ecofriend είπε:
Ναι αλλα ξέρεις τι γίνεται;Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι λίγο κομπλεξικοί (δηλαδή εγώ για παράδειγμα!!) που πραγματικά πιστεύουν στην σημασία και στην εννοια της καθεαυτού μουσικής - της καινοτομικής μουσικής δημιουργίας.
Σε πληροφορώ πώς οι Rolling Stones, υπήρξαν μεγάλο συγκρότημα επειδή οι προηγούμενες γενεές μουσικών είχαν πεθάνει, (μιλάω για τους μαύρους που ξεκινήσαν την αρχή της μουσικής το 1920-1950) με αποτέλεσμα, ψαγμένα συγκροτήματα να "αντιγράψανε" σε μεγάλο βαθμό δημιουργείες αλλονών.
Οι Pink Floyd, παίζει να είναι το μοναδικό συγκρότιμα στην σκηνη του ΡΟΚ που ποτέ δεν αντέγραψαν. Αλήθεια...
Καταρχήν δεν πιστεύω ότι υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Φυσικά οι Rolling Stones επηρεάστηκαν από τα rhythm 'n' blues, τα ηλεκτρικά blues και το rock 'n' roll. Άλλωστε δεν μπορεί να πει κανείς το αντίθετο από τη στιγμή που διασκεύασαν Chuck Berry, Muddy Waters, Howlin' Wolf κ.α. Αλλά αυτό είναι η εξέλιξη της μουσικής. Θες να μου πεις ότι ένα συγκρότημα που πήρε το όνομά του από τους μπλουζίστες Pink Anderson και Floyd Council, δεν είχε επιρροές από τα blues; Το ψυχεδελικό ροκ που αρχικά έπαιξαν οι Floyd δεν ήταν δικό τους δημιούργημα. Οι Beatles ήδη είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με την ψυχεδέλεια, το ίδιο και οι Yardbirds. Μην αναφερθώ και στη blues μπάντα του Alexis Korner με τον fusion ήχο που είχε. Άλλωστε μετά το 1967 είχαν εμφανιστεί παρόμοια συγκροτήματα, όπως ολόκληρη η σκηνή του Canterbury και κυρίως οι Soft Machine. Το ψυχεδελικό ροκ ήταν μια προσπάθεια πειραματισμού των ροκ συγκροτημάτων να προσθέσουν νέες φόρμες στη γνωστή τρίλεπτη δομή του κλασσικού ροκ τραγουδιού. Σταδιακά, προς το τέλος των 60'ς το ψυχεδελικό ροκ μετεξελίχθηκε σε progressive το οποίο είχε σαφείς επιρροές από τις συγχορδίες και την αυτοσχεδιαστική αντίληψη της jazz, το fusion, τους ανατολικούς ρυθμούς, την κλασσική μουσική και τον Stockhausen. Tα progressive συγκροτήματα δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από να προσθέσουν στα φόρμες που είχαν ακολουθήσει συγκροτήματα όπως οι Stones, οι Who, οι Cream, οι Yardbirds, οι John Mayall Bluesbreakers, οι Pretty Things, οι Traffic, οι Graham Bond Organisation και τόσοι άλλοι, μερικές πιο νεωτεριστικες επιρροές. Όλες οι μπάντες είχαν επιρροές δεν ξύπνησαν μια μέρα και τους ήρθε επιφοίτηση για να γράψουν μουσική. Τώρα, το γεγονός ότι οι Stones αρχικά έπαιξαν διασκευές από γνωστά τραγούδια δεν τους κάνει μικρό συγκρότημα. Γιατί δεν νομίζω ότι δίσκοι όπως τα Sticky Finges, Aftermath, Exile on Main Street, Beggar's Banquet ή κάποιο άλλοι είναι σαν τους δίσκους του Berry ή του Cochran. Αν είναι έτσι, και οι Beatles, που προσωπικά δεν μου αρέσουν, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο γιατί απλά έκλεψαν τις φωνητικές αρμονίες των Everly Brothers. Αλλά έτσι πάει συνήθως το πράγμα, κάθε μπάντα που θεωρείται επιδραστική παίρνει κάτι που υπήρχε ήδη και το εξελίσσει. Aπό τα gospel και τα spiritual φτάσαμε στα ακουστικά blues, από τον Robert Johnson και τον Leadbelly επηρεάστηκε ο Muddy Waters, o ο οποίος επηρέασε τον Chuck Berry και τα rhythm 'n' blues, που με τη σειρά τους επηρέασαν το "λευκό" rock 'n' roll του Presley και την british invasion του '60, με τη σειρά τους αυτά ενώθηκαν και με όλα όσα είπα πιο πάνω οδήγησαν στο progressive. Όσο για την πρωτοπορία, πραγματικά δεν μου λέει κάτι, γιατί απλά η πρωτοποριακή μουσική δεν είναι απαραίτητα και καλή. Πρωτοποριακοί μπορεί να ήταν και οι E.L.P. αλλά για μένα πάντα θα είναι βαρετοί. Κι αν αναζητάμε πρωτοπορία στη μουσική γιατί να μη θεωρούμε ένα σύνολο συγκροτημάτων όπως οι Velvet Underground, οι Neu, οι Can, οι Silver Apples, οι Godz και αρκετοί άλλοι, ώς εξίσου σημαντικά συγκροτήματα με τους Pink Floyd ή του Rolling Stones, από την στιγμή που όλοι αυτοί στην ουσία ήταν η βάση για όλη την indie και post-rock σκηνή;