Τι ακούω απόψε ...

Chryso Stamatopoulou - UNICEF SONG CONTEST 1988
Η Χρυσώ Σταματοπούλου, στην πρώτη της ερμηνεία ως παιδί (γνωστή τότε ως "Σίσσυ"), εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό της Unicef "Danny Kaye Awards" στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, που παρουσίασε η Πρέσβειρα της UNICEF Audrey Hepburn το 1988. Σύνθεση: Α. Παπαδημητρίου, στίχοι: Ε. Δρούτσα.
Το τραγούδι χάρισε στην Ελλάδα την δεύτερη θέση στην μουσική.

Τα παρακάτω περιλαμβάνονται στο CD Album "Σαν Άνεμος", M Records 49601001 , 2000

ΣΑΝ ΑΝΕΜΟΣ-Χρυσώ Σταματοπούλου

Τίποτα καλύτερο από νύχτες μοναξιάς-Χρυσώ

Φαντασίωση - Χρυσώ Σταματοπούλου

Χρυσώ Σταματοπούλου - Όπου πάει ας πάμε (2000, M Records)
 
Τελευταία επεξεργασία:
ένα άγνωστο μα εξαιρετικό συγκρότημα του new wave απ' την Σκωτία (αυτούς που ακούω αυτή την στιγμή) ήταν οι Albania. Είναι απ' τα πολύ λίγα συγκροτήματα που είμαι υπερήφανος που ανακάλυψα μόνος μου εντελώς, (εννοώ χωρίς κάποια βοήθεια από φίλους,ξαδέρφια που άκουγαν πιο ανεξάρτητες και ψαγμένες μουσικές από μένα) και συγκεκριμένα μέσα από μια διπλή συλλογή με τίτλο "The Chiswick Story" που είχα βρεί πρίν περίπου 17 χρόνια σε ένα δισκάδικο τέτοια εποχή. Μια συλλογή που είχε διάφορα κομμάτια από μπάντες που ηχογραφούσαν στην δισκογραφική Chiswick εκεί τέλη 70ς με αρχές 80ς. Ε κάπου εκεί μέσα συμμετείχαν και οι Albania με 2 κομμάτια τους .Λίγα χρόνια μετά βρήκα και μια συλλογή τους με όλα τα κομμάτια που ηχογράφησαν στην βραχύβια καριέρα τους. Όλα εξαιρετικά τραγούδια,όπως αυτά τα 2 που αναρτώ:


 
Τελευταία επεξεργασία:
Το ακούσαμε στο πιο ηλεκτροποπ και με παραλλαγμένους στίχους στο Hangover, αλλά το καλό, το πραγματικό έρχεται από το 1985 και τους Dead or Alive.
 
:biglaugh::biglaugh::guitar::guitar::guitar:



Στο 4.30 ποιο κομμάτι υποτίθεται ότι είναι;
 
Τον δίσκο τον άκουγε ο γείτονάς μας στην πολυκατοικία που μέναμε. Για μένα η Μάμα Άφρικα, κατά κόσμον Μύριαμ Μακέμπα, ήταν η εικόνα της Αφρικανής, χαμογελαστή με τα παραδοσιακά κεφαλομάντηλα και τα καπέλα της. Σίγουρα η στερεοτυπική εικόνα βοήθησε στην διάδοση της αφρικανικής μουσικής και κουλτούρας και μετέδωσε το μήνυμα της κατάργησης του απαρτχάιντ.
αρχείο λήψης.jpeg.jpg
Ήταν προσωπική φίλη του Μπελαφόντε. Όταν μετά από κάποια χρόνια την είδα να τραγουδάει είδα και πέρα από την φωνή της και τα τραγούδια της. Και μιλάω για τα βίντεο που κυκλοφορούν από την δεκαετία του 60 και του 70. Τελικά και τότε ήταν χαμογελαστή και όταν τραγουδούσε, δεν ήταν μόνο για τα εξώφυλλα των άλμπουμς.
 
Από την Ινδική Ταινία Ujala 1959
Οι ηθοποιοί Shammi Kapoor, Mala Sinha τραγουδούν με τις φωνές των ερμηνευτών Lata Mangeshkar & Mukesh
Duniya Walon Se Door | Lata Mangeshkar & Mukesh | Ujala | Shammi Kapoor, Mala Sinha

και η ελληνική διασκευή
Δίσκος 7", 45 στρ, Columbia SCDG-3301, 1963
"Όσο Αξίζεις Εσύ" Μανώλης Αγγελόπουλος & Απόστολος Καλδάρας
 
Λοιπόν σκεφτόμουν αυτές τις μέρες να σε ρωτήσω τι έγινε με τον Ατλαντίς, μια που τον είχα μόνιμα στη μνήμη του ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο χρόνια τώρα (κι ο οποίος κατά ένα περίεργο τρόπο έπιανε πάντα καλύτερα στα δυτικά προάστια και μέχρι το Κιάτο παρά στο Σύνταγμα).
Γύρισα από ένα ταξίδι στις 4 αυτού του μήνα, νωρίς το βράδυ, μπαίνω στο αυτοκίνητο, ανοίγω ραδιόφωνο, έπαιζε το Highway Star αλλά κάτι δε μου πήγαινε καλά. Σαν να μην ήταν το τραγούδι όπως το ξέρω. Συνειδητοποιώ ότι είναι άλλη εκτέλεση (τις πιάνω σχετικά εύκολα, ακόμη κι αν είναι 98% κοντά στο αυθεντικό, λέμε τώρα) κι απόρησα γιατί ξέρω ότι ο σταθμός βάζει τα ορίτζιναλ. Μετά παίζει κάτι επίσης τρομερά γνωστό, νομίζω Hello από Doors, πάλι τα ίδια, αυτή τη φορά πιο εμφανής η διασκευή. Μέχρι να φτάσω Αθήνα, συνέχισε αυτό το βιολί και ξαφνικά πετάει και το διαφημιστικό Rebel 105,2. Έπαθα σοκ! Τι 'ν' τούτο;;; Για να μην τα πολυλογώ, πήρα τέτοια απογοήτευση που ούτε πήγα να ψάξω τι έγινε με τον Ατλαντίς όλες αυτές τις μέρες. Σήμερα το πρωί έβαλα από περιέργεια να ξανακούσω, πάλι έβαλε κάτι πολύ γνωστό από παλιά ροκ, πάλι δεν μου έκανε 100% original εκτέλεση (δεν είχα και το κινητό δίπλα να το shazamαρω), ε κι εκεί είπα "τέλος" και βγήκε από τη μνήμη η συχνότητα με συνοπτικές διαδικασίες.
Καλά έκανες και το πόσταρες εδώ, έστω κι αν πρόκειται για πικρά νέα. Δεν είχα άλλο σταθμό ν' ακούω μέταλλα στο αυτοκίνητο, να πω την αλήθεια (δεν ξέρω κιόλας αν υπάρχει και κάποιος άλλος γενικά στο λεκανοπέδιο και να τον πιάνω στην περιοχή μου). Τώρα πάει κι αυτό. Θα βάζω playlist σε κάρτα μνήμης πλέον. Κρίμα! (και για το τέλος του σταθμού και για μας τους επί σειρά ετών ακροατές).

Λοιπόν άκου. Χτες και σήμερα, καθότι ξεχασα το memory stick στο σπίτι, αρκέστηκα σε ραδιόφωνο αλλά όλα παίζουν βλακείες οπότε είπα να δώσω μια ευκαιρία σ'αυτόν. Τελικά δεν είν'κακός. Τον άκουσα συνολικά 4 ώρες, 2 ώρες χτες (πήγαινέλα) και 2 σήμερα. Το 90% ήταν καθαρή ροκ μουσική 60-90'ς από μοναδικά τραγούδια και το υπόλοιπο είτε επαναλήψεις τραγουδιών που ήδη είχα ακούσει μεσα στο 4ωρο είτε διασκευές, ελάχιστες όμως. ισως εσύ να έπεσες και στην περίπτωση. Αυτό που με εξέπληξε ήταν η εμβέλεια. Πιάνει με 90% καθαρότητα μεχρι τα Οινόφυτα!!! Και λεω, αν πιάνει μεχρι εκεί, που ως τώρα άκουγα Αρμονία, ο Αρμονίας τί κάνει; Του κόψανε την εμβέλεια; Υποθέτω η εμβέλεια είναι και θέμα μπαγιόκου....

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλο αυτό το 4ωρο τελικά είχα καλή μουσική να ακούσω, απλά μου φαίνεται κάπως που δεν ακούω το όνομα και τα jingles του Αντλαντίς μετά από τόσα χρόνια.
 
Κι εσύ - Ιστορίες για αγόργια

...the 80's the 90's, who knows....πού να φανταστεί ο τύπος στην αρχή πόσο επιτυχημένοι θα ήταν. Οι U2 χωρίζονται σε δύο στυλ μουσικής, αυτό μέχρι το 83 όταν έπαιζαν post-punk και το μετέπειτα που όλοι ξέρουμε. Σα να λέμε Maiden με Di'anno και Βρασίδα. Και τα δύο στυλ είναι πολύ ωραία, αν και τους ταιριάζει περισσότερο αυτό που ξέρουμε όλοι μας.
 
Αν με ρωτούσε κανείς να βάλω πέντε τραγούδια που μου θυμίζουν έντονα τη χορευτική σκηνή των 90'ς, τουλάχιστον το πρώτο μισό, θα ήταν τα πιο κάτω:

Scatman - Scatman John

Dj Bobo - Let the dream come true

Captain Hollywood - Impossible

Ice MC - Think about the way

Hardaway - What is love

Και τα οποία βάζω στο Κορυφαίο 10 των επιλογών μου για εκείνη την εποχή.

Ας είναι καλά ένας συνάδελφος που αποφάσισε μετά από 10 χρόνια να πάρει smartphone (είχε μια μπακατέλα με κουμπιά) και αμέσως έβαλε ringtone το Scatman και μου θύμισε πολλά.
Εξαιρετικές επιλογές! Εδώ 5 ακόμη που δεν θα παρέλειπα από το τοπ-10 των αρχών του 90!
1. U96 - Love sees no colour
2. USURA - Open your mind
3. Jaydee - Plastic Dreams
4. Jam & Spoon - The Age of love
5. Josh Wink - Higher State of Consciousness
 
Omega Vibes - Renaissance

Renaissance (Power Groove Mix)
(Φωνητικά: Μαντώ)

Ωmega Vibes - The Heart And The Soul - Remix '96
(Κλαρίνο: Βασίλης Σαλέας)

Ωmega Vibes - The Heart And The Soul (Radio Edit)
(Κλαρίνο: Βασίλης Σαλέας)
 
Πίσω
Μπλουζα