Τι ακούω απόψε ...

Από οπερέττες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ξέρω τον Βαφτιστικό και αποσπάσματα από μερικές άλλες. Αλλά σήμερα όπως οδηγούσα για κάτεργο άκουσα μια που ούτε ήξερα ότι υπάρχει ούτε θυμάμαι το πώς την απόκτησα. Πρόκειται για το "Τσιγγάνικο αίμα" μάλλον στη μοναδική του ηχογράφηση του 1954

Η μουσική ακουγόταν ευχάριστα αλλά δεν είχε τίποτε ξεχωριστό που να σε κάνει να τη θυμάσαι. Το βασικό πρόβλημα της οπερέττας που ίσως εξηγεί γιατί είναι ξεχασμένη ήταν η τραβηγμένη από τα μαλλιά υπόθεση. Βέβαια για να χωρέσει σε 54 λεπτά πρέπει να κόψανε μπόλικη πρόζα και διάλογο κι έτσι η ιστορία έκανε περισσότερη κοιλιά αλλά δεν σώζεται με τίποτε. Και είναι μελό του κερατά, ας είναι οπερέττα, αφού έχει τραγικό τέλος.

Δεν είμαι ο μόνος που θεωρώ την υπόθεση για τα μπάζα. Σύμφωνα με τη RetroDB, η ομώνυμη ταινία του 1956 σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου είναι διασκευή της οπερέττας, αλλά η υπόθεση είναι τελείως διαφορετική

Περίληψη/Σχόλια: Ο έρωτας ενός νεαρού καλλιτέχνη (Μιχάλης Νικολινάκος) με μια τσιγγάνα (Άννα Καλουτά), καθώς κι εκείνος ενός άλλου ζευγαριού (Τιτίκα Γαϊτάνου, Γιώργος Καμπανέλλης), υπερβαίνουν κοινωνικά εμπόδια και αντιπαλότητες.

Trivia: Πρόκειται για διασκευή της ομώνυμης οπερέτας. Η πρώτη συμπαραγωγή της εταιρείας "Θεοφάνης Δαμασκηνός-Βίκτωρ Μιχαηλίδης".
 

ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ τραγουδι ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ.-η αλλη ηχογραφηση-



Αρχικα το τραγουδι κυκλοφορει στις 45 στροφες-ο δισκος που βλεπετε-και παραλληλα ''μπαινει ''στον μεγαλο δισκο ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΑΠΗΣ msm 158.

Η μουσικη ανηκει στον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και ο στιχος στον πολυγραφοτατο ΗΛΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ.

Η ηχογραφηση που ακουτε εμεινε ''κρυμμενη''μεχρι το 2009 οπου την κυκλοφορησε η legend ,σε ψηφιακο ηχο πια.

Περασαν λοιπον 37 ολοκληρα χρονια ,ωσπου ν ακουστει αυτο το αρχειο. Ειναι η ηχογραφηση του θεατρου ,γιατι στον κινηματογραφο ,υπηρξαν αλλοι συντελεστες στα τραγουδια.

Αυτην την ηχογραφηση φωτιζω τωρα ,την διαφορετικη ,συνοδευοντας την με αναλογο φωτογραφικο υλικο, εκεινης ακριβως της εποχης,οπως και τον αντικειμενικο δισκο 45 στροφων..........ΜΑΝΟΣ ΝΙΚΗΤΟΓΛΟΥ
 

ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ τραγουδι ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ.-η αλλη ηχογραφηση-

Παραθέτω το τραγούδι της άλλης πλευράς επίσης από τον ίδιο χρήστη....σε σπάνια εκτέλεση όπου τραγουδούν ο Τ.ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ,η Ζ.ΛΑΣΚΑΡΗ και χορωδία!!

ΑΣ ΕΙΧΑ ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΖΩΗ'' η ΣΠΑΝΙΑ εκτελεση -ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΛΑΣΚΑΡΗ-μουσικη Μ.ΠΛΕΣΣΑΣ

Γνωστο το τραγουδι ,και μεγαλη επιτυχια ,οχι ομως γνωστη η ερμηνεια. αυτη!!.Εδω τραγουδουν ο Τ.ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ,η Ζ.ΛΑΣΚΑΡΗ και χορωδια!!Καμμια σχεση με την γνωστη εκτελεση...Αρχικα το τραγουδι κυκλοφορει στις 45 στροφες--και παραλληλα ''μπαινει ''στον μεγαλο δισκο ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΑΠΗΣ msm 158.Η μουσικη ανηκει στον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και ο στιχος στον πολυγραφοτατο ΗΛΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ.Η ηχογραφηση που ακουτε εμεινε ''κρυμμενη''μεχρι το 2009 οπου την κυκλοφορησε η legend ,σε ψηφιακο ηχο πια.Περασαν λοιπον 38 ολοκληρα χρονια ,ωσπου ν ακουστει αυτο το αρχειο.Ειναι η ηχογραφηση του θεατρου ,γιατι στον κινηματογραφο ,υπηρξαν αλλοι συντελεστες στα τραγουδια.Αυτην την ηχογραφηση φωτιζω τωρα ,την διαφορετικη ,συνοδευοντας την με αναλογο φωτογραφικο υλικο, εκεινης ακριβως της εποχης!!.........ΜΑΝΟΣ ΝΙΚΗΤΟΓΛΟΥ
 
Εφημερίδα Καθημερινή
Διαφήμιση κυκλοφορίας συλλεκτικού cd με τραγούδια του Bruce Springsteen
28 Φεβρουαρίου 1995
 

Συνημμένα

  • 20220222_140521.jpg
    20220222_140521.jpg
    67 KB · Προβολές: 0
Αφιερωμένο στους φίλους μου. Εννοείται πως όλοι εδώ είστε φίλοι μου, και κάποιοι περισσότερο από τους άλλους ;)

Creedence Clearance Revival - Have you ever seen the rain
 
Costas - Love Me Like i Do (Disco Barbarella • 1984)
Χώρος γυρισμάτων η disco Barbarella.
Στα φωνητικά οι Τίνα Ρούσσου και Μαντώ
Στα keybords ο Βασίλης Δερτιλής
 
Χάνομαι (1993) - Μαντώ
Στίχοι, μουσική: Ανδρέας Μικρούτσικος

ΜΑΝΤΩ - Μίνι συνέντευξη για το τραγούδι "ΧΑΝΟΜΑΙ" Με τον Αντρέα Μικρούτσικο στην παρουσίαση του δίσκου του "ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ"

 
Από το κανάλι του Γιώργου Παπαστεφάνου
Είναι ν'απορείς - Κώστας Καράλης
Μουσική: Γιάννης Σπανός - στίχοι : Μαρίνα Λαμπράκη

Στην περιγραφή αναγράφονται :
" Γιάννη Σκαρίμπα, Μίλτο Σαχτούρη, Νίκο Καββαδία, Νίκο Καρύδη, Χρήστο Κουλούρη. Δικούς τους στίχους είχε τραγουδήσει ο Κώστας Καράλης στην Τρίτη Ανθολογία του Γιάννη Σπανού το 1975, όταν έκανε το ντεμπούτο του και σαν τραγουδιστής, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα κιθαρίστα. Όμως, δίπλα στους παλιούς και καθιερωμένους, ο Κώστας τραγούδησε τότε και μια νεαρή ποιήτρια, που σύντομα θα μάς συστηνόταν με διαφορετική ιδιότητα. Πρώτα ως ιστορικός της Τέχνης, αργότερα και ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Φιλόδοξη, δραστήρια, χαρισματική. Εμείς τώρα θα σταθούμε στην Μαρίνα Λαμπράκη των στίχων για να δούμε και να ακούσουμε τον Κώστα Καράλη να τραγουδά με την κιθάρα του «Είναι ν'απορείς». Μικρό δείγμα από τη Μουσική βραδιά, που με σκηνοθέτη τον Ηλία Μασούρα είχαμε αφιερώσει τον Φεβρουάριο του 1976, στην μελοποιημένη ποίηση, τον Γιάννη Σπανό και την Τρίτη Ανθολογία του. Ο Γιάννης Σπανός συνοδεύει και στο πιάνο. "
 
Πίσω
Μπλουζα