Τοπία που άλλαξαν στο χρόνο [Θεσσαλονίκη]

demis

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
466
Αντιδράσεις
58
Περιοχή: Ποσειδώνιο (Κολυμβητήριο), παραλία Θεσσαλονίκης.


Τότε:
Λούνα παρκ (άνοιξε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Παλαιάς Σαλαμίνας στην συμβολή Μπότσαρη - Μ. Αλεξάνδρου το 1972, το 1980 μεγάλωσε και μεταφέρθηκε δίπλα στο Ποσειδώνιο απ' όπου αναγκαστικά έφυγε το 2000, λόγω ανέγερσης στο χώρο του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής).

Ξεγνοιασιά, περίπατοι στην προβλήτα, χοτ ντογκ με μουστάρδα και ηλεκτρονικά παιχνίδια (pacman , γοριλάκι , froggie κλπ.), η νεολαία, τα πειράγματα, τα κορίτσια και τα αγόρια της Ξεσσαλονίκης...

halloween2002_flash.jpg


[ame=http://www.youtube.com/watch?v=9_wqzVZH5PI&feature=related]YouTube - Magic Park TAGADA (GREECE-THESSALONIKI) 6

Τώρα: Τα μαρμαρένια μέγαρα. Βουβά, αμαρτωλά (ο νοών νοείτω!) και παγωμένα. Οι παρκαρισμένες μερσέντες στα πεζοδρόμια, οι κυρίες με τις πανάκριβες γούνες, η ελίτ της "συμβασιλεύουσας". Ο "πολιτισμός" σε όλο του το μεγαλείο... :(

%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.JPG


%CE%BD%CE%B5%CE%BF+%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF+%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.JPG


%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7+%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89+%CE%B1%CF%80%CE%BF+%CF%84%CE%BF+%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF.JPG


Τυπική εικόνα... τα ακριβά οχήματα έρχονται το βράδυ!

DSCN6061.JPG


Και το καλύτερο για το τέλος... Ένα λυόμενο σχολείο, από αυτά που ξέμειναν από την εποχή του μεγάλου σεισμού του '78, που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, με φόντο το Μέγαρο!

19298-small.jpg
Δηλαδή, στο Άμστερνταμ (από όπου και η φωτό) είναι "απολίτιστοι";
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ομόνοια.

Δεν τα αναλύω, γιατί θα φάω ban.

Παραλία Νέου Φαλήρου.

Κάποτε, η θάλασσα ήταν μπροστά από το πάλαι-ποτέ λούνα-παρκ "Tivoli" (3 στενά από το σπίτι μου).

Ακολούθησαν απανωτές και γενικευμένες επιχωματώσεις, έγινε και το ΣΕΦ.

Τώρα για να δεις θάλασσα, πρέπει να ανέβεις στην ταράτσα και να αγναντεύεις σαν πειρατής.
 
ολη η νεα παραλια της Θεσσαλονικης δεν υπηρχε πριν το '70. Οι γονεις μου κολυμπουσαν εκει που ειναι τωρα το Μακεδονια Παλας. Ολη η λεωφορος Μεγ. Αλεξανδρου, μεχρι το τωρινο Μεγαρο Μουσικης ηταν θαλασσα. Η πλατεια μπροστα στο σημερινο Κρατικο Θεατρο Βορ. Ελλαδος ηταν εντελως διαφορετικη. Η πολη αλλαξε δραματικα, και οχι απλως απο την ανοικοδομιση των μονοκατοικιων, αλλα κυριως απο το μπαζωμα της θαλασσας.
 
@ DEMIS

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η φωτογραφία με τα ηλεκτρονικά σε παράταξη ! Μα που τη βρήκες βρε θεριό ? :D

Θυμάμαι σαν χθες αριστερά στη γωνία ένα ασπρόμαυρο ATARI μπάσκετ με μεγάλες σιδερένιες trackballs, κάπου στο κέντρο ένα καθιστό vector STAR WARS, και ένα TANK BATTALION. Επίσης τα μεγάλα τραπέζια AIR HOCKEY ...ααα και ένα GALAXIAN,GALAGA και φυσικά ένα ασπρόμαυρο (με κίτρινη διαφάνεια) SUPER BUG......

Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η μουσική από το "ταψί" το ...χμμμ...να νααα,να να να....LIVE IS LIFE (Opus)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Demis, όσα γράφεις τα ξέρω πολύ καλά διότι πρόκειται για τη γειτονιά μου. Μένω ακριβώς στη «διχάλα» όπου η παραλιακή λεωφόρος (Μεγ. Αλεξάνδρου) χωρίζεται σε Ανθέων και Μαρίας Κάλλας. Φαντάζομαι είσαι κι εσύ εκεί κοντά;

Κι εμένα μου λείπει πάρα πολύ το Λούνα Παρκ, και με είχε λυπήσει έντονα η απόφαση για τη μεταφορά του. Παράλληλα όμως, σαν λάτρης της μουσικής, είδα θετικά την ανέγερση του Μεγάρου. Το ότι έχει απαράδεκτα κακή ακουστική, ή το ότι οι περισσότεροι που πηγαίνουν στις συναυλίες το κάνουν για το θεαθήναι, είναι άλλο καπέλο... Το πρώτο διορθώνεται, το δεύτερο δεν με απασχολεί καν.

Domniki, πολύ ορθά η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, από το σινεμά «Ναταλί» μέχρι λίγο μετά το Μέγαρο, δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό που ήταν σαράντα χρόνια πριν. Πρώτα ήταν μία εντελώς ακανόνιστη ακτή όπου όντως μπορούσες να κολυμπήσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγινε το μπάζωμα, η παραλία προχώρησε μερικές δεκάδες μέτρα ακόμη προς τα δυτικά (προς τη θάλασσα δηλαδή), και ευθυγραμμίστηκε. Αυτό ενόχλησε σίγουρα πάρα πολλούς κατοίκους της περιοχής που έχασαν την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Ευτυχώς όμως, με εξαίρεση το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στη μπαζωμένη περιοχή δεν χτίστηκαν πολυκατοικίες αλλά έγιναν πάρκα, καφέ και παιδικές χαρές, και βεβαίως εσωτερικά η λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου. Και οι Θεσσαλονικείς αγάπησαν τελικά τη νέα αυτή μορφή της Νέας Παραλίας και πράγματι, από μικρός θυμάμαι καθημερινά χιλιάδες να βολτάρουν πάνω-κάτω, να παίζουν, να κάνουν ποδήλατο και να «φασώνονται» στα παγκάκια. ;) Λοιπόν, δεν είναι κάθε αλλαγή για κακό!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
geoanas είπε:
@ DEMIS
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η φωτογραφία με τα ηλεκτρονικά σε παράταξη ! Μα που τη βρήκες βρε θεριό ? :D

Θυμάμαι σαν χθες αριστερά στη γωνία ένα ασπρόμαυρο ATARI μπάσκετ με μεγάλες σιδερένιες trackballs, κάπου στο κέντρο ένα καθιστό vector STAR WARS, και ένα TANK BATTALION. Επίσης τα μεγάλα τραπέζια AIR HOCKEY ...ααα και ένα GALAXIAN,GALAGA και φυσικά ένα ασπρόμαυρο (με κίτρινη διαφάνεια) SUPER BUG......

Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η μουσική από το "ταψί" το ...χμμμ...να νααα,να να να....LIVE IS LIFE
Να είσαι καλά geoanas. Μακάρι να είχα πραγματική φωτό εκείνης της εποχής και του χώρου. Αυτή η παράταξη όμως των ηλεκτρονικών στη σειρά ήταν κάτι γνώριμο. Μάλιστα, σχημάτιζαν ένα μεγάλο Π, αν θυμάμαι καλά, και στη μέση ήταν τα air hockey και τα mini basket! Όσο για τις μουσικές: To Λούνα Πάρκ απλά σήμαινε 80's!!!

Sofologiotatos είπε:
Demis, όσα γράφεις τα ξέρω πολύ καλά διότι πρόκειται για τη γειτονιά μου. Μένω ακριβώς στη «διχάλα» όπου η παραλιακή λεωφόρος (Μεγ. Αλεξάνδρου) χωρίζεται σε Ανθέων και Μαρίας Κάλλας. Φαντάζομαι είσαι κι εσύ εκεί κοντά; Κι εμένα μου λείπει πάρα πολύ το Λούνα Παρκ, και με είχε λυπήσει έντονα η απόφαση για τη μεταφορά του. Παράλληλα όμως, σαν λάτρης της μουσικής, είδα θετικά την ανέγερση του Μεγάρου. Το ότι έχει απαράδεκτα κακή ακουστική, ή το ότι οι περισσότεροι που πηγαίνουν στις συναυλίες το κάνουν για το θεαθήναι, είναι άλλο καπέλο... Το πρώτο διορθώνεται, το δεύτερο δεν με απασχολεί καν.
Αγαπητέ Sofologiotate, δεν πρόκειται για ένα μέγαρο, αλλά για δύο. Το δεύτερο, μάλιστα, είναι απείρως πιο ακαλαίσθητο από το πρώτο. Το δε μάρμαρο που έχει ξοδευτεί είναι το κάτι άλλο. Από μακριά μοιάζει με μαυσωλείο.

Συμφωνώ και εγώ ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες πολιτιστικές υποδομές. Το θέμα είναι το πού, πώς και με ποιά σκοπιμότητα; Η αισθητική και το μέτρο είναι κάτι που λείπει από την πόλη γενικά (Βλέπε και το παράδειγμα του νέου Δημαρχείου, που σκέπασε ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα: το βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Το Λούνα Πάρκ μπορούσε να αναβαθμιστεί και η περιοχή, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της παραλίας, να γίνει πραγματικό στολίδι. Φτάνει πια με τα τσιμεντένια κτίρια μεγαθήρια.
 
demis είπε:
Τότε: Λούνα παρκ (άνοιξε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Παλαιάς Σαλαμίνας στην συμβολή Μπότσαρη - Μ. Αλεξάνδρου το 1972, το 1980 μεγάλωσε και μεταφέρθηκε δίπλα στο Ποσειδώνιο (...)
Αυτό ξέχασα να το σχολιάσω. Έχω φωτογραφία μου στο τρενάκι εκείνου του παλιού Λούνα Παρκ της Μπότσαρη, στην παραλιακή. :) Θα κοιτάξω να την ξεθάψω και να την αναρτήσω εδώ.

Ένα ευχαριστώ κι από μένα για την φωτογραφία με τα ηλεκτρονικά. Τρελές μνήμες! (Γειά σου βρε Geoanas!)

Γενικά πάντως, Demi, συμφωνώ μαζί σου. Ειδικά για το νέο Δημαρχείο! Το δε κτήριο δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής άραγε προορίζεται για Μουσική Βιβλιοθήκη;

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι οι μεγάλες πόλεις υφίστανται γενικά μεγάλες αλλαγές. Θα ήταν ευχής έργο βέβαια να είναι όλες καλαίσθητες.

Παράδειγμα: μία μεγάλη αλλαγή στο αστικό μας τοπίο, που οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς δεν τη γνωρίζουν, είχε γίνει στην Παλαιά Παραλία (λεωφόρο Νίκης). Στη θέση της, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι, υπήρχε παραθαλάσσιο τείχος! Παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην Άνω Πόλη. Αλλά αυτό δεν το πρόλαβαν ούτε οι προπάπποι μας. Κατεδαφίστηκε γύρω στο 1860, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να εκσυγχρονίσει κάποια αστικά της κέντρα. Γιά φανταστείτε πόσο ριζικά άλλαξε τότε η φυσιογνωμία της παραθαλάσσιας περιοχής, ε;! :eek:
 
Παιδιά, θυμάμαι πολύ καλά ότι το Λούνα Παρκ μεταφέρθηκε από τη Μπότσαρη στη Σαλαμίνα χειμώνα προς άνοιξη 1982. Και το θυμάμαι γιατί εκείνη τη χρονιά πήγαινα νηπιαγωγείο και στην αρχή της σεζόν οι γονείς μου με πήγαιναν ακόμα στη Μπότσαρη, ενώ από τα μέσα της χρονιάς στη Σαλαμίνα.

Έχω άπειρες φωτογραφίες από το Λούνα Παρκ στη Σαλαμίνα με όλα τα παιχνίδια. Θα προσπαθήσω κάποια στιγμή να τις αναρτήσω. Η "τρέλα" μου ήταν το ψάρεμα (με λουλάκι για νερό παρακαλώ...), το stand του οποίου βρισκόταν αριστερά από τη μπαλαρίνα (με τον κώτσο, έτσι ;) και δεξιά από το τρενάκι που έκανε φοβερό θόρυβο όταν κατέβαινε απότομα (ακόμη τον έχω μέσα στ' αυτιά μου). Πόσα πιστολάκια κέρδισα, ούτε που θυμάμαι. Κάποια τα έχω ακόμη...

Ήμουν η "μασκότ" του Λούνα Παρκ τότε και με ήξεραν όλοι, αφού πήγαινα κάθε μέρα ανελλιπώς. Ακόμη θυμάμαι τον κυρ-Πασχάλη που είχε το "ψαράδικο" και τον κυρ-Μανώλη που χειριζόταν τη μπαλαρίνα. Φυσικά, το "Τρένο φάντασμα" με τον γορίλα, τη μάγισσα που ανοιγόκλεινε το παράθυρο και τον γέρο με την άσπρη φορεσιά και το καπελάκι που ήταν συνέχεια στην "τουαλέτα" κι ανασηκωνόταν διαρκώς.

Όλα αυτά τα έχω σε δεκάδες φωτογραφιών και υπόσχομαι ότι κάποια στιγμή θα τ' αναρτήσω.
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Φυσικά, το "Τρένο φάντασμα" με τον γορίλα, τη μάγισσα που ανοιγόκλεινε το παράθυρο και τον γέρο με την άσπρη φορεσιά και το καπελάκι που ήταν συνέχεια στην "τουαλέτα" κι ανασηκωνόταν διαρκώς.
Πω πω ρε φίλεεεε.... Ειδικά τον τελευταίο τον είχα ξεχάσει τελείως! Αν έχεις φωτογραφίες κι απ' αυτά, Τάσο, θα σε θερμοπαρακαλέσω να τις μοιραστείς μαζί μας! Τί μου 'κανες τώρα... Θυμήθηκα ένα προς ένα τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ και πού ακριβώς βρίσκονταν. Νομίζω το πιο πρόσφατο απόκτημα ήταν ο λαβύρινθος με τους καθρέφτες.
 
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Παιδιά, θυμάμαι πολύ καλά ότι το Λούνα Παρκ μεταφέρθηκε από τη Μπότσαρη στη Σαλαμίνα χειμώνα προς άνοιξη 1982. Και το θυμάμαι γιατί εκείνη τη χρονιά πήγαινα νηπιαγωγείο και στην αρχή της σεζόν οι γονείς μου με πήγαιναν ακόμα στη Μπότσαρη, ενώ από τα μέσα της χρονιάς στη Σαλαμίνα......Έχω άπειρες φωτογραφίες από το Λούνα Παρκ στη Σαλαμίνα με όλα τα παιχνίδια.

Όλα αυτά τα έχω σε δεκάδες φωτογραφιών και υπόσχομαι ότι κάποια στιγμή θα τ' αναρτήσω.

Sofologiotatos είπε:
Πω πω ρε φίλεεεε.... Ειδικά τον τελευταίο τον είχα ξεχάσει τελείως! Αν έχεις φωτογραφίες κι απ' αυτά, Τάσο, θα σε θερμοπαρακαλέσω να τις μοιραστείς μαζί μας! Τί μου 'κανες τώρα... Θυμήθηκα ένα προς ένα τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ και πού ακριβώς βρίσκονταν. Νομίζω το πιο πρόσφατο απόκτημα ήταν ο λαβύρινθος με τους καθρέφτες.
:award: Φίλε ΤΑΣΟ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗ, είσαι πολύτιμος!!!

Συμφωνώ με τον Sofologiotato και επαυξάνω. Εγώ δεν πρόλαβα να δω το παλιό-παλιό Λούνα Παρκ και περιμένω να τις δω με μεγάλη περιέργεια και ανυπομονησία!
 
Μιας και το θέμα αναφέρεται κυρίως στο Λούνα Παρκ Θεσσαλονίκης,για ρίξτε και μια ματιά εδώ που έχει φωτογραφικό υλικό.Ειδικά στο url του Νίκου Δήμου. ;)
 
candy είπε:
Μιας και το θέμα αναφέρεται κυρίως στο Λούνα Παρκ Θεσσαλονίκης,για ρίξτε και μια ματιά εδώ που έχει φωτογραφικό υλικό.Ειδικά στο url του Νίκου Δήμου. ;)
:thumbup: Πολύ χρήσιμο link. Σε ευχαριστώ.

Elena, και το δικό μου από αμίαντο και λαμαρίνα ήτανε, εκεί που σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Αθλητισμού, απέναντι από το Ιβανόφειο. Heavy metal, κυριολεκτικά!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίες εποχές..τότε που το λούνα-παρκ ήταν μέσα στην πόλη και το χαιρόμασταν περισσότερο!! Το μεταφέρανε όταν πήγαινα γυμνάσιο, πάνε αρκετά χρόνια από τότε, αλλά είναι πολύ ζωντανές οι αναμνήσεις. Το τραινάκι του τρόμου, η μπαλαρίνα, το ταψί, ο λαβύρυνθος με τους καθρέφτες..και τόσα άλλα! Το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε, όπως και οι ήχοι και οι μουσικές που προέρχονταν από αυτό το κομμάτι της παραλίας. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει, όπως λες, είναι το σχολείο, που μάλιστα σε αυτό πήγα γυμνάσιο και λύκειο και το ξέρω και από την καλή και από την ανάποδη..που μεταξύ μας αυτό και αν πρέπει να αλλάξει, γιατί είναι από αμίαντο και είναι βλαβερό υλικό, κυρίως όταν το κτίριο είναι τόσων ετών!!

Sofologiotate, γειτονάκια είμαστε. Εγώ μένω λιγάκι πιο πάνω από την Ανθέων.
 
Τίποτα demis.

demis είπε:
Η αισθητική και το μέτρο είναι κάτι που λείπει από την πόλη γενικά (Βλέπε και το παράδειγμα του νέου Δημαρχείου, που σκέπασε ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα: το βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!Θα συμπληρώσω μάλιστα και την έλλειψη πρασίνου,αφού στη Θεσσαλονίκη η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι 4-5 φορές κάτω από τα διεθνή πρότυπα.Ξεχνούν ότι η αναβάθμιση μιας αστικής περιοχής επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και ποιοτικού πρασίνου,την ανάδειξη και συντήρηση των ιστορικών της κτιρίων και όχι από την ανέγερση νέων.Ζητώ συγνώμη για την εκτός θέματος τοποθέτησή μου,αλλά είναι ένα θέμα που με πονά ιδιαίτερα.... :xm:
 
candy είπε:
Ζητώ συγνώμη για την εκτός θέματος τοποθέτησή μου,αλλά είναι ένα θέμα που με πονά ιδιαίτερα.... :xm:
Τόσο ριζικές παρεμβάσεις δε νομίζω πως μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Ειδικά όταν σε αυτό το περιβάλλον θα ζήσουν και άλλοι άνθρωποι μετά από εμάς: τα παιδιά μας.

Το θέμα είναι: Τοπία που άλλαξαν στο χρόνο. Ο χρόνος αλλάζει τα πάντα! (Και οι αλλαγές έχουν επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση ή, αν το θες, στο φενγκ σούι μας). Εκτός από τοπία, διαβρώνει και συνειδήσεις... Τα κτίρια αυτά, άπαξ και δημιουργήθηκαν, θα μείνουν και -επέτρεψε μου την έκφραση- θα τα τρώνε στη μάπα πολλές γενιές μετά από εμάς. Η ευθύνη είναι δυσθεώρητα μεγάλη. Δε νομίζω λοιπόν ότι είσαι εκτός θέματος. Μάλλον κάποιοι "άλλοι"-ιθύνοντες είναι εκτός πραγματικότητας.
 
Λοιπόν, ας θυμηθούμε λίγο το πού ήταν τι στο Λούνα Παρκ στη Σαλαμίνα (Θεσσαλονίκη). Μπροστά-μπροστά, αριστερά ο μύλος ή ρόδα και δεξιά εκείνο το πράγμα με τις αλυσίδες που με τρόμαζε και ούτε σκέφτηκα ποτέ ν' ανέβω. Μεταξύ αυτών, από τη μέσα πλευρά ήταν κάτι παιδικά παιχνίδια που ανέβαινες και σε κουνούσανε πέρα-δώθε, όπως λ.χ. Τουίτι και Σιλβέστρος, Ροζ Πάνθηρας κ.τ.λ.

Όπως έμπαινες αριστερά, ήταν το εστιατόριο κι ακριβώς απέναντι τα αεροπλανάκια. Δίπλα τους η μπαλαρίνα, παραδίπλα το "ψαράδικο" και το τρενάκι που έπεφτε απότομα.

Στο βάθος "φάτσα" όπως έμπαινες από το δεξιό τουρνικέ ήταν το "ταψί", δίπλα τα συγκρουόμενα και τα κάρτινγκ και παραδίπλα το "Τρένο φάντασμα" κι ένα παιδικό σε στυλ καρουζέλ. Απέναντι απ' αυτά, ήταν τα ηλεκτρονικά.

Επίσης, για ένα διάστημα υπήρχε και μια σκηνή μ' ένα "ταύρο" που κουνιόταν συνέχεια και με ρυθμό ανάλογο με την ταχύτητα που έβαζε ο χειριστής του. Είχε πολύ μεγάλη πλάκα να βλέπεις κόσμο να προσπαθεί να τον κουμαντάρει και να σωριάζεται φαρδύς-πλατύς στα προστατευτικά στρώματα!

Να μη μιλήσω για το παγοδρόμιο που ήταν μόλις έμπαινες αριστερά. Τρελό γέλιο με κάποιους που έπεφταν χάνοντας την ισορροπία τους.

Αυτή τη στιγμή που γράφω, έχω στα χέρια μου τις φωτογραφίες από αυτό το Λούνα Παρκ. Είναι όλες μεταξύ 1982 και 1984. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν έχω σκάνερ. Οσονούπω όμως θα βρω τον τρόπο να τις αναρτήσω.
 
Η δικια μου γειτονια παντως εχει αλλαξει ριζικα! Ενω στον δρομο μας υπηρχαν 4 πολυκατοικιες, 4 μονοκατοικιες και μια αλανα, σημερα εχουν ανοικοδομηθει οι μονοκατοικιες, η αλανα εχει γινει Δημοτικη βιβλιοθηκη, και εχει ανοικοδομηθει και ο κηπος της μιας μονοκατοικιας που ηταν τεραστιος. Ευτυχως το παρκακι που υπηρχε λιγο πιο περα εχει παραμεινει παρκο!

Το Δημοτικο σχολειο που ηταν διπλα στην πολυκατοικια μας εχει παραμενει ως ειχε και το λυώμενο (απο αμιαντο) ευτυχως γκρεμιστηκε και εγινε κανονικο σχολειο (εστω και μετα απο 20 χρονια). Ο χωρος του γυμνασιου-λυκειου μου (2ο Καλαμαριας) αλλαξε κ'αυτος! Τωρα εχει χτιστει ενα ακομα τεραστιο σχολειο στην παλια αυλη, που ευτυχως παραμενει μεγαλη.

Ακομα και το κεντρο της Καλαμαριας εχει αλλαξει απιστευτα! Θυμαμαι την παλια Κομνηνων πριν γινει πεζοδρομος και το χαμο που γινοταν απο αυτοκινητα. Επισης θυμαμαι την γενικη κατακραυγη που ειχε προκαλεσει η ανακοινωση οτι ο δρομος θα πεζοδρομουνταν. Ολα τα μαγαζια ειχαν αρχισει τις διαμαρτυριες. Τι εχουν να πουν αραγε ολοι αυτοι μετα απο τοσα χρονια και μετα απο τις ευεργετικες επιδρασεις του πεζοδρομου? (Νομιζω οτι η Καλαμαρια ηταν απο τους πρωτους δημους που ειχε πεζοδρομησει το εμπορικο κεντρο του).

demis είπε:
Βλέπε και το παράδειγμα του νέου Δημαρχείου, που σκέπασε ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα: το βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Ειπες τις μαγικες λεξεις! Δεν θυμαμαι τι υπηρχε στον χωρο πριν γινει το Δημοτικο παρκινγκ, αλλα ειδα το νεο Δημαρχειο και αρχισα να βριζω :rant: Η άπλα και η ανοιχτωσια εδωσαν την θεση τους στο λατρεμενο μπετον! Οι Ελληνες μισουμε το πρασινο. Ο χωρος εκλεισε, δεν μπορεις να δεις το βουνο απο την παραλια στο σημειο που πρωτα υπηρχε ενα ανοιγμα!

Οσο για την νεα παραλια και για το αν θα χτιστει μελλοντικα, να θυμισω οτι μια προσπαθεια εχει αρχισει να γινεται, με μαγαζια οπως το Interni. Στην αρχη δεν υπηρχε τιποτα, μετα εφτιαξαν ενα αναψυκτηριο, μετα σιγα-σιγα χτιστηκε... :banghead: Τωρα με την αναπλαση της παραλιας απο Γεωργιου μεχρι τον Ναυτικο Ομιλο δεν ξερω τι θα γινει. Ας ελπισουμε οτι δεν θα συνεχισει το χτισιμο :armed: (θυμαμαι κατι σπαρταριστα σχόλια μετα τις πυρκαγιες προπερσι που ελεγαν "Ο,τι εγινε, εγινε! Ας χτισουμε")
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ είπε:
Αυτή τη στιγμή που γράφω, έχω στα χέρια μου τις φωτογραφίες από αυτό το Λούνα Παρκ. Είναι όλες μεταξύ 1982 και 1984.
Φίλε ΤΑΣΟ τα είπες όλα!!! Θυμάμαι και εκείνο το μηχάνημα μέτρησης δύναμης (με τη γροθιά), απέναντι από το ταψί πρέπει να ήταν, όπου όλοι οι έφηβοι (και μη) πάσχιζαν να αποδείξουν πόσο δυνατοί ήταν... κάνοντας φιγούρα στη δικιά τους!

domniki είπε:
(Νομιζω οτι η Καλαμαρια ηταν απο τους πρωτους δημους που ειχε πεζοδρομησει το εμπορικο κεντρο του).

...αλλα ειδα το νεο Δημαρχειο και αρχισα να βριζω :rant: ...Οι Ελληνες μισουμε το πρασινο. Ο χωρος εκλεισε, δεν μπορεις να δεις το βουνο απο την παραλια στο σημειο που πρωτα υπηρχε ενα ανοιγμα!
Η Καλαμαριά ήταν πάντα πρωτοποριακός Δήμος. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτόν της Θεσσαλονίκης... Εγώ να δεις τι άρχισα να κατεβάζω όταν το είδα το "στολίδι" (Εγκαίνια το Σεπτέμβριο!)... αν τα έλεγα θα με διέγραφαν δια παντός από όλα τα φόρα του πλανήτη!!!
 
Το λούνα παρκ στο Ποσειδώνιο ήταν ένα σύμβολο, πραγματική ιστορία στη πόλη μας εκείνες τις εποχές. Σαν πιτσιρικάς τότε (29 είμαι) δεν έβλεπα την ώρα να έρθει το σαββατοκύριακο και να πάμε στο λούνα παρκ, στα ηλεκτρονικά, στα 2 τα τρενάκια το ένα με τις στροφές και το άλλο του τρόμου με τις χαρακτηριστικές φωνές και το γορίλα που δέσποζε! Όπως φυσικά και στο ταψί, και σε εκείνο το παιχνίδι που έριχνες τις μπάλες και προχωρούσαν τα ψεύτικα αλογάκια!!! :)
 
Πίσω
Μπλουζα