Το αεροδρόμιο του Ελληνικού - Ολυμπιακή

tv1988

RetroWannaBe
Joined
5 Mαϊ 2015
Μηνύματα
100
Αντιδράσεις
90
[edit] Το video διαγραφεται καθοτι δεν υπαρχουν τα copyrights και ξεπερναει το οριο των 10 λεπτων! [edit]

απολαύστε αναμνήσεις απ΄το Ανατολικό Αεροδρόμιο,77 λεπτά είναι το βίντεο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Stratulator

ΠαρταΟλας
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
1.578
Αντιδράσεις
1.464
Το σήμα της Ολυμπιακής στην Λ. Βουλιαγμένης...

Τοποθετήθηκε στα μέσα του '70 και έχει αλλάξει τρείς φορές απο 'Airlines' σε 'Airways'.

Εδώ είναι πριν την πρόσφατη "ανακαίνιση" , όπου άλλαξε η επiγραφή σε 'Airways' και φωταγωγήθηκε.

olympic voulgmn.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

NIOBH

RetroMaNiaC
Joined
9 Ιουν 2013
Μηνύματα
916
Αντιδράσεις
1.387
Το σήμα της Ολυμπιακής στην Λ. Βουλιαγμένης...

Τοποθετήθηκε στα μέσα του '70 και έχει αλλάξει τρείς φορές απο 'Airlines' σε 'Airways'.

Εδώ είναι πριν την πρόσφατη "ανακαίνιση" , όπου άλλαξε η επiγραφή σε 'Airways' και φωταγωγήθηκε.
Άρθρο για την ανακαίνιση του σήματος, από το περιοδικό του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της Ολυμπιακής (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α), τεύχος 89, 2017.

OA.jpg


OA-.jpg
 

Bajar

RetroWannaBe
Joined
3 Αύγ 2011
Μηνύματα
1.485
Αντιδράσεις
3.958
Με αφορμή το θάνατο του σχεδιαστή μόδας Pierre Cardin, ο οποίος έφυγε χθες πλήρης ημερών ( στα 98 του χρόνια) σκέφτηκα να κάνω μια μικρή αναφορά στις στολές που σχεδίασε για την Ολυμπιακή Αεροπορία την περίοδο 1969 -1972. Σύμφωνα με τα διάφορα άρθρα μόδας που έχουν κατά καιρούς γραφτεί, οι συγκεκριμένες στολές ήταν από τις πιο κομψές και μοντέρνες που γνώρισαν ποτέ οι αιθέρες καθώς συνδύαζαν λιτή γραμμή, τα όμορφα χρώματα τις Ελλάδας και την πρωτοποριακή μόδα του space age για την οποία ο Cardin έμεινε στην ιστορία.
Οι συγκεκριμένες στολές έχουν εμφανιστεί σε αρκετές ελληνικές ταινίες της περιόδου εκείνης όπως η Παριζιάνα, Μαριχουάνα Στοπ, Η θεία μου η χίπισσα, η Κόμησσα της Κέρκυρας και βέβαια στην ομώνυμη ταινία με την Χαριτίνη Καρόλου στο ρόλο της Αεροσυνοδού

Η Αεροσυνοδός (1971) -αφίσα της ταινίας

olympiaki-cardin-650.jpg


Η θεία μου η χίπισσα (1970)

18.jpg


Η κόμησσα της Κέρκυρας (1972)* - στολή συνοδών εδάφους

cebfceb1cebaceb1cebb-3.jpg


Η στολή ολοκληρωμένη


f59e5e3530c2c45e61d5a0c945f954cb_M.jpg* Για την ιστορία, το αεροσκάφος "Νήσος Κάλυμνος" που εμφανίζεται στην ταινία "Η Κόμησσα της Κέρκυρας" κατέπεσε λίγους μήνες μετά, στις 21 Οκτωβρίου 1972, στην θαλάσσια περιοχή της Βούλας, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ερχόμενο από την Κέρκυρα. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 37 νεκροί ενώ διεσώθησαν 16 επιβάτες.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Always Somewhere

RetroNuts
Joined
9 Νοέ 2019
Μηνύματα
1.558
Αντιδράσεις
3.481

Ολυμπιακή Αεροπορία. Πτήση Boeing 747-200 στον χρόνο με VIP αεροσυνοδό.

olympiaki-aeroporia-boeing.jpg


Ένα ταξίδι στον χρόνο κάνει η ομάδα του Up Stories και μας ταξιδεύει στα χρόνια της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στις εικόνες του παρελθόντος.

Η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας άρχισε να γράφεται στις αρχές του 1956, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε τους μεγαλοεφοπλιστές Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο να επενδύσουν στους τομείς των ναυπηγείων και των αεροπορικών συγκοινωνιών.
Ο Ωνάσης προτίμησε να επενδύσει στις αεροπορικές συγκοινωνίες εξαγοράζοντας την χρεωκοπημένη ΤΑΕ, που είχε περιέλθει υπό κρατικό έλεγχο.
Τις διαπραγματεύσεις με τον Ωνάση ανέλαβε ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Γεώργιος Ράλλης.
Οι δύο πλευρές ήλθαν γρήγορα σε συμφωνία και στις 30 Ιουλίου υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση για την αποκλειστική εκμετάλλευση των αεροπορικών συγκοινωνιών της χώρας.
Ένα από τα προβλήματα που επιζητούσαν λύση ήταν η χρήση των πέντε των ολυμπιακών κύκλων στα φτερά των αεροπλάνων της νέας εταιρείας, που αποτελούσαν κατοχυρωμένο σήμα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο Ωνάσης το παρέκαμψε με χαρακτηριστική ευκολία «Δεν υπάρχει θέμα», είπε, « Θα προσθέσουμε ένα έκτο κύκλο».
Η πρώτη πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας έγινε το πρωί της 6ης Απριλίου 1957 από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Κυβερνήτης του DC-3 (Ντακότα) ήταν ο Παύλος Ιωαννίδης, στενός συνεργάτης του Ωνάση τα επόμενα χρόνια που έφθασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας. Από το σημείο εκείνο αρχίζει η ανοδική πορεία της Ολυμπιακής.
Την ίδια χρονιά θα πραγματοποιήσει το πρώτο της διεθνές δρομολόγιο προς Ρώμη,Παρίσι και Λονδίνο.
Η ιστορία του αγαπημένου 《Lost》 Boing 747-200 αεροπλάνου του Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν το αεροπλάνο του Αριστοτέλη Ωνάση. Το αεροπλάνο, με νηολόγιο SX-OAB, SERIAL NBR 20825 και LINE NBR 223, δηλ. το διακοσιοστό εικοστό τρίτο αεροπλάνο της BOEING, παραδόθηκε στην Ολυμπιακή στις 7 Δεκεμβρίου 1973 και έκανε την πρώτη του πτήση με την Ο.Α., στις 08/12/1973 (Αθήνα – Νέα Υόρκη). Εκτελούσε υπερατλαντικές πτήσεις, προς ΗΠΑ, Καναδά και Αφρική μέχρι το 1999.
Σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), ναυαρχίδα στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Κέντρου για την αναγνώριση και επίσημη λειτουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στον ιστορικό χώρο του παλιού αεροδρομίου.
Το εσωτερικό του αεροπλάνου, μαρτυρά ακόμα και σήμερα την αρχοντιά και την πολυτέλεια που ένα 747 πρόσφερε σε όλους του τους επιβάτες. Το να πετάς με ένα τέτοιο αεροπλάνο, ήταν από μόνο του μια εμπειρία μοναδική, αντίστοιχη με την εμπειρία που σήμερα προσφέρει ένα Α380. Ένα από τα στοιχεία που έκαναν το Olympic Eagle να ξεχωρίζει, είναι τα έντονα αρχαιοελληνικά στοιχεία στο εσωτερικό του, ακριβώς όπως το επιθυμούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Η καμπίνα επιβατών του αεροπλάνου ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες, καθεμιά από τις οποίες είχε όνομα από την Ακρόπολη των Αθηνών (π.χ. Ερέχθειο, Προπύλαια), ενώ στα σκιάδια κάθε παραθύρου της καμπίνας, είχε τυπωθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης από την αρχαία Ελλάδα. Με κλεισμένα τα σκιάδια, το αεροπλάνο μετατρεπόταν σε ένα ιδιότυπο, ιπτάμενο μουσείο διαχρονικής ελληνικής τέχνης και ομορφιάς.
Μετέφερε την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα το 1996 καθώς και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από το 1973 έως το 1999. Αποτέλεσε αεροναυπηγικό θαύμα στις εμπορικές αερομεταφορές. Μετέφερε 500 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα) και είχε χωρητικότητά καυσίμων 150 τόνους. Συνέδεε την Αθήνα με το πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη εντός 22 ωρών. Στις 9 Αυγούστου 1978, το θηριώδες τζάμπο της Ολυμπιακής με 374 επιβάτες, παραλίγο να πέσει στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση του.
Η αεροπορική τραγωδία αποφεύχθη χάρη στον έμπειρο πιλότο, Σήφη Μιγάδη, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει στον αέρα το αεροσκάφος. Το επίτευγμα του διδάσκεται στα σεμινάρια της Boeing, καθώς νίκησε τους νόμους της φυσικής, πετώντας σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και με ελάχιστη ταχύτητα. Το γεγονός ότι δεν συνετρίβη θεωρείται «θαύμα» ενώ σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει το αεροπλάνο πάντα πέφτει.
Η κατασκευαστική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει εκείνο το αεροσκάφος «lost» και το θεωρεί πεσμένο, παρόλο που ο πιλότος της Ολυμπιακής, Σήφης Μιγάδης, κατάφερε να το προσγειώσει. Η VIP αεροσυνοδός που μας τίμησε με την παρουσία της.
Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ειδική αναφορά στην VIP αεροσυνοδό Κυρία Βάσω Παπάκου που συμμετέχει στο βίντεο μας. Διετέλεσε επικεφαλής πληρώματος του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την στολή που φοράει την σχεδίασε ο Pierre Cardin και χαρακτηρίστηκε ως η πιο πετυχημένη στολή αεροσυνοδού στον κόσμο.

Πηγή πληροφοριών απο την περιγραφή του παρακάτω βίντεο στο ΥT.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα