herco είπε:
Μια μικρη παρατηρηση μονο για τη συμμετοχη του TI - δεν υπηρξε outsider στο διαστημα που ηταν ενεργος δηλαδη απο το 1979 (99/4) εως και το 82 - ηταν μια απο τις 3 κυριες επιλογες που ειχαμε εκεινα τα χρονια.
Herco, πραγματικά από τους συμμετέχοντες ο TI99/4A ήταν δημοφιλέστερος, αλλά σε σχέση με τους δημοφιλείς home computer της εποχής που γεννιώταν η αγορά home computers στην Ελλάδα (84-85), το μερίδιο του ήταν πολύ μικρότερο, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί outsider.
Ο Ti99/4 που αναφέρεις, ξεκίνησε την εμπορική του πορεία στις ΗΠΑ το τέλος του 79, αλλά η διάθεσή του στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1982 - λίγο καιρό πριν την εμφάνιση του ΤΙ99/4Α. Αλλά ο Ti99/4 είχε κάνει ελάχιστες πωλήσεις, γιατί ήταν πανάκριβος. Έπρεπε υποχρεωτικά να τον αγοράσεις με ένα 13'' μόνιτορ (στην πράξη μια τηλεόραση χωρίς modulator) γιατί ο TI99/4 δεν είχε καταφέρει να πάρει έγκριση από την ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών (FCC). Η ιστορία αναφέρει ότι η Texas Instruments είχε υλοποιήσει μια ιδέα μηχανικού της ATARI (που την είχε "κλέψει" πωλητής της TI): είχε σχεδιάσει εξωτερικό κύκλωμα για RF διαμόρφωση και έστειλε μόνο αυτό για έγκριση. H FCC θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό η TI προσπαθεί να τους παραπλανήσει και έτσι το TI99/4 κόπηκε και δεν επιτρεπώταν να συνδεθεί με τηλεόραση... (είδες Dino, όποια πέτρα να σηκώσεις, η Atari είναι από κάτω).
Άρα για Ευρώπη είχαμε σχεδόν μόνο TI99/4A και μάλιστα στην έκδοση με το πλαστικό μπεζ κουτί-την τελευταία και φτηνότερη σε κόστος κατασκευής έκδοση.
Αλλά ακόμα και αν σκεφτεί κανείς ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο TI99/4A πούλησε κάπου στα 2,5 εκατομμύρια τεμάχια, το νούμερο αυτό πάλι μικρό είναι, αν σκεφτούμε ότι τότε η TI ήταν η ισχυρότερη εταιρία σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Συγκριτικά ο 9100, ο 4bit μικροεπεξεργαστής της είχε πουλήσει 100 εκατομμύρια !!! Με αυτή την οπτική γωνία, ναι ο Ti99/4A είναι outsider.
herco είπε:
εχοντας "δουλεψει" το 1985 για λιγο διαστημα με Dragon64 και OS9 - θα πω οτι δεν υπηρξε ποτε κατι ανωτερο σε σχεδιασμο και δυνατοτητες 8bit λειτουργικο απο αυτη τη *nix βαριαντα του 6809Ε. Γενικα οι Dragon ηταν πολυ τιμια μηχανηματα - και τουλαχιστον στην Βρετανια πηγαν καλα.
Έχεις το απόλυτο respect μου, αφού έχεις "ώρες πτήσης" με το OS9 - φαντάζομαι ότι ελάχιστοι το έχουν αγγίξει. Εντυπωσιακό για τους δράκους είναι ότι ακόμα και τώρα οι τιμές που βρίσκει κανείς στο ebay είναι αρκετά υψηλές, χωρίς να θεωρούνται συλλεκτικά μηχανίματα. Ίσως αυτό να είναι δείγμα αναγνώρισης από "μαθουσάλες" της πληροφορικής...
angel_grig, πολύ χρήσιμο αυτό το Poke. Θα μπορούσε κανείς να το εκμεταλευτεί σε δικές του εφαρμογές - αφού φόρτωνε το πρόγραμμα του, να διπλασίαζε την ταχύτητα εκτέλεσης του. Στα Atari είχαμε ένα αντίστοιχο κολπάκι : με Poke απενεργοποιούσαμε την απευθείας πρόσβαση στη μνήμη του ελεγκτή γραφικών (του υπέροχου ANTIC) δίνοντας όλο το χρόνο πρόσβασης στον επεξεργαστή και αυξάνοντας περίπου 25% την ταχύτητα εκτέλεσης ενός προγράμματος. Βέβαια κάποια στιγμή έπρεπε να το ανερέσεις αυτό, γιατί όσο το ANTIC δεν είχε πρόσβαση στη μνήμη, η οθόνη έδειχνει μαύρη μαυρίλα. Οπότε συνήθως, έκλεινες το DMA, έκανες τους υπολογισμούς και ξαναάνοιγες την οθόνη για να δείξεις τα αποτελέσματα.
nemo, και εμένα το όνομα Dragon μου είχε φανεί κάπως γελείο και ανατολίτικο - πολύ μετά έμαθα ότι οι Ουαλλοί έχουν τρέλλα με τους δράκους (έχουν και ένα στη σημαία τους) και το Dragon σχεδιάστικε στην Ουαλλία.