Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας blonde
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
domniki είπε:
Δηλαδή 2 νικητές στο 1ο Βραβείο. Ο καημένος ο "Μελαγχολικές Κυριακές" επέστρεψε το βραβείο και μετά το έδωσαