Τ' Ανάποδα (1981 ΕΡΤ)

Ειδα 3 φορες το επεισοδιο και αυτο που εχω να παρατηρησω ειναι οτι ο Παπαγιαννοπουλος ηταν πραγματικα σπουδαιος ηθοποιος. Ειδικα ο ρολος του κυρ-Γιωργη του πηγαινε θαυμασια. Ειναι πραγματικη απωλεια οτι σβηστηκαν και χαθηκαν για παντα πανω απο 600 σκετς που ειχε γραψει ο Γιαννης Δαλιανιδης για τον Παπαγιαννοπουλο στο "Λουνα Παρκ".
 
Απίστευτο επεισόδιο, δεν το 'χα ξαναδεί! Κι εγώ που νόμιζα ότι τα Καθημερινά είχαν "πρωτότυπο" σενάριο. Τελικά και αυτή η σειρά βασίστηκε εν μέρει σε σκηνές άλλων σειρών του Δαλιανίδη, όχι απαραίτητα κακό αυτό, ειδικά από τη στιγμή που η συγκεκριμένη δεν προβλήθηκε ποτέ. Να σημειώσω ότι όταν ο Δαλιανίδης είχε αναφερθεί στη σειρά αυτή, μιλώντας για το "μετά" του Λούνα Παρκ, την είχε ονομάσει "Τα στραβά κι ανάποδα", όνομα που τελικά έδωσε σε μια πολύ μεταγενέστερη σειρά του με το Σπύρο Παπαδόπουλο στον ΑΝΤ1.
 
Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι η ΕΡΤ δεν εντασσει τις εκπομπες αυτες στο καθημερινο της προγραμμα..ετσι και αλλιως επαναληψεις δειχνει..
 
ChristosM είπε:
Ειναι πραγματικη απωλεια οτι σβηστηκαν και χαθηκαν για παντα πανω απο 600 σκετς που ειχε γραψει ο Γιαννης Δαλιανιδης για τον Παπαγιαννοπουλο στο "Λουνα Παρκ".

Και αυτό που είναι τουλάχιστον εξοργιστικό είναι ότι ουδείς των υπευθύνων αυτής της καταστροφής αλλά και πολλών ακόμα που πραγματοποιήθηκαν δεν είχε καμία απολύτως επίπτωση, το αντίθετο μάλιστα συνέχισαν σε μανία και χωρίς σοβαρό λόγο να καταστρέφουν ότι μπορούσαν (και αναφέρομαι στις διοικήσεις της ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του 80).

Το παρήγορο είναι ότι 30 χρόνια μετά βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι στην ΕΡΤ οι οποίοι προσπαθούν και τα καταφέρνουν με επιτυχία να περισώσουν ότι έχει απομείνει και να μας το παρουσιάσουν σήμερα μέσα από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Τους ευχαριστούμε θερμά και εμείς με την σειρά μας ελπίζοντας και περιμένοντας να συνεχίσουν να μας εκπλήτουν με τέτοιες σειρές όπως είναι Τ΄ Ανάποδα που δεν προβλήθηκαν ποτέ.

drspiros είπε:
Απίστευτο επεισόδιο, δεν το 'χα ξαναδεί!
Ένα απόσπασμα του συγκεκριμένου πρώτου επεισοδίου της σειράς είχε προβληθεί το 1991 στο αφιέρωμα της κ. Θεολογίδου στα παλιά σήριαλ.

Ευτυχώς σήμερα έχουμε την χαρά να το παρακολουθήσουμε όλοκληρο για πρώτη φορά, και εύχομαι αυτό να συμβεί και με τα υπόλοιπα 7 επεισόδια που είχαν γυριστεί τότε, καθώς και με άλλες σειρές που είχαν κοπεί το 1981 με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΡΤ.

angel_grig είπε:
Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι η ΕΡΤ δεν εντασσει τις εκπομπες αυτες στο καθημερινο της προγραμμα..ετσι και αλλιως επαναληψεις δειχνει..
Νομίζω ότι εφόσον αυτό θα είναι δυνατόν, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και των υπολοίπων επεισοδίων - αν δεν έχει ολοκληρωθεί ήδη, είναι μια πολύ καλή ιδέα την οποία θα πρέπει η ΕΡΤ να την λάβει υπ όψιν της.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα παρακαλούσα τον φιλο του φορουμ "nick" να διαγραψει το βιντεο αυτο το οποιο ανηκει στην ΕΡΤ και εχει το αποκλειστικο δικαιωμα προβολης του. Παιδια ας μην προκαλουμε και κατ επεκταση μην σαμποταρουμε το εργο της ΕΡΤ σε σχεση με την αναρτηση του αρχειου της. Πιστευω στην κατανοηση σας.
 
Έλα Χριστέ και Παναγία! Ετοιμάστε τα PVR, τα DVD recorders και ό,τι άλλο έχετε!

Καταγραφή.jpg
 
Aπίστευτο! Θα προβληθούν άραγε όλα τα επεισόδια;
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ναι!
 
Stellafaiht.jpg h huopoiow stella faith
 
Αταρι και στο background τα "Αναποδα",εχετε τιποτα καλυτερο για κυριακη πρωι;
 
Όπως φάνηκε στο 5ο επεισόδιο, η σειρά αυτή δεν αποτέλεσε ντεμπούτο μόνο για το Σταμάτη Γαρδέλη, αλλά και για τη γλυκύτατη Μαρίνα Ρώμα (κόρη του Βουτσά στον "Ανδροκλή και τα λιοντάρια του"). Μέχρι στιγμής δεν είχε αναφερθεί πουθενά η συμμετοχή της στην εν λόγω σειρά.
 
Ναι το παρατήρησα κι εγώ και αναρωτιέμαι τί απέγινε αυτή η κοπέλα όπως κι άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί εκείνης της εποχής που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου...
 
Το ζευγάρι (κυρ Γιώργης - Ουρανία) είχε τρομερή χημεία και όσοι έβλεπαν το Λούνα Παρκ το αναγνώρισαν αμέσως. Χθες στο σκετς στο σούπερμαρκετ κένταγαν!

Στα δύο τελευταία επεισόδια μας περιμένει μία πολύ μεγάλη έκπληξη που ειδικά στα παλιά μέλη του retromaniax θα κάνει αίσθηση...
 
ChristosM είπε:
Το ζευγάρι (κυρ Γιώργης - Ουρανία) είχε τρομερή χημεία και όσοι έβλεπαν το Λούνα Παρκ το αναγνώρισαν αμέσως. Χθες στο σκετς στο σούπερμαρκετ κένταγαν!Στα δύο τελευταία επεισόδια μας περιμένει μία πολύ μεγάλη έκπληξη που ειδικά στα παλιά μέλη του retromaniax θα κάνει αίσθηση...
ChristosM, έχεις απόλυτο δίκιο για την χημεία του ζευγαριού αυτού. Όλοι οι πρωταγωνιστές των σειρών του Γ. Δαλιανίδη ήταν γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί, αλλά την χημεία που υπήρξε μεταξύ του Δ. Παπαγιαννόπουλου (κυρ-Γιώργη) και της Α. Παϊταζή (Ουρανία) δεν την ξαναείδαμε. Να ήταν το ό,τι είχαν προηγηθεί τόσα χρόνια συνεργασίας στο Λούνα Παρκ; Να ήταν το μεγάλο ταλέντο και των δύο; Σε κάθε περίπτωση, σκηνές όπως στο σούπερ μάρκετ που αναφέρεις (5ο επεισόδιο) ή η σκηνή που "χαριεντίζονται" ερωτικά (κυρ-Γιώργης: "Στην ηλικία σου απαγορεύονται τα σόκιν!", Ουρανία: "Όταν έχεις νέα γυναίκα, έχεις και υποχρεώσεις...!") (4ο επεισόδιο) προκαλούν αβίαστο γέλιο (το γελάκι του ίδιου του Παπαγιαννόπουλου στην σκηνή αυτή στο 4ο επ προδίδει ότι και οι ίδιοι το διασκέδαζαν...!!)

Ένα τεράστιο μπράβο στην ΕΡΤ για την απόφασή της επιτέλους να προβάλει τα "Ανάποδα". Ύστερα από τόσα χρόνια, το να μπορούμε επιτέλους να δούμε τα 8 επεισόδια της σειράς, με σκηνές με κυρ-Γιώργη, Ουρανία, Κάθριν, Τόλη και Ελένη (γειτόνισσα) είναι ανεκτίμητο, καθώς διασώζεται αυτόματα και ένα σημαντικό "δείγμα γραφής" (το μόνο που υπάρχει με όλους αυτούς τους ήρωες) από το μοναδικό "Λούνα Παρκ", την σειρά που έγραψε ιστορία στην Ελληνική τηλεόραση της μεταπολίτευσης επί 7 συναπτά έτη...

Μην χάσετε τα δύο τελευταία επεισόδια, αύριο (Τετάρτη) και μεθαύριο (Πέμπτη) στην ΕΡΤ2.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ, δε θα διαφωνήσω ότι η χημεία τους ήταν τρομερή, αλλά θεωρώ ότι εξίσου καλή χημεία (και μάλιστα χωρίς "προϋπηρεσία") είχε και το ζεύγος Κωνσταντίνου-Καλογεροπούλου στα "Καθημερινά" που ακολούθησαν.

Πάντως βλέπω ότι αυτό η σειρά αποτέλεσε εφαλτήριο για χαρακτηριστικές σκηνές του αξέχαστου Δαλιανίδη, όπως η κλασική διπλοειπωμένη τελική ατάκα (που μάλλον εδώ πρωτοχρησιμοποιήθηκε) με κοντινό πλάνο και fade-out, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από το προτιμότερο - κατ' εμέ - freeze frame.
 
drspiros είπε:
......αλλά θεωρώ ότι εξίσου καλή χημεία (και μάλιστα χωρίς "προϋπηρεσία") είχε και το ζεύγος Κωνσταντίνου-Καλογεροπούλου στα "Καθημερινά" που ακολούθησαν.
Παντως ειχε προηγηθει μια προϋπηρεσια οταν συμπρωταγωνιστησαν στο Γαμος αλα ελληνικα. Και η αληθεια ειναι οτι κι εκει τα πηγαν περιφημα μαζι.
 
Θα ηθελα να δω και Τα στραβά κι ανάποδα του ΑΝΤ1 το '93 για να εχουμε μια ολοκληρωμενη εικονα απο τα "επαναλαμβανομενα" σεναρια του Δαλιανιδη,δεν νομιζω να υπαρχει και θεμα εδω μεσα.
 
Τα στραβά κι ανάποδα του ΑΝΤ1 (όπως και οι Αραχτοί και Λάιτ) ήταν από τις δουλειές του Δαλιανίδη που - παραδόξως - δεν έμοιαζαν με τις άλλες, ήταν πιο πολύ ένα σενάριο που βασιζόταν σε μια ιστορία σε συνέχειες, παρά αυτοτελείς κωμικές καταστάσεις όπως έχουμε συνηθίσει.
 
Πίσω
Μπλουζα