Το 3D-HD στην Ελληνική τηλεόραση

Και ναι, το HD από την Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση είναι γεγονός. Να και ένα screenshot από την μετάδοση του ημιτελικού Ρεάλ - Μπαρτσελόνα από το κανάλι ΕΡΤ HD του DVB-T multiplex της ΕΡΤ. Έχω ανεβάσει στο ΥΤ και σχετικό μικρό απόσπασμα από την μετάδοση αλλά δυστυχώς είναι μπλοκαρισμένο, καθώς φαίνεται εκεί στο ΥΤ πιστεύουν ότι 91 δευτερόλεπτα βίντεο ΠΡΙN την έναρξη του αγώνα βλάπτουν τα συμφέροντα και το copyright της UEFA. Ελπίζω να αναθεωρήσουν την τακτική τους αυτή.



Uploaded with ImageShack.us
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
32727886.jpg
 
Γιατι 1080i ομως...?
 
Πάντως χθες όποιος παρακολούθησε έστω και λίγο την μετάδοση θα ένιωσε ...φτωχός συγγενής όταν χρειάστηκε ν' αλλάξει κανάλι! Χθες είχα την εντύπωση ότι η hd tv μου δεν έδειχνε καλά τα άλλα ψηφιακά κανάλια...δεν χρειάζεται να σας το συναίσθημα αηδίας όταν έβαλα τα μη ψηφιακά. Τέτοια διαφορά είχε...Φανταστείτε ότι οι ξένοι τα έχουν χρόνια αυτά.

ΜΠΡΑΒΟ ΕΡΤ!

--------------------------

Πάντως η επιχειρηματολογία των ιδιωτικών καναλιών απέναντι στην ΕΡΤ για το hd δεν είναι εσφαλμένη! Στην συγκεκριμένη συχνότητα ακόμα και αν ήταν δυνατό για αυτά δεν θα μπορούσαν όλοι να εκπέμψουν hd λόγω περιορισμένου φάσματος. Βέβαια εμείς είμαστε οι κερδισμένοι διότι τώρα θα..."χορέψουν" όλοι σε ρυθμούς hd.
 
Πάντως το αποτέλεσμα ήταν πιο εντπωσιακό από οτι δείχνει η φωτο που ανέβασε ο φίλος evarlam. Η εικόνα ήταν πολύ crispy και δεν είχε τη θολούρα της φωτό η οποία είναι σε μεγαλύτερη ανάλυση από την εκπεμπώμενη...
 
Wally είπε:
Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ ! Με λίγο ψάξιμο βρίσκει κανείς ότι προς το παρόν το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά 1440x1080 50i 16:9 Anamorphic. H κατα την γνώμη μου λάθος προσέγγιση στο upscale είναι ότι συμπιέζουν το πρόγραμμα με λόγο 4:3 και μετέπειτα αυτό αποσυμπιέζεταιι για να προβληθεί σε πλήρες μέγεθος 1920Χ1080. Ευελπιστώ σε καλύτερη και πραγματικά full HD ποιότητα στο μέλλον. Έχοντας παρακολουθήσει Supersport HD μέσω Nova, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Προσωπικά, άν και φυσικά επικροτώ την προσπάθεια, απογοητεύτηκα απο το αποτέλεσμα που ελάχιστα διέφερε απο το αναλογικό σήμα. Είναι όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο συνεπώς θα κάνω υπομονή, άν και φαντάζομαι ότι τελικά στα 1080i θα παραμείνει για καιρό. είναι και θέματα encoders/decoders που πιθανώς έχει επενδύσει η ΕΡΤ, και δέν είναι καθόλου απίθανο να κάνανε "τζούφια" αγορά, όπως άλλωστε συνηθίζεται στην Ελλάδα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
spyros_s είπε:
Πάντως η επιχειρηματολογία των ιδιωτικών καναλιών απέναντι στην ΕΡΤ για το hd δεν είναι εσφαλμένη! Στην συγκεκριμένη συχνότητα ακόμα και αν ήταν δυνατό για αυτά δεν θα μπορούσαν όλοι να εκπέμψουν hd λόγω περιορισμένου φάσματος.
Τι εννοείς Σπύρο; Τι λένε τα ιδιωτικά κανάλια; Δεν έχω ακούσει.
 
δ. Η ανακίνηση συνεχώς θέματος HIGH DEFINITION
Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι οι ιδιώτες τσιγκουνεύονται να επενδύσουν σε HD εν μέσω κρίσεως και σπάστηκαν που η ΕΡΤ προχώρησε. Αν περιμέναμε από αυτούς προκοπή, μάλλον θα (περι-)μέναμε καμμιά δεκαετία ακόμα σε SD 4:3...
 
Δεν τσιγκουνευονται ακριβως Βασιλη. Ολα τα ιδιωτικα καναλια μας ειναι χρεωμενα κατι δεκαδες (πχ 50 το MEGA) ή και εκατονταδες (πχ 125 βεβαιωμενα το ALTER) εκατομμυρια ευρω και δεν ειναι σε θεση αυτη τη στιγμη να προχωρησουν σε τετοια επενδυση.
 
Kαι δεν λαμβανουν και 300 εκατομυρια ευρω επιχορηγηση απο τελη (ΔΕΗ) καθε χρονο.

Με τετοιο budget στην ΕΡΤ θα επρεπε να εχουν εφευρει και προσφερει ολογραμματικη 3D απεικονιση απο το 1990...σαν το Star Trek ενα πραγμα :)
 
Στην Ελλάδα η ιδιωτική τηλεόραση είναι τεράστιο ζήτημα, άμα ανοξουμε σοβαρή συζήτηση δέν θα τελειώσουμε ποτέ. Φυσικά δέν υπάρχουν χρήματα, η μάλλον καλύτερα, κανένας καναλάρχης δέν θέλει να μπεί σε έξοδα γενικώς, τώρα που ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων τους δέν βγαίνουν. Τώρα το πώς κάποτε έιχαν χρήματα και όλοι ανοίγονταν, δίνωντας μάλιστα απο τους πιό παχυλούς μισθούς σε παρουσιαστές και στελέχη παγκοσμίως, τη στιγμή που η Ελληνική τηλεόραση ήταν και παραμένει αστεία μπροστά στα διεθνή στάνταρ, νομίζω όλοι καταλαβαίνετε τί συνέβαινε πραγματικά. Τώρα λοιπόν που το πλυντήριο σταμάτησε να στοίβει, πάνε όλα τα καλά και οι δικαιολογίες μαζί.

Σε ότι αφορά την κρατική τηλεόραση, γνωρίζω τα περί αποθήκης της ΕΡΤ με υπερμηχανήματα για τα ελληνικά δεδομένα που ακόμα και σήμερα παραμένουν σκεπασμένα. Αυτό που λεεί ο Wally ισχύει, άν υπήρχε θέληση και γνώση (και όχι παπούδες σε βάν να πίνουν φραπέ ολημερίς και να τρέχουν πιτσιρικάδες συμβασιούχοι) τότε η ΕΡΤ θα ήταν τηλεοπτική υπερδύναμη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλα σε όλο τον κόσμο.
 
6 με 8 εθνικα καναλια ειναι too much για την Ελλαδα,προβλεπονται συγχωνευσεις και λουκετα.

Κατι ακουγεται για Σταρ-Μεγκα και ΑΝΤ1-Αlpha.
 
Κάτι ακούγεται και για GTV - High Channel - Αθήνα TV
 
Μπραβο στην ΕΡΤ, που για μια φορα αποφασισε να ακολουθησει την εξελιξη κατα ποδας και οχι μετα απο πολλα χρονια...

Χαλασε τα σχεδια των ιδιωτικων που θεωρουσαν οτι HD=συνδρομη και εδειξε οτι οταν υπαρχει θεληση, υπαρχει τροπος.

Οσο για τα τεχνικα χαρακτηριστικα, 1080p δεν μεταδιδει τηλεοπτικα κανεις προς το παρον, ουτε τα μεγαλα δορυφορικα δικτυα Αμερικης και Ευρωπης, εκτος απο καποιες πειραματικες εκπομπες.

Το αναμορφικο 1440x1080 υπολειπεται ποιοτικα ελαφρως του 1920x1080 αλλα δυστυχως το διαθεσιμο bandwith στην επιγεια ψηφιακη με τα σημερινα δεδομενα (4 καναλια ανα συχνοτητα) δεν επαρκει για 1920x1080. Παντως σχεδον ολα τα επιγεια HD καναλια στην Ευρωπη μεταδιδονται σε 1440x1080, συμπεριλαμβανομενου και του BBC-HD
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aardvark είπε:
Αποθήκευση: 320 GB Σκληρού Δίσκου συνολικά, - σε διάθεση είνα τα 218 GB που μπορούν να γράψουν έως και 100 ώρες πρόγραμμα (σε ποιόητητα HD η ενγραφή είναι μικρότερη).
Έκανα μια διερευνητική κρούση στη Nova σήμερα για την υπηρεσία HD, και έλαβα τις εξής απαντήσεις:

-Η επιβάρυνση στη συνδρομή είναι μόλις ?5/μήνα

-Ο απλός HD αποκωδικοποιητής (δεν με ενδιαφέρει) κοστίζει ?89 για τους ήδη συνδρομητές

-Ο HD αποκωδικοποιητής που είναι και PVR κοστίζει ?249 για τους ήδη συνδρομητές, και σύμφωνα με την κυρία που απάντησε στο τηλέφωνο χωράει έως 42 ώρες προγράμματος σε High Definition.

Μάλλον εννοούσε συνολικά, μαζί με την buffer μνήμη και συνεπώς αν θεωρήσουμε αυτό που λέει παραπάνω ο Aardvark για 218GB διαθέσιμα για εγγραφή ακριβές, τότε με απλή μέθοδο των τριών μας προκύπτουν περίπου 28.6 ώρες, που είναι πολύ ικανοποιητικό. Θέλω να το πιστέψω αλλά δεν μου βγαίνουν τα κουκιά...Πολύ φιλόδοξο ακούγεται. Μάλλον για καμιά 20αριά ώρες το φαντάζομαι.

Όπως και να' χει, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνω την μετάβαση με την αρχή της νέας σεζόν, ελπίζοντας ότι τον Αύγουστο θα δώσουν κάποια καλή προσφορά.
 
Mε το καλο.
 
Να ρωτήσω κάτι όποιον γνωρίζει; Σε μη-HD, πως εξηγήται -τεχνολογικά- η μεγάλη διαφορά ποιότητας ανάμεσα σε μεταδόσεις του ίδιου καναλιου; Στους μήνες που έχω στην κατοχή μου σύγχρονη τηλεόραση 47'', κι αφού παιδεύτηκα πολύ για να προσαρμόσω τις ρυθμίσεις ώστε να έχω ικανοποιητική εικόνα σε αγώνες ποδοσφαίρου, παρατηρώ ότι οι μεταδόσεις από το γήπεδο πχ. της Τούμπας που παρακολουθώ ενώ γράφω αυτό έχουν χειρότερη εικόνα από ένα ματς στο ΟΑΚΑ, το οποίο με τη σειρά του έχει χειρότερη εικόνα από ένα ματς της Premier League.
 
Υποθετω χωρις να γνωριζω 100% οτι ολες οι ληψεις μεταδιδονται μεσω δορυφορου και εχει να κανει με την συμπιεση που στελνονται.

Οι ξενες μεταδοσεις θα ειναι στανταρ καλυτερες.

Και κατι που ισως δεν ξερετε η ΕΡΤ HD δεν εχει μηχανηματα για εσωτερικες παραγωγες HD ,οτι δειχνει θα ειναι παραγγελιες απο τα ξενα,τα λοιπα υποθετω upscaled.
 
Πίσω
Μπλουζα