Τι ακούω απόψε ...

Αφιερωμένο στις φίλες και τους φίλους που έχω κάνει εδώ μεσα. Φίλοι μου είναι ακόμα κι αυτοί που δεν τους έχω δει ποτέ και έχουν πει ένα καλό λογο σε κάποιο πόστ τους για μένα, έστω και μία φορά.

Δημήτρης Μητροπάνος - Με το φιλί του μελτεμιού
 
Αφιερωμένο στις φίλες και τους φίλους που έχω κάνει εδώ μεσα. Φίλοι μου είναι ακόμα κι αυτοί που δεν τους έχω δει ποτέ και έχουν πει ένα καλό λογο σε κάποιο πόστ τους για μένα, έστω και μία φορά.

Δημήτρης Μητροπάνος - Με το φιλί του μελτεμιού
Δημήτρης Μητροπάνος – Εντελβάις
CD, Minos-EMI – 7243 5 24634 2 8 , έτος 1999
 
ΜΑΝΤΩ "Νύχτα είναι θα περάσει" Live στην εκπομπή ΤΟΛΜΩ (1992)
Στο πιάνο ο Αλέξης Παπαδημητρίου.
Α' ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αλέκα Κανελλίδου (1985)
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλέξης Παπαδημητρίου
ΣΤΙΧΟΙ: Τάκης Καρνάτσος

Η λεπτή φωνή της Μαντώς σε αντιδιαστολή με την όμορφη "βραχνάδα " της Αλέκας Κανελλίδου

Αλέκα Κανελλίδου - Νύχτα είναι θα περάσει (1985)
 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ *Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ* INSTRUM. GREECE '81
από την ομώνυμη σειρά του Νίκου Φώσκολου που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ το 1981

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ - ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΙΧ
Δίσκος 7", 45 rpm, Columbia SCMG-5007, 1966

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ - ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΙΧ
Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής
Στίχοι: Γιώργος Στεφάνου (πρόκειται για τον Γιώργο Παπαστεφάνου)
Δίσκος 7", 45 rpm, Columbia SCMG-5007, 1966
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ανάμνηση - Tony Pinelli
Μουσική: Ευάγγελος Πιτσιλαδής
Στίχοι: Γιώργος Παπαστεφάνου (στον δίσκο αναφέρεται ως Γιώργος Στεφάνου)
από το κανάλι του Γιώργου Παπαστεφάνου
Στην περιγραφή αναγράφονται
"Ήδη από την εποχή των Forminx τα ελληνικά ποπ συγκροτήματα ξεφύτρωναν το ένα πίσω απ' το άλλο και ως επί το πλείστον μαϊμούδιζαν τα ξένα. Οι πρώτοι που σκέφτηκαν να τραγουδήσουν λόγια ελληνικά και ανταμείφθηκαν γι'αυτό ήτανε βέβαια οι Ολύμπιανς από τη Θεσσαλονίκη που είχαν για τραγουδιστή τον Πασχάλη Αρβανιτίδη. «Το σχολείο», «Ο τρόπος», και η «Συγγνώμη» τους ξετρέλαναν τη νεολαία της εποχής και έπεισαν και τους άλλους να κάνουνε το ίδιο. Έτσι κάποιο μεσημέρι του 1966 ο Δημήτρης Θεμελής, σύζυγος της Ρηνιώς Παπανικόλα - μαζί είχαν ανοίξει το δισκάδικο «Κύκλος» στην Καραγιώργη της Σερβίας - με ρώτησε αν θα ήθελα να γράψω κι εγώ στίχους σ'ένα χορευτικό τραγούδι. Εκείνη την εποχή ο Δημήτρης δούλευε και σαν παραγωγός στο τμήμα ελαφράς μουσικής.Το δίσκο θα τον έβγαζε η Κολούμπια. Και τη μουσική θα την έγραφε ένας νέος συνθέτης, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, στον οποίο η εταιρία είχε επενδύσει αφού του είχε ήδη εμπιστευθεί το βαρύ πυροβολικό της, Μπιθικώτση-Μοσχολιού. Όμως το δικό μας τραγούδι θα το έλεγε ένας μοντέρνος Ιταλός τραγουδιστής, που άρεσε πολύ στους κοσμικούς Αθηναίους, αλλά όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ούτε που είχε ξανακούσει το όνομά του: Τόνυ Πινέλλι. Με την «Ανάμνηση», έτσι λεγόταν το τραγούδι μας, τον μάθανε όλοι. Και ο δίσκος του σύντομα έγινε χρυσός, αφού πούλησε πάνω από 100.000 κομμάτια, νούμερο όχι και τόσο συνηθισμένο ακόμη τότε. Και δεν υπήρχε τζουκ-μποξ εκείνη την εποχή που να μην είχε στα περιεχόμενα του την «Ανάμνηση». Και όχι μόνο με τον Πινέλλι, αλλά και με τον Πασχάλη και τους Ολύμπιανς, που το ηχογράφησαν επίσης και πολύ ωραία μάλιστα."

The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΣΟΥ 1964
Στίχοι: Γιάννης Κιούρκας
Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής
Δίσκος 7", 45 RPM, Columbia – SCDG 3538 , 1964

ΒΑΡΚΑ ΔΕΜΕΝΗ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ (ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ) 1970
Στίχοι: Γιάννης Κιούρκας
Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής
Δίσκος 12" , 33RPM, His Master's Voice – CSDG 44 , 1970
Η Α' ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η Β' ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΜΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΟΚΟΤΑΣ, ΓΑΛΑΝΗ ΚΑΙ ΒΑΡΣΟΣ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σήμερα ακούω κάτι διαφορετικό και όχι ρετρό καθώς πρωτοκυκλοφόρησε το 2004. Το άκουσμα όμως στηρίζεται σε κλασικές φόρμες χορωδιακών κομματιών και εφόσον η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του προηγούμενου αιώνα δε θα μπορούσε η μουσική επένδυση να είναι κάτι διαφορετικό.
Πρόκειται για την γλυκόπικρη γαλλική ταινία "Τα παιδιά της χορωδίας" (Les Choristes) και για το τραγούδι που ξεχώρισε ανάμεσα στα υπόλοιπα -υπέροχα -κομμάτια που συνέθεσε ο Bruno Coulais για τις ανάγκες του έργου.
Ένα τραγούδι για την χαμένη παιδική αθωότητα και ταυτόχρονα μια έκκληση για βοήθεια προς όλα αυτά τα παιδιά που η ζωή τους στέρησε τη χαρά και το χαμόγελο πριν καλά καλά νοιώσουν τον κόσμο γύρω τους.

Les Choristes - Vois sur ton chemin (2004)

 
Πίσω
Μπλουζα