Το Καπλάνι της Βιτρίνας (1990 ΕΤ1)

Από αυτήν την Τετάρτη 14/7 και κάθε πρωί στις 10 η σειρά ξανά στις οθόνες μας από την ΕΤ1.
 
Το βιβλίο ειναι απο τα αγαπημένα μου ᾽παιδικά᾽ και νομίζω πως η σειρά δεν ηταν αντίστοιχη αλλά ισως και να κάνω λάθος διότι ειχα δει μονο ένα επεισοδιο τυχαία πριν απο πολλά χρόνια και απογοητεύτηκα λίγο. Βέβαια συνήθως σπάνια εγκρίνουμε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές αποδόσεις των αγαπημένων μας βιβλίων!
 
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά παρότι πρόκειται για το αγαπημένο μου ίσως βιβλίο των παιδικών χρόνων (δεν το χαρακτηρίζω "παιδικό βιβλίο" γιατί δεν νομίζω ότι πρέπει να το θεωρούμε ως τέτοιο), δεν έχω δει τη σειρά και για κάποιον περίεργο λόγο, αγνοούσα την ύπαρξή της μέχρι πρόσφατα...

Για την ακρίβεια πέτυχα κάποιο επεισόδιο τυχαία πέρσι το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν είδα παραπάνω από λίγα λεπτά (συνήθως το βράδυ δούλευα στον υπολογιστή μέχρι τις 4-5, οπότε παραήταν πρωινη η ώρα προβολής...) και μέχρι να ανασυρθούν οι παιδικές μνήμες και να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που έβλεπα ήταν η μεταφορά ενός τόσο αγαπημένου μου βιβλίου είχε τελειώσει το επεισόδιο...

Οπότε αν βρω χρόνο ίσως τελικά να το δω έστω και δυο δεκαετίες αργότερα από το link στο αρχείο της ΕΡΤ που αναφέρθηκε πιο πάνω... (thanks, sunset89)
 
Έχω δει τη σειρά σε επανάληψη και ήταν πολύ καλή! Έχω διαβάσει και το βιβλίο άπειρες φορές, επίσης πολύ καλό!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το βιβλίο είναι από τα πλέον αγαπημένα μου των εφηβικών [και ... όχι μόνο] χρόνων !!! Όπως και η προλαλήσασα, έτσι κι εγώ το έχω διαβάσει .... άπειρες φορες !!! Θυμάμαι, επίσης, ότι με "μολύβι φάμπερ" σημείωνα στο βιβλίο φράσεις που μού άρεσαν !!! "Αυτές δεν αποκλείεται να ..... "κολλήσουν" σε κάποια Έκθεση που γράφουμε στο σχολείο,ιδίως όταν θα πρόκειται για έκθεση που περιγράφει μια μέρα μας στη θάλασσα, στις διακοπες κλπ", σκεφτόμουν ως μαθητής 1ης Γυμνασίου :p :p !!!

Το σήριαλ το αγνοούσα, μέχρι που πέτυχα ένα-δυο επεισόδιά του σε μια πρόσφατη επανάληψή του !!! Πραγματική έκπληξη : καλογυρισμένο, καλοσκηνοθετημένο και .... με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του βιβλίου !!! Καταπληκτικός ο Παπαχρήστος, που υποδύεται τον παππού των δύο κοριτσιών [άλλωστε, και στις σελίδες του μυθιστορήματος ο παππούς κερδίζει το θαυμασμό των αναγνωστών] !!!

Από τα δύο κορίτσια, που πρωταγωνιστούν στο σήριαλ και στο βιβλίο, ποια η πιο αγαπημένη σας ???? Η Μέλια ή η Μυρτώ ????

[όσο για μένα ... παρόλο που η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ο ... "εκολλαπτόμενος θηλυκός Τσε Γκεβάρα" ονόματι Μέλια, πιο πολύ "αγαπάω" τη Μυρτώ !!! Κι αυτό επειδή είναι άνθρωπος με τις αδυναμίες του, οι οποίες κάποια στιγμή ίσως τη "λυγίσουν" (όπως συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς) .... είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τα λάθη του και θα μάθει από αυτά !!! Θυμαμαι την πρώτη φορά που διάβασα το βιβλίο, ότι όταν αυτό έφτασε στη "σκηνή" που τη Μυρτώ την πιάσαν κλάματα - αφού κατάλαβε τα λάθη που έκανε - κόντεψαν κι εμένα να με πιάσουν κλάματα #) #) :( ] ....
 
Olorin είπε:
Ντρέπομαι που το λέω, αλλά παρότι πρόκειται για το αγαπημένο μου ίσως βιβλίο των παιδικών χρόνων (δεν το χαρακτηρίζω "παιδικό βιβλίο" γιατί δεν νομίζω ότι πρέπει να το θεωρούμε ως τέτοιο), δεν έχω δει τη σειρά και για κάποιον περίεργο λόγο, αγνοούσα την ύπαρξή της μέχρι πρόσφατα...
Σαν τον συμφορουμίτη κι εγώ, δε μπορώ να μετρήσω τις φορές που διάβασα αυτό το εκπληκτικό βιβλίο, αλλά μέχρι και αυτό το τόπικ, δεν ήξερα ότι είχε γυριστεί και σειρά!... Χρειάστηκε να διαβάζω τον τίτλο του τόπικ και να προσέξω το "ΕΤ1" για να συνειδητοποιήσω ότι μιλάτε για τη σειρά.

Θέλω πολύ να τη δω, φοβάμαι όμως τη σύγκριση μεταξύ βιβλίου - τηλεόρασης / κινηματογράφου που γίνεται στο μυαλό μου και -άθελά μου- απαξιώνω το τηλεοπτικό κομμάτι....
 
D@redevil είπε:
Σαν τον συμφορουμίτη κι εγώ, δε μπορώ να μετρήσω τις φορές που διάβασα αυτό το εκπληκτικό βιβλίο, .....
Ελα, έλα να μαζευόμαστε οι "Καπλάνι της βιτρίνας fans" :p :p:cool: ;) :flower: :p
 
Για το βιβλίο δεν έχω λόγια, το διάβασα τόσες φορές που φθάρθηκε. Αλλά εδώ μιλάμε για τη σειρά, σωστά; Κρίνοντας τα λοιπόν ξεχωριστά η σειρά μου φάνηκε πάρα πολύ καλή. Και κατά τη γνώμη μου οι ηθοποιοί ταίριαζαν πάρα πολύ στους ρόλους που υποδύονταν. Μάλιστα, αν και αρκετά μεγάλη πλέον και γενικότερα άνθρωπος που δεν συγκινείται εύκολα με βιβλία και ταινίες, στο σημείο που η Μέλια της σειράς φοβάται ότι θα πιάσουν το Νίκο επειδή τη γύρισε σπίτι, με έπιασαν τα κλάματα κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ όταν διάβαζα το βιβλίο αν και πολύ μικρότερη. Στα επί μέρους αγαπούσα πολύ τη Μέλια, γιατί μικρές μοιάζαμε. Είχαμε το ίδιο χούι να δημιουργούμε ιστορίες, κολλητό φίλο ένα αγόρι και τρελή αδυναμία στον παππού μας, ο οποίος μας έλεγε ιστορίες με αρχαίους ( αν και εγώ προτιμούσα τη μυθολογία, χαχα). Η Μυρτώ μου φαινόταν λίγο ψώνιο και ξερόλας. Συμπαθούσα επίσης πολύ το φίλο τους το Νότη από την εξοχή. Και λόγω έλλειψης μεγάλου αδελφού ήθελα το Νίκο αδελφό μου (κάτι που συνέβαινε επίσης με τον Στίαρ από την Κάντυ, όχι ότι είχαν καμιά σχέση βέβαια). Ίσως καταβάθος να τον είχα ψιλοερωτευτεί κιόλας αλλά στα 7-8 μάλλον λίγο δύσκολο να το καταλάβω και το μετέφρασα αλλιώς.
 
Καθε πρωϊ στις 8 απο την ΕΤ-1!


Για τους λιγους που δεν το'χουν ξαναδει μιας και εχει παιχτει ουκ ολιγες φορες σε επαναληψη.
 
androu είπε:
Αναρωτιέμαι όμως τα κορίτσια (ηθοποιοί) τι να απέγιναν;; Τα ονόματά τους δεν τα έχω ξανα ακούσει απο τότε... πιθανόν να μην ξανα ασχολήθηκαν με την τηλεόραση. Ποιος ξέρει...
Αν και έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε που έκανες την ερώτηση και δεν ξέρω καν αν θα δεις την απάντηση, θα σου πω για μια από τα παιδάκια, την "κακιά" Πιπίτσα. Όπως θα γνωρίζετε ήδη είναι η Σατενίκ Μοσκάν, τώρα είναι 35 χρονών, είμαστε παντρεμένοι και έχουμε ένα κοριτσάκι 1,5 έτους. Μένουμε στην Αθήνα και περιμένουμε να μεγαλώσει λίγο η μικρή για να δει κι εκείνη τη μαμά της στη σειρά. Μετά το καπλάνι της έγινε άλλη μια πρόταση για μια σειρά αλλά δεν ασχολήθηκε περισσότερο.
 
Δεν την είχα δει ποτέ,αυτό που θυμάμαι και που ισχύει μέχρι σήμερα είναι οτι απεχθανόμουν τη λέξη"καπλάνι".Πέρα από τρομερά εκνευριστική μου θυμίζει και μια άλλη λέξη"χαιβάνι".
 
BETTY BOOP είπε:
Έχω δει τη σειρά σε επανάληψη και ήταν πολύ καλή! Έχω διαβάσει και το βιβλίο άπειρες φορές, επίσης πολύ καλό!
μου άρεσε περισσότερο η Μέλια, ήσυχο κοριτσάκι, η Μυρτώ μου φαινόταν ψώνιο και ξερόλας!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πρωτα ειχα διαβασει το βιβλιο. Σε μη ιντερνετ εποχες, ηταν πολλες οι φορες που αναρωτηθηκα : τι ηταν αυτο το καπλανι;

Μπορει και να το αναφερε καπου στα ψιλα το βιβλιο, αλλα δεν το ειχα προσεξει. Ειχα καταλαβει ομως οτι προκειται για αγριο ζωο.

Λιγο μετα ειδα και την σειρα. Λιγο νωριτερα ειχα καταλαβει οτι το καπλανι ειναι τιγρης. Εξ'ου και η απογοητευση μου οταν ειδα ενα ζωο στο μεγεθος σκυλου (ή μια μεγαλουτσικης γατας ή μινιατουρα αιλουροειδους τελος παντων) που καμια σχεση δεν ειχε με την τεραστια τιγρη που περιμενα να δω.

Το δικαιολογησα με το σκεπτικο : που να βρισκαν βαλσαμωμενη τιγρη. Μαλλον βαλσαμωσαν καμια γατα. Τι.. προχειροτητες..

Η φωτογραφια του πραγματικου καπλανιου, δικαιωσε την σειρα :)

Κριμα παντως που το σκοτωσαν.
 
Βασικά όταν είδα το καπλάνι στο μουσείο στους Μυτιληνιούς στη Σάμο και το φωτογράφισα, θυμάμαι πως δυσκολεύτηκα να πιστέψω πως ήταν το συγκεκριμένο το πραγματικό άγριο ζώο. Έχουν περάσει τόσα χρόνια που είναι βαλσαμωμένο που μοιάζει και αυτό το έρημο πλεον σαν ψεύτικο - κούκλα.

Όντως πολύ κρίμα που το σκότωσαν.
 
Ελπιζω να ειναι το καταλληλο θεμα εδω. Συμφωνα λοιπον με τα παρακατω, το αγαπημενο βιβλιο και σειρα, τωρα και σε θεατρικη παρασταση!

http://www.ert.gr/to-kaplani-tis-vitrinas1-metaferete-sto-theatro/

«Το καπλάνι της βιτρίνας», πρώτο και αυτοβιογραφικό έργο της Άλκης Ζέη, μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη -από τον Οκτώβριο- και συγκεκριμένα στο θέατρο Βρετάνια.

Ένα αγαπημένο μυθιστόρημα σε μικρούς και μεγάλους, «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1963 κα μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες. Το ιδιαίτερο αυτό έργο της Άλκης Ζέη (το οποίο το 1990 έγινε και τηλεοπτική σειρά και προβλήθηκε από την ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Πέτρου Λύκα) εισήγαγε με πωτότυπο τρόπο το πολιτικό στοιχείο στην παιδική λογοτεχνία.

Ηρωίδες της ιστορίας είναι δύο μικρά κορίτσια, δύο αδελφές, η Μυρτώ και η Μέλια, που ζουν στη Σάμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Η Σάμος είναι η Σάμος των παιδικών χρόνων της Ζέη.

Οι δύο αδελφές δεν μεγαλώνουν με παραμύθια, όπως όλα τα παιδιά, αλλά με διηγήσεις. Από τη μία πλευρά είναι οι διηγήσεις του παππού τους, ο οποίος τούς μιλάει για τις μορφές της ελληνικής μυθολογίας και τις διαπαιδαγωγεί με τις εικόνες και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά είναι οι διηγήσεις του εξαδέλφου των κοριτσιών, Νίκου, που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Οι διηγήσεις του Νίκου παίρνουν την αφορμή τους από έναν βαλσαμωμένο τίγρη («Το καπλάνι της βιτρίνας»), ο οποίος βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους.

Η Άλκη Ζέη έγραψε το μυθιστόρημά της στη Μόσχα, όταν ήταν πολιτική εξόριστη μαζί με τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου.

Η συγγραφέας έχει ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Yπεροχο εργο! Χαιρομαι που θα μεταφερθει στην σκηνη! :)
 
Το έβλεπε η αδελφή μου, εγώ μόνο το τραγουδάκι στους τίτλους θυμάμαι....
 
Δεν την είχα δει ποτέ,αυτό που θυμάμαι και που ισχύει μέχρι σήμερα είναι οτι απεχθανόμουν τη λέξη"καπλάνι".Πέρα από τρομερά εκνευριστική μου θυμίζει και μια άλλη λέξη"χαιβάνι".
Σωστός :D ....Μια από τα ίδια ! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν εχετε αδικο να μην σας αρεσει. Ισως επειδη ειναι τουρκικη λεξη και ακουγεται ξενη και ασχημη προς εμας οπως και πολλες αλλες μογγολικες λεξεις.
 
Πίσω
Μπλουζα