Τι θα γινόταν άραγε αν ο Γιοβάϊσα έβαζε το τρίποντο;;;

Ανατριχιασα....:precry2:

Ισως η μοναδικη στιγμη που ολη η Ελλαδα κρεμοταν απο τα χερια του Καμπουρη... :precry:

Και αν θυμαμαι καλα,( αν κανω λαθος διορθωστε με... :flower: ) εκεινο το βραδυ ο Αργυρης

δεν ειχε βαλει ουτε μια φορα την μπαλα στο καλαθι οσες φορες πηγε στην γραμμη των βολων.
 
Κατ' αρχήν, με το σημερινό επίπεδο μπάσκετ και στο χρόνο που απέμενε (4 δευτερόλεπτα), σίγουρα με κάποιο διεισδυτικό lay-up θα είχε επιτευχθεί τουλάχιστον η ισοφάριση. Αλλά ο τρόπος που σουτάρει ο Γιοβάισα για να γίνει ήρωας, φαίνεται τόσο παλιακός σαν βγαλμένος από παιδική χαρά. Και η εξέλιξη του σουτ ακριβώς αυτό δείχνει...
 
Το είχε διαγράψει ο Συρίγος σαν πιθανότητα να συμβεί αποκαλώντας τον "Γερο Γιοβάισα" "Old Jovaisa". Για την ιστορία, η σύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης:


Alexander Volkov,
Heino Enden, Sergei Tarakanov, Valdemaras Chomičius, Sergej Babenko, Valeri Tikhonenko, Valdis Valters, Vladimir Tkatschenko, Sarunas Marciulionis, Sergejus Jovaisa, Viktor Pankrashkin, Valeri Goborov. Και ένα video με τον Sergejus πρόσφατα...

 




 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν ο Γιοβάισα έβαζε το τρίποντο...

Ο Αργύρης Καμπούρης ευστοχεί στις 2 βολές, 4 δευτερόλεπτα πριν την λήξη και κάνει το σκορ 101-103. Οι Σοβιετικοί έχουν την κατοχή και στο τελευταίο δευτερόλεπτο ο Γιοβάισα ευστοχεί σε τρίποντο. Το παιχνίδι λήγει και βρίσκει τους Σοβιετικούς νικητές με τελικό σκορ 104-103.

Η απογοήτευση για τους Έλληνες φίλαθλους είναι μεγάλη. Αν και οι Έλληνες παίχτες είναι οι μεγάλοι ήρωες των επόμενων ημερών γρήγορα το μεγάλο κατόρθωμα ξεχνιέται και ο ενθουσιασμός ξεφουσκώνει. Στην συνείδηση πλέον του Έλληνα φίλαθλου άλλα και του κάθε Έλληνα έχει πλέον ριζώσει για τα καλά η αντίληψη πως είμαστε και θα είμαστε πάντα μια μικρή χώρα σαν πολλές άλλες, που πάντα θα ερχόμαστε στην καλύτερη περίπτωση δεύτεροι.

Η πολιτεία δεν επενδύει ιδιαίτερα στον Ελληνικό αθλητισμό τα επόμενα χρόνια και ο Νίκος Γκάλης γρήγορα διαπιστώνει πως οι προοπτικές για την καριέρα του στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Μετά την μεγάλη εμφάνισή του στο Ευρομπάσκετ του 87 οι προτάσεις από τους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης και του ΝΒΑ έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Τελικά αποφασίζει να γυρίσει πίσω στην Αμερική όπου υπογράφει με τους Boston Celtics του Larry Bird οι οποίοι διατηρούν ακόμα τα δικαιώματά του από τα draft του ʽ79.

Εκεί που φαίνεται πως οι μεγάλες μέρες των Celtics είναι παρελθόν, η ομάδα ανανεώνεται και με το δίδυμο Bird-Γκάλης φτάνει σε 4 ακόμα συνεχόμενους τελικούς όπου στους τρεις από αυτούς κερδίζει τον τίτλο του πρωταθλητή του NBA. Οι Bulls μην καταφέρνοντας να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Celtics του Γκάλη στα play offs του ʽ91 και του ʽ92 δεν καταφέρνουν να πάρουν πρωτάθλημα. Ο Jordan απογοητευμένος αποχωρεί από τους Bulls το ʽ93 και ύστερα από 2 ακόμα αποτυχημένες χρονιές με τους Detroit Pistons παίζοντας δίπλα στον άσπονδο φίλο του Isiah Thomas, εγκαταλείπει οριστικά το μπάσκετ για να αφοσιωθεί στο Baseball μένοντας το όνομά του στην ιστορία δίπλα σε παίχτες όπως ο Dominique Wilkins, o Barkley, o Drexler και o Malone σαν ένας ακόμα καλός παίχτης που δεν κατάφερε να γίνει πρωταθλητής.

