Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)

Νομίζω πως το " ταξίδι στα Κύθηρα " που συμβολίζει τον ουτοπικό προορισμό σχετίζεται με τον γνωστό πίνακα του Βατο.
Στο ελληνικό σινεμά τον ειδαμε και τον πίνακα και το συμβολισμό του για πρώτη φορά στο " Μια ζωή την έχουμε " του Γιώργου Τζαβέλα.
Τη δεκαετία του '70 έχουμε μουσικά αυτή τη φορά, και πάλι αναφορά στην ουτοπία με το τραγούδι του Μητροπανου " τα Κύθηρα πότε δε θα τα βρούμε ".
Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα που μου διαφεύγουν.
Πάντως η ταινία του Αγγελοπούλου σίγουρα δεν είναι η πρώτη που κάνει αυτήν την αναφορά.
Με αφορμή αυτό να πω πως θεωρώ το Γιώργο Τζαβέλα τον πιο ολοκληρωμένο Έλληνα σκηνοθέτη . Πιστευω πως όσοι έπονται έχουν πάρει απ το Τζαβέλα, ακόμη κι αυτοί του νέου κινηματογράφου ή ακόμη και σύγχρονοι του όπως ο Κακογιαννης.
Άλλο που σχεδόν κανείς ποτέ δεν τον αναφέρει.
 
για το γιωργο τζαβελα προσυπογραφω με χερια και ποδια,ειναι ετσι
στα αλλα απλα συμφωνω
 
Ο Μάνος Κατράκης και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο φεστιβάλ Καννών 1984 για τη βράβευση της ταινίας (καλύτερου σεναρίου). Μάιος 1984.

manos.jpg
 
το ταξιδι στα κυθηρα σαν εκφραση προυπηρχε,σημαινει το τελικο μας προορισμο,τον προορισμο ζωης κατι σαν τη ιθακη αλλα χωρις να εχουμε ξαναπαει απαραιτητα
Εννοεις το τραγούδι " τα κυθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε"; Δεν ήξερα ότι προϋπήρχε σίγουρα κάποιον συμβολισμό είχε για τον αγγελοπουλο
 
Εννοεις το τραγούδι " τα κυθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε"; Δεν ήξερα ότι προϋπήρχε σίγουρα κάποιον συμβολισμό είχε για τον αγγελοπουλο
Αγγελοπουλος και συμβολισμος;;;.....Ελα!
 
Η φράση "Ταξίδι στα Κύθηρα" είναι πολύ παλιότερη από το 1973, έτος που κυκλοφόρησε ο μεγάλος δίσκος των Γιώργου Κατσαρού - Ηλία Λυμπερόπουλου "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" (που περιέχει το τραγούδι "Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε"). Προφανώς ο στιχουργός είχε υπ' όψη του το συμβολισμό της φράσης.

Υπάρχει ένας πίνακας του Watteau από το 1717 γνωστός με αυτόν τον τίτλο (και μερικούς άλλους), δεν ξέρω αν στα Γαλλικά είναι γνωστός με συγκεκριμένο όνομα. Ταξίδι στα Κύθηρα, Αναχώρηση για Κύθηρα, Προσκύνημα στα Κύθηρα. Ελαφριά παραλλαγή του ζωγράφισε ο W. 1-2 χρόνια μετά. Επειδή είναι πολύ μεγάλος δεν τον βάζω εδώ (αν τον μικρύνω δεν θα διακρίνεται τίποτε). Φυσικά τα Κύθηρα είναι τελείως μυθικός και συμβολικός τόπος για εραστές (λόγω της σχέσης του με την Αφροδίτη).

Ο Charles Baudelaire έγραψε ποίημα με αυτόν τον τίτλο που περιέχεται στη συλλογή του "Les fleurs du mal" (1857) η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το κίνημα του Συμβολισμού.

Οπότε ο συμβολισμός του Αγγελόπουλου έρχεται τρίτος (τουλάχιστον) :)
 
καλα κι αυτοι κοτζαμ λιμενικοι δεν ξερουν οτι τα διεθνη υδατα στον θερμαικο ξεκινουν απο τη "γραμμη βασης" ΝΟΤΙΩΣ της Νεας Καλλικρατειας?
Που τον εβαλαν τον Κατρακη απο το λιμανι της Θεσσαλονικης μεσα στη σχεδια να βρει διεθνη υδατα? Το πολυ πολυ να εβγαινε στο... Καραμπουρνακι! :bash::bash::bash::bash::bash:
 
Πίσω
Μπλουζα