Σύλληψη στελεχών της Bohemia Interactive (ARMA 3) για κατασκοπεία

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Συνελήφθησαν για κατασκοπεία δύο Τσέχοι στην Λήμνο, οι οποίοι δηλώνουν εργαζόμενοι της Bohemia Interactive, developer του ARMA III που ως γνωστό θα διαδραματίζεται στην Λήμνο.

Ελληνικές πηγές που επιβεβαιώνονται όμως από αυτό το thread στα forums της Bohemia Interactive, μας ενημέρωσαν για το (ευτράπελο από την μία, σοβαρό από την άλλη...) γεγονός. Προσωπικά νομίζω ότι αν φωτογραφίζανε όντως στρατόπεδα κλπ εγκαταστάσεις χωρίς άδεια, καλά τους κάνανε και τους "μαζέψανε".
 
Πολυ λεπτο θεμα. Οι γειτονες μας δεν στελνουν, εδω και χρονια, συμπατριωτες τους για "ματι".

Αρα ποιος μπορει να ξερει αν οι τυπαδες ειναι υπαλληλοι της BI ή του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπη? :)
 
Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπη???!!! :D

Τα στρατόπεδα είναι στα ίδια σημεία τα τελευταία 30 χρόνια. Λέτε μην ξέρουν οι "φίλοι" μας που βρήσκονται μετά από τόσες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας? Πιστεύω ότι αυτοί το προκάλεσαν να συλληφθούν, γιατί θα γινόταν ντόρος και κατι συνέπεια διαφήμιση του παιχνιδιού...
 
Γι' αυτό σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον τους! :) Καλά τους κάνανε! Λες και χρειάζονταν φωτογραφίες από τα δικά μας στρατόπεδα για το "παιχνίδι" τους! Να πανε να βγάλουν φωτό από τους απέναντι (να δουν τι θα πει "Το εξπρές του μεσονυχτίου - 2012", να το βάλουν κι αυτό μέσα)!
 
Kαι τι σημαντικο να εχουν τα στρατοπεδα? οσοι εχουν παει φανταροι σε νησι (οπως εγω) και ειδικα σε περιεργες μοναδες (οπως εγω) θα ξερουν οτι τα στρατοπεδα ειναι για μοστρα και να βλεπουν οι "απεναντι" οτι υπαρχει "στρατος". Δεν ειναι φυσικα αξιομαχες μοναδες, εχουν στην σειρα πυροβολα, αρματα κτλ απλα για να φαινονται. Οι πραγματικα μαχιμες μοναδες ειναι λιγες και λιγοτερο ανοιχτες σε αδιακριτα ματια.

Υ.Γ. takis_drm : θα αλλαξεις την εικονα στο προφιλ σου τωρα που θα ερθουν οι warlord στην Ελλαδα για συναυλια? !!!!!!
 
@mike

Τους περιμένω πάνω απο μια δεκαετία για συναυλία (αν και συνάντησα τον Mark Zonder στο San Diego όσο σπούδαζα U.S.)!!! Νομίζω ότι μετά το live όχι μόνο δεν θα βγάλω την εικόνα απ'το profile μου αλλα θα κάνω και tattoo!!! :D :headbang:
 
Στελέχη ενός military simulator θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα απο το να πράξουν αυτό το ηλίθιο λάθος. Υπάρχουν ξεκάθαροι νόμοι, που ισχύουν παγκοσμίως για το συγκεκριμένο θέμα. Το ότι η Ελλάδα είναι υπο πτώχευση, δέν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσει τους νόμους, ή ότι ο καθένας μπορεί να τραβά "αναμνηστικές" στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ένα ολόκληρο νησί, και δή της Λήμνου.

Πέραν αυτου, με πληγώνει το γεγονός του ότι σε διάφορα φόρουμ, με αφορμή αυτό το περιστατικό, γινόμαστε περίγελος με σχόλια τύπου "δέν έχουν να φάνε αυτό τους πείραξε, σιγά τον στρατό, ποιός βλάκας θα στείλει κατάσκοπο εκεί πέρα" και λοιπών παρεμφερών και πικρόχολων ειρωνικών σχολίων.
 
Oλες οι γνωμες ειναι "απ'εξω", ουτε ξερουμε τι φωτογραφησαν, ουτε γιατι το εκαναν.

Αλλα μου φαινεται τελειως ακυρο να βγαζεις φωτογραφιες στρατοπεδου για ενα παιχνιδι, δεν νομιζω να γινεται πουθενα κατι τετοιο.

Αν θελουν μια αποψη της περιοχης γιατι δεν μπαινουν στο google earth ?
 
Το αναφερει και το Kotaku με καμποσα ηλιθια comments
 
Wally είπε:
Το αναφερει και το Kotaku με καμποσα ηλιθια comments
Εντάξει, η πλειονότητα των σχολίων στα ξένα sites δίνουν τη σωστή διάσταση στο θέμα, λέγοντας πως είναι πράγματι παράνομο να φωτογραφίζεις στρατιωτικές βάσεις. Ηλίθιοι που θα κάνουν τα γνωστά σχόλια υπάρχουν παντού.

Από εκεί και πέρα, σαφώς και ήταν σφάλμα τους που δεν το έψαξαν για να δουν πού επιτρέπεται και πού όχι να τραβήξουν φωτογραφίες, ειδικά από τη στιγμή που είχαν ξαναπάει και πριν από δυο χρόνια εκεί (και πιθανότατα να είχαν ξαναεπισκεφτεί το νησί και στο μεσοδιάστημα). Από την άλλη, προσωπικά θεωρώ μάλλον υπερβολική τη σύλληψη. Θα μπορούσαν απλώς να τους είχαν κατασχέσει το υλικό και μετά από κάποια εξακρίβωση στοιχείων και τις απαραίτητες συστάσεις να τους αφήσουν ελεύθερους. Αν ήταν να συλλαμβάνουν κάθε τουρίστα στα ελληνικά νησιά που τραβά φωτογραφίες σε τέτοια μέρη, θα έπρεπε να χρεώνουμε τη διαμονή στα κελιά κι όχι στα δωμάτια των ξενοδοχείων...

Αυτό που με ενόχλησε είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η είδηση στα -mainstream, κυρίως- Ελληνικά Μέσα. Όλα -λόγω της άγνοιάς τους προφανώς- το παρουσίασαν θεωρώντας σχεδόν δεδομένο ότι πρόκειται για κατασκόπους, θεωρώντας απίθανη τη "δικαιολογία" τους ότι συνέλεγαν υλικό για videogame (μάλιστα τα περισσότερα συνωμοσιολογήματα είχαν ένα ύφος του τύπου "Άκου εκεί vidoegame με θέμα την Ελλάδα! Να δούμε τι άλλες τρελές δικαιολογίες θα σκαρφιστούν οι κακοί ξένοι για να καταστρέψουν τη χώρα μας επειδή μας ζηλεύουν για το ότι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ήταν στα δέντρα..."). Πέραν του ότι προσωπικά θεωρώ αστείο το να πιστεύουμε το ότι αν κάποιος ήθελε να μάθει τα μυστικά των ελληνικών στρατοπέδων να μην μπορούσε να βρει κάποιον ευκολότερο τρόπο από το να στέλνει δυο Τσέχους game developers να τραβάνε φωτογραφίες από μακριά, μου φαίνεται αστείο που οι περισσότεροι "δημοσιογράφοι" δεν έκατσαν καν να διασταυρώσουν αν όντως πρόκειται για υπαρκτό παιχνίδι ή εταιρεία, ούτε φυσικά για το ότι πολλοί στο νησί ήδη ήξεραν από πρόπερσι το ότι κάποια εταιρεία μάζευε υλικό για στρατιωτικό videogame...
 
Αν τους είχαν συλλάβει σε κάποια χώρα που σέβεται τους νόμους της, θα τους είχαν… αυτό που σκεφθήκατε.

Εδώ μάλλον θα σκεφθούμε πάλι μια δικαιολογία για να κατηγορήσουμε τους Έλληνες αλλά αυτή τη φορά για τη «μικρή ανοχή» που δείχνουμε στους ξένους σχεδιαστές παιχνιδιών.

Λες και οι τελευταίοι δε γνώριζαν πως απαγορεύεται να φωτογραφίζεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 
Τις φωτογραφίες δεν τις πήραν για το layout των εγκαταστάσεων αλλά λογικά για τα textures στα κτίσματα και στο έδαφος και για την χλωρίδα. Να κάνουν το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό. Λογικά θα τους κατάσχουν τα αρχεία, θα οριστεί τακτική δικάσιμος και θα τους απελάσουν.

Κανονικά βέβαια θα έπρεπε ως ποινή να τους βάλλουν να κάνουν το Gravon 2, για Falcon 060 και Firebee.
 
Μαθανε οτι μπιπ μπιπ και πλακωσανε και οι...Τσεχοι!
 
Παιδιά νομίζω ότι η παρατεταμένη κράτησή τους οφείλεται στην συνεχιζόμενη απεργία των δικαστικών. Ένας φίλος μου δικηγόρος μου έχει πει πως εδώ και πολύ καιρό στην Ευελπίδων δίκες γίνονται μόνο 9-10 το πρωί (!!!), οπότε καταλαβαίνετε πόσο πίσω έχουν πάει εκατοντάδες υποθέσεις... Υπό φυσιολογικές συνθήκες λογικά θα είχαν αφεθεί ελεύθεροι πολύ σύντομα αλλά τώρα μάλλον απλά δεν έχει πάρει σειρά η υπόθεσή τους.
 
Alucard είπε:
Λες και οι τελευταίοι δε γνώριζαν πως απαγορεύεται να φωτογραφίζεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Αφού βρε παιδιά όπου και να πας γύρω από ένα στρατόπεδο υπάρχουν πινακίδες που λένε ότι απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφιση.. τι να λέμε τώρα.. πήγαιναν γυρεύοντας. Για εμένα ίσως θα έπρεπε να έμπαιναν και φυλακή για λίγο (σαν ποινή εννοώ, με αναστολή φαντάζομαι..). Μου κάνει εντύπωση που έχει γίνει τόσο θέμα στο εξωτερικό λες και δεν υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι εκεί..

Μιχάλης
 
Με οσους Τσεχους εχω μιλησει για το περιστατικο, κυριως προφαση τους για τις κινητοποιησεις ειναι η πανωλεθρια που παθανε το 2004, παρα η συλληψη των προγραμματιστων καθεαυτου.

Υπο τις περισσοτερες αλλες συνθηκες, θα υποστηριζα τους διωκωμενους, μιας και τα στρατοπεδα μας ειναι μεταξυ κλαμματων και γελιου, αλλα οι συγκεκριμενοι γνωριζαν πολλοι καλα τι εκαναν.

Επισης το arma ειναι παραδεκτα βαρετο και ο κοσμος αντιδρα λες και απαγορευσανε τα corridor shooters γενικοτερα.
 
Βγηκαν με εγγυηση

This morning the news reached us that Ivan and Martin are free on Bail. The bail-sum was set to 5000 Euroʼs each.
As a result of repeated dealings, today the Greek Prime Minister Antonis Samaras informed Czech PM Petr Nečas over the telephone that the two Czech arrested by Greek police because of supposed photography of military objects on the island of Lemnos have been released. Both can now return back to the Czech Republic. PM Petr Nečas expressed appreciation for the efforts of PM Antonis Samaras and thanked him,” said Petr Nečasʼ spokesperson Michal Schuster on Tuesday.

Both men aged 28 and 33 years, who work for a video game-producing company Bohemia Interactive faced up to 20 years in prison if they were convicted.

The men supposedly rerecorded and photographed strategic military objects to be used in an upcoming military shooter.

After Bohemia Interactive denied that its employees were in Greece and illegally obtained photos as part of their work, the Czech President Vαclav Klaus also sided with them when he sent a letter to his Greek counterpart Karlos Papoulias with a request for their release.
Κρατιεμαι να μην το ανοιξω το στομα μου...τεσπα
 
5000 ευρώ εγγύηση έκαστος για κατηγορία κατασκοπείας...

Τζάμπα πράμα, πάρτε κόσμεεεεεεε! :D
 
Πίσω
Μπλουζα