Ο Γκάλης μην μπορώντας πλέον ποτέ να ξαναπαίξει με την Εθνική λόγω των κανονισμών της FIBA, παίρνει την Αμερικάνικη υπηκοότητα λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι του 92 και εκπροσωπεί την Αμερική στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης ως μέλος της Dream Team όπου στέφεται χρυσός ολυμπιονίκης δίπλα στους άλλους αστέρες του ΝΒΑ. Στον τελικό με την ΕΣΣΔ σκοράρει το νικητήριο καλάθι με διπλό σπάσιμο στην εκπνοή μπροστά στον Σαμπόνις παίρνοντας ρεβάνς έτσι από τους σοβιετικούς με το ίδιο τελικό σκορ της ελληνικής ήττας του ευρωμπάσκετ ʽ87 (104-103). Στους ίδιους Αγώνες η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το μοναδικό μέχρι σήμερα χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, ενώ ο Πύρος Δήμας το πρώτο του χρυσό αλλά με τα χρώματα της Αλβανίας καθώς το Ελληνικό κράτος και ο ΣΕΓΑΣ λόγω χαμηλών κονδυλίων δεν ξεκινούν ποτέ τις διαδικασίες να τον φέρουν στην Ελλάδα. Στα επόμενα χρόνια και αφού ο Γκάλης έχει αποχωρήσει από το μπάσκετ κρεμώντας την φανέλα του στο Boston Garden θα ασχοληθεί στη συνέχεια με την πολιτική και θα γίνει τελικά κυβερνήτης της Μασαχουσέτης με το κόμμα των Δημοκρατικών.

Τον δρόμο του Γκάλη εκτός Ελλάδας ακολουθούν και άλλοι Έλληνες μετά το '87. Γιαννάκης και Χριστοδούλου μεταγράφονται στην Μπαρτσελόνα όπου κατακτούν 2 φορές το Ευρωπαϊκό κύπελλο σταματώντας την κυριαρχία της Γιουγκοπλάστικά. Ο Φασούλας συνεχίζει την καριέρα την Ιταλία. Το Ελληνικό μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο είναι ανύπαρκτο στην Ευρώπη ενώ σε εθνικό στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις περιορίζεται σε θέσεις κοντά στην 10άδα με καλύτερη την 8η θέση στο Ευρομπάσκετ του '89. Ο Πέτροβιτς δεν θα έρθει στην Ευρώπη να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό, το γνωστό τραγικό τέλος δεν θα έρθει ποτέ και ο ίδιος θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ για αρκετά ακόμα χρόνια.

Μετά το Ευρομπάσκετ του ʽ87, οι Σοβιετικοί επιστρέφουν θριαμβευτές στην Μόσχα και το εθνικό φρόνημα των Σοβιετικού λαού αναπτερώνεται. Ως συνέπεια κατακτούν και το Euro του ʼ88 στο ποδόσφαιρο νικώντας στον τελικό την Ολλανδία. Η χώρα με τις δύο αυτές μεγάλες κατακτήσεις αυξάνει το κύρος της παγκοσμίως. Οι μικρές Σοβιετικές δημοκρατίες νοιώθουν πλέον πιο σίγουρες από ποτέ κάτω από την ομπρέλα της «μεγάλης αρκούδας» και η ρήξη με την Μόσχα δεν έρχεται ποτέ. Η περεστρόικα του Γκορμπατσόφ ολοκληρώνεται με επιτυχία και οι Σοβιετικοί κερδίζουν τον πόλεμο του Αφγανιστάν απέναντι στους Μουτζαχεντίν. Η Αλ-κάιντα δεν θα ιδρυθεί ποτέ, ούτε θα συμβεί η 11η Σεπτεμβρίου στα επόμενα χρόνια.

Οι Σοβιετικοί ελέγχοντας πλέον την κατάσταση στην μέση Ανατολή, υπογράφουν ενεργειακά συμβόλαια με τον Σαντάμ Χουσειν, και ακολουθούν συμφωνίες με Ιραν, Εμιράτα και Ιορδανία. Τελικά ακόμα και οι Σαουδάραβες στρέφονται προς τους Ρώσους και οι Αμερικάνοι χάνουν κάθε έλεγχο των πετρελαίων στην περιοχή αλλά και την πολιτική τους επιρροή. Με την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πλαστίνης το ʽ88 ξεσπά στην συνέχεια πόλεμος κατά του Ισραήλ. Με την βοήθεια της Ρωσίας και των γύρω ισχυρών πλέον αραβικών χωρών οι Παλεστίνιοι μπάινουν στην Ιερουσαλήμ και πάινρουν πίσω τα χαμένα εδάφη από το Ισραήλ ιδρύοντας ανεξάρτητο αυτόνομο κράτος.

Η ΕΣΣΔ επιβάλλεται και στον εμφύλιο της Αγκόλας και αποκτά έτσι πρόσβαση και στον φυσικό πλούτο της Αφρικής. Μπαίνοντας στην δεκαετία του ʼ90 η ΕΣΣΔ είναι πλέον η απόλυτη παγκόσμια υπερδύναμη. Ο κομμουνισμός δεν καταρρέει και το τοίχος του Βερολίνου δεν πέφτει. Θα πέσει όμως 2 χρόνια αργότερα με αντίστροφα αποτελέσματα. Οι Δυτικογερμανοί τρέχουν να μπούνε στον "σοσιαλιστικό παράδεισο" της Ανατολικής Γερμανίας.

Η Ενωμένη Γερμανία είναι πλέον μια ακόμα χώρα του ανατολικού μπλοκ και ο ψυχρός πόλεμος εντείνεται ακόμα περισσότερο. Με την ισχυρή Γερμανία εκτός δύσης πλέον, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν εκπληρώνεται ποτέ. Η συνθήκη του Μάαστριχ δεν υπογράφεται το ʽ93, το Ευρώ δεν έρχεται και τα δυτικά κράτη τις Ευρώπης αυξάνουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ.

Η Αμερική χάνοντας τον ελέγχο των πετρελαίων της μέσης ανατολής γρήγορα οδηγείται σε ενεργειακή κρίση και πολιτική αστάθεια. Στις προεδρικές εκλογές του ʼ88 οι ρεπουμπλικάνοι χάνουν από τους δημοκρατικούς και πρόεδρος της Αμερικής εκλέγεται ο Ελληνοαμερικανός Michael Dukakis αντί του Bush. Πλέον η Αμερική δεν έχει την δύναμη να καθορίζει την τύχη του πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Η Αθήνα έτσι αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς αγώνες του ʽ96 αντί της Ατλάντα. Οι Έλληνες αθλητές δεν κατακτούν κανένα μετάλλιο στους αγώνες όμως στοιχίζουν σχεδόν τo 1/3 των χρημάτων σε σχέση με αυτούς που θα γίνονταν 2004 και δεν επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας.

Μέσα στην πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας η οικονομική κρίση για την Αμερική βαθαίνει με τον καιρό και τελικά μόνη της επιλογή είναι να στραφεί πλέον στα πετρέλαια της λατινικής Αμερικής. Με σύμμαχο το ΝΑΤΟ και χώρες όπως η Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ιαπωνία ξεκινά πόλεμο στην Βενεζουέλα του Τσάβες. Η κομμουνιστική Κούβα όμως εξοπλισμένη με την τελευταία πολεμική τεχνολογία των Σοβιετικών στέλνει στρατεύματα στην Βενεζουέλα για να ενισχύσει τον Τσάβες. Η ΕΣΣΔ που δεν τα πάει καλά με τον εκκεντρικό Τσάβες κρατά ουδέτερη στάση αρχικά στον πόλεμο. Όταν όμως οι Αμερικάνοι υποκινούμενοι από το εβραϊκό λόμπι που ζητάει εκδίκηση για το Ισραήλ επιτίθενται και στην Κούβα, είναι αναγκασμένη να επέμβει και αυτή. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι γεγονός και μέχρι το τέλος του 2013 το ανθρώπινο είδος έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Οι μόνοι επιζώντες είναι οι Κοσμοναύτες των Ρώσων που βρίσκονται καθ οδόν για τον Άρη με σκοπό την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη την ημέρα της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή επανάσταση.

Αν ο Γιοβάισα είχε βάλει αυτό το τρίποντο σήμερα η ζωή θα συνεχιζόταν σε άλλο πλανήτη.
 
Εντάξει μεγάλε, υποκλίνομαι... Respect... :bow:

Μήπως να το σκεφτείς να γράψεις βιβλίο για το θέμα???:what:

Ο.Κ. εγώ έκανα το αρχικό ερώτημα δημιουργώντας το thread. Εσύ όμως το ανέβασες σε άλλα επίπεδα... :thumbup:
 
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Πρέπει με κάποιο τρόπο να το διαβάσει και ο Γιοβάισα, να το μεταφράσουμε στα ρώσικα έστω και με google translate ! Τη μικρή αυτή συνεισφορά αναλαμβάνω εγώ !

Если Giovaisa поставить тройной выигрыш ...

Argyris Kambouris забил 2 выстрелов, 4 секунды до конца и сделать счет 101-103. Советам владение и в последнюю секунду в Giovaisa набрал три очка. Игра заканчивается, и находит Советов победителей с окончательным счетом 104-103.

Разочарования для греческих фанатов велики. Хотя греки игроки большого героев на следующий день быстро забыли большое достижение и волнение сдувается. В сознании большинства других греческих болельщиков и каждый имеет греческое сейчас квадратный хорошего о том, что мы есть, и мы всегда будем маленькой стране, как и многие другие, которые всегда на втором месте лучшие.

Государство не вкладывает особенно в греческом спорте в ближайшие годы и Никос Галис быстро понимает, что перспективы для его карьеры в Греции ограничена. После большого появления на Evrompasket чем 87 предложений от больших клубов Европы и НБА приходят одна за другой. Она решила вернуться в Америку, где знаки с Бостон Селтикс Ларри Берд из который все еще сохраняет свои права от '79 проекта.

Где кажется, что долгие дни ушли в прошлое, Селтикс, команда обновляется с дуэтом Bird-Галис достигает еще 4 последовательных финала, где три из них завоевал титул чемпиона НБА. Быки не сумев преодолеть проблему Селтикс Гала в плей-офф 91 и 92 так и не удалось получить чемпионат. Иордании разочарована оставив Быки в '93 после еще 2 не удалось сезонов с Детройт Пистонс играть рядом с другом непримиримую Исайя Томас, навсегда отказаться от баскетбола, чтобы сконцентрироваться на своей бейсбольной пребывание свое имя в историю наряду с такими игроками, как Доминик Уилкинс, о Баркли, O и O Дрекслер Мэлоун, как еще один хороший игрок, который не стал чемпионом.

Галис Невозможно большинство никогда не играть снова в связи с национальным правилам ФИБА, получает гражданство США несколько месяцев назад, летом 92 и представлять США на Олимпийских играх в Барселоне в составе Dream Team, где коронован золотой медалист наряду с другими звездами НБА. В финале против СССР забил решающий мяч с двойным разрывом истекает в передней Сабонис мстят таким Советов с тем же окончательный счет греческого поражение Евробаскет '87 (104-103). В те же игры Vula Patoulidou не раскрывает уникальные до сегодняшнего дня золотую медаль для Греции, в то время Pyrros Dimas своего первого золота, но с цветами Албании и греческого государства и Федерации легкой атлетики из-за низкой средств, не когда-нибудь начать процедуры с целью приведения его в Греция. В последующие годы после Галис покинул баскетбол висит его свитер в Boston Garden будет заниматься то с политикой, и в конечном итоге станет губернатором штата Массачусетс с Демократической партией.

Путь Гали за рубежом последовали другие греки после '87. Джонни и Christodoulou транскрибируется в Барселоне, где завоевали два раза Кубок европейских чемпионов остановки Giougkoplastika суверенитета. Фассула продолжает свою карьеру в Италии. Греческий баскетбольный клуб уровне не существует в Европе, а национально следующего большого события ограничены позиции, близкие к топ-10 с 8-й лучший в Evrompasket '89. Петрович не придет в Европу, чтобы обсудить с Панатинаикосом, знаменитый трагический конец никогда не придет, и он продолжит свою карьеру в НБА в течение нескольких лет.

После Evrompasket '87, Советы триумфально вернуться в Москву и национального самосознания советского народа возрождается. Как следствие завоевали и по футболу Евро '88 победив Нидерландов в финале. Страна с этими двумя большими завоеваниями увеличивает престиж во всем мире. Малые советские республики сейчас более уверенно, чем когда-либо под эгидой "Большая Медведица" и порвать с Москвой никогда не придет. Горбачевской перестройки проходит и Советы выиграть войну в Афганистане против моджахедов. Аль-Каида не будет установлено или которое произойдет 11 сентября в ближайшие годы.

Советов в настоящее время контролирует ситуацию на Ближнем Востоке, подписав энергетические контракты с Саддамом Хусейном, а затем соглашения с Ираном, Эмиратах и ​​Иордании. В конце концов даже саудовцы обращаются к русским и американцам потерять все контроль над нефтью в регионе и их политическое влияние. С провозглашением независимости пластин '88 затем вспыхивает война против Израиля. С помощью России и окружающих самым мощным арабская страна входит в Палестине и Иерусалиме painroun вернуть утраченные территории от Израиля, основав независимое суверенное государство.

СССР, введенные и гражданского Анголе и таким образом приобретает доступа и природное богатство Африки. Входя в 90-х годах СССР уже не абсолютный мировой сверхдержавы. Коммунизм обвалов и падения Берлинской стены не упал. Будет падать, но два года спустя с противоположными результатами. Западные немцы работают, чтобы войти в "социалистический рай" из Восточной Германии.

Объединенная Германия теперь другой страны Восточного блока и холодной войны усилилась еще больше. С сильной Западной Германии только теперь, видение объединенной Европы не выполняется никогда. Маастрихтский договор не был подписан в 93, Евро не приходит, а западные государства Европы растет их зависимость от США.

Америка теряет контроль ближневосточную нефть быстро привело к энергетическому кризису и политической нестабильности. На президентских выборах 88-республиканцы проиграют от демократов и президентом Америки избрали греко-американец Майкл Дукакис вместо Буша. Америка больше не имеет право определить судьбу планеты на всех уровнях. Афины предполагает, таким образом Олимпиаду '96 вместо Атланты. Греческие атлеты не достигают любого медаль в Играх, но стоимостью около одной трети денег, чем те, которые были бы 2004 и не влияют на экономику страны.

В течение первого десятилетия нового тысячелетия экономический кризис для Америки углубляется с течением времени и в конце концов один из вариантов является теперь к газа в Латинской Америке. Союзник с НАТО и такие страны, как Великобритания, Франция, Италия и Япония начала войну в Венесуэле Чавес. Коммунистической Кубе, но оборудован по последнему слову военной техники Советов послал войска в Венесуэлу для укрепления Чавеса. СССР не хорошо сочетаются с эксцентричным Чавес занимает нейтральную позицию в войне на начальном этапе. Но когда американцы подстрекали еврейское лобби, которое стремится отомстить за нападение Израиля на Кубе вынужден вмешаться его. Третья мировая война факт, и к концу 2013 человеческий вид исчезли с планеты. Единственный оставшийся в живых русскими космонавтами, которые на пути к Марсу, чтобы завоевать красную планету в день завершения 100-летию Октябрьской революции.

Если Giovaisa положил эту жизнь Trifecta сегодня будет продолжаться на другой планете.
 
@click

Ουτε ο Spinrad δεν θα τολμουσε να το παει μεχρι εκει. Ωραιο κειμενο.

@ΦΖΠ&ΣΙΑ

Καλη σκεψη αλλα οι μεταφρασεις του google στα Ρωσικα ειναι τραγικοτερες των αντιστοιχων στα Ελληνικα. Ξανασκεψου το, δεν θα καταλαβει τιποτα ο Γιοβαισα.
 
herco είπε:
@click
Ουτε ο Spinrad δεν θα τολμουσε να το παει μεχρι εκει. Ωραιο κειμενο.

@ΦΖΠ&ΣΙΑ

Καλη σκεψη αλλα οι μεταφρασεις του google στα Ρωσικα ειναι τραγικοτερες των αντιστοιχων στα Ελληνικα. Ξανασκεψου το, δεν θα καταλαβει τιποτα ο Γιοβαισα.
Μα φυσικά, μια πρώτη σκέψη ήταν ! (ΣΙΑ ???)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ε ναι μην το τραβάμε το πράμα. Δεν νομίζω οτι δεν θα διαλύονταν η ΕΣΣΔ γιατί θα έπαιρνε το ευρωπαικό στην Αθήνα. Άλλωστε αν δει κάποιος τα ιστορικά γεγονότα όλα εκεί έγιναν σε επίπεδο κορυφών και με φόντο τα οικονομικά προβλήματα.

Και έγω είμαι σίγουρος οτι αν δεν κερδίζαμε τότε θα έμενε η πίκρα αλλά το μπάσκετ δεν θα έπαυε να αναπτύσσεται. Εκείνο το 15 θήμερο όπου στεκόσουν και όπου βρισκόσουν έβλεπες πορτοκαλί μπάλα και διάφορους κυκλικούς δίσκους από καθε είδους υλικό, για καλάθι (μέχρι και πλαστικό στεφάνι χουλα-χουπ είχε αλλάξει χρήση!!). Για μένα ο Γκάλης ήταν ο καταλύτης όχι κάποια από τις αντιδρώντες ουσίες. Χωρίς αυτόν είνα πιθανό να υπήρχε βραδύτερη και σε μικτρότερη όγκο εξέλιξη. Αλλά εξέλιξη θα υπήρχε.

Τώρα για τα περήφανης Ελλάδας κτλ. Δεν νομίζω οτι ισχύουν γιατί το ένα χαστούκι μετά το άλλο τρώγαμε και τρώμε. Αν κάποιο γεγονός έπαιξε ρόλο ντόπας ψευτοπερηφάνιας θεωρώ οτι είνα οι ολυμπιακοί του 2004 και όλη η νοοτροπία τους.
 
Νομίζω ότι περισσότερης πρακτικής σημασίας θα είχε η ερώτηση "τι θα συνέβαινε αν συμμετείχε στην αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης ο Arvydas Sabonis" ο οποίος ως γνωστόν δε συμμετείχε στην αποστολή λόγω προβλημάτων ιδιαίτερα στον αχίλλειο τένοντα χάνοντας έτσι σχεδόν όλο το αγωνιστικό 1987. Να θυμίσω επίσης ότι την επόμενη χρονιά, το 1988, η Σοβιετική Ένωση με τον Sabonis στη σύνθεσή της, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Σεούλ αποκλείοντας στον ημιτελικό τις Η.Π.Α (τελευταία φορά που δεν πήγαν επαγγελματίες από το NBA, αν και είχε draft όπως τον κορυφαίο David Robinson) και στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Ράτζα, Βράνκοβιτς, Πάσπαλι, Κούκοτς, Ομπράντοβιτς κλπ
 
ARETARA είπε:
Νομίζω ότι περισσότερης πρακτικής σημασίας θα είχε η ερώτηση "τι θα συνέβαινε αν συμμετείχε στην αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης ο Arvydas Sabonis" ο οποίος ως γνωστόν δε συμμετείχε στην αποστολή λόγω προβλημάτων ιδιαίτερα στον αχίλλειο τένοντα χάνοντας έτσι σχεδόν όλο το αγωνιστικό 1987. Να θυμίσω επίσης ότι την επόμενη χρονιά, το 1988, η Σοβιετική Ένωση με τον Sabonis στη σύνθεσή της, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Σεούλ αποκλείοντας στον ημιτελικό τις Η.Π.Α (τελευταία φορά που δεν πήγαν επαγγελματίες από το NBA, αν και είχε draft όπως τον κορυφαίο David Robinson) και στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία των Πέτροβιτς, Ράτζα, Βράνκοβιτς, Πάσπαλι, Κούκοτς, Ομπράντοβιτς κλπ
Η ολυμπιακή ομάδα της Αμερικής του '88 δεν είχε μόνο τον David Robinson, αλλά και πολλούς άλλους μεγάλους παίχτες που κάνανε μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ έπειτα όπως Hersey Hawkins, Dan Majerle, Danny Manning, Mitch Richmond.

Όσο για την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας απλά δείτε το ροστερ της εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Basketball_at_the_1988_Summer_Olympics

[h=1][/h]
 
Ενδιαφερον ερωτημα...

Νομιζω οτι η μεγαλυτερη 'επιτυχια' του 1987 ηταν οτι ανοιξε μια ολοκληρη αγορα για την Ελλαδα... Αρχισε ο κοσμος να 'αγοραζει' μπασκετ.

Το χρημα που ανακινηθηκε ηταν τεραστιων διαστασεων.

Αρχισε ο κοσμος να αγοραζει αναμνηστικα, αφισες, περιοδικα, χαρτακια και αλμπουμ, παπουτσια, φανελες, καπελα, μεχρι και ...γαριδακια Ευρωμπασκετ 1987.

Απο τη στιγμη που σχηματιστηκε αυτη η αγορα, μπηκε η τηλεοραση στη μεση. Επενδυσε λεφτα, που τα πηρε πισω με το παραπανω. Το πρωταθλημα αναβαθμιστηκε αφου οι ομαδες ειχαν περισσοτερα χρηματα να φερουν καλυτερους παιχτες.

Τελικως φτασαμε στο σημειο να παρουμε ευρωπαικο κυπελλο σε συλλογους (ο ΠΑΟΚ στη Σαραγοσα), οπου μεχρι τοτε μιλαγαν ολοι για το 1968 σαν να ηταν κατι που δεν θα επαναλαμβανοταν ποτε!

Μετα πηρε κι ο Αρης Ευρωπαικο, και ακολουθησαν και οι ομαδες της Αθηνας.

Ολα ηταν φυσικη συνεπεια της ανακινησης του χρηματος.

Νομιζω αν δεν το ειχαμε παρει το 1987, δεν θα ειχε ανακινηθει τοσο χρημα, και αρα δεν θα ειχαν συμβει οσα επακολουθησαν. Πιθανως να ειχε αναπτυχθει το μπασκετ ως αθλημα, αλλα μαλλον σε μικροτερο βαθμο απο οτι συνεβη τελικως.

Η ολη ιστορια παντως αφηνει και μια μικρη δοση πικριας, αφου παρα τα τοσα λεφτα που εμφανιστηκαν ξαφνικα στο αθλημα, δεν εγινε σοβαρη προσπαθεια για να ΝΒΑποιηθει το αθλημα στην Ελλαδα (υπο προυποθεσεις θα μπορουσε να γινει και να φτασει σε ενα σημειο να συντηρειται μονο του ως αθλημα), με αποτελεσμα να συνεχισουν να γινονται αγωνες σε γηπεδα οπως το κλειστο του Σπορτιγκ, του Παπαγου, Νεα Σμυρνης και ολες οι αλλες στρουγκες που αναβαν 100 ατομα τσιγαρο και ντουμανιαζε ολο το γηπεδο ας πουμε.
 
Ωραία θέματα για συζήτηση αυτά!!!

Λοιπόν, παρά το ότι τότε ήμουν μόλις ενός έτους (βρε πώς περνάνε τα χρόνια...), μπορώ νομίζω να εκφέρω κι εγώ την άποψή μου. Απλά, θα πω ότι σίγουρα το μπάσκετ στη χώρα μας είχε μπει ήδη σε τροχιά ανόδου, με όλα όσα γίνονταν στον Άρη τότε. Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης έδωσε το κλικ, τη σπίθα που χρειαζόταν για να γίνει το άθλημα επίσημα αγαπημένο σε όλους τους Έλληνες. Αν έμπαινε το τρίποντο, ίσως να μην είχαμε την έκρηξη ανάπτυξης και αγάπης για το άθλημα, αλλά θα είχαμε σίγουρα αυξανόμενη ενασχόληση με αυτό, κυρίως λόγω προβολής του "μαγικού κόσμου" του NBA! Και, σίγουρα, δεν θα είχε ποτέ ειπωθεί το φοβερό και τρομερό (αλλά και επίκαιρο, λόγω του θανάτου του Φίλιππου Συρίγου) "Και είναι το τέλος! Η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης"!!!
 
Εγώ θυμάμαι ότι έγραφα διαγωνισμούς την επόμενη και ότι είδα τον αγώνα στο διάλειμμά μου από τα διαβάσματα. Θα τον θυμάμαι για πάντα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλλά αφού εδώ μιλάμε για τη θεωρία του "what if", ας πω την άποψή μου: Αν ο Σεργκέι ("Σεργκέγιους", όπως τον φωνάζουν στην πατρίδα του, τη Λιθουανία) Γιοβάισα είχε βάλει το τρίποντο, η ομολογουμένως εκπληκτική ομάδα του αείμνηστου Αλεξάντρ Γκομέλσκι θα είχε ακόμα μια νίκη στο παλμαρέ της, ο Γκορμπατσόφ θα διέταζε να γίνουν πανηγυρισμοί σε όλη την αχανή επικράτεια της τότε ΕΣΣΔ και η ελληνική ομάδα θα αποδεχόταν το ασημένιο μετάλλιο με τη λογική ότι "κανείς δεν μπορεί να νικήσει μια χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ" και ότι είναι κατόρθωμα το ότι έφτασαν στη δεύτερη θέση. Το μπάσκετ θα είχε αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα, ίσως δεν θα υπήρχε αυτό το "basketball boom" (ο όρος δικός μου) που βιώσαμε στα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά πάντως θα υπήρχε ανάπτυξη, αφού μια δεύτερη θέση θα ήταν αρκετά καλύτερη από αυτές που η ομάδα μας έπαιρνε μέχρι τότε. Όσον αφορά το Final Countdown, δεν θα είχε αυτό το συναισθηματικό φορτίο που έχει σήμερα, θα ήταν απλώς ένα δυνατό ροκ κομμάτι... Αυτά όλα ΜΠΟΡΕΙ να συνέβαιναν αν αναρωτιόμαστε "what if". Αλλά ευτυχώς (θέλω να πιστεύω) ο Σεργκέγιους, ήδη 33 ετών τότε, είχε την κούραση ενός "γερόλυκου" και έτσι αστόχησε. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...
 
Αν ο Γιοβάισα έβαζε το τρίποντο τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Το τραγούδι των Europe - Final Countdown θα ήταν απλά ένα τραγούδι της εποχής, τον Φιλίππου δεν θα το θυμόντουσαν πολλοί σήμερα, η Ελλάδα φυσικά δεν θα είχε πάρει κύπελλο και θα άρχιζαν οι γκρίνιες όπως πάντα κάνουμε σε αυτή τη χώρα.

Και μιας και μιλάμε γι'αυτό το γεγονός θυμήθηκα ένα ανέκδοτο τύπου Στάθη Παναγιωτόπουλου (το κρύο ανέκδοτο τς ημέρας)...
 
Σαν σήμερα πριν 29 ολόκληρα χρόνια ο Γιοβάισα έχασε το τρίποντο (δηλαδή ...δοκάρι! )

Πέρασαν τα χρόνια έ; :(
 
Καλή μας επέτειο, λοιπόν, Σώτο. Ωραίο θέμα!

---------------------------------------------------------------------------------------

ARETARA είπε:
Νομίζω ότι περισσότερης πρακτικής σημασίας θα είχε η ερώτηση "τι θα συνέβαινε αν συμμετείχε στην αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης ο Arvydas Sabonis"
Φίλε ARETARA, στο αμέσως επόμενο Ευρωμπάσκετ του 1989 νικήσαμε στον ημιτελικό τη Σοβιετική Ένωση με τον Σαμπόνις στη σύνθεσή της. Και μάλιστα, σε ουδέτερο γήπεδο (στο Ζάγκρεμπ της ενωμένης ακόμα Γιουγκοσλαβίας).

---------------------------------------------------------------------------------------

ΦΖΠ1 είπε:
με το σημερινό επίπεδο μπάσκετ και στο χρόνο που απέμενε (4 δευτερόλεπτα), σίγουρα με κάποιο διεισδυτικό lay-up θα είχε επιτευχθεί τουλάχιστον η ισοφάριση. Αλλά ο τρόπος που σουτάρει ο Γιοβάισα για να γίνει ήρωας, φαίνεται τόσο παλιακός, σαν βγαλμένος από παιδική χαρά.
Μετά τη δεύτερη εύστοχη βολή του Καμπούρη, την μπάλα παίρνει ο καταπληκτικός σοβιετικός πλέι μέικερ Βάλτερς. Η κάμερα βλακωδώς γυρίζει για λίγο στον ελληνικό πάγκο και έτσι χάνουμε το ξεκίνημα της καθοριστικής τελευταίας φάσης. Όμως, έχω την εντύπωση ότι ο Φάνης μαρκάρει τον Βάλτερς πάνω στην ντρίμπλα και τον υποχρεώνει να χάσει πολύτιμο χρόνο και να κάνει βεβιασμένη μακρινή πάσα στον Γιοβάισα. Ο Γιοβάισα δυσκολεύεται ακόμα και να συγκρατήσει την μπάλα, παγιδεύεται στη γωνία από τον Ιωάννου και τελικά κάνει το τελευταίο σουτ στα τυφλά, με τη μόνη λογική κατάληξη που θα μπορούσε να έχει ένα σουτ κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι στην αποτυχία της τελευταίας σοβιετικής επίθεσης έπαιξε ρόλο και η καλή άμυνα των Ελλήνων παιχτών. Όμως, είναι γεγονός ότι ο σχεδιασμός της τελευταίας σοβιετικής επίθεσης είναι σαν να έχει γίνει στο πόδι. Μάλλον ο Γκομέλσκι δεν περίμενε ότι ο Καμπούρης θα ευστοχούσε και στις δύο βολές. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός είναι εντελώς αδικαιολόγητος για έναν προπονητή με την εμπειρία του Γκομέλσκι.
 
Τι θα γινόταν άραγε αν ο Γιοβάϊσα έβαζε το τρίποντο;;;
Πρώτα πρώτα

Το αντίστοιχο thread στο retromaniax θα ήταν

Τι θα γινόταν άραγε αν ο Γιοβάϊσα αστοχούσε στο τρίποντο;;;

.........................

Ακόμα και η δεύτερη θέση όταν έχεις χάσει στην παράτση με ένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα θα θεωρούνταν τεράστια ανεπανάληπτη επιτυχία.

Και ήταν αποτέλεσμα μιας συνέχειας .

H Εθνική ομάδα είχε πάει περίφημα ήδη στο περασμένο Μουντομπάσκετ του 86

Ο Αρης (η βάση της Εθνικής) μερικούς μήνες πριν είχε κάνει αλοιφή την Tracer Μιλάνου με (3/4 ~Λευκό σέντερ + 1/2 ξένο μάλιστα εναντίον του Nbaer Μακαντου + τον Μπαρλοου !!! + τον αμερικανοθερμμενο Νταντονι +ιταλούς διεθνείς) άλλο αν έχασε μετά σε εκείνο το περίεργο ματς ρεβάνς που ο Γκάλης είχε πάθει πριν κάταγμα

,είχε δείξει τα δόντια του και είχε έρθει για να μείνει στην ελίτ .

Και η ομοσπονδία του Μπάσκετ - που δεν είχε καμία σχέση με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου - μια και είχε σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία και ακόμα περισσότερο και ήξερε πως αλλά και ήθελε να την αξιοποιήσει προς όφελος του αθλήματος .

(Ο κόσμος πάλι θα έβγαινε να πανυγηρήσει έξαλλα και πάλι θα ήταν ... η μεγαλύτερη αθλητική επιτυχία σε ομαδικό επίπεδο)

Αλλωστε προσγειωθήκαμε μπασκετικά γρήγορα και όσο ανώμαλα χρειαζόταν ίσως τόσο μέσω του προολυμπιακού όπου υπήρξε αποτυχία , όσο και μέσω της ευρείας ήττας από την Γιουγκοσλαβία στον τελικό του 89 .

Κατά 95% δεν θα άλλαζε σχεδόν τίποτα πιστεύω .

Iσως μάλιστα το αντίστοιχο thread στο retromaniax να ήταν

Τι παραπάνω θα γινόταν άραγε αν ο Γιοβάϊσα αστοχούσε στο τρίποντο;;;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
30 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε.

Το ερώτημα παραμένει υπό συζήτηση...
 
Πίσω
Μπλουζα