Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Σερ του ελληνικού τραγουδιού.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ MIX
Στην περιγραφή αναγράφονται:
"Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπήρξε ένας σπουδαίος τραγουδιστές, που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του. Ο «σερ» του ελληνικού πενταγράμμου («σερ Μπιθί» τον είχε αποκαλέσει σε ένα χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς), με την «δωρική» φωνή του αγκάλιασε τη μεταπολεμική Ελλάδα, έδωσε το δικό της βάρος και τη δική της λαϊκότητα στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ο καταλύτης για να φτάσουν οι στίχοι του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου και του Λειβαδίτη στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922 στο Περιστέρι. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας φτωχής πολυμελούς οικογένειας που πάλευε να τα βγάλει πέρα στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου. Μέσα στη θύελλα του '40 τα αδέλφια του έφυγαν για το Μέτωπο, στην Αλβανία. Εκείνος έμεινε πίσω και ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού. Παράλληλα μάθαινε κιθάρα και έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι σ' ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του. Μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 είχε ακούσει σ' ένα κουτούκι τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη και Στράτο Παγιουμτζή και, όπως ο ίδιος αφηγείτο, η συνάντησή του με τον πρώτο ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, γιατί του άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική. «Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης» έλεγε συχνά.
Υπηρετώντας τη θητεία του στη Μακρόνησο έγραψε τα πρώτα του τραγούδια και τα βράδια διασκέδαζε τους αξιωματικούς με την ορχήστρα του στρατοπέδου. Μετά την απόλυσή του, δημιούργησε το δικό του συγκρότημα και το 1949 μπήκε στη δισκογραφία ως συνθέτης. Τίτλος του πρώτου του τραγουδιού «Το Καντήλι τρεμοσβήνει», σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Στο τραγούδι, ο ίδιος ο Μπιθικώτσης, μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Οι ερμηνείες του στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ο Επιτάφιος» («Πού πέταξε τ' αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου Μίσεψες»), «Ρωμιοσύνη» («Θα Σημάνουν οι Καμπάνες»), σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον Εστί» («Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Ένα το χελιδόνι»), σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι του και θεωρούνται αξεπέραστες.
Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι («Είμ' αϊτός χωρίς φτερά», «Πάει ο καιρός», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μίλησέ μου» κ.ά) και με συνθέτες, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος («Άπονη Ζωή», Άσπρη Μέρα και για μας), Απόστολο Καλδάρα, Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Μητσάκη, Δήμο Μούτση, Άκη Πάνου κ.ά.
Έγραψε και ο ίδιος τραγούδια που έγιναν επιτυχίες («Επίσημη Αγαπημένη», «Το μεσημέρι καίει το μέτωπό μου», «Μια γυναίκα φεύγει», «Αμφιβολίες», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα αμάξι με δυο άλογα», «Του Βοτανικού ο μάγκας» κ.ά.). Για πολλά χρόνια εμφανιζόταν στα πιο γνωστά κοσμικά κέντρα της Αθήνας και ένιωσε τη χαρά της ανακάλυψης νέων, πολλά υποσχόμενων φωνών, ανάμεσά τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Πόλυ Πάνου. "
Στα σχόλια παρατίθενται οι δημιουργοί των τραγουδιών και ορισμένες επιπλέον πληροφορίες (από το stixoi info) :
01 ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ : Στίχοι-μουσική Μάρκος Βαμβακάρης
02 ΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΒΓΕΙ : Στίχοι : Γιάννης Κιούρκας, Μουσική : Βαγγέλης Πιτσιλαδής , έτος 1966
03 ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ : Στίχοι: Σωτήρης Παπαϊωάννου, Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1967
04 ΡΟΛΟΙ ΚΟΜΠΟΛΟΙ : Στίχοι: Άννα Μπακιρτζή , Μουσική: Άκης Πάνου , έτος 1967
05 ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ : Στίχοι: Ελένη Λιάκου, Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1968
06 ΟΤΑΝ ΣΗΜΑΝΕΙ Η ΩΡΑ : Στίχοι: Άννα Μπακιρτζή , Μουσική: Άκης Πάνου , έτος 1968
07 ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ : Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος, Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής , έτος 1968
08 ΕΝΑ ΑΜΑΞΙ ΜΕ ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ : Στίχοι: Κώστας Βίρβος , Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1975
09 ΑΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ : Στίχοι: Νίκος Γκάτσος, Μουσική : Δήμος Μούτσης, έτος 1967
10 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΕΥΓΕΙ : Στίχοι: Ελένη Λιάκου, Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1968
11 Η ΚΟΥΡΕΛΟΥ : Στίχοι: Ελένη Λιάκου, Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1969
12 Ο ΕΡΩΤΑΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΥΟ : Στίχοι-Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1970
13 ΣΤΟΥ ΜΠΕΛΑΜΗ ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ : Στίχοι: Κώστας Βίρβος , Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1970
14 ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ
15 Μ' ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ : Στίχοι: Νίκος Γκάτσος , Μουσική: Δήμος Μούτσης , έτος 1969 ** Σημείωση : Η πρώτη εκτέλεση είναι από τον Μανώλη Μητσιά και ακούστηκε
στην ταινία "Ενας μάγκας στα σαλόνια" όπου ο Μούτσης είχε την μουσική επιμελεια 6 μήνες πριν την ηχογραφηση με τον Μπιθικώτση.
16 ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ : Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος , Μουσική: Γιάννης Σπανός , έτος 1969
17 ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ : Στίχοι: Νίκος Γκάτσος , Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, έτος 1966 * Σημείωση: Τραγούδι που γράφτηκε για την ταινια "Διπλοπενιές" (1966) , όπου το ερμήνευε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.
18 ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ : Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος , Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος , έτος 1970
19 ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ : Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος , Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος , Ερμηνεία :Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Ρία Κούρτη , έτος 1963 στην ταινία "Κόκκινα Φανάρια"
20 ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ : Στίχοι-Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης , έτος 1962
21 ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ : Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης , Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης , έτος 1961 - ακούγεται στην ταινία " Συνοικία το όνειρο" (1961)
22 ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ : Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης , Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης , έτος 1960
23 ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ : Στίχοι: Λάκης Τσώλης , Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1963
24 Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Η ΜΑΡΓΑΡΩ : Στίχοι-Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης (το έγραψε για την κόρη του Μαργαρίτα) , Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Αντώνης Κλειδωνιάρης , έτος 1961
25 ΥΠΟΜΟΝΗ : Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος , Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος , έτος 1965 ** Σημείωση : το τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην ταινία "Μοντέρνα Σταχτοπούτα" του Αλέκου Σακελλάριου, το 1965 και ο Δημ. Παπαμιχαήλ με την Αλ. Βουγιουκλάκη, στην ταινία "Διπλοπενιές" του Γιώργου Σκαλενάκη το1966.
26 ΤΡΕΛΟΚΟΡΙΤΣΟ (Γενννήθηκες για την καταστροφή) : Στίχοι: Γιάννης Παπαδόπουλος , Μουσική: Γρηγόρης Μπιθικώτσης , έτος 1955 , Γρηγόρης Μπιθικώτσης + Ελενη Κώτσογλου
27 ΕΙΜΑΙ ΑΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ : Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου , Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις , έτος 1961.
*****Σημείωση : το τραγούδι ακούστηκε πρώτη φορά από τον Διαμαντή Πανάρετο στην δραματική ταινία ''Αγάπη και θύελλα'' (1960-'61), σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου και σε σκηνοθεσία του Σωκράτη Καψάσκη. Η ερμηνεία του Μπιθικώτση είναι του 1963.
28 ΜΙΛΗΣΕ ΜΟΥ : Στίχοι: Νίκος Γκάτσος , Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις , έτος 1970