Τι ακούω απόψε ...

Συνεχίζοντας να εντρυφώ στον Ισπανόφωνο παλιό Χατζιδάκι, βρήκα το "La montaña de Imittos". Υπήρχε σε ένα σωρό εκδοχές, πάντα με τους ίδιους ερμηνευτές, οι πιο πολλές σύντομες όπως είναι το τραγούδι αλλά μία σχεδόν 5λεπτη. Όπως θα δείτε, η αοιδός (δεν είχε να πληρώσει χορωδία?) προσπαθεί να πείσει το ακροατήριο να τη συνοδέψει και τους κάνει φροντιστήριο στην αρχή ώσπου στο τέλος καταφέρνει να τους πείσει, αν και οι πιο πολλοί βελαλαλαλάζουν μάλλον ανόρεχτα (ιδιαίτερα σ' ένα τραπέζι που το δείχνει συχνά), και τους περναει από εξετάσεις στο τέλος. Να πώς βγαίνει το πεντάλεπτο. Όσο για τους Los Cinco Latinos, είναι πολύ πιο χαζοαστείοι από τα αντίστοιχα ελληνικά γκρουπάκια.


Κι έγινε μέγα σουξέ, φαίνεται (τα ανύπαρκτα Ιθπανικά μου έτσι καταλαβαίνουν το "Un clásico en el repertorio de los Latinos"). Το 2007 ακόμη το τραγουδούσε η εξάδα (που είχε μάθει μια ελληνική λέξη στο μεταξύ. Όχι αυτή που αχίζει από "μαλ"):


Για να συνέλθω, έβαλα μετά να ακούσω και το ορίτζιναλ

 
Τελευταία επεξεργασία:
Βίντεο κλιπ του τραγουδιού "Μια του κλέφτη" του Τάκη Σούκα με ερμηνεύτρια την Χαρούλα Λαμπράκη (το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1974)

Στο απόσπασμα προβάλλονται πλάνα από διάφορα σημεία της Αθήνας . Η χρονολογία του είναι στις αρχές της δεκαετίας του '80 αφού είναι έγχρωμο και τα ταξί έχουν ακόμη τον γκρι χρωματισμό. Πιθανότατα είναι 1981 γιατί στο 1:41 διακρίνεται πάνω αριστερά πινακίδα που αναγράφει
ΣΙΟΤΡΟΠΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Επίσης Στο διάστημα 2:00-2:04 διακρίνεται σκούρο μπλε λεωφορείο Mercedes-Benz ΒΙΑΜΑΧ F580S πιθανότατα υπηρεσιακό των Ελληνικών Ναυπηγείων ( ; ).
 
Δίσκος Vinyl, 7", 45 RPM, Single, Lyra – LS 1348, 1970
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος , Μουσική: Μίμης Πλέσσας

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ - ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ

ΤΟ ΓΛΥΚΟ Τ ΑΗΔΟΝΙ - ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ


Δίσκος Vinyl, 7", 45 RPM, Single, Lyra – LS 1381, 1970
Στίχοι: Κώστας Κινδύνης, Μουσική: Θόδωρος Τζίφας

Άγιε Δημήτρη μου - Ρένα Κουμιώτη - Agie Dimitri mou - Rena Koumioti

Απ' το Ντεπό ξεκίνησα _ Ρένα Κουμιώτη

 
ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ " O ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ "
Vinyl, LP, Album "Το Θαλασσινό Τριφύλλι", Lyra – SYLP 3576 , 1972
Μουσική: Λίνος Κόκκοτος, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης


Ρένα Κουμιώτη - Κόρη του γιαλού - Official Audio Release
Vinyl, LP, Album "Οι Ώρες", Lyra – SYLP 3562 , 1969
Στίχοι : Αργύρης Βεργόπουλος, Μουσική : Λίνος Κόκκοτος



Φωτιά στα τρένα _ Ρένα Κουμιώτη
Δίσκος Vinyl, 7", 45 RPM, Single, Lyra – LS 1396, 1971
Στίχοι: Δημήτρης Ιατρόπουλος , Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής


Ευάγγελος Πιτσιλαδής - Τα Κίτρινα Ρολόγια | Official Audio Release
Vinyl, LP, Album "Τα Κίτρινα Ρολόγια" , Lyra – SYLP 3251 , 1972
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος , Μουσική: Βαγγέλης Πιτσιλαδής
Ερμηνεία : Ρένα Κουμιώτη


Αναρτήθηκε και στο "Τι ακούω απόψε"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εύθυμο? Ορίστε. (Η ιστορία για το πώς το βρήκα παρακάτω). Παραλείψτε τα αρχικά λεπτά με το μπλα μπλα. Όπως βλέπετε, το γλεντάνε

Ψαχούλευα το archives.org και σκαλίζοντας ανακάλυψα ένα γνωστό κομμάτι, που λεγόταν Nunca en Domingo, με τους Los Panchos. Προς μεγάλη μου έκπληξη το βρήκα μετά στο Youtube

Οπλισμένος με τη γνώση του πώς λένε το "Ποτέ την Κυριακή" Ισπανιστί διέταξα το Youtube να μου βρει κι άλλα. Μου βρήκε άπειρα, το ένα χειρότερο από το άλλο. Υποθέτω είναι ο γδικιωμός των Λατινοαμερικάνων για όλες τις Παλόμες, Κουκαράτσες και Πορομποπέρα που έχουν τραγουδήσει διάφορα Ελληνικά Τρίο Χάλια, Αφοί Κατσάμπα και Νάνα Μουσκούρη (για να μην αναφερθώ στον Ακατονόμαστο και βρω κανέναν μπελά). Το έχουν σε στυλ Πόλκας, Μπολέρο, Τσα-τσα, και συχνά σε σχετικά σύγχρονες ηχογραφήσεις. Αν δω Ελληνίδες, Έλληνες να χορεύουν τσιφτετέλι ακούγοντας Λάτιν επιτυχίες δεν θα πω κουβέντα.

Μια σχετικά αξιοπρεπής εκτέλεση είναι με ένα γκρουπ Los Tres Diamantes. Ο δεξίς τραγουδιστής μου θυμίζει φατσικά τον Τόλη Χάρμα στο "Είμαι αντρας και το κέφι μου θα κάνω"


Το όνομα του γκρουπ μου θύμισε το δικό μας Τρίο Μπριλλάντε. Τι διαμάντι τι μπριγιάν. Δεν είναι οι ίδιοι όμως :)

Εμενα ολα αυτα τα γκρουπακια μαρεσαν. Μπορει να μην ειναι ολοι φωναρες, αλλα ακουγονται ευχαριστα. Στο πατριδα μπορει να μην υπαρχουν πια, αλλα απο Μεχικο και σακατ προς Νοτο, ακομα και σημερα βρισκεις Μαριατσι που παιζουν σε δημοσιο χωρο και χορευει ο κοσμος. Ετσι και τους σκασεις και κανα 20δολλαρο τους εχεις μεχρι το πρωι, για κανταδες, γλεντια, χορους, πανιγυρια κτλ. Αν οχι στις μεγαλες πολεις, στις μικροτερες τους βρισκεις. Ειπαμε μπορει οχι φωναρες οι κιθαριστες επιπεδου Σταροβα, αλλα ακουγονται ευχαριστα. Στο ρεπερτοριο τους αρκετα Ελληνικα τραγουδια περισσοτερο η λιγοτερο διασκευασμενα. Εδω ταχουν τραγουδεψει οι Pyramidos και δεν θα ταχαν οι Λατινοι? Καυμο τοχα παντως ποτε δεν ακουσα εκει στο Νοτο το 'μπηκαν τα γιδια στο μαντρι" σε Λατινοδιασκευη. Δικαιως καμαρωνω λοιπον, κι αβιαστα κυλα το δακρυ οταν τακουω απο Japs.
 
Κι έγινε μέγα σουξέ, φαίνεται (τα ανύπαρκτα Ιθπανικά μου έτσι καταλαβαίνουν
ελα μωρε ενταξει, αφου η κοπελια το λεει "ουνα πικενια δεμοστρασιον πορ εουστεδες" δεν λεει "ουνα γραντε μπομπα"
ενταξει δεν ειναι δυνατον να συγκριθει το αηδονι με σπινους και καρδερινες, αλλα Οκ και οι καρδερινουλες καλουτσικα τα λενε.
Για το δευτερο βιντεακι και το καλησπερα δεν σου περασε απο το μυαλο, οτι μπορει να μπηκε καμια παρεα Ελληνες? Ειμαστε δημοφιλεις, πως να το κανουμε? Σε οποια ντισκοτεκα, μπαρ, κλαμπ κ.α. ξενυχταδικα μπαιναμε, σταματουσε οτυ μουσικη επαιζε κι αρχιζαν Ζορμπαδες, ζεμπεκικα, χασαπικα και συρτακια. δεν μπα ναταν κι Εβιτα Περον στο μαγαζυ? Ελληναδικο γινοταν.
Για να ξωμολογιθω και την αμαρτια μου, χασαπικο και ωραιο κλασικο χασαπικο, εμαθα απο Αργεντινεζα. Βεβαια δοκιμασα να τους μαθω ζεμπεκικο, το ψιλοπιανανε, αλλα αυτη τη μαγκια ανακατωμενη με σεκλετι, που εκπεμπει Ο ελληνας χορευταρας με σκαρπινι μαυρο γυαλυσμενο καθρεφτη, μαυρο πιετα παντελονι με τσακιση που να σφαζει γατα και ασπρο πουκαμισο με διπλογυρισμενη μανσετα, δεεεεεεν, δεν μπορουν να την βγαλουν τα παιδια απανταχου της υφηλιου. Ειναι καποια πραγματακια που δεν θα μας τα παρουνε. Ειναι καποιες τετοιες νυχτες που δεν τελειωνουνε! Νταξ αγαπαω και σεβομαι κι αλλους λαουτζικους, αλλα οχι δεν τους ζηλευω σε κατι.
 
Η Κουμιωτη εχει πει τραγουδαρες, αλλα εμενα εκεινο που κανει την τριχα καγκελο ειναι το

Αγια Κυριακη​

Ορίστε...

Ρένα Κουμιώτη - Η Aγία Κυριακή | Rena Koumioti - i Agia Kyriaki - Official Audio Release
Ρένα Κουμιώτη - Η Aγία Κυριακή από το δίσκο 'Θάλασσα, πικροθάλασσα'
Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας

Σχετικά με το ιστορικό καΐκι "Αγία Κυριακή" βλ. στην ανάρτηση #808 στο θέμα "Ξέρατε ότι"
 
Θα αποχαιρετήσω κι εγώ την Κουμιωτη από δω. Με συγκινεί πολύ η φωνή της, λατρεύω αυτό το τραγούδι, νομίζω είναι της Τσωτου που εμένα πάντα κάπως με αγγίζουν οι στίχοι της. Ώρα σου καλή όμορφη Ρένα

 
Πίσω
Μπλουζα