Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας blonde
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Το 1974 το τραγουδι Ασε με να φυγω, πηρε το Γ βραβειο και η Αλεκα Κανελλιδου το βραβειο ερμηνειας.

Μουσικη - Γιωργος Μανικας.

Στιχοι - Νικος Ελληναιος.

http://www.youtube.com/watch?v=5SKqcMMBlOY
 
Σε αναμνηση του καλοκαιριου που εφυγε πριν απο λιγες μερες, παραθετω ενα αλλο καλοκαιρι, που συμφωνα με τους στιχους του τραγουδιου, εμεινε αξεχαστο.....

1968, και πρωτο βραβειο στο Φεστιβαλ Τραγουδιου.

Ερμηνεια Νικος Αντωνιου.

 
Την επιμέλεια του μουσικού σήματος του τελευταίου φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού ανέλαβε ο Γιάννης Σπάθας.

Image.ashx



Τώρα δεν ξέρω εάν θα ξαναξεκινήσει αυτός ο θεσμός ή θα σταματήσει οριστικά - θα το δούμε αυτό στο μέλλον.

Για την ώρα (τουλάχιστον) το αρμόδιο υπουργείο δεν διαθέτει ούτε ένα στα ταμεία του για να χρηματοδοτήσει το φεστιβάλ μετά τις πρόσφατες περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση ύστερα από απαίτηση του IMF (σ.σ. αυτή η επισήμανση "ξεφεύγει" από την ουσία του θέματος αλλά καταγράφει δυστυχώς την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει ο πολιτισμός μας σήμερα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
B' βραβειο για το 1977, το εξαισιο ντουετο απο τον Αντωνη Πολιτη και τη Τζινα Σπηλιωτοπουλου.

Εσυ...

 
Η Ρούλα δεν τραγουδούσε, νομίζω, κυρίως παιδικά όπως λες.Η Ρούλα ήταν κι αυτή ένα απο τα παιδιά της τότε εποχής που έπαιζαν σε παλιές ελληνικές ταινίες,, την ''εκμεταλλεύτηκαν'' ως παιδί (να βγάλει δισκάκια) και μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με το τραγούδι ώσπου γνώρισε τον Κυράστα και τότε τα παράτησε.Θυμάμαι, στη Μανίνα, που είχε πάει κάπου με τον Κυράστα και την παρέα τους να διασκεδάσουν και τους είχαν φωτογραφήσει την ώρα που της έδιναν το μικρόφωνο να σιγοντάρει στο τραγούδι.
 
blonde είπε:
Η Ρούλα δεν τραγουδούσε, νομίζω, κυρίως παιδικά όπως λες.Η Ρούλα ήταν κι αυτή ένα απο τα παιδιά της τότε εποχής που έπαιζαν σε παλιές ελληνικές ταινίες,, την ''εκμεταλλεύτηκαν'' ως παιδί (να βγάλει δισκάκια) και μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με το τραγούδι ώσπου γνώρισε τον Κυράστα και τότε τα παράτησε.Θυμάμαι, στη Μανίνα, που είχε πάει κάπου με τον Κυράστα και την παρέα τους να διασκεδάσουν και τους είχαν φωτογραφήσει την ώρα που της έδιναν το μικρόφωνο να σιγοντάρει στο τραγούδι.
Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, απλά στη δεκαετία του '70 τη θυμάμαι να τραγουδάει παιδικά τραγούδια. Έχω έναν δίσκο της 75 στροφών με παιδικά. Επίσης τη θυμάμαι στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στη διαφήμιση του Σκοτ καθώς επίσης την έχω δει και στις ταινίες. Μετά δεν παρακολούθησα την πορεία της όμως είχα πάντα την απορία να μάθω το όνομά της, κάτι στο οποίο εσύ με βοήθησες και σε ευχαρίστησα γι' αυτό. Οπότε μάλλον επειδή εσύ έχεις παρακολουθήσει την εξέλιξη της καριέρας της, οφείλω να σε ευχαριστήσω ξανά για τις νέες και σωστότερες πληροφορίες.
 
Ιστορικές φωτογραφίες Νο 7,8,9,10

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη σελίδα του εκλεκτού δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης, Λευτέρη Κογκαλίδη. Επέλεξα 4 από τις χαρακτηριστικότερες.

1. Τάμμυ και Μιχάλης Βιολάρης. Δεν ξεχωρίζω την γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τα drums. Με το μπουζούκι πρέπει να είναι ο Μίμης Ξαπλαντέρης.

%u0025CE%A4%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CF%85+%CE%BA%CE%BB%CF%80.jpg

2. Γιώργος και Μαρία Χατζηνάσιου.

%u0025CE%93+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%9C+%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%.jpg

3. Πάνω αριστερά η Ζωή Κουρούκλη, κάτω δεξιά ο Κώστας Καπνίσης.

%u0025CE%A4+%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82+%CE%A6+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%.jpg

4. Ο Τζέημς Πάρις στο μέσον.

%u0025CE%A4%CE%B6%CE%B1%CE%AF%CE%B7%CE%BC%CF%82+%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%9B+%CE%9A%CE%.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σπανιο υλικο απο μια εποχη που περασε ανεπιστρεπτι για το Φεστιβαλ τραγουδιου Θεσσαλονικης.

Ευχαριστουμε, ARETARA!
 
Σε ευχαριστω και εγω με τη σειρα μου ARETARA. Πολυτιμο φωτογραφικο υλικο, αλλα οπως λεει και η bambi, ιδιαιτερα για μας που ζησαμε το φεστιβαλ απο την αρχη της δεκ. του 70, προκειται για μια εποχη αλλα και μια ατμοσφαιρα που περασαν δυστυχως ανεπιστρεπτι.
 
1972: Η (22χρονη τότε) Ελπίδα διαγωνίστηκε με το «Δεν τον είδα» (7η θέση - 436 βαθμοί).

 
Εικόνες και ήχοι από τα Φεστιβάλ του 1977, 1979 και 1980 από την ασπρόμαυρη ΕΡΤ

 
Η εμφάνιση της Άννας Βίσση. Είναι το ίδιο απόσπασμα με 2-3 δευτερόλεπτα παραπάνω το ένα.

 
Έγχρωμο video με το κομμάτι Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας σε ερμηνεία και μουσική Γιώργου Πολυχρονιάδη και στίχους Σάσας Μανέτα στο 18ο Φεστιβάλ (20-21/9/1979). Βλέπουμε τον τότε πίνακα βαθμολογίας ενώ μεταξύ άλλων διακρίνονται ο Άλκης Στέας και η στιχουργός Σάσα Μανέτα. Στην ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ο σπουδαίος μαέστρος Σπύρος Παπαβασιλείου.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το διήμερο φεστιβάλ τραγουδιού που παρουσίασε η Μαρία Αλιφέρη στην ΥΕΝΕΔ το 1981:

[edit] Το βίντεο αυτό έχει αφαιρεθεί από το χρήστη. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης θυμάμαι μόνο 1 χρονιά: το 1985. Βλέπαμε με την αδερφη μου τα τραγούδια και το χειρότερο ονομαζοταν "Μελαγχολικές Κυριακές". Θυμάμαι ότι κοροϊδεύαμε τον τραγουδιστή και το τραγούδι, που ήταν μια βλακεία και λέγαμε κοροϊδευτικά "Λες να κερδίσουν οι Μελαγχολικές Κυριακές"???? Ε, στην ανακοίνωση του νικητή δεν πιστεύαμε στ'αυτιά μας: ηταν οι Μελαγχολικές Κυριακές!!!! Και προφανώς το κοινό που ήταν παρόν στο φεστιβάλ είχε την ίδια άποψη μ'εμάς, γιατί έπεσε τέτοιο γιουχάρισμα που ο τραγουδιστής επέστρεψε το βραβείο στον παρουσιαστή και με την αδερφή μου τον λυπηθήκαμε ειλικρινά. Δεν έχω ξαναδει τέτοιο διαγωνισμό. Όμως η αντίδραση του κοινού ήταν αυθεντική, δεν υπήρχαν τα σημερινα ηλίθια ΜΜΕ που δινουν "γραμμή" στον κόσμο. Θυμάται κανείς άλλος το περιστατικό αυτό?
 
Μου εβαλες φυτιλιες και ξεκινησα το ψαξιμο :)


Δεν ειναι καθολου ασχημο παντως...
 
Wally είπε:
Μου εβαλες φυτιλιες και ξεκινησα το ψαξιμο :)

Δυστυχώς δεν μπορώ να δώ youtube από το γραφείο και έτσι δεν μπορώ να απολαύσω τις Μελαγχολικές Κυριακές (θα το δω το βραδυ). Στην wikipedia πάντως, που αναφέρονται όλοι οι νικητές του διαγωνισμού, στο έτος 1985 γράφει τα παρακάτω:

1985


Αʼ βραβείο: «Μελαγχολικές Κυριακές» (Χρήστος Δάλκος / Χρήστος Δάλκος), «Ελαφάκι μου» (Φωτεινή Βάζου / Θέμης Δημητρακόπουλος)



Βʼ βραβείο: «Κάρμεν» (Φωτεινή Βάζου / Θέμης Δημητρακόπουλος)



Γʼ βραβείο: «Μονόλογος» (Δημήτρης Παναγόπουλος / Δημήτρης Παναγόπουλος), «Όνειρα χαμένα» (Πανίκος Χαραλάμπους / Πέτρος Γιαννάκης)



Βραβείο ερμηνείας: Ελένη Τσαγκαράκη (Σ' είδα στα σύννεφα να πετάς) β Γιώργος Χατζηαντωνίου (Κατηφορίζω)



Βραβείο καλύτερης σύνθεσης:
Σοφία Βόσσου (Χαμένη ισορροπία)

 


Δηλαδή 2 νικητές στο 1ο Βραβείο. Ο καημένος ο "Μελαγχολικές Κυριακές" επέστρεψε το βραβείο και μετά το έδωσαν στο Μπάμπι, ε...στο "Ελαφακι μου".
 
Πίσω
Μπλουζα