Τραγούδια που μαθαίναμε στο σχολείο

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας thebest20
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
BETTY BOOP είπε:
Και σε μένα προκαλούσε μια θλίψη ο στίχος του παιδικού αυτού τραγουδιου ''...να δούμε ποιος θα φαγωθεί...'', δεν είχα όμως ρωτήσει τι θέλει να πει ... ο ποιητής...
E, με δικαιώνεις.

Για ψάξε για το ναυάγιο της Μέδουσας και τον πίνακα "Σχεδία της Μέδουσας" του Ζερικώ.

Θα έχεις μεγάλη έκπληξη από την ιστορία, η οποία μόνον αθώα δεν είναι....

Επιπλέον, είναι ενδιαφέρουσα η σύγκριση με το αντίστοιχο γαλλικό τραγούδι του οποίου οι στίχοι διαφέρουν αρκετά απ' του ελληνικού.

Περιστατικά κανιβαλισμού υπήρξαν πολλές φορές, το ναυάγιο της Μέδουσας δεν ήταν το πρώτο ούτε το τελευταίο.

Συνέβαιναν την εποχή των ιστιοφόρων, όταν το πλοίο συναντούσε παρατεταμένη νηνεμία και ακινητοποιούταν για εβδομάδες.

Το τραγούδι λέει "Και σε 5-6 εβδομάδες τελειώσαν όλες οι τροφές", δεν περιγράφει ταξίδια, ναυάγια και σχεδίες.

Στο γαλλικό τραγούδι, παρακάτω, ο στίχος είναι "ο κλήρος πέφτει στον πιο νέο, που δεν ήταν και ο πιο χοντρός".

Οι υπόλοιποι ψάχνουν σάλτσα να τον μαγειρέψουν και αυτός ανεβαίνει στο μεσαίο κατάρτι και προσεύχεται στην Παναγία.

Και τότε γίνεται ένα θαύμα : τα ψάρια αρχίζουν να πηδούν μόνα τους μέσα στο καράβι κι΄έτσι ο μικρός ναύτης γλυτώνει.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν τα λένε οι δάσκαλοι στα παιδιά - προφανώς λόγω μακάριας άγνοιας.

-

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όταν ήμουνα μαθητής και πηγαίναμε εκδρομές και το τραγουδούσαμε δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα να γκαρίζω με τους συμμαθητές μου για το ποιος θα φαγωθεί, ούτε και η ιδέα του κανιβαλισμού μας δημιούργησε κανένα ψυχικό τραύμα. Άλλωστε για κανίβαλους λέγαμε αστεία (φυσικά ρατσιστικότατα, αλλά τότε δεν τα ξέραμε αυτά). Τα πεδιά της γενιάς μου θα ήταν αναίσθητα, φαίνεται. Ή τουλάχιστον politically incorrect :P

...τί καλά που ανεβάζετε στοιχεία και σε παλαιότερα θρεντς... και ανεβαίνουν ψηλά, και βρίσκουμε ευκαιρία να διαβάζουμε και να θυμόμαστε και εμείς οι λιγότερο ενεργοί στο φόρουμ.... Να 'στε καλά.

.. και επί τη ευκαιρία, θυμάμαι από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού (αρχές δεκαετίας 80ς) ένα χιουμοριστικό ποίημα - Προσευχή μικρού παιδιού - που είχε το βιβλίο.... θυμάμαι μόνο την αρχή και το τέλος:
ο πρώτος στίχος πρέπει να ήταν κάτι του στυλ Τηγανιτές πατάτες δώσε μου και πάρε μου το γάλα...
και ο τελευταίος πρέπει να ήταν και αν είμαι και καλό παιδάκι πες τους να μου αγοράσουν και σουβλάκι.

το θυμάται κανείς άλλος? Ίσως να ήταν μαζί με τη ΣΑΚΑΡΑΚΑ που βάλατε στη 2η σελίδα.

...τί καλά που ανεβάζετε στοιχεία και σε παλαιότερα θρεντς... και ανεβαίνουν ψηλά, και βρίσκουμε ευκαιρία να διαβάζουμε και να θυμόμαστε και εμείς οι λιγότερο ενεργοί στο φόρουμ.... Να 'στε καλά.

.. και επί τη ευκαιρία, θυμάμαι από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού (αρχές δεκαετίας 80ς) ένα χιουμοριστικό ποίημα - Προσευχή μικρού παιδιού - που είχε το βιβλίο.... θυμάμαι μόνο την αρχή και το τέλος:
ο πρώτος στίχος πρέπει να ήταν κάτι του στυλ Τηγανιτές πατάτες δώσε μου και πάρε μου το γάλα...
και ο τελευταίος πρέπει να ήταν και αν είμαι και καλό παιδάκι πες τους να μου αγοράσουν και σουβλάκι.

το θυμάται κανείς άλλος? Ίσως να ήταν μαζί με τη ΣΑΚΑΡΑΚΑ που βάλατε στη 2η σελίδα.
Ευχαριστώ πολύ για τη θετική σας ανταπόκριση. Χαίρομαι που βρίσκετε χρήσιμο το νοσταλγικό υλικό! Να στε καλά!
Μπορείτε να ανατρέξετε στην τεράστια θεματολογία του φόρουμ, ρίχνοντας μια ματιά στο κεντρικό μενού και στις επιμέρους του ενότητες, ωστόσο ναι είναι ωραίο να αναβιώνουν παλαιότερα threads :)

Κι εμείς μαθαίναμε τα κομματικά-θρησκευτικά-κανιβαλιστικά (μικρό καράβι) τραγουδάκια που επέβαλε κάθε φορά το υπ. παιδείας ή ο συνήθως καράβλαχος δάσκαλος. Μην ξεχνάμε ότι η παιδαγωγική ακαδημία ήταν 2ετούς φοίτησης και έμπαιναν κάτι τζιμάνια με βαθμό Λυκείου και πολλούς ντενεκέδες λάδι στους Καθηγητές!
Στο Δημοτικό πέτυχα την "αλλαγή" και άλλαξε η μουσική παιδεία μας (πάντα επί τα χείρω!).
Τα σχολικά τραγούδια μου ήταν αδιάφορα και αποκρουστικά θα έλεγα. Από τις εθνοπατριωτικές κιτσερέλες μέχρι τα καλά χριστιανόπουλα που πάνε στην εκκλησιά έβρισκα έναν καταναγκασμό και μια χαλιναγώγηση που δεν είχαν καμία σχέση με τα τότε ενδιαφέροντα μου. Ποδόσφαιρο, διάστημα, εξερεύνηση του βυθού, επιστήμη και η ζωή των άγριων ζώων. Το σχολείο (12 χρόνια) δεν έδωσε τίποτα από αυτά. Μόνο κορώνες και φαμφαρολογίες. Περιέργως, ότι δεν έδινε το σχολείο, το έδινε απλόχερα η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που έπαιζε από τις 15:00 έως τις 18:00 αν θυμάμαι καλά! Απίστευτες εκπομπές με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Από επιστήμη μέχρι τηλεοπτικά παραμύθια από άλλες χώρες. Όταν τελείωνε μια τέτοια εκπομπή και μέχρι να αρχίσει η επόμενη, έπαιζε κλασική μουσική και στην οθόνη αναγραφόταν ο συνθέτης και το έργο. Τότε ήρθα σε επαφή με αυτή την υπέροχη μουσική. Που είναι αυτά σήμερα; (MY STLYE ROCKS και SURVIVOR).

Τελευταία επεξεργασία:
Κι εμείς μαθαίναμε τα κομματικά-θρησκετυτικά-κανιβαλιστικά (μικρό καράβι) τραγουδάκια που επέβαλε κάθε φορά το υπ. παιδείας ή ο καράβλαχος δάσκαλος. Στο Δημοτικό πέτυχα την "αλλαγή" και άλλαξε η μουσική παιδεία μας (πάντα επί τα χείρω!).
Τα σχολικά τραγούδια μου ήταν αδιάφορα και αποκρουστικά θα έλεγα. Από τις εθνοπατριωτικές κιτσερέλες μέχρι τα καλά χριστιανόπουλα που πάνε στην εκκλησιά έβρισκα έναν καταναγκασμό και μια χαλιναγώγηση που δεν είχαν καμία σχέση με τα τότε ενδιαφέροντα μου. Ποδόσφαιρο, διάστημα, εξερεύνηση του βυθού, επιστήμη και η ζωή των άγριων ζώων. Το σχολείο (12 χρόνια) δεν έδωσε τίποτα από αυτά. Μόνο κορώνες και φαμφαρολογίες. Περιέργως, ότι δεν έδινε το σχολείο, το έδινε απλόχερα η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που έπαιζε από τις 15:00 έως τις 18:00 αν θυμάμαι καλά! Απίστευτες εκπομπές με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Από επιστήμη μέχρι τηλεοπτικά παραμύθια από άλλες χώρες. Όταν τελέιωνε μια τέτοια εκπομπή και μέχρι να αρχίσει η επόμενη, έπαιζε κλασική μουσική και στην οθόνη αναγραφόταν ο συνθέτης και το έργο. Τότε ήρθα σε επαφή με αυτή την υπέροχη μουσική. Που είναι αυτά σήμερα; (MY STLYE ROCKS και SURVIVOR).
Κανιβαλιστικό μικρό καράβι! Πνίγηκα! Εντελώς, μιζεροτράγουδο όμως…λολ
Υπέροχη Εκπαιδευτική τηλεόραση (ήμουν φαν όποτε την πετύχαινα)

Δε σε μορφώνει το Survivor? Περίμενε απ τον άλλον μήνα που θα τρώμε κάμπιες…
Το Mystylerocks? Πως θα μάθαινες τι σημαίνει influencer? (Αχαριστία…λολ)

Δε σε μορφώνει το Survivor? Περίμενε απ τον άλλον μήνα που θα τρώμε κάμπιες…
Το Mystylerocks? Πως θα μάθαινες τι σημαίνει influencer? (Αχαριστία…λολ)
Πραγματικά, κάποια στιγμή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν αυτές τις σαβούρες στα πέρατα του σύμπαντος, θα φτάσουν σε κάποιον νοήμων εξωγήινο πολιτισμό και θα μας εξαϋλώσει για το καλό της εξέλιξης του.

Πραγματικά, κάποια στιγμή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν αυτές τις σαβούρες στα πέρατα του σύμπαντος, θα φτάσουν σε κάποιον νοήμων εξωγήινο πολιτισμό και θα μας εξαϋλώσει για το καλό της εξέλιξης του.
Αυτά δεν είναι απλώς σαβουροηλεκτρομαγνητικά κύματα… είναι ήδη εδώ και αιώνες ιντεργαλαξιακά κύματα μαμακίας κατόπιν πρώτης εξαύλωσης και πάμε για νέα και οριστική

... καλά τα λέτε, αλλά πλέον έχουμε ένα σωρό κανάλια, ένα σωρό διαύλους ενημέρωσης και επικοινωνίας και ένα σωρό τηλεκοντρόλ - δεν χρειάζεται καν να σηκωθούμε από τον καναπέ για να κλείσουμε πχ την ΤιΒι ή να αλλάξουμε κανάλι. Η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να παίρνουν σωστές εντολές από το μυαλό μας....
Αν το survivor είναι σκουπίδι, απλά βγάλτο από τη ζωή σου. Αγνόησέ το. Αν όλη η σημερινή θεματολογία της τηλεόρασης είναι χαμηλής ποιότητας, στρέψου σε άλλες πηγές. Κάνε την επιλογή που θεωρείς εσύ σωστή. Και άνοιξε και κανα βιβλίο....

... καλά τα λέτε, αλλά πλέον έχουμε ένα σωρό κανάλια, ένα σωρό διαύλους ενημέρωσης και επικοινωνίας και ένα σωρό τηλεκοντρόλ - δεν χρειάζεται καν να σηκωθούμε από τον καναπέ για να κλείσουμε πχ την ΤιΒι ή να αλλάξουμε κανάλι. Η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να παίρνουν σωστές εντολές από το μυαλό μας....
Αν το survivor είναι σκουπίδι, απλά βγάλτο από τη ζωή σου. Αγνόησέ το. Αν όλη η σημερινή θεματολογία της τηλεόρασης είναι χαμηλής ποιότητας, στρέψου σε άλλες πηγές. Κάνε την επιλογή που θεωρείς εσύ σωστή. Και άνοιξε και κανα βιβλίο....
Ορθώς ειπωμένα όλα.
( Απλά ο συμφορουμίτης @Takero72 και όχι μόνο αρέσκεται στον σχολιασμό με ακραίο καυστικό υποδόριο χιούμορ.)

Αν αναφέρεσαι σε εμένα, δεν βλέπω τηλεόραση και έχω διαβάσει και διαβαζω πολλά βιβλία. Αν είσαι θαυμαστής των σκουπιδιών και προσβλήθηκες πρόβλημα σου. Τις υποδείξεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου και για όσους στις ζητήσουν. Φιλικά.

Τελευταία επεξεργασία:
ΟΚ .... πάντως οι Led Zeppelin πριν χρόνια το είχαν ονομάσει Communication Breakdown .... :banghead:
..
..
..
[οφφ τοπικ]
Πέραν αυτού, πριν κανα 6μηνο, βρήκα κάπου στα ντουλάπια μου δισκάκια με τις περιπέτειες του Νιλς και του Μάρτιν και έβαλα να ξαναδώ... Νοσταλγία στο έπακρο. Το μόνο που με χάλασε ήταν ο χάλια ήχος, το μοντάζ του ήχου υποθέτω.... [πλέον έχουμε συνηθίσει σε άλλες ποιότητες και πιστεύω σε όλους μας κακοφαίνονται τέτοιες παλιές παραγωγές]

Πίσω
Μπλουζα