Λοιπον, απο τα παραπανω, αποκομισα τα εξης:
*Η αλλαγη των συνηθειων δεν ειναι μονο απο το 'μεγαλωμα', αλλα και απο τα ηθη της εποχης. Δεν κοψαμε επαφη απο τους συγγενεις μας επειδη μεγαλωσαμε, αλλαξε ο τροπος ζωης μας ή τους βαρεθηκαμε, αλλα επειδη η κοινωνια αλλαξε. Με αλλα λογια: οι σημερινες οικογενειες δεν κανουν τα ιδια που εκαναν οι οικογενειες πριν 20 χρονια
*Η αλλαγη των συνηθειων εξαρταται και απο τις επιλογες και κυριως το χαρακτηρα μας: Οπως εχω αναφερει, στη δικη μου οικογενεια εχουμε κοψει καθε επαφη. για διαφορους λογους (καποιοι απο αυτους ηταν συγκεκριμενοι και... δυσαρεστοι). Βλεπω ομως κατι ξαδελφια μου να εχουν κρατησει επαφες μεταξυ τους!!
*Τρεχουμε και δε φτανουμε λογω αναγκων, λογω ακριβειας κλπ. Γιατι ομως το '50 οι μπαμπαδες μας ηταν ξυπολητοι, ειχαν 5 αδελφια, ετρωγαν μια φορα τη μερα και δε γκρινιαζε κανενας; Μα επειδη το '80 καποιοι μας γλυκαναν οτι ειμαστε πλεον Ευρωπαιοι και μας υποσχεθηκαν καλυτερες μερες, δορυφορικες τηλεορασεις και βιντεο. Απο τοτε ομως, εκαναν λαθος διαχειρηση και μας κατεστρεψαν. Δεν ειναι ευκολο λοιπον να δεχτουμε οτι μετα απο το ονειρο της ΕΟΚ, μας ριχνουν παλι στην περιοδο της... κατοχης. Δεν μπορεις, ω Κρατος, να μας φερνεις το δυτικο τροπο ζωης και μετα να μας τον παιρνεις πισω επειδη εκανες λαθη. Ετσι μαθαμε και ετσι θελουμε... και μπορει να πειναμε αλλα το ipod το θελουμε παση θυσια
*Ο κοσμος θελει να πιστευει παντα οτι καθε περσι και καλυτερα. Το βλεπουμε σε ολους ('καμια σαν τη Βουγιουκλακη, κανενας σαν τον Κάζαντζιδη, κανενας σαν τον Κυραστα, α ρε αθανατες ελληνικες ταινιες'), το βλεπουμε και σε μας ('α ρε αθανατη Καντυ-Καντυ') .
Αυτο προκυπτει κατα τη γνωμη μου και διοτι θελουμε παντα να δικαιωνουμε τους νεκρους αλλα και μιας εμφυτης τασης του ανθρωπου (το μαρτυρα ο μυθος της Χρυσης Εποχης που υπαρχει σε ολες τις μυθολογιες που ξερω) με αποτελεσμα να εχουμε καλτ-οποιησει ακομα και τα χειροτερα δημιουργηματα της Ελληνικης τεχνης (ναι μιλαω για τις βιντεοταινιες
)
Προσωπικα βγαζω σπυρακια καθε φορα που βγαινει κατι καινουργιο, οι 'παππουδες' να το συγκρινουν με καποιο θρυλο που (συνηθως) το εχουν βαλει στο απυροβλητο. Εχω ακουσει εκνευριστικα και παραλογα σωβινιστικες δηλωσεις του τυπου 'τι να μας πει και ο Μιστερ Μπιν οταν εμεις ειχαμε το Βεγγο' :animangry:
edit: (ναι, παλευω αυτο το μηνυμα ενα τεταρτο αλλα ολο μου ρχονται καινουργια να γραψω!!)
@mamaMyrto, Pooky
για το θεμα των παιδιων με τις 37 γλωσσες, τα πιανα, τα μπαλετα και τις αθλητικες δραστηριοτητες σκεφτομαι το εξης: προχτες εβλεπα αγγελιες να λενε '
ζητειται νεος μεχρι 18 ετων με γνωσεις Word, Excel, Powerpoint, Access, internet, web design, flash, dreamweaver, html, php, asp, javascript, C++, java, VB, photoshop, corel, illustrator, αγγλικα proficiency και προυπηρεσια 5 ετων'. Αυριο τι θα ζητανε;
Οι συνθηκες εχουν γινει τοσο σκληρες που η κοινωνια θελει πλεον πολυ λιγοι να 'επιζησουν', η μαλλον να επιπλευσουν... καποιοι πολυ εκλεκτοι, πολυ 'καλοι', πολυ σουπερ, πολυ εξυπνοι, πολλοι δυνατοι, σχεδον υπερανθρωποι. Μας εχουν αναγκασει να ετοιμαζουμε τα παιδια 'μας' να γινουν μεγαλοφυιες για να μπορεσουν να επιζησουν στη σκληρη ανταγωνιστικοτητα, στο 'φατους μη σε φανε' που θα ερθει. Μια ανταγωνιστικοτητα εντελως επιλεκτικη και ρατσιστικη στην οποια δε θα χωρανε οχι μονο οι αναπηροι και οι φτωχοι (οπως τωρα) αλλα ουτε καν οι μετριοι, οι 'φυσιολογικοι'. Στην κοινωνικη οικονομικη και επαγγελματικη αρενα θα γινονται γιγαντομαχιες στις οποιες δεν χουν θεση οσοι δεν ειναι γιγαντες.
Μεχρι που θα παει αυτη η προοδος ομως; ποση 'ανοδο' μπορει να αντεξει ο εγκεφαλος μας; Η θα γινει καποιο μπαμ, η θα μας πουλανε και upgrades και επεκτασεις μνημεις για τον εγκεφαλο μας, για να μπορουμε να μαθαινουμε περισσοτερα για να εχουμε περισσοτερες πιθανοτητες να πετυχουμε