Το Αρχείο της ΕΡΤ

WOW!!! Τεράστιο ποστ που, όμως, και με συγχωρείς που το λέω, έχει πολλά εκτός θέματος και ολίγες ασυναρτησίες.

Πού κολλάνε τα Πνευματικά Δικαιώματα με την ανάρτηση υλικού στο διαδίκτυο με την καύση βιβλίων και με τη... σφαγή των ζώων; Πώς συνδέονται το ένα με το άλλο, και ειδικά με το τελευταίο;

Επίσης, οι πολιτικές αναφορές απαγορεύονται στο φόρουμ.
Δεν έκανα πολιτική αναφορά, έκανα ιστορική επισκόπηση για τη καύση βιβλίων.

Η καύση βιβλίου είναι παύση πληροφορίας, όταν απαγορεύεις στον άλλον να αναρτά κάποια πληροφορία (σε στυλ βίντεο, φωτογραφία κλπ), με τη δικαιολογία των δικαιωμάτων, είναι σαν να του επιβάλεις δικτατορία. Αντίθετα, ζώα και άνθρωποι έχουν δικαιώματα που πρέπει να σεβόμαστε και να μην τα παύουμε, να μην τα εξαναγκάζουμε σε ανυπαρξία. Δικαίωμα το ένα, δικαίωμα το άλλο. Και τα δύο εκτελούνται από ανθρώπους, το 1ο για βασανισμό ανθρώπων και το 2ο για βασανισμό ζώων από ανθρώπους. Για αυτό είμαι υπέρ των Ελεύθερων δικαιωμάτων (Creative commons CC0) και κατά τις σφαγές ζώων και ανθρώπων. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Με αφορμή την ανάρτηση που έκανα για την προσφατη δημοσιευση ολόκληρου επεισοδίου της "Συγχρονης Ευας" (ΥΕΝΕΔ, 1977), και απ'οτι έχω διαβασει για το θεμα του αρχειου της ΕΡΤ, βγαζω τα εξης συμπεράσματα:
Η απόπειρα διασωσης και ψηφιοποιησης του αρχειου της ΕΡΤ/ΥΕΝΕΔ, παρόλη την παχυλή χρηματοδότηση από την Ε.Ε. (η οποία εχει ληξει πλεον εδω και 10 χρονια) ηταν αποσπασματική και ελλιπής. Αυτό που έγινε, ο,τι έγινε, ήταν μια "επιλογή" με δηθεν "ποιοτικά" κριτηρια (βασικα με τα κριτηρια των εγκεφαλων της ΕΡΤ μετά το 1982) . Και σαν να μην εφταναν ολα αυτα, βαλτε και μια δοση αρρωστημενης δημοσιοϋπαλληλικης νοοτροπίας (και καλά να παρουσιάσουμε "εργο" οταν τα ελεγκτικά όργανα της ΕΕ ρωτησουν που πηγαν τα εκατομυρια του ΕΣΠΑ)....και οταν μιλας για το αρχειο της περιοδου 1970-1981 (από τοτε που άρχισαν να γραφουν στις 2 ιντσες) δυστυχως δεν μπορείς να αποφυγεις την πολιτική χροιά σε ο,τι σχολιο και να κανεις, διότι μονο έτσι μπορει να ερμηνευτει το τι έγινε και γιατι εγινε, είναι η πικρή αληθεια - δεν είναι τυχαιο το γεγονος οτι η ΥΕΝΕΔ εκπροσωπειται ελαχιστα στο δημοσιευμενο κομματι του αρχειου....αλλά το σταματαω αυτο εδω.
Ας λάβουμε επίσης υπόψη και το αλλο, οτι δηλαδή υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα λειτουργικότητας του παμπάλαιου Quad των 2" ιντσων (μιλαμε για ενα μηχανημα 50+ ετων, ουτε καλα καλα στις ΗΠΑ πλεον δεν βρισκουν ανταλλακτικά και τεχνικούς για αυτα τα παμπαλαια βιντεο, που απαιτούν ειδικές γνωσεις και εξειδικευση για το χειρισμο τους), και μαλιστα θυμαμαι ενας συμφορουμιτης ειχε γραψει οτι καπου το 2016 ο μοναδικος τεχνικός που ήξερε να το χειριζεται ειχε φυγει απο την ΕΡΤ. Έχω μια ελπίδα οτι ισως ο δεινοσαυρος σε μεγεθος ντουλαπας εχει τεθει παλι σε λειτουργια, αν κρινω απο την δημοσιευση το 2022 της "Συγχρονης Ευας"...εκτός και αν η ψηφιοποιηση ειχε γινει οταν ετρεχε το ΕΣΠΑ, που σημαινει ότι ψηφιοποιησαν ο,τι υπαρχει πραγματικά αλλά με "υποπτα" κριτήρια αλλα τα εβαλαν στο site και αλλά τα "επνιξαν"...αν συμβαινει κατι τετοιο ειναι για τις κλωτσιες......νομιζω οτι μονο ο Μαστορακης (γεροντακι πλεον και αυτος) εχει σπιτι του Quad 2" (το ειχε φερει απο τις ΗΠΑ οταν επεστρεψε στην Ελλαδα).
Σοβαρό θεμα επισης ειναι η κατασταση διατηρησης των μαγνητοταινιων μετα απο δεκαετίες αποθηκευσης σε εντελώς ακαταλληλες συνθηκες. Η ταινια της 3Μ των 2" ειναι πολυ ανθεκτική - σώζεται ακομη στις ΗΠΑ η πρωτη μαγνητοσκοπηση του 1957 με το show του Bing Crosby σε αριστη κατασταση και ποιότητα εικονας και ηχου, παροτι βρεθηκε η μπομπινα πεταμενη σε ενα γραφειο ενος τεχνικου του CBS to 1987 , ως paperweight- και ακομη και αν εχει υποστει φθορές απο μουχλα και υγρασια, υπαρχουν μεθοδοι που μπορούν να βοηθησουν στην εστω και μερικη αποκατασταση της. Τα dropouts (μαυρο στην εικονα) δυστυχως δεν αποφευγονται αν η μαγνητικη επιστρωση εχει υποστει ανεπανορθωτη φθορα.
Ολοκληρωνοντας εδω τις σκεψεις μου, πιστεύω (οσο και να ακουγεται παραξενο) ότι μεγαλυτερες πιθανότητες υπαρχουν να βρεθει πολυ παλιο υλικο (πριν το 1980) σε 2 ιντσες παρά εγχρωμο υλικο σε φορμα 1 ιντσας: αυτο διότι τα "ποδοσφαιρα" κλπ απο το 80 και μετα γραφονταν στην 1 ιντσα, που ειχε γινει το στανταρ broadcasting format, και θυματα ,οπως ειναι λογικο, επεσαν πρωτα τα σηριαλ και οι εκπομπές που γραφτηκαν στο ιδιο φορματ. Ετσι εξηγειται πως ξαφνικά βλεπουμε να εχει διασωθει εστω και ενα επεισοδιο της Συγχρονης Ευας απο το 1977, ενώ εχουν χαθει έγχρωμα σηριαλ μετα το 80. Δεν αποκλειω βεβαια να χρησιμοποιούσαν ακομη τις 2 ιντσες, αλλά θεωρω το πρωτο ενδεχομενο πιο λογικο. Πιο πιθανον ειναι να βρεθουν εστω και καποια επεισοδια του Εν Τούτω Νικα ή της Βασιλισσας Αμαλιας παρά η Κραυγη των Λυκων....


(εδω που τα λεμε σε λιγο δεν θα υπαρχουν σε λειτουργικη κατασταση ουτε οικιακα VHS .....)
 
Τελευταία επεξεργασία:
το αρχειο της ΕΡΑ επαθε τα ιδια με το τηλεοπτικο,η εκει ειναι καλυτερα τα πραγματα;
 
Ευχαριστα νεα ,οχι απλως θα εχουμε μεταδοση αρχειακων εκπομπων αλλα φαινεται οτι η ΕΡΤ-2 γινεται αποκλειστικα καναλι με σηριαλ απο τα παλια.
Ονειρο ετων θα ελεγα.

1.jpg

Link
 
Nα πω οτι 10-15 χρονια πριν και παραπανω που τα λεγαμε εδω περα ενα καναλι θεματικο τετοιο θα ηταν ιδανικο ,το 2024 στην εποχη του Streaming καλο θα ηταν ολες αυτες οι εκπομπες να ανεβαινουν και στο ERTFLIX .

Δυσκολο πλεον να καθομαστε μπροστα απο την TV και να περιμενουμε την εναρξη της εκπομπης και ουτε και το καλυτερο ειναι να γεμισουμε στικακια για την εγγραφη των προγραμματων.
 
Να μετονομαστει σε ert history ή ερτ stories
 
ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ αν αλλαξει ονομα θεωρω απο την πλευρα της ΕΡΤ ,απο την δικη μου κατι σε EΡΤ ΝΟΣΤΟΣ .
 
Οπως εγραψα και στον Μπερναρ και στον Αλκη, ποιος απο ολους μας εδω να το φανταζοταν αυτο πριν 15 χρονια???
Θυμαμαι συναντησεις με την ΕΡΤ, τηλεφωνα, ραντεβου...φωνη βοωντος εν τη ερημω.

Τωρα ειμαστε σε μια επικη φαση οπου κρατικο καναλι εχει παλιες σειρες ενταγμενες κανονικα στο προγραμμα του και κινησεις οπως το ΣΔΑΤΥ (απο τους γνωστους υποπτους κ. Μαστορακη, Μπερναρ, Χρηστο) οπου μιλαμε για επεξεργασια μεσω A.I παλαιων τηλεοπτικων προγραμματων απο διαφορες πηγες. Εμεινα εκπληκτος π.χ οταν ειδα το αποτελεσμα ψηφιοποιησης επεισοδιου που η αρχικη πηγη ηταν VHS!!!

Ακουραστος ο κ. Μαστορακης...
 
 
Όλη η αλήθεια, ξεκάθαρη για πρώτη φορά σε αυτό το άρθρο.
Ως τώρα ξέραμε κομμάτια αυτής.
Ακριβως. Το καλυτερο και το πιο κατατοπιστικο αρθρο που μπορουσαμε να εχουμε για αυτο το θεμα. Μπραβο στον κ Μαστορακη και για τις γνωσεις του, αλλά και για οσα προσφερει αυτη την περιοδο στο αρχειακο κομματι της τηλεορασης. Και ερχονται πολλα περισσοτερα.....
Αν δεν εχετε γραφτει στο ΣΔΑΤΥ, καντε το γρηγορα!
 
Συμφωνώ με όλους τους φίλους παραπάνω :)


Στη συνέντευξή του, ο Νίκος Μαστοράκης μιλαει με πολλές λεπτομέρειες για το Αρχείο της ΕΡΤ, για το ποια ήταν αλληλουχία Παραγωγός - Ενδιάμεσος / Διαφημιστής - Σταθμός και επίσης εντοπίζει τους κύριους λόγους της καταστροφής του πρωτογενούς υλικού.

Πολύ κατατοπιστικό κείμενο που επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο θέμα.

ΥΓ Το ΣΔΑΤΥ (Συνεργασία Διάσωσης Αρχειακού Τηλεοπτικού Υλικού) είναι μή κερδοσκοπικο group στο Facebook, μέλημα του οποίου είναι η εξεύρεση, διάσωση και ψηφιοποίηση παλαιού τηλεοπτικού οπτικοακουστικού υλικού (των ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ/ΕΡΤ2 δηλαδή) των δεκαετιών 1960-70 και 80. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΡΤ είναι υποστηρικτική στην προσπάθεια αυτή.
Αναζητήστε το!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μια ερώτηση: Επειδή προσωπικά δεν έχω facebook, το ΣΔΑΤΥ είναι καθαρά και μόνο ομάδα στο facebook? Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος εγγραφής ή βοήθειας σε αυτό?
 
Καλησπέρα Θάνο!
Σαν group, το ΣΔΑΤΥ έχει στηθεί στο Facebook, όπου γίνονται οι αναρτήσεις νέου περιεχομένου σε καθημερινή βάση.
Επομένως, κάθε μέλος απαιτείται να έχει λογαριασμό στο Facebook για να δει το υλικό που αναρτάται.
Όσον αφορά στο θέμα της βοήθειας, είτε διαδίδοντας την προσπάθεια, είτε υποδεικνύοντας ή προσφέροντας υλικό, κάθε βοήθεια (φυσικά!) είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη :)
Φερ' ειπείν, σήμερα μια κυρία (μέλος) προσέφερε μια εκπομπή από το τηλεπαιχνίδι "31" της ΕΡΤ του 1982-83 με τον Μιχάλη Ρούσσο, το οποίο είχε στο αρχείο της και το οποίο, ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε την ίδια μέρα στο ΣΔΑΤΥ, χάρη στις άμεσες ενέργειες του Χρήστου και του κ. Μαστοράκη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
απο 4 δεκεμβριου 2023 η ερτ2 ειναι καναλι αρχειου,εννοω οτι παιζει μονο επαναληψεις σειρων και παλιες εκπομπες
το προγραμμα της 4ης δεκεμβριου https://program.ert.gr/Ert2/index.asp?id=49&pdate=04/12/2023
πατωντας στο δεξι βελακι διπλα στην ημερομηνια πηγαινεις στην επομενη μερα
 
Πίσω
Μπλουζα