Το αεροδρόμιο του Ελληνικού - Ολυμπιακή

krios

RetroNuts!
Joined
21 Ιουν 2008
Μηνύματα
1.801
Αντιδράσεις
409
Για κάποιο λόγο όποτε βρισκόμουν εκεί ένοιωθα παράξενα. Θεωρώ πως είχε μια μαγεία. Ίσως ήταν το ότι περίμενα αγαπημένα πρόσωπα με αγωνία. Ίσως ήταν που ήμουν μικρότερη, αγνότερη και τα συναισθήματα ήταν δυνατότερα. Τελικά νομίζω πως είναι αυτό που λέμε ότι είχε κάτι. Το σημερινό δεν μου αρέσει. Δεν έχει το...κάτι. Το νοσταλγώ και όταν το βλέπω στις ταινίες ζωντανεύει ένα ακόμα κομμάτι των παιδικών μου χρόνων που δυστυχώς δεν υπάρχει πια... :( Ευτυχώς που μείναν οι ταινίες! Ακόμα και οι αεροσυνοδοί είχαν συγκεκριμένη ομορφιά, ύψος και φορούσαν κάτι φοβερά ρούχα, μαντίλια, ήταν κομψές, με περιποιημένα μαλλιά, άψογες. Όσο για τα αρώματά τους τι να πω; Έκοβαν την ανάσα. Πόσο τις ζήλευα! (με την καλή έννοια)
 
Eνω ο πατερας μου ταξιδευε παρα πολυ συχνα, στο ελληνικο πηγα πρωτη φορα σαν φανταρος. Ηταν μαλιστα λιγο πριν κλεισει μια και η επομενη πτηση μου εγινε προς το καινουργιο. Ισως να το πρωτοειδα σε εποχη παρακμης, αλλα για να πω την αληθεια το καινουργιο μου φανηκε 1000 φορες καλυτερο απο αποψη εγκαταστασεων, εστω και αν ηταν πολυ πιο μακρια απο την περιοχη μου.
 
το ελληνικο απλα ηταν αισχος . περα απο αυτο εβγαζε μια 60ς αισθηση αλλα τι να το κανεις που τα καλοκαιρια πλυμιριζε απο τις καλοκαιρινες μπορες.παραταυτα ειχε ωραια θεα απο πισω για να κοζαρεις τα αφη οταν κατεβαιναν
 
Ήταν αίσχος αλλά πολύ "ζεστό".

Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ είναι το περισσότερο καινούριο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στα πρώτα γενέθλια έλεγαν:

"Καλως ήλθατε στο δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης"

Ελλάδα...
 
προσωπικά πιστεύω (μιας και εργάζομαι στο βενιζέλο) ότι είναι απόλυτα ψυχρό σαν αεροδρόμιο το οποίο όμως είναι απόλυτα οργανωμένο και ασφαλές για τους επιβάτες
 
Yπο μια εννοια ολα τα μεγαλα αεροδρομια - "περασματα" ειναι ψυχρα. Δε παυουν ομως να εχουν τη προσμονη και τη γλυκα του ταξιδιου οταν φευγεις ;)

Παντως, στο θεμα μας, μολις χθες περνουσα εξω απο το Ελληνικο και μ'επιασε πλακωμα απο την εγκαταλειψη. Θα μπορουσε τουλαχιστον η παλια εισοδος να ειχε διατηρηθει για λογους μουσειακους, ή να ειχε καλυτερα γκρεμιστει ολοκληρωτικα για να μη παρουσιαζει το σημερινο χάλι.
 
..αρχιτεκτονικα το ελ βενιζελ ειναι α π α ρ α δ ε κ τ ο!!ειτε το βλεπεις απο ψηλα ειτε απο...χαμηλα.και οι μπουρδες περι μεγαλυτερου,ομορφοτερου,πρωτου,δευτερου ,ουαου κ γκαγκαααν αεροδρομιου ξεχαστηκαν γρηγορα ευτυχως..να παραθεσω στα γρηγορα αυτα που μου ρθαν στο μυαλο οταν πρωτοακουσα αυτες τις φανφαρες, Σαρλ Ντε Γκωλ,Χηθροου,Φραγκφουρτη..με οσα μας ειχαν φλομωσει περιμενες να δεις κατι ισαξιο..το αεροδρομιο στο ελληνικο(χασανι λεγοταν παλια) ξεκινησε επι Μεταξα το 39 και αργοτερα οι Γερμανοι(..μιλα σκουληκι ,ειναι φιλοι μας..) εκαναν καποια συμπληρωματικα εργα(οχι για την φουκαριαρα τη μανα τους βεβαια)τα οποια εκνευρισαν τους συμμαχους και για τουτο καθε τρεις και λιγο το βομβαρδιζαν..νοιωθωντας τυψεις αργοτερα,μερος απο τα μπακς του μαρσαλ πλαν πηγε για την περαιωση(?) του,που ολοι θαυμαζουμε σε ταινιες εποχης -η θεια απ το σικαγο-(ξεκαθαρο υπονουμενο) και αλλες πολλες. Το 1969 ,αλλοι δικτατορες,εγκαινιαζουν τον ανατολικο αερολιμενα(ααααχ..ποσα αντιο για παντα εχουν ακουστει εκει..) που σχεδιασε ο Φιλανδος Ζαρινεν,πιο γνωστος για τα... επιπλα που σχεδιαζε!( εμενα τωρα γιατι μου θυμιζε παντα ΟΡΛΥ δεν ξερω...)Τελως παντων,η κυρια Ντοκκεν,σχετικη με το χωρο οταν πρωτοειδε το αεροδρομιο του ελληνικου ενθουσιαστηκε απο τη ζεστασια που αποπνεει ,εστω κ εκτος λειτουργειας,σε σχεση με το ελ βενιζελ και η γνωμη της μετραει ως ειδικη και αλλοφυλη,αρα και εγω θα συμφωνησω( ας κανω και αλλιως..παντοφλα γιου νοου)ολες οι μεγαλουπολεις διαθετουν 2 αεροδρομια τουλαχιστον. εμεις εχουμε την πολυτελεια να καταργουμε αεροδρομια.Φαινεται οτι χρωσταγαμε κατι( και) στους γερμανους που δεν ειδαν ποτε ολοκληρωμενες τις προσπαθειες τους να μας φτιαξουν αεροδορομιο στο ΒΠΠ για αυτο τους παραχωρησαμε το κρατιδιο του ελ βενιζελ....ΥΓ. ΚΑΜΜΙΑ διαθεση για πολiτικες μπηχτες..αφθονη διαθεση για γλυκοπικρες αληθειες..
 
Αφού οι πολιτικοί μας πάνε και υπογράφουν ότι τους κατέβει τι περιμένεις; Ενα δεύτερο αεροδρόμιο χρειάζεται και για λόγους ασφαλείας αν για κάποιο λόγο κλείσει το πρώτο..

Μιχάλης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είχα τη τύχη και να αναχωρήσω με πτήσεις απο το Ελληνικό, αλλα και να εργαστώ σε αυτό ένα διάστημα όταν δούλευα security και φυλούσαμε τα άδεια κτίρια των αναχωρήσεων εξωτερικού και εσωτερικού, καθώς και τη τεχνική βάση η οποία τότε ήταν σε φάση μεταφοράς στη καινούργια. Γενικά οταν τύχαινε παλία να αναχωρώ η να φτάνω στο Ελληνικό δεν μου έκανε κάποια αίσθηση, ίσως γιατί το έβλεπα απλά σαν ένα διαδικαστικό κομμάτι του κάθε ταξιδιού... Οταν έτυχε όμως να δουλεύω σε αυτό και να περιπλανίεμαι στους τεράστειους άδειους χώρους των terminals με τα σημάδια της εγκατάλειψης παντού... με είχε πιάσει μια κατάθλιψη. ...Ηταν ένα αεροδρόμιο-φάντασμα.
 
θυμάμαι μια φορά που είχαν ανέβει κάτι αδέσποτα πανω στον ιμάντα για τις αποσκευές και έκοβαν βόλτες :D

μετά εμφανίστηκε ένας ελληναράς και άρχισε να τα κυνηγάει με έ΄να κομμάτι ξύλο μέσα στο αεροδρόμιο!!!!

μεγαλεία..... ;)
 
Εγώ, όντας αλάνι τότε, πήγαινα με τους φίλους μου και χαζεύαμε τα αεροπλάνα ακριβώς εκεί που απαγορευόταν, στην αρχή του αεροδιαδρόμου (εκεί που είχε και πινακίδα με προειδοποίηση).
 
decadence είπε:
θυμάμαι μια φορά που είχαν ανέβει κάτι αδέσποτα πανω στον ιμάντα για τις αποσκευές και έκοβαν βόλτες :D μετά εμφανίστηκε ένας ελληναράς και άρχισε να τα κυνηγάει με έ΄να κομμάτι ξύλο μέσα στο αεροδρόμιο!!!!

μεγαλεία..... ;)
..υπηρχε μια σκυλιτσα στο κτηριο των αναχωρησεων του ανατολικου,η οποια ηταν υπερβαρη και δεν μπορουσε καλα καλα να περπατησει..καποια μερα της κρεμασαν μια ταμπελιτσα ʼπαρακαλω αν με αγαπατε ΜΗΝ με ταιζετεʼηταν μελος της παρεας απο τα αδεσποτα που κοιμοντουσαν στην αιθουσα.. :) ευτυχως εγω δεν ειχα πετυχει καποιον να τους φερεται ασχημα..
 
Το Βενιζέλος ήταν μία τεράστια, χαμένη ευκαιρία να γίνει κάτι όμορφο.

Το Ελληνικό, πάλι, έπρεπε να έχει κλείσει 20 χρόνια νωρίτερα, το χάλι το μαύρο όπως και να το δεις...
 
CostasGR είπε:
Ήταν αίσχος αλλά πολύ "ζεστό".
Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ είναι το περισσότερο καινούριο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στα πρώτα γενέθλια έλεγαν:

"Καλως ήλθατε στο δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης"

Ελλάδα...
Καλά το έλεγαν. Το πρώτο ήταν το Ελληνικό! :D
 
έχω μερικές φορές την εντύπωση ότι πέρασα χρόνια της ζωής μου μέσα στο δυτικό τμήμα του ελληνικού, άπειρες ώρες αναμονής, καθώς ξεκινούσα από ρόδο και έπρεπε να φτάσω ρώμη (και αντίστροφα) - ήταν πάντα απαράδεκτο, αισχρό, βρώμικο, και με τρομερή γυφτιά όλων των υπαλλήλων προς τους ιθαγενείς (μονοπώλειο της ΟΑ και τα σκυλλιά δεμένα). είχε έναν ειδικό διάδρομο που συνέδεε απ΄ευθείας τις αφίξεις εσωτερικού με τις αναχωρήσεις εξωτερικού και ειλικρινά ήταν η καλύτερή μου να μπορώ να φεύγω τρέχοντας χωρίς να πρέπει να περάσω καθόλου από μέσα. στα τέλη του 2000 που περίμενα τελευταία φορά να ταξιδέψω για έξω με ΟΑ παρατήρησα με απορία κάτι καινούριες προσθήκες - δε θυμάμαι πια αν ήταν φυσούνες ή κάτι εξίσου περιττό για ένα αεροδρόμιο που σε λίγο πια θα έκλεινε. κάποιοι θα τα τσέπωσαν μέχτι τελευταίας μάλλον ...

το ελευθέριος ειναι καλό, αλλά μικρό. απορώ γιατί. σε λίγα χρόνια θα το μεγαλώνουν και όπως πάντα στην ελλάδα οι προσθήκες είναι άχαρες και ακριβές. πάντως είναι ένα αεροδρόμιο που δε βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκες εκεί - και αυτό όσοι έζησαν το δυτικό ελληνικό θα έπρεπε να μπορούν να εκτιμήσουν.

το ωραιότερο πάντως ήταν το ανατολικό, είχε ωραίο σχεδιασμό και άλλο αέρα (προσωπικά μου θύμισε πολύ το αεροδρόμιο της γενεύης) - πολύ κρίμα που δεν το κράτησαν, αλλά τί να πει κανείς? κρίμα. τους έβαλαν να ξεθεμελιώσουν ακόμα και τις ειδικές πλάκες του αεροδιαδρόμου ... προφανώς θα γίνει άλλη μια ωραία περιοχή όπως οι γειτονικές γλυφάδες και βούλες :(
 
Από τις παλιές ελληνικές ταινίες κρατάω την άφιξη των επιβατών.

Σκάλα , χαιρετούρες από τσούρμο κάτω απ'το αεροπλάνο , ταξί και σπίτι.

Ομοίως και στην αναχώρηση!

Ούτε boarding pass , ούτε βγάλε τα παπούτσια σου , ούτε πεντακόσιους κύκλους για να επιβιβαστείς - αποβιβαστείς ...

άλλες εποχές τα 60s
 
Εμένα η γνώμη μου είναι ότι το Ελ. Βενιζέλος μπροστά στο Ελληνικό είναι απλούστατα αφ' ενός ένα κόσμημα κατασκευαστικά,αφ' ετέρου μια μεγάλη διευκόλυνση εκεί που βρίσκεται.

Η δουλειά μου έχει να κάνει και με τ' αεροδρόμιο και παραλαβές εμπορεύματος από 'κει και δε θέλω ούτε να σκέφτομαι ούτε και να θυμάμαι το χάλι του Ελληνικού.Σιγά μη μου λείπει το αίσχος,η βρωμιά και η εντελώς ακατάλληλη τοποθεσία που βρισκόταν...

Τώρα,τ' ότι το Ελ. Βενιζέλος το φτιάξανε άλλοι για εμάς,δε παίζει κανένα ρόλο.Καλύτερα μάλιστα.Αλλιώς η Αττική οδός θα είχε τα χάλια της Εθνικής.Αφού δε μπορούμε να τα φτιάχνουμε σωστά εμείς,ας τα φτιάχνουν κι ας τα εκμεταλλεύονται οι ξένοι....
 
το ελληνικό ήταν ένα αίσχος. επειδή πετάω κάθε εβδομάδα (και μάλιστα δις) το ελ. βενιζελος ειναι συμπαθητικό αλλα πολύ μικρό. από τα καλύτερα αεροδρόμια είναι αυτό του μονάχου και της φρακφούρτης αλλά και αυτό της βοστώνης.
 
Συμφονο με το Μάνο σε οτι είπε. Όμως πολλοί απο μας έχουν (παιδικές) αναμνησεις απο το αεροδρόμιο του Ελληνικου. 1η φορα που ταξίδεψα απο θεσσαλονίκη για Αθήνα είταν το καλοκέρι του 1985 εντιποσιαστκα πολυ σαν παιδάκι δημοτικου που είμουνα ,αυτα δεν ξεχνιούνται ,όσο ληψο και όσο στραβο και να είταν το αεροδρόμιο του ελληνικου εγώ μόνο ευχαριστα θυμάμαι (σαν ταξιδιώτης φισικά)
 
Πίσω
Μπλουζα