Συμβουλές για το eBay

Vag

RetroActive
Joined
8 Οκτ 2006
Μηνύματα
448
Αντιδράσεις
27
Όπως είχα υποσχεθεί σε άλλο post, θα γράψω 2-3 πραγματάκια που ίσως βοηθήσουν τους αγοραστές του eBay.

Για όσους δεν ξέρουν, έχοντας ένα username στο eBay, μπορείτε να συνδεθείτε σε eBay πολλών χωρών. Κάτω-κάτω στην αρχική σελίδα, υπάρχουν τα εξής link: Argentina | Australia | Austria | Belgium | Brazil | Canada | China | France | Germany | Hong Kong | India | Italy | Korea | Malaysia | Mexico | Netherlands | New Zealand | Philippines | Poland | Singapore | Spain | Sweden | Switzerland | Taiwan | United Kingdom | United States.

Πρώτη σημαντική συμβουλή είναι να επικεντρωθείτε στα ευρωπαϊκά eBay, κυρίως λόγω τελωνείου, καθυστέρησης, λαμόγιων της αμερικής. Βέβαια, αν θέλετε σώνει και καλά κάτι από αμερική, μπορείτε κάλλιστα να το χτυπήσετε.

Δεύτερη συμβουλή είναι να ψάχνετε στις χώρες που έχουν λιγότερα μεταφορικά. Ρόλο παίζει και το πού είχε πουλήσει κάποιο συγκεκριμένο μηχάνημα. Π.χ. Amiga θα βρείτε ευκολότερα στην Αγγλία ή στην Γερμανία επειδή όλοι είχαν και η τιμή θα είναι καλύτερη (η Αγγλία όμως έχει ακριβά μεταφορικά).

Πάμε σε κάτι σημαντικό. Έστω ότι έχετε εντοπίσει κάτι που θέλετε, π.χ. μια accelerator κάρτα για την Amiga 4000 (αυτές φτάνουν και σε αστρονομικά ποσά καμιά φορά, για αυτό και είναι καλό παράδειγμα). Η δημοπρασία λήγει σε 2 μέρες και 3 ώρες περίπου. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να την παρακολουθείτε. Και δεν εννοώ να μπαίνετε να την κοιτάτε, αλλά την επιλέγετε για watching, ώστε την βλέπετε στην σελίδα My eBay. Θα πρέπει να συσκευθείτε με τον εαυτό σας πόσο θέλετε την συγκεκριμένη κάρτα και πόσο θα δίνατε. Έστω ότι θεωρείτε ότι η τιμή της αγοράς είναι 300 ευρώ περίπου (αυτό το βλέπετε και από άλλες σχετικές δημοπρασίες, θέλει ψάξιμο). Αν θέλετε να πέσετε διάνα και να αγοράσετε σε καλή τιμή, αποφασίζετε μια τιμή ας πούμε 200 ευρώ. Αν έχετε χρόνο, ρωτήστε τον πωλητή πόσο είναι τα μεταφορικά για Ελλάδα και αφαιρέστε τα από τα 200 ευρώ. Ας πούμε ότι βγαίνει 180 ευρώ. Αυτό που μένει είναι 5 λεπτά πριν την λήξη, να ανοίξετε την δημοπρασία σε δύο παράθυρα. Στο ένα κάνετε προσφορά 181 ευρώ (οι περισσότεροι βάζουν στρογγυλούς αριθμούς και μπορείτε να το κερδίσετε έτσι, μόνο για 1 ευρώ). Όταν κάνετε προσφορά, σας πηγαίνει σε 2η σελίδα όπου και κάνετε επιβεβαίωση, αλλά εσείς δεν θα την κάνετε. Πηγαίνετε στο άλλο παράθυρο της δημοπρασίας και κάθε λίγο κάνετε refresh, ώστε να βλέπετε πόσος χρόνος απομένει για να λήξει η δημοπρασία. Στα τελευταία 5-10 δευτερόλεπτα, πάτε με το πάσο σας στο άλλο παράθυρο, όπου όλα είναι έτοιμα και απλά πατάτε το κουμπί για την επιβεβαίωση. Προσοχή, όταν έχει φορτώσει η σελίδα, ο χρόνος που δείχνει ήταν τότε που είχατε πατήσει το κουμπί refresh. Όσοι έχουν modem, πρέπει να υπολογίσουν -10 δευτερόλεπτα από αυτό που γράφει. Όσοι έχουν adsl, -2,3,4 δευτερόλεπτα. Αν νωρίτερα είχατε δει ότι η τιμή είχε ανέβει πιο πολύ από την δικιά σας, απλά ξεχάστε την δημοπρασία και ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΚΟΝΤΑΡΟΜΑΧΙΕΣ. Πάντα υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες.

Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ίσως σας βοηθήσουν.

Να ψάχνετε πάντα με την επιλογή να υπάρχει Paypal, γιατί από Ελλάδα να στείλετε χρήματα σε λογαριασμό τράπεζας (έστω και στην Ευρώπη, με IBAN) είναι πανάκριβο.

Αν έχετε συνεργαστεί με κάποιον και ήταν άψογος, βάλτε τον στους favorite sellers και να κοιτάτε κατά καιρούς τί πουλάει. Μόνο για τις εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί οι περισσότεροι καλοί είναι έτσι κι αλλιώς.

Αποφύγετε Αγγλία, Ιρλανδία λόγω μεταφορικών. Το καλύτερο είναι Ολλανδία και μετά Γερμανία (αλλά λόγω των τραπεζών τους, λίγοι έχουν Paypal - τώρα γίνονται περισσότεροι).

Να κάνετε όλα τα αντικείμενα watch και μετά να πηγαίνετε στο Ιρλανδικό eBay, στην σελίδα My eBay. Θα τα βλέπετε όλα στα Αγγλικά και σε ευρώ.

Αν δείτε ότι ο πωλητής έχει χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας, αφήστε το καλύτερα.

Αν δείτε ότι ο πωλητής δεν έχει πουλήσει πάνω από 10-20 πράγματα, είναι γενικά καλύτερα. Είναι πιθανότατα κάποιος που πουλάει κάποια πράγματά του και δεν κάνει εμπόριο, δεν είναι μεσάζοντας.

Προσέξτε ότι από Αμερική, Χονγκ Κονγκ και αλλού, το ρεύμα δεν είναι 220 Volt.

Αν τυχόν δείτε δημοπρασίες όπου μπορείτε να κάνετε παζάρια (σπάνια το επιλέγουν οι πωλητές αλλά συμβαίνει), αν αγοράσετε και κάτι άλλο από τον ίδιο πωλητή, κάντε προσφορά στο 1/3 της τιμής και είναι πιθανόν να δεχτεί.

Αυτά, ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε κάποιους.
 
Πάρα πολύ χρήσιμα αυτά που έγραψες φίλε Vag!!Aλλά αυτό που κάνεις εσύ με τις δημοπρασίες δεν το κάνουν και οι άλλοι?Anyway προσωπικά πιστεύω στις Ελληνικές συνεργασίες,μέχρι στιγμής έμεινα πολύ ικανοποιημένος!!!
 
Ίσως να το κάνουν, ίσως κάποιοι απλά να βλέπουν κάτι που τους αρέσει και να το παίρνουν. Το πιο σημαντικό είναι να μην αλλάζεις γνώμη για την τιμή και να ξανακάνεις προσφορά επειδή κάποιος σε ξεπέρασε.

Και βέβαια από Ελλάδα έχει άλλα καλά, όπως μεγαλύτερη σιγουριά (όχι απόλυτη) και λιγότερα μεταφορικά. Δυστυχώς είναι μικρότερη αγορά.
 
Vag σε ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλες σου. Ήταν πολύτιμες. Αλήθεια έχεις παίξει με τα προγραμματάκια που κάνουν αυτόματα bid; Δε λέω αυτό που έχει ενσωματωμένο το ebay.
 
Έχω ακούσει γι αυτά, αλλά δεν έχω ασχοληθεί. Άλλωστε όπως είπα, το σημαντικότερο είναι όχι να κερδίσω την δημοπρασία και να ξεπεράσω τον άλλον, αλλά να την κερδίσω στα χρήματα που εγώ έχω αποφασίσει. Αν κάποιος προσφέρει περισσότερα και το κερδίσει, είναι σαν αυτή η δημοπρασία να μην με ενδιέφερε ποτέ.
 
ebay sniper.... ;)
 
EBAY Έγινε και αυτό....

Είδα στο ebay μερικά παιχνίδια που με ενδιέφεραν και είπα να τα αγοράσω.

Τα παιχνίδια είναι το Halley wars και το ninja gaiden για το gamegear χωρίς κουτιά, τα rastan και golden axe για το master system με τα κουτιά τους και το panzer dragoon για το saturn με κουτί. Τιμές για το καθένα δείτε παρακάτω. O πωλητής μου στέλνει το ακόλουθω invoice:

Thank you for your purchases. The total for your items below is GBP 44.95.

Click Pay Now to confirm shipping, get total price, and arrange payment through: PayPal.

Item # Item Title Qty. Price

HALLEY WARS SEGA GAME GEAR GAMES 1 GBP 0.99

NINJA GAIDEN SEGA GAME GEAR GAMES 1 GBP 0.59

GOLDEN AXE SEGA MASTER SYSTEM GAME 1 GBP 1.99

RASTAN SEGA MASTER SYSTEM GAME 1 GBP 1.99

PANZER DRAGOON SEGA SATURN RARE 1 GBP 6.99

Subtotal: GBP 12.55

Shipping and handling via Sellers Standard International Rate:

GBP 25.75

Shipping insurance (Optional GBP 5.00): --

Seller discounts (-) or charges (+): GBP 6.65

Total: GBP 44.95

Τις τιμές για τα παιχνίδια τις βλέπετε είναι χαμηλές. Τα ..... τα μεταφορικά τα βλέπετε; 12,55 λίρες τα παιχνίδια και 32,40 λίρες τα μεταφορικά με απλό ταχυδρομίο!!! Στέλνω απευθείας μύνημα στον πωλητή για μια λογική αξία μεταφορικών αφου δεν ζω και στην άλλη άκρη του γαλαξία. Μου στέλνει καινούργιο invoice:

Your total is:

£12.55 per item

£5.00 insurance

(optional)

£0.00 Sales discounts (-) or charges (+)

{P&P} postage/packaging

-----

£38.30 = Total

Μειωμένα αλλα πάλι παράλογα. Ρε παιδιά πείτε μου. Ειδικά Maddog και Vag ξέρω εσείς οι δύο ασχολήστε πολύ με το ebay ή όποιος άλλος. Είναι λογικά τα μεταφορικά για αυτά τα παιχνίδια; :animangry:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
όχι.

σε καμια περίπτωση! εκτος και αν τα στέλνει με courier service και τα έχεις σε 3 μέρες! παπαριές λέει για παραπάνω λεφτά! 32,4 λίρες είναι 45euro!

έλεος! ξέρεις ποσο θα λέει πάνω το δεματάκι σου? 5-6 λίρες....

είναι κλασσικό στο ebay αυτό...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μακριά από Αγγλία ! Έχει πολύ ακριβά μεταφορικά !

ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ MAIL ΣΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ -ΠΡΙΝ- ΤΟ BIDDING

Θα αποφύγεις πολλούς μπελάδες έτσι.

Πολλοί sellers έχουν κάνει σύστημα την κλοπή στα μεταφορικά.

geoanas(115) ,100% positive
 
έχει ακριβά, αλλα όχι τόσο!

την προηγουμενη εβδομάδα πήρα ένα δέμα με ένα ATX mobo +cpu pentium-mmx, 8 λίρες μεταφορικά είχε!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την αξία των μεταφορικών για όλα τα παιχνίδια δεν την έγραφε πουθενά αλλα έγραφε την αξία για κάθε παιχνίδι ξεωριστά. Κάθε παιχνίδι ήταν 1 με 2 λίρες. Αφου και ο πωλητής είχε και ενα feedback 2000+ είπα και εγω σιγά μην γίνει τίποτα στραβό. Πάντως δεν πρόκειτε να πάρει φράγκο απο εμένα αν δεν μειώσει τα μεταφορικά σε μια λογική τιμή.
 
Φυσικά και δεν είναι λογικά! :eek:

Το συνηθισμένο κόστος από Αγγλία για ΕΝΑ παιχνίδι Dreamcast/Saturn/Megadrive/XBox (που είναι αυτά που αγοράζω περισσότερο) κυμαίνεται μεταξύ 2.5 (στους φτηνούς) και 4 λιρών (στους ακριβούς) με 1st class airmail. Με 5-5.5 λίρες έρχεται συστημένο. Ένα cart για GG έχει το πολύ 2 λίρες αν είναι με το μικρό πλαστικό κουτί.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για τα 5 αυτά το maximum "αποδεκτό" κόστος θα ήταν περίπου 13 λίρες (3x3+2x2). Και πάλι πολύ είναι, γιατί δεν υπολογίζω καμμία έκπτωση λόγω του ενός πακέτου, τα υπολογίζω να έρθουν σαν 5 ξεχωριστά πακέτα!!! Ρεαλιστικά, με 8-10 λίρες έρχονται και τα 5.

Το Panzer Dragoon συγκεκριμένα επειδή το έφερα και εγώ από Αγγλία, μου κόστισε 3.99 λίρες (0.99 το παιχνίδι+3 ταχυδρομικά). Και με 30 λίρες φέραμε ολόκληρο X-Arcade dual!

Για να αποφεύγω τέτοια, εγώ δεν αγοράζω ΠΟΤΕ από πωλητή που δεν γράφει ΡΗΤΑ το ακριβές κόστος ταχυδρομικών για Ευρώπη ή worldwide. Αν θέλω ΠΑΡΑ πολύ κάτι από τέτοιον πωλητή, ρωτάω πάντα πριν κάνω bid. Αν είναι σοβαρός, απαντάει γρήγορα (max 24 ώρες). Αν απαντήσει στο στυλ "θα δω όταν τελειώσει το auction" ΜΑΚΡΙΑ! Το ίδιο και αν δεν απαντήσει καθόλου.

Δυστυχώς στους κανόνες του Ebay είσαι υποχρεωμένος ασυζητητί να πληρώσεις ότι κάνεις bid και κερδίσεις, εκτός αν συμφωνήσουν και τα 2 μέρη να μην προχωρήσει η πώληση. Εδώ βέβαια, αν δεν δέχεται να συνεργαστεί καλύτερα αγνόησε τον. Θα φας σίγουρα ένα negative και ένα non-paying bidder strike, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, ειδικά αν δεν έχεις σκοπό να πουλήσεις τίποτα στο Ebay (το reputation είναι ζωτικής σημασίας αν είσαι πωλητής, για τον αγοραστή δεν έχει ιδιαίτερη εκτός αν έχει μαζέψει ΠΟΛΛΑ negatives ή ξεκινήσει με negative).

Αν θέλεις μου δίνεις κανά link από τις τελειωμένες 5 δημοπρασίες για να σου πω αν φαίνεται το catch στην περιγραφή ή όχι (έστω και αμυδρά) και τι πιστεύω ότι έκανες λάθος (αν βέβαια την πάτησες από καμμία μισοφανερή μπανανόφλουδα). Το πολύ πολύ του στέλνω μήνυμα και ρωτάω για κανένα άλλο από τα "εμπορεύματα" του, έτσι για να δούμε τι θα μου απαντήσει εμένα για ταχυδρομικά. :diablotin:
 
Την περασμένη εβδομάδα πήρα μερικά Mastersystem παιχνίδια με τα κουτιά τους και τα manual κανονικά. Ρώτησα τον τύπο για combine στα μεταφορικά και μου είπε ότι μέχρι 2 παιχνίδια είναι 3£, για τρία και τέσσερα παιχνίδια είναι στις 4£. Από εκεί και πέρα υπολόγισε (μου είπε) 1£ για κάθε παιχνίδι.

Ο τύπος σου είναι απαταιώνας.

Πάντως αν δεν γράφει ότι κάνει combine μεταφορικά (και δεν έχει συμφωνήσει μρ email) σε περίπτωση που αγοράσεις περισσότερα του ενός αντικείμενα από αυτόν, έχει δικαίωμα να τα πάει αθροιστικά.
 
Πολλές φορές οι πωλητές βάζουν φθηνα το εμπόρευμα και με τα μεταφορικά τελικά έρχεται μία η άλλη με αυτούς που τα έχουν ακριβότερα. Είχα αγοράσει προ τριετίας 3 CD προς 0.99 το ένα και τελικά το καθένα "κουβάλαγε" shipping cost περί τις 5GBP. Υποψιάζομαι οτι είναι τρίκ των πωλητών για να "τσιμπήσουν" τον πελάτη. Όπως λέει και ο MD καλύτερα να ζητάς απο πρίν το συνολικό κόστος, γιατί οι εκπλήξεις παραμονεύουν ....
 
Καλά, τωρα μην γράψω τι θα τσιμπίσει ο συγκεκριμένος πωλητής απο μένα. Ας κάνει αρνητική και αμα θέλει ας κάνει και άλλες δέκα. Ούτε υπάρχει πιθανότητα να πουλήσω ποτέ στο ebay και έτσι και αλλιώς είχα αποφασίσει να το κόψω.
 
Παρεμπιπτόντως χτύπησα έναν Σπεκτρουμάκο 48άρη από ebay.co.uk την περασμένη εβδομάδα. 8 λίρες μεταφορικά καλά δεν είναι από Αγγλία για Ελλάδα (το είχε σαν worldwide shipment);
 
είναι η κανονική τιμή!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΑΕΟΝ πολύ λίγα νομίζω για spectrum+2. Δεν είναι και λίγο βαρύ σαν δέμα;

Πάντως να πω ένα άλλο περιστατικό που μου έτυχε χτές με το ebay.co.uk. Είχα αγοράσει έναν 464 και ο πωλητής μου είχε πει πριν την αγορά αξία μεταφορικών 8,5 λίρες. Κλείνει η δημοπρασία προχτές και μου στέλνει χτές μύνημα γράφοντας οτι έκανε λάθος και τα μεταφορικά κοστίζουν 26 λίρες. Μου είπε αν θέλω να μου επιστρέψει τα χρήματα αφου θεώρησε και αυτός πως τα μεταφορικά είναι πολλά. Του ζήτησα να μου τα επιστρέψει και όντος το έκανε αμέσως μεσω paypal δίνοντάς μου πίσω όλο το ποσό και ζητώντας συγνώμη. Να ναι καλά ο άνθρωπος!
 
κλεφτες είναι και τα ΕΛΤΑ.

έστειλα σε ένα φίλο σουηδό ένα roland cm32-L module και ένα isa mpu-401 και πήρανε 36eur! 2.6kg δεματάκι ήταν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα