Το λούνα-παρκ "Ροντέο" στο Καλαμάκι

Maverick

Retro Member
Joined
28 Νοέ 2009
Μηνύματα
132
Αντιδράσεις
33
Για μας τους κατοίκους των νοτίων προαστίων το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι ήταν ένας συνηθισμένος τόπος διασκέδασης.

Συχνά τα Σαββατόβραδα τα περνούσαμε εκεί, ιδιαίτερα τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Νέοι, γονείς, παιδιά θόρυβος, φασαρία, μουσική… Χρώματα, φωτάκια πολλά – πολλά μηχανήματα…

Το λούνα παρκ χωρίζονταν σε δύο κομμάτια με χωριστές εισόδους που όμως ενωνόταν μεταξύ τους με το τελεφερίκ και τη ντισκοτέκ και κάποιο στενό πέρασμα.

Είχε ρόδα, μπαλαρίνα, χταπόδι, ταψί, σκοποβολή, τρενάκι του τρόμου, ιππόδρομο, αργότερα έφτιαξαν το εντερπράιζ (μόνο δυο φορές ανέβηκα εκεί) και άλλα πολλά που ο καθένας ανάλογα με τα γούστα του τα φέρνει στο μυαλό του…

Θυμάμαι απογεύματα στο τελεφερίκ με τον ήλιο γερμένο στη δύση να χαζεύω από ψηλά τους ανθρώπους που σήκωναν τα μάτια και κοιτούσαν εμάς που περνούσαμε από πάνω, τα παιχνίδια που άρχιζαν να ανάβουν τα πολύχρωμα φώτα τους, τους εργαζόμενους σ’ αυτά, τις σιδεροκατασκευές, τη θάλασσα…

Θυμάμαι τη ντισκοτέκ (όχι όμως το όνομά της) στην καρδιά του λούνα – παρκ με τη λιμνούλα στο κέντρο.

Το ταψί που σε γύριζε, σε τίναζε και σε πέταγε και τα μπράτσα μου που πονούσαν όταν κατέβαινα από το πολύ σφίξιμο στο σωλήνα που κρατιόμασταν (δεν είχε ζώνες ασφαλείας!!!).

Τη μπαλαρίνα που χορεύαμε μαζί της σε ντίσκο επιτυχίες και τα απότομα ανεβοκατεβάσματά της, το χταπόδι που στροβιλιζόμασταν γύρω από τα πλοκάμια του, το εντερπράιζ που καθώς γύριζε σηκωνόταν κάθετα στον άξονά του.

Αρκετοί άραβες πετρελαιάδες έφερναν τις οικογένειές τους: τις κυρίες με τα χρωματιστά μακριά ρούχα, τις μαντήλες και τα μαλάματα και τα μελαχρινά παιδάκια τους που έτρεχαν κοντά τους…

Ερχόμασταν με τους γονείς μας μετά με τους φίλους και τα φλερτάκια μας…

Αυτή η έξοδός μας ήταν σαν πανηγύρι… Το ροντέο ήταν ταυτόσημο του λούνα παρκ… Για αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμό του συνεχίζαμε να αποκαλούμε «ροντέο» όλα τα λούνα – παρκ…

Κάποια μέρα, περπάτησα στο πάρκο που βρίσκεται τώρα στη θέση του… Έκανα ησυχία. Περίμενα να ακούσω τις φωνές και τα ουρλιαχτά από το ροντέο. Ένας χώρος με τέτοια δυναμική φόρτιση τόσων ετών και ανθρώπων πρέπει να έχει στοιχειώσει από τα φαντάσματα του παρελθόντος…

Δεν άκουσα τίποτα… Έχω εγκαταλείψει πια οριστικά τη χώρα του ποτέ – ποτέ.
 
Δεν με είχαν πάει ποτέ!Μια φίλη μου έλεγε ψέματα ότι ο πατέρας της είχε το Rodeo!
 
Maverick, πραγματικά με άγγιξε η περιγραφή σου! Εγώ δεν το πρόλαβα, αλλά επειδή το σχολείο που πήγαινα ήταν εκεί κοντά θυμάμαι τη μάνα μου όταν παίρναμε ταξί για να με πάει στον Αγιασμό να δίνει οδηγίες στον ταξιτζή πως πάμε στο τάδε σημείο κοντά στο παλιό Ροντέο. Εγώ το φανταζόμουν σαν κάτι αντίστοιχο με το Ροντέο στην Κάντυ :p :p :p κ πέρασαν αρκετα χρόνια για να μάθω τι στο καλό ήταν! Σήμερα, άμα τύχει να περάσω από την περιοχή σκέφτομαι πως μαζί με το Ροντέο ανάμνηση έχει γίνει κ το σχολείο που πήγαινα... :(
 
Sorry,το μπέρδεψα με το τσίρκο Medrano!Το Rodeo δεν πρέπει να το είχα προλάβει!
 
Δυστιχως δεν το προλαβα γιαυτο μπορει καποιος να βαλει καμια φωτογραφια που να την τραβηξε τοτε?

Το εχω δει στο κλευτρονι κ τζεντλεμαν,στον αγγελο,ακουσα οτι εμφανιζεται κ στο πανικος στα σχολεια (πρεπει να το δω!) κ σε μια βιντεοταινια που λεγεται "για ολα φταινε οι γκομενες" δεν το εχω δει αλλα βρηκα video που δειχνει το αποσπασμα κ θελω να μου βεβαιωσετε αν πραγματι ειναι το rodeo!

[video=youtube;Y8_05-bhkh8]http://www.youtube.com/watch?v=Y8_05-bhkh8

Και μονο που το ειδα καταλαβα τι τελειο που ηταν!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
argy είπε:
Δυστιχως δεν το προλαβα γιαυτο μπορει καποιος να βαλει καμια φωτογραφια που να την τραβηξε τοτε? Το εχω δει στο κλευτρονι κ τζεντλεμαν,στον αγγελο,ακουσα οτι εμφανιζεται κ στο πανικος στα σχολεια (πρεπει να το δω!) κ σε μια βιντεοταινια που λεγεται "για ολα φταινε οι γκομενες" δεν το εχω δει αλλα βρηκα video που δειχνει το αποσπασμα κ θελω να μου βεβαιωσετε αν πραγματι ειναι το rodeo!

http://www.youtube.com/watch?v=Y8_05-bhkh8

Και μονο που το ειδα καταλαβα τι τελειο που ηταν!!
Από το απόσπασμα που παραθέτεις δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις ποιό λούνα παρκ είναι.

Τα Αϊδωνάκια πάντως που αναφέρονται στον τίτλο του βίντεο ήταν (και είναι ακόμα νομίζω) στα βόρεια προάστεια και συγκεκριμένα στον κόμβο Κιφησίας με Αττική οδό στον δακτύλιο. (πριν το τεράστιο κτίριο του ΟΤΕ)
 
Παντως τα αιδωνακια δεν ειναι σιγουρα γιατι δεν υπηρχαν τοτε!Ειχα παει πριν λιγο καιρο να δω τι γινεται & εκει κ εχουν βγαλει ολα τα καλα παιχνιδια κ το εχουν κανει σαν παιδοτοπο κριμα!!!!!

Αλλα αν καποιος θυμαται καλα το rodeo ανετα θα καταλαβει αν ειναι!!!!

Πισω απο την μπαλαρινα φαινεται σαν υπαρχει θαλασσα κ γενικα οι περισσοτερες βιντεοταινιες οταν δειχναν λουνα παρκ συνηθως αυτο δειχναν γιατι ηταν σημα κατατεθεν!!!!!!
 
Αν η ταινία είναι των 80ς τότε μπορεί και να είναι τα Αιδονάκια τα οποία υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είχα πάει σαν μαθητής γυμνασίου τότε και για αυτό τα θυμάμαι.
 
Το Ροντέο φαίνεται και στην ταινία "Λαλάκης ο εισαγόμενος", όταν κυνηγουν τον Παπαναστασίου οι μαφιόζοι.

Πάντως, όταν το έβλεπα σε μια ταινία, το αναγνώριζα αμέσως. Στο βίντεο του youtube δε μου δίνει την αίσθηση του Ροντέο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο σου που μου το θημησες κ στον Λακη τον εισαγωμενο το δειχνει :)

!!!!!!

Παντως αν καποιος εχει ανεβει σε αυτην την μπαλαρινα θα μπορει να καταλαβει!
 
τα παντα για το ροντεο!!

καλησπερα, θα ηθελα να πω καποια πραγματα για το θρυλικοτερο λουνα παρκ οπου μεγαλωσα!! το ροντεο!! το ροντεο λοιπον ανοιξε στα μεσα της δεκαετιας του 60 στην λεωφορο συγγρου στο υψος του ωνασσειου. οι ταινιες με την αλικη -το κοριτσι του λουνα παρκ και το -σ'αγαπω δειχνουν το ροντεο οπως ηταν τοτε.

στα μεσα της δεκαετιας του 70 μεταφερθηκε στον αλιμο εκει που το μαθαμε οι απο 30 και πανω.αρχιζε διπλα απ την μαρινα του αλιμου και τελειωνε λιγο πριν την πλαζ του αλιμου. στη μεση του ροντεο ηταν μια ντισκοτεκ η fiji[την δειχνει το ροδα τσαντα και κοπανα ν 2].

το ροντεο εκλεισε την χρονια 87-88.καποιοι ειπανε για ναρκωτικα καποιοι οτι παραπονιοντουσαν οι γειτονες. η αληθεια ειναι οτι ο ιδιοκτητης[ο μετεπειτα ιδιοκτητης του κεντρου ribas στη βαρκιζα] πληρωνε πανακριβο νοικι στον δημο και αποφασισε να το πουλησει σε αραβες.

ταφοπλακα στο ροντεο ηταν και ενα θανατηφορο ατυχημα που εγινε το φθινοπωρο του 86 οταν μια κοπελα επεσε απ το enderprise.

τα πιο γνωστα παιχνιδια ηταν το χταποδι το ταψι η μπαλαρινα κλπ.

η ταινια που δειχνει τις περισσοτερες σκηνες του ροντεο ειναι -ο γυρος του θανατου-. μπορει στους τιτλους εισαγωγης να αναφερει τα αηδονακια αλλα τα πιο πολλα εξωτερικα πλανα δειχνουν το ροντεο.αλλες ταινιες που το δειχνουν ειναι

1] εξοδος κινδυνου

2] πανικος στα σχολεια

3]σαταναδες στα σχολεια

4]λαλακης ο εισαγωμενος

5] κλαδικη εραστων

6]κλεφτρονι και τζεντλεμαν

7]το μελαχροινακι

8]κερατο κομπινα και λαγωνικα.

υπαρχει και μια ταινια με τον μανωλη δεστουνη - Μποτζο το αστερι του λουνα παρκ - που σχεδον ολη ταινια ειναι γυρισμενη μεσα στο ροντεο.
 
Πλουσια πληροφορια! Thanx spiros
 
Μπραβο Spiro mpo μας ελυσες πολλες αποριες!!!!!!!!!! :thumbup: :thumbup:

Βεβαια εχω καποιες ερωτησεις ακομα!!!

Αυτο το video που εβαλλα που ειναι απο βιντεοταινια δεν ειναι το rodeo?

Επισης δεν εχω καταλαβει πολυ καλα πως ειναι το enterprice ηταν καπως ετσι ??

HussEnterprise2small.jpg


Κ γενικα εχεις καμια φωτογραφια γιατι ειναι πολυ δυσκολο να βρεθουν!!!!

Εχω βρει βεβαια 3 σε ενα site αλλα θα ηθελα να δω κ αλλες!!!!Thank's παντως για τις ωραιες πληροφοριες!!!!!!!!!!!
 
kαλησπερα argy ετσι ηταν το enterprise oπως το δειχνει η φωτο μονο που εδω δεν ειναι το ροντεο καθως ειχε αλλο χρωμα του ροντεο το enterprise.δες τον γυρο του θανατου η τον εισαγωμενο και το δειχνει.
 
Επισης να αναφερω οτι το Ροντεο εμφανιζεται σε μια γαλλικη ταινια με τον Μπελμοντο και Ομαρ Σαριφ, γυρισμενη στην Αθηνα
 
Νομίζω οτι η κοπέλα που σκοτώθηκε είχε πέσει από το τελεφερίκ.
 
Καλα βλεπω τον Γυρο του Θανατου κ εχω εξτασιαστει!!!!!!!!!!!!!!!!!!Το δειχνει συνεχεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ευχαριστω πολυ spiro mpo για την λιστα με τις ταινιες!!!!!!!! :thanx2:

Κ αυτο το video που εβαλα σε προηγουμενο post τελικα ειναι απο το rodeo!!! Οποτε ας βαλουμε κ αυτο το εργο στην λιστα!!!!!!!!! :award:

Πραγματικα το πιο ωραιο luna park της Ελλαδας μαζι με το tivoli!!!!!!

Μακαρι να εβρισκα κ αλλες φωτογραφιες.............!!!!!!!!!!!!
 
Ξεχασαμε να αναφερουμε οτι το rodeo φαινεται και στην ταινια Ροζ Γατος 1986

Απο το 12:36 και μετα.

[video=youtube;l-xl2denGGo]

 
argy είπε:
Δυστιχως δεν το προλαβα γιαυτο μπορει καποιος να βαλει καμια φωτογραφια που να την τραβηξε τοτε? Το εχω δει στο κλευτρονι κ τζεντλεμαν,στον αγγελο,ακουσα οτι εμφανιζεται κ στο πανικος στα σχολεια (πρεπει να το δω!) κ σε μια βιντεοταινια που λεγεται "για ολα φταινε οι γκομενες" δεν το εχω δει αλλα βρηκα video που δειχνει το αποσπασμα κ θελω να μου βεβαιωσετε αν πραγματι ειναι το rodeo!

[video=youtube;Y8_05-bhkh8]http://www.youtube.com/watch?v=Y8_05-bhkh8

Και μονο που το ειδα καταλαβα τι τελειο που ηταν!!

Ναι φιλε μου,αυτο ηταν το καταπληκτικο "rodeo" . Εκεινες τις εποχες εμενα στην Καλλιθεα και αργοτερα στο Παλιο Φαληρο και ημουν τακτικος θαμωνας καθε Σαββατοκυριακο..
 
Συγνωμη παιδια..

Μια αναφορα..

Σχετικα με την ταινια "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ"

Ειδα τη ταινια και στα μεσα της ταινιας ειδα το ταψι η αλιως "TAGADA" που ειχε και εχω να πω πως το εχω δει! :eek:

Υπαρχει ακομα..

Μια προσφατη φωτογραφια που καταφερα να βγαλω στη φετινη εμποροπανυγηρη Λαρισας! :)

IMG00624-20110923-2323.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα