρωτος-ελα κανε μου την χαρη-σε παρακαλω τωρα-οχι δεν γινεται με προσβαλεις-θα τσακωθουμε'' κλπ ηταν σε ημερησια βαση και τα γκαρσονια επειδη το περιμεναν δεν επαιρναν λεφτα με την μια, περιμεναν να αποφασισουν πρωτα οι ''εμπλεκομενοι'' και μετα. Το πουρμπουαρ αφηνοταν στο τραπεζι, ποτε δεν δινοταν στο χερι.
Ειχε και δυο ταβερνες οπου σερβιραν και τηγανητο-ψητο ψαρι αλλα τα φθηνα ενω εκαναν και κανενα μαγειρευτο, περιττο να σας πω πως ολα κομμενα στο χερι εξ'ου και η αναμονη στην παραγγελια, συχνα κρασι χυμα ''πρωτης ταξεως, το πηρα απο τον μπαρμπα-μητσο'' ενω για τα καπακια της μπυρας σας εχω γραψει αλλου τι γινοταν. Το κρεας στην λαδοκολλα, τραπεζομαντηλο χαρτι σκετο με μανταλακια και αργοτερα με λαστιχο περιμετρικα, τα τραπεζια απο μαρμαρινα τετραγωνα μεχρι ξυλινα αλλα με τασεις να παλαντζαρουν λογω του οτι παταγαν στο χωμα ή σε μπετο μη καλα ισιωμενο, οι καρεκλες απο ψαθινες μεχρι με εκεινο το πλαστικο στυλ ΙΙΙΙΙΙ για καθισμα ή στην πλατη (μαυρος σκελετος και χρωματιστα τα κορδονια) ενω δεν υπηρχαν ακομη ασπρες πλαστικες καρεκλες-τραπεζια.
Χειρονομιες στο γκαρσον ή στον ψηστη του στυλ ''φερε ακομη 1 μπυρα, βαλε 3 καλαμακια ακομη'' και που και που κανενας σκυλος εκοβε βολτες (τοτε ετρωγαν ανετοτατα πατατες τηγανητες αλλα και ψωμι βουτηγμενο στο ζουμι). Απαγορευονταν το σπασιμο πιατων-ποτηριων, δεν δινονταν παραγγελιες για μουσικη ουτε χορευες (αυτα ηταν για οταν ειχε πανηγυρι), οχι καυγαδες για πολιτικα-ποδοσφαιρο, μετα το περας της ωρας ο ψηστης (και ιδιοκτητης) περναγε καμια βολτα απο τα τραπεζια για ψιλοκουβεντα.
Παιχνιδι τα παιδια ή δεν ειχε καθολου (''κατσε στην καρεκλα σου ειπα'') ή ελαχιστο αμα ηταν κοντα η πλατεια (οχι μπαλα-πολεμο κλπ) αλλα παντα με το σκεπτικο μην φυγεις μακρια και δεν εισαι εδω οταν ειναι να φυγουμε, εαν δεν προσεχες και λερωνες τα καλα σου ρουχα ή επεφτες και ματωνες πχ γονατο ειχε ξυλο μετα στο σπιτι, αμα τσακωνοσουν με αλλο παιδακι σε βουταγαν απο το χερι και σε μπαστακωνων στην καρεκλα μεχρι το τελος της βραδιας ως τιμωρια.
Για σομπα τον χειμωνα ειχε στην μεση μια ξυλινη με το μπουρι να κανει ενα μεγαλο Γ και να καταληγει εξω, τηλεοραση ασπρομαυρη στηριγμενη σε 2 σωληνες στον τοιχο και δεν αναβε τις βραδινες ωρες γιατι δεν την προσεχε κανεις αλλωστε 2 καναλια ειχε.
Αργοτερα ανοιξαν στο χωριο μαγαζια με κουζινα μεσα, ανοιξαν παραλιακα με θαλασσινα, πιτσαριες, ζαχαροπλαστεια ενω ευτυχως τα μπαρ αργησαν να ερθουν.