Τo αγαπημένo 8bit "outsider"

Τo αγαπημένo 8bit "outsider"

  • Bit90

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Dragon

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Enterprise128

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Jupiter ACE

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Newbrain

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Oric

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%
  • Ti994A

    Ψηφοφορίες: 0 0,0%

  • Συνολικοί ψηφοφόροι
    0
Πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες σου npac! :thumbup: Πραγματι ο 6809 ηταν ενας πολυ ισχυρος επεξεργαστης που οι δυνατοτητες του φαινονται στο coco3 με το νεο chip γραφικων,που δεν υπηρχε στο coco2.Δυστυχως η tandy εχοντας στραφει στα pc compatibles δεν στηριξε οσο επρεπε το coco3 (στην Ελλαδα βεβαια ουτε καν ειχε αναφερθει πουθενα).Το ωραιο με τον 6809 ηταν οτι στο coco2 με ενα απλο poke διπλασιαζες την ταχυτητα του επεξεργαστη (απλα μετα δεν μπορουσες να φορτωσεις κατι αφου ολο τα hardware ετρεχε σε 2πλασια ταχυτητα :) ).

Να σου πω την αλήθεια φίλε, αρχικά δίστασα να ξεθάψω την από 5ετίας ψηφοφορία (κυρίως για να μη με μαλώσει η daredevil για το ότι δεν είμαι επιμελής αναγνώστης του forum) αλλά αφού η ψηφοφορία αυτή έχει θέμα υπολογιστές που τελείωσε η νιότη τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια, πιστεύω ότι το θέμα σηκώνει ξεθάψιμο.
Και φυσικα σηκωνει ξεθαψιμο γιατι δεν αντεχω άλλα PS4 vs Nintendo U vs XBOXONE threads!!! :bash:
 
npac είπε:
Να σου πω την αλήθεια φίλε, αρχικά δίστασα να ξεθάψω την από 5ετίας ψηφοφορία (κυρίως για να μη με μαλώσει η daredevil για το ότι δεν είμαι επιμελής αναγνώστης του forum) αλλά αφού η ψηφοφορία αυτή έχει θέμα υπολογιστές που τελείωσε η νιότη τους πριν από σχεδόν 30 χρόνια, πιστεύω ότι το θέμα σηκώνει ξεθάψιμο.
Να πω και εγώ την καλή μου κουβέντα για τους δράκωντες (και φυσικά για τους CoCo) : πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με εξαιρετικό αν και αδικημένο επεξεργαστή. Ο 6809 ήταν πραγματικά ο καλύτερος μικροεπεξεργαστής στα 8bit στα τέλη των 70's. Όταν η Atari πρωτοσχεδίαζε την σειρά των υπολογιστών της (τα μετέπειτα 400 και 800) η Motorola την είχε πλησιάσει για να πουλήσει τον 6809. Αν και ήταν ακριβότερος από τον 6502 που τελικά επιλέχθηκε, το πρόβλημα της επιλογής του 6809 ήταν ότι η Motorola δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ημερομηνία μαζικής παραγωγής και τη διαθεσιμότητα του (στις ποσότητες που η Atari ήθελε). Κρίμα.

Η δύναμη και ειδικά χαρακτηριστικά του 6809 ήταν τέτοια που επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός πραγματικού multiuser-multitasking λειτουργικού, του OS-9. Όμως τελικά ο 6809 πήγε μάλλον άκλαυτος από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρία του, όταν σχεδίασε τον 68008 και τον προωθούσε στην αγορά των 8bit (ως υβρίδιο 8/16/32bit επεξεργαστή). Περίεργη εταιρία η Motorola. Αρχικά τον προώθησε φανταστικά (δίνοντας σχεδόν έτοιμη τη λογική, τη σχεδίαση και τα chip υποστήριξης του για τη δημιουργία ενός home computer) αλλά πολύ πολύ γρήγορα τον έθαψε η ίδια.

Και μια διευκρίνιση εδώ : ο dragon δεν αντέγραψε τον CoCo, όπως πολλοί νομίζουν. Και οι δύο αντέγραψαν το παράδειγμα σχεδίασης του ετοίμασε η Motorola ως proof of concept για τον 6809.

Η καριέρα του 6809 τελείωσε ως ελεγκτής φαναριών κυκλοφορίας. Για αυτό τον λόγο, φίλε angel_grip, όταν περιμένεις στο φανάρι, χαμογέλα. Μπορεί πίσω από το κόκκινο φως να σου χαμογελάει η καρδιά του δράκου !!!

Ντεμί-οφφτόπικ:

Να 'σαι σίγουρος, ότι χαίροαμαι όταν γράφεις, γιατί κάθε φορά έχεις κάτι σημαντικό να πεις! Καταλαβαίνω ωστόσο ότι τρέχουν κι άλλες υποχρεώσεις, οπότε δε μπορείς να κατασκηνώνεις εδώ! ;)

Όσο για τον Motorola (6800), τον κάνουμε τώρα στο πανεπιστήμιο! Ήταν το αντίπαλο δέος του 8085, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρατίθενται, είναι απλά εξαιρετικές!!!

(και ναι, θα σταματήσω κι εγώ να γκρινιάζω στα φανάρια! :D )
 
npac είπε:
Ο 6809 ήταν πραγματικά ο καλύτερος μικροεπεξεργαστής στα 8bit στα τέλη των 70's. Όταν η Atari πρωτοσχεδίαζε την σειρά των υπολογιστών της (τα μετέπειτα 400 και 800) η Motorola την είχε πλησιάσει για να πουλήσει τον 6809. Αν και ήταν ακριβότερος από τον 6502 που τελικά επιλέχθηκε, το πρόβλημα της επιλογής του 6809 ήταν ότι η Motorola δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ημερομηνία μαζικής παραγωγής και τη διαθεσιμότητα του (στις ποσότητες που η Atari ήθελε). ............

Η δύναμη και ειδικά χαρακτηριστικά του 6809 ήταν τέτοια που επέτρεψαν την ανάπτυξη ενός πραγματικού multiuser-multitasking λειτουργικού, του OS-9.

herco είπε:
Θα συμφωνησω απολυτα με τον npac - εχοντας "δουλεψει" το 1985 για λιγο διαστημα με Dragon64 και OS9 - θα πω οτι δεν υπηρξε ποτε κατι ανωτερο σε σχεδιασμο και δυνατοτητες 8bit λειτουργικο απο αυτη τη *nix βαριαντα του 6809Ε.


Nα προσθεσω και την δικη μου -εντελως μη τεχνοκρατικη- πρωτη συναντηση με τους Dragon . Ο πατερας μου λογω της εμπορικης επαγγελματικης του δραστηριοτητας ειχε πληθωρα καταλογων με προιοντα.

Και καθως ξεφυλιζα πιτσιρικας εναν αντιστοιχο γερμανικο καταλογο -εστιαζοντας ως συνηθως - στις σελιδες με τα παιχνιδια,και τα ηλεκτρονικα gadgets, μου ειχε προκαλεσει εντυπωση οτι ο μοναδικος υπολογιστης που αναφερονταν στο γερμανοφωνο αυτο καταλογο.

Ηταν ενας ασυνηθιστα πολυχρωμος σε σχεση με την ποιο γκριζα /"σοβαρη" εικονα που ειχα για υπολογιστες, με το ονομα Dragon (μα καλα ειναι αυτο ονομα για σοβαρο υπολογιστη σκεφτηκα -εκτος κι αν ηταν απο την απω ανατολη που θεωρησα οτι δεν θα ηταν αλλα μαλλον γερμανικης προελευσης λογω του καταλογου) ,για τον οποιο υπολογιστη ακουγα για πρωτη φορα ,οι πρωτες εντυπωσεις -συνολικη προδιαθεση -βεβαια παντα περιοριζομενος αποκλειστικα στην εικονα- δεν ηταν μαλλον θετικη .

Ποσο ειχα πεσει εντελως εξω στις πρωτες μου τοτε εντυπωσεις .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
herco είπε:
Μια μικρη παρατηρηση μονο για τη συμμετοχη του TI - δεν υπηρξε outsider στο διαστημα που ηταν ενεργος δηλαδη απο το 1979 (99/4) εως και το 82 - ηταν μια απο τις 3 κυριες επιλογες που ειχαμε εκεινα τα χρονια.
Herco, πραγματικά από τους συμμετέχοντες ο TI99/4A ήταν δημοφιλέστερος, αλλά σε σχέση με τους δημοφιλείς home computer της εποχής που γεννιώταν η αγορά home computers στην Ελλάδα (84-85), το μερίδιο του ήταν πολύ μικρότερο, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί outsider.

Ο Ti99/4 που αναφέρεις, ξεκίνησε την εμπορική του πορεία στις ΗΠΑ το τέλος του 79, αλλά η διάθεσή του στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1982 - λίγο καιρό πριν την εμφάνιση του ΤΙ99/4Α. Αλλά ο Ti99/4 είχε κάνει ελάχιστες πωλήσεις, γιατί ήταν πανάκριβος. Έπρεπε υποχρεωτικά να τον αγοράσεις με ένα 13'' μόνιτορ (στην πράξη μια τηλεόραση χωρίς modulator) γιατί ο TI99/4 δεν είχε καταφέρει να πάρει έγκριση από την ομοσπονδιακή επιτροπή επικοινωνιών (FCC). Η ιστορία αναφέρει ότι η Texas Instruments είχε υλοποιήσει μια ιδέα μηχανικού της ATARI (που την είχε "κλέψει" πωλητής της TI): είχε σχεδιάσει εξωτερικό κύκλωμα για RF διαμόρφωση και έστειλε μόνο αυτό για έγκριση. H FCC θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτό η TI προσπαθεί να τους παραπλανήσει και έτσι το TI99/4 κόπηκε και δεν επιτρεπώταν να συνδεθεί με τηλεόραση... (είδες Dino, όποια πέτρα να σηκώσεις, η Atari είναι από κάτω).

Άρα για Ευρώπη είχαμε σχεδόν μόνο TI99/4A και μάλιστα στην έκδοση με το πλαστικό μπεζ κουτί-την τελευταία και φτηνότερη σε κόστος κατασκευής έκδοση.

Αλλά ακόμα και αν σκεφτεί κανείς ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο TI99/4A πούλησε κάπου στα 2,5 εκατομμύρια τεμάχια, το νούμερο αυτό πάλι μικρό είναι, αν σκεφτούμε ότι τότε η TI ήταν η ισχυρότερη εταιρία σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Συγκριτικά ο 9100, ο 4bit μικροεπεξεργαστής της είχε πουλήσει 100 εκατομμύρια !!! Με αυτή την οπτική γωνία, ναι ο Ti99/4A είναι outsider.

herco είπε:
εχοντας "δουλεψει" το 1985 για λιγο διαστημα με Dragon64 και OS9 - θα πω οτι δεν υπηρξε ποτε κατι ανωτερο σε σχεδιασμο και δυνατοτητες 8bit λειτουργικο απο αυτη τη *nix βαριαντα του 6809Ε. Γενικα οι Dragon ηταν πολυ τιμια μηχανηματα - και τουλαχιστον στην Βρετανια πηγαν καλα.
Έχεις το απόλυτο respect μου, αφού έχεις "ώρες πτήσης" με το OS9 - φαντάζομαι ότι ελάχιστοι το έχουν αγγίξει. Εντυπωσιακό για τους δράκους είναι ότι ακόμα και τώρα οι τιμές που βρίσκει κανείς στο ebay είναι αρκετά υψηλές, χωρίς να θεωρούνται συλλεκτικά μηχανίματα. Ίσως αυτό να είναι δείγμα αναγνώρισης από "μαθουσάλες" της πληροφορικής...

angel_grig, πολύ χρήσιμο αυτό το Poke. Θα μπορούσε κανείς να το εκμεταλευτεί σε δικές του εφαρμογές - αφού φόρτωνε το πρόγραμμα του, να διπλασίαζε την ταχύτητα εκτέλεσης του. Στα Atari είχαμε ένα αντίστοιχο κολπάκι : με Poke απενεργοποιούσαμε την απευθείας πρόσβαση στη μνήμη του ελεγκτή γραφικών (του υπέροχου ANTIC) δίνοντας όλο το χρόνο πρόσβασης στον επεξεργαστή και αυξάνοντας περίπου 25% την ταχύτητα εκτέλεσης ενός προγράμματος. Βέβαια κάποια στιγμή έπρεπε να το ανερέσεις αυτό, γιατί όσο το ANTIC δεν είχε πρόσβαση στη μνήμη, η οθόνη έδειχνει μαύρη μαυρίλα. Οπότε συνήθως, έκλεινες το DMA, έκανες τους υπολογισμούς και ξαναάνοιγες την οθόνη για να δείξεις τα αποτελέσματα.

nemo, και εμένα το όνομα Dragon μου είχε φανεί κάπως γελείο και ανατολίτικο - πολύ μετά έμαθα ότι οι Ουαλλοί έχουν τρέλλα με τους δράκους (έχουν και ένα στη σημαία τους) και το Dragon σχεδιάστικε στην Ουαλλία.
 
Nemo είπε:
Ηταν ενας ασυνηθιστα πολυχρωμος σε σχεση με την ποιο γκριζα /"σοβαρη" εικονα που ειχα για υπολογιστες, με το ονομα Dragon (μα καλα ειναι αυτο ονομα για σοβαρο υπολογιστη σκεφτηκα -εκτος κι αν ηταν απο την απω ανατολη που θεωρησα οτι δεν θα ηταν αλλα μαλλον γερμανικης προελευσης λογω του καταλογου) ,για τον οποιο υπολογιστη ακουγα για πρωτη φορα ,οι πρωτες εντυπωσεις -συνολικη προδιαθεση -βεβαια παντα περιοριζομενος αποκλειστικα στην εικονα- δεν ηταν μαλλον θετικη .
Κι επειδη αυτο το "ασυνηθιστα πολυχρωμος" ακουγεται καπως ,αναφερομαι απλα στην εντυπωση που μου αφησε τοτε , σε εποχες που δεν ειχα ξεκινησει να αγοραζω pixel και ειχα πολυ λιγες παραστασεις.

Ειτε λογω του πολυχρωμου σηματος του,ειτε εξαιτιας τροπου καταχωρησης/παρουσιασης του/διαφημισης του στον καταλογο ,δεν μου "γεμισε τοτε το ματι" .
 
ωραία πραγματα διαβασα εδώ...
 
Ένα από τα καλύτερα threads.

Ευχαριστούμε npac και τα υπόλοιπα παιδιά βεβαίως-βεβαίως!

Και εγώ TI θα ψήφιζα μιας και ο IIc δεν είναι στο poll. Τώρα μετά από τόσα χρόνια που τους έχω και τους δύο μπορώ να πω ότι δεν συγκρίνονται, τότε όμως έβλεπα ΤΙ και μου έτρεχαν τα σάλια.
 
Εγω το απολαυσα διπλα διοτι ευχαριστιεμαι οταν βλεπω threads-διαμαντια να βγαινουν στην "επιφανεια"...και υπαρχουν πολλα ακομα για "ανασκαφη"...
 
Φιλε npac η αληθεια ειναι οτι υπαρχει η ταση να οριοθετουμε την αρχη της Ελληνικης αγορας των home micros μετα την εναρξη της εκδοσης του Pixel - αλλα αυτο δεν ειναι απολυτα σωστο.

Υπηρχαν πωλησεις και αντιστοιχα καταστηματα πωλησης μικρουπολογιστων πολυ πριν το Plot (το πρωτο μαγαζι που ανοιξε στη Στουρναρα). Πιο συγκεκριμενα και για τον ΤΙ99/4Α ισχυει απολυτα αυτο που εγραψες για την αρχικη εκδοση 99/4 και τα προβληματα της - αλλα ο 99/4Α κυκλοφορησε το 1981 και σε Αμερικη και σε Ευρωπη και επαιζε μονος του για καποιο διαστημα - πριν την "εκρηξη" των Αγγλικων μηχανηματων.

Και αναφερομαι στο συγκεκριμενο Αμερικανικο Ασημι/Μαυρο μηχανημα που πουληθηκε παντου στην Ευρωπη - και στην Ελλαδα - μεχρι που το σταματησε η Texas στα τελη του 1983. Στο youtube θα βρεις κλιπ απο το Κοκκινοι Γιγαντες και Ασπροι Νανοι που δωρηζε (απο το 82 μεχρι και το 84) στα παιδια το συγκεκριμενο ΤΙ. Οπως και τις αντιστοιχες διαφημισεις σε εντυπα του χωρου πριν το Pixel (Ηλεκτρονικη & Computers, Computer για Ολους, Τεχνικη Εκλογη, Computing κλπ).

Απο τα μεσα του 84 - με την εξαντληση του στοκ - και ενω το μηχανημα επισημα δεν παραγωταν - η αντιπροσωπεια στην Ιταλια πηρε την αδεια να κυκλοφορησει αυτην τη μπεζ εκδοση που ανεφερες - και αυτο κρατησε μεχρι το 1986 οποτε και εκλεισαν και εκεινοι.

Επισημα λοιπον η "ζωη" του TI99/4 και ΤΙ99/4Α κρατησε απο το 79 εως το 83 - στο διαστημα αυτο μονομαχησε ως ισος προς ισον με τα Atari400/800 και Tandy Color (μηχανηματα και για παιδια - μιας που ο AppleII και ο Pet ηταν μια κατηγορια απο μονοι τους) ενω στην Ευρωπαικη αγορα τουλαχιστον για το 81-82 επαιξε μονος του. Το 83 που μοσχοπωλουσαν οι Ευρωπαιοι κατασκευαστες, ειχε ηδη τελειωσει το μηχανημα. Με αυτη τη συλλογιστικη ανεφερα οτι μαλλον δεν μιλαμε για outsider.

Απο την αλλη, θα συμφωνησω και με τον shock για τα σαλια - το μηχανημα ειχε πολυ καλη διαφημιστικη προβολη - με εντυπες διαφημισεις με χρωματα και υποσχεσεις για πολυ διασκεδαση.
 
[Εξυπνακιας mode on]

Tο πρωτο μαγαζι στη Στουρναρα ηταν το ACC

[Εξυπνακιας mode off]
 
Τι χανεις ? :D

*** edit

Ευτυχως για μενα δεν προλαβες να βαλεις το στοιχημα... Ξανα υπολογιζοντας ποιους μηνες αγορασα τι και απο ποιον - το Plot ειναι μαλλον το 3ο μαγαζι που ανοιξε στη Στουρναρα.... με εκαψε ο Λουκιδης :p
 
Χαίρομαι πολύ για το ενδιαφέρον που προσέλκισε αυτό το Post και τα συγχαρητήρια μου στον Wally που το ξεκίνησε και σε όλους όσους είχαν καταθέσει την άποψη τους. Όλη αυτή η φιλοσοφική διαμάχη με τον φοβερό γνώστη herco δε μειώνει σε κανένα βαθμό την αρχική επιλογή των συμμετεχόντων υπολογιστών σε αυτή τη ψηφοφορία.

herco είπε:
Φιλε npac η αληθεια ειναι οτι υπαρχει η ταση να οριοθετουμε την αρχη της Ελληνικης αγορας των home micros μετα την εναρξη της εκδοσης του Pixel - αλλα αυτο δεν ειναι απολυτα σωστο.
Σε αυτό το θέμα herco, έχουμε ένα δίλημα του είδους η κότα και το αυγό : χάρη στο Pixel άνθησε η ελληνική αγορά home computers ή η άνθησή της δημιούργησε το κοινό που ένα περιοδικό σαν το Pixel χρειαζόταν για να είναι βιώσιμο? Μάλλον η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη.

Πάντως είναι γεγονός, που φαίνεται από τα posts, ότι πολλοί από εμάς είχαμε συμπάθειες προς κάποια μηχανήματα που όμως δεν επιλέξαμε να αποκτήσουμε - κάτι σαν κάποια Ελενίτσα γειτόνισα μας, που ήταν πολύ καλό κορίτσι και συμπαθιτικούλα, αλλά εμείς για κάποιο λόγο προτιμίσαμε να τα "φτιάξουμε" με την Μαρία από τα Αγγλικά... (να ζητήσω συγνώμη από την D@redevil και τις άλλες κυρίες του forum για τον παραλληλισμό).

Πάντως εγώ προσωπικά, με τριάντα χρόνια καθηστέριση απόκτησα την "Ελενίτσα" (με speach synthesizer, joysticks και φυσικά Parsec). Στη φωτογραφία τη βλέπετε μαζί με τις 3 φοιτήτριες που μένανε στο ισόγειο (και που ήξερα ότι στα 14 μου, ήταν "out of my league").

IMG_8445mid.jpg

(Τα mac τα είχα στήσει για να κάνω μια φωτογράφιση με τίτλο "Οι 3 σωMACοφύλακες". Όσω όμως έγραφα το post, χτύπισα και ένα MAC SE από το ebay, γιατί ως γνωστών οι 3 σωματοφύλακες ήταν τελικά τέσσερις.)
 
Ανεξαρτητα της "διαφωνιας" μας - η Ελενιτσα στη φωτογραφια ειναι κουκλι !
 
θα με συγχωρήσετε για το off topic όμως θα ήθελα να σχολιάσω κάτι πάνω στην εύστοχη παρατήρηση του herco ότι λαθεμένα λογίζουμε άτυπα την αρχή του home comouting στην Ελλάδα με τα πρώτα τεύχη του πίξελ το 1983! ΟΡΘΟΤΑΤΟ!!!

Προφανώς και το πίξελ βγήκε όχι για να δημιουργήσει μια νέα αγορά αλλά διαβλέποντας την δυναμική της υπάρχουσας. Με άλλα λόγια το πίξελ βγήκε διότι υπήρχε ένα μικρό εξειδικευμένο κοινό με αυξητική όμως τάση που ενδιαφέρονταν για τους οικιακούς υπολογιστές καταφέροντας στην συνέχεια να το γιγαντώσει και μάλιστα να ταυτιστεί με αυτό!

Εγώ ομολογώ ότι δεν ήξερα περί υπολογιστών τα χρόνια που προηγήθηκαν του περιοδικού και ότι άτυπα στο μυαλό μου ισχύει ότι pixel= home computers στην Ελλάδα. Θα συμφωνήσετε όμως όλοι ότι η οδός Στουρνάρα έγινε η ελληνική σιλικον βάλευ παράλληλα με την γέννηση του πιξελ αφού μέχρι τότε τα σχετικά μαγαζιά απλά ήταν δομημένα πάνω στις ανάγκες και τις προσταγές των φοιτητών της περιοχής αλλά και των πυροβολημένω "χομπιστών"! H επιτυχία του εν λόγω περιοδικού ήταν εκείνη που οδήγησε στην αύξηση της σχετικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή και όχι μόνο!

Δεν υπήρχε άνθρωπος που ασχολιόταν με τους υπολογιστές που να μην ήξερε έστω την ύπαρξη του πίξελ!

--------------

On topic: ο ΤΙ99/4Α στην Ελλάδα έγινε ουσιαστικά γνωστός μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή. Σίγουρα υπήρχε στην αγορά αλλά εμείς δεν το ξέραμε και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να τον αποκτήσουμε! Εμείς οι πιξελόπληκτοι τον βλέπαμε στο περιοδικό συχνά -όπως άλλωστε και τον όρικ άτμος- όμως εγώ την στουρνάρα την θυμάμαι να κυριαρχείται από τα γνωστά 8μπιτα! Παρόλο που πήρα σπέκτρουμ αρχές του 1984 θεωρώ ως την πλέον χαρακτηριστική ανάμνηση μου, εκείνη του ολοκαίνουριου 6128 σε ...βάθρο να παίζει το γνωστό ντέμο της αμστραντ με τα πολλά χρώματα! Με είχε πιάσει λαχτάρα να το αποκτήσω ζηλεύοντας το ολοκληρωμένο πακέτο!
 
Sam Coupe και πάλι Sam Coupe. Λίγο αργοπορημένο αλλά αρκετά καλό μηχανηματάκι που χάθηκε άδικα.

Ψήφισα Enterprise 128 κατά τα άλλα. Ήταν δυνατό για την εποχή του. Και τα χρώματα μου θυμίζουν Amstrad φυσικά.
 
Oric, διότι είναι το πιο αδικημένο ευρωπαϊκό 8μπιτο! Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε φάει λάχανο τον Spectrum, όμως κάτι δεν πήγε καλά, που δε θα το μάθουμε ποτέ!

Από τα λοιπά μηχανήματα που αναφέρονται στο poll μπορώ να πω ότι μου αρέσουν επίσης ιδιαιτέρως ο Jupiter Ace λόγω Forth και απολύτου μινιμαλισμού, που δεν είχε παράλληλο στη home αγορά, καθώς κι ο θεϊκός Texas, που αν είχε out of the box περισσότερη RAM και μπορούσε να φορτώσει σοβαρό software από κασέτα, θα είχε γίνει best seller στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Τον έφαγαν τα modules και η λογική "για ό,τι παραπάνω θέλω να κάνω, τα σκάω χοντρά", που ήταν καθαρά στοχευμένη στην αμερικάνικη αγορά!
 
Πολλοι το υποστηριζουν αυτο για τον Oric. Εγω δεν καταλαβα το λογο παντως. Ηταν ενα bug απο μονος του. Bug εδω, bug εκει...
 
kokkiklhs είπε:
Oric, διότι είναι το πιο αδικημένο ευρωπαϊκό 8μπιτο! Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε φάει λάχανο τον Spectrum
Respect !! :thumbup: (και άσε τον Wally να λέει...)
 
@billy & Wally:

Κι εγώ ρε παιδιά σπεκτρουμάς αμετανόητος είμαι και αγαπάω τα σινκλαιρόπουλα σα να ήταν παιδιά μου, αλλά το όρικ είχε καλύτερο hardware, πώς να το κάνουμε; Επί πλέον, θυμίζει ΠΑΡΑ πολύ σπέκτρουμ (όπως κι ο Texas και τα ΜSX1), γι'αυτό και τα συμπαθώ ιδιαιτέρως, εν αντιθέσει με τα σιχαμερά Amstrad, που ακόμη και σήμερα μου κάθονται στο λαιμό...

Νταξ, κι εκείνα είχαν καλύτερο hardware από τα σπεκτρουμάκια, αλλά η πολιτική της εταιρείας, το "νεοπλουτέ" αγοραστικό κοινό της εποχής κι ο αχώνευτος Alan με κάνανε να τα αντιπαθώ ισοβίως! :D
 
Νεοπλουτέ η Amstrad? :D Πρώτη φορά που το ακούω αυτό... Προφανώς σου κάθονται στο λαιμό όλα τα μηχανήματα της αγοράς (πλην των αποτυχημένων φτηνών βρετανικών 8μπιτών); :D
 
Πίσω
Μπλουζα