Ελπιζω να ειναι το καταλληλο θεμα εδω. Συμφωνα λοιπον με τα παρακατω, το αγαπημενο βιβλιο και σειρα, τωρα και σε θεατρικη παρασταση!
http://www.ert.gr/to-kaplani-tis-vitrinas1-metaferete-sto-theatro/
«Το καπλάνι της βιτρίνας», πρώτο και αυτοβιογραφικό έργο της
Άλκης Ζέη, μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία της
Ανδρομάχης Χρυσομάλη -από τον Οκτώβριο- και συγκεκριμένα στο θέατρο
Βρετάνια.
Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα σε μικρούς και μεγάλους, «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 κα μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες. Το ιδιαίτερο αυτό έργο της Άλκης Ζέη (το οποίο το 1990 έγινε και τηλεοπτική σειρά και προβλήθηκε από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Πέτρου Λύκα) εισήγαγε με πωτότυπο τρόπο το πολιτικό στοιχείο στην παιδική λογοτεχνία.
Ηρωίδες της ιστορίας είναι δύο μικρά κορίτσια, δύο αδελφές, η Μυρτώ και η Μέλια, που ζουν στη Σάμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Η Σάμος είναι η Σάμος των παιδικών χρόνων της Ζέη.
Οι δύο αδελφές δεν μεγαλώνουν με παραμύθια, όπως όλα τα παιδιά, αλλά με διηγήσεις. Από τη μία πλευρά είναι οι διηγήσεις του παππού τους, ο οποίος τούς μιλάει για τις μορφές της ελληνικής μυθολογίας και τις διαπαιδαγωγεί με τις εικόνες και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά είναι οι διηγήσεις του εξαδέλφου των κοριτσιών, Νίκου, που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Οι διηγήσεις του Νίκου παίρνουν την αφορμή τους από έναν βαλσαμωμένο τίγρη («Το καπλάνι της βιτρίνας»), ο οποίος βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους.
Η Άλκη Ζέη έγραψε το μυθιστόρημά της στη Μόσχα, όταν ήταν πολιτική εξόριστη μαζί με τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου.
Η συγγραφέας έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