Τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή στην μεγάλη και μικρή οθόνη

Το Εγκλημα στο Κολωνακι εχει παρα πολυ δυνατο καστ αναμφισβητητα, και το σημαντικο ειναι οτι γυριστηκε πολυ λιγο αργοτερα απο τοτε που γραφτηκε το βιβλιο του Μαρη. Φερει λοιπον την αυθεντικη ατμοσφαιρα της εποχης στην οποια αναφερεται.

Το αποτελεσμα θα ηταν πολυ ανωτερο αν αυτη η ταινια ειχε δοθει σε μια καλυτερη εταιρια παραγωγης απο την Τζαλ Φιλμ που την ανελαβε τελικα, και θα ειχαν αποφευχθει πολλα προβληματα με κυριοτερο αυτο της ηχοληψιας.
 
Χαχαχα οντως,ειδικα η Μαρω Κοντου στις μισες σκηνες ειναι με τη δικη της φωνη,και στις μισες με τη φωνη της Πιτσας Κιτσας!

Ειναι παντως αποριας αξιον πως η Τζαλ Φιλμ καταφερε να συγκεντρωσει (και να πληρωσει) ολο αυτο το καστ,ενω την ιδια σεζον η Φινος στην αντιστοιχη ταινια νουαρ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ έχει αρκετα πιο "σεμνο" καστ!
 
johnalepou είπε:
Χαχαχα οντως,ειδικα η Μαρω Κοντου στις μισες σκηνες ειναι με τη δικη της φωνη,και στις μισες με τη φωνη της Πιτσας Κιτσας!Ειναι παντως αποριας αξιον πως η Τζαλ Φιλμ καταφερε να συγκεντρωσει (και να πληρωσει) ολο αυτο το καστ,ενω την ιδια σεζον η Φινος στην αντιστοιχη ταινια νουαρ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ έχει αρκετα πιο "σεμνο" καστ!
Μαλλον δε θα πληρωσε τον ηχοληπτη! :)
 
Αυτό που με εξιτάρει σ' αυτές τις ταινίες εμένα έτσι όπως είναι και ασπρόμαυρες, είναι ο...φωτισμός που εντείνει το κλίμα μυστηρίου. Όποτε τις προβάλλει η τηλεόραση -και τώρα πια δεν τις πολυπροβάλλει - τις παρακολουθώ κι ας ξέρω το τέλος. Θα συμφωνήσω πάντως και με τον retrofan πως η μεταφορά των ιστοριών του αστυνόμου Μπέκα στη σύγχρονη εποχή δεν με τράβηξε ούτε εμένα. Τα βιβλία του Μαρή όντως αποτύπωναν το κλίμα των δεκαετιών του 50 και του 60 και για αυτό έχουν την αξία τους.
 
Μα γενικα το ασπρομαυρο εχει απαραμιλλη γοητεια σε σχεση με το εγχρωμο και ειδικα οταν μιλαμε για ταινιες μυστηριου.

Ανεξαρτητως ειδους παντως, δε θα μπορουσα να φανταστω για παραδειγμα τις ταινιες Gilda, All about Eve, Casablanca, Laura, Psycho, και πολλες αλλες ακομη, εγχρωμες.

Και φυσικα η μεταφορα των ιστοριων του Μπεκα στην εποχη μας ηταν κατι που τις υποβιβασε πολυ, και για αυτον το λογο εχασαν καθε ενδιαφερον και για μενα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ξεκίνησα τώρα να διαβάζω τα μυθιστορήματα του Μαρή και είναι πραγματικά εκπληκτικά... τώρα τελειώνω το Μεγάλο παιχνίδι και δεν περίμενα να το είχαν κάνει ταινία!

Το Χωρίς ταυτότητα έχει άλλο τίτλο σαν βιβλίο μήπως? Γιατί στο τέλος του βιβλίου που αναφέρει όλους τους τίτλους , δεν το έχει....
 
To βιβλιο το εχω και ο τιτλος του ειναι Χωρις Ταυτοτητα, οπως και η ταινια. Απλως δεν αναφερονται ολα τα μυθιστορηματα του συγγραφεα στο τελος.

Κακο του κεφαλιου τους, βεβαια....

108011003.jpg
 
Ωραίο θέμα παιδιά και μπράβο ευχαριστώ! Εξαιρετη ιδέα να ανοιξουμε θρεντ στα ᾽᾽βιβλια᾽᾽για τον Ξενόπουλο! Μην έχετε παρακαλώ ενοχές μια χαρά ήταν ο Μαρής και ευτύχησε και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το αγαπημένο μου ειναι το ᾽Ἐγκλημα στο Κολωνάκι᾽᾽. Το ᾽Ἐγκλημα στα παρασκήνια᾽᾽ ειναι αυτό που έχει ένα γυναικειο και καλά πτώμα σε σεξι πόζα στα παρασκηνια φορώντας ελάχιστα; Με είχε παραξενέψει πολύ αυτή η σκηνή γιατι ηταν πολύ προχωρημένη για ελληνικα στάνταρ και το είδος. ''Οι αντάρτες των πόλεων᾽᾽ με ειχαν συγκλονισει στα 8 μου χρόνια και αγάπησα πολύ τον Γ.Φέρτη δεν ήξερα για το τέλος του βιβλίου. Τι κρίμα που δεν το έβαλαν ειναι τοσο καλό! Πάντως ο Μαρης ειχα διαβασει κάπου ηταν στην αντίσταση και μετα με τους χαμενους του Εμφυλίου και πικράθηκε πολύ με οσα έγιναν οποταν το τελος ταιριάζει γάντι. Ο Μαρης ειναι πολυ καλυτερος απο χιλιάδες αλλους και καλά της κουλτούρας και της Ακαδημίας που τους μαθαίναμε με το ροπαλο στο σχολείο και απο τα βιβλία του καταλαβαινεις χιλιάδες πράγματα για την εποχή και την κοινωνία τηε εποχης. Απο τις σειρες θυμαμαι αμυδρά μονο τον Τιμοθεο Κώνστα και από αυτό μονο την Μιμή Ντενιση με γαλαζοπράσινη σκιά στο μάτι και μαλλι με εμπνευση απο Δυναστεια!
 
Αχ και δεν τα εχει ολα η βιβλιοθήκηηηηηηη το Χωρίς ταυτότητα δε το πήρε το μάτι μου και η ταινία μάρεσε αρκετά! Μερσι για τις πληροφορίες όπως και να έχει!
 
Την Κυριακή το βήμα δίνει το ''κόκκινο βάζο'', οπότε θα το πάρω γιατί Γιαννη Μάρη δεν έχω διαβάσει ποτέ, και ειναι το πρώτο αντιτυπο μετά απο 55 χρόνια, δεν θα το χάσω..τόσες περγαμινές σίγουρα ειναι καλός..μάλλον ανοιξε σχολή στο αστυνομικό μυθηστόρημα!
 
Στο Κοκκινο Βαζο, βασιζεται η ταινια Αμφιβολιες (1964) με τον Νικο Κουρκουλο και τη Βιβετα Τσιουνη.
 
τωρα είναι που θα το πάρω σίγουρα, βρε ο Μαρης, μας εχει προσφέρει ωραιες κινηματογραφικές στιγμές..συγκλονιστική η Τσιουνη στο εργο αυτό, πολύ κυρία..πολυ κυρία, οπότε θα το πάρω, ενας λόγος παραπάνω!!!
 
αριαδνη είπε:
Την Κυριακή το βήμα δίνει το ''κόκκινο βάζο'', οπότε θα το πάρω γιατί Γιαννη Μάρη δεν έχω διαβάσει ποτέ, και ειναι το πρώτο αντιτυπο μετά απο 55 χρόνια, δεν θα το χάσω..τόσες περγαμινές σίγουρα ειναι καλός..μάλλον ανοιξε σχολή στο αστυνομικό μυθηστόρημα!
Είναι είναι καλός! Έχω διαβάσει μερικά απο τη δανειστικη βιβλιοθηκη και θα κανω και μια επιδρομη στα παλαιωπολεια για να βρω οσα δεν τα εχει η βιβλιοθηκη.Για το Κοκκινο βαζο με ενημερωσε μια φιλη μου και εννοειται περιμενω τη Κυριακη ( ετοιμη ημουν να πω στο περιπτερο να μου κρατησει ενα Βημα!)
 
Καλημέρα στην κοινότητα!


[edit] Διάβασε σε παρακαλώ τους κανονισμούς. Στο φόρουμ δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ για κατέβασμα. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
retrofan είπε:
Και βέβαια bambinella! Το χωρίς ταυτότητα. :thanx2: για την συμπλήρωση.
Έχει γυριστεί σε σειρά και το "Υποψίες"; Το 1977;

Το εμότικον που χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο από frustration που είναι;

Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου; :)

(Εντάξει, ξέρω, πάω να πάρω ένα μάγκνουμ :p )
Και εδω, retrofan, κατι για τη σειρα Υποψιες, απο τον tonytony....

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?20380-Υποψίες-ΕΡΤ&p=317131#post317131
 
Ευχαριστώ bambi που θυμήθηκες το ποστ μου και μπήκες στον κόπο να με ενημερώσεις :)

Τελικά, άλλες οι "Υποψίες" ως βιβλίο και άλλες ως σειρά. Το βιβλίο ήταν το μυστήριο με την αυτοκτονία -;- του γιου ενός διάσημου καθηγητή πανεπιστημίου αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιά. Ιδιαίτερα καλογραμμένο και με ενδιαφέρουσα πλοκή.

Ως σειρά φαίνεται ότι διασκεύασαν διάφορα μυθιστορήματα. Αυτό που περιγράφει το περιοδικό της εποχής που ανέβασε ο tony tony είναι το μυθιστόρημα "Επικίνδυνο καλοκαίρι". Σε κάθε περίπτωση θ' άξιζε πραγματικά τον κόπο να μπορούσαμε να τη βλέπαμε :(
 
καλησπερα..ξερει κανεις αν το βιβλιο "μπουμερανγκ" του γιαννη μαρη εχει γινει σηριαλ? και αν ναι με το ιδιο ονομα?
 
Georgeikos, εχω το βιβλιο που λες, αλλα δεν εχω ακουσει τιποτα για σηριαλ με τον ιδιο η με αλλο τιτλο.

Και επειδη μπορει να εγινε κατι τετοιο και να μου διαφευγει, παραθετω την περιληψη της υποθεσης που υπαρχει στο οπισθοφυλλο.

Διαβαζοντας τη κανεις, μπορει κατι να θυμηθει:

"Ο μηχανικος Αλεκος Κομνηνος εχει ταλεντο αλλα οχι επιτυχιες στη δουλεια του.


Κυνηγα ματαια εναν ολοκληρο χρονο τον εκατομμυριουχο Γερασιματο για το θεμα του. Ενα σχεδιο για προτυπο τουριστικο οικισμο. Και αναπαντεχα, ο Γερασιματος αποφασισε να τον δει. Γιατι ομως;



....Υστερα ηταν κι εκεινη η παραξενη ιστορια που διηγηθηκε στον Κωνσταντινιδη: Ενα εγκλημα που παρακολουθησε απο τη βεραντα του σπιτιου του με κιαλια, ενα εγκλημα που εγινε εκατονταδες μετρα μακρια, μεσα σ' ενα διαμερισμα.



Η μηπως εκανε λαθος;...."
 
bambinella 100 είπε:
Georgeikos, εχω το βιβλιο που λες, αλλα δεν εχω ακουσει τιποτα για σηριαλ με τον ιδιο η με αλλο τιτλο.Και επειδη μπορει να εγινε κατι τετοιο και να μου διαφευγει, παραθετω την περιληψη της υποθεσης που υπαρχει στο οπισθοφυλλο.

Διαβαζοντας τη κανεις, μπορει κατι να θυμηθει:

"Ο μηχανικος Αλεκος Κομνηνος εχει ταλεντο αλλα οχι επιτυχιες στη δουλεια του.


Κυνηγα ματαια εναν ολοκληρο χρονο τον εκατομμυριουχο Γερασιματο για το θεμα του. Ενα σχεδιο για προτυπο τουριστικο οικισμο. Και αναπαντεχα, ο Γερασιματος αποφασισε να τον δει. Γιατι ομως;



....Υστερα ηταν κι εκεινη η παραξενη ιστορια που διηγηθηκε στον Κωνσταντινιδη: Ενα εγκλημα που παρακολουθησε απο τη βεραντα του σπιτιου του με κιαλια, ενα εγκλημα που εγινε εκατονταδες μετρα μακρια, μεσα σ' ενα διαμερισμα.



Η μηπως εκανε λαθος;...."
ευχαριστω πολυ!!!!! ειχα ακουσει κατι τετοιο αλλα δεν νομιζω οτι ισχυει τελικα :(
 
ένα μίνι κουιζ: 1.Σε τρεις ταινιες του Μαρή μια Ζανέτ δεν κάθεται καθόλου καλά, είναι δολοπλόκα στο έπαρκο! Ποιές είναι οι αυτές οι ταινίες; και ποιες ηθοποιοι της ερμηνεύουν αντίστοιχα;

2. Σε ποιες πετυχημένες ταινιες του Μαρη πρωταγωνιστεί η Μάρω Κοντου και ποιοι είναι οι ρόλοι της;

3. Ποιο ειναι το πραγματικο όνομα του Τονυ Κορονέλου στην ταινια ''αμφιβολίες'';
 
Πίσω
Μπλουζα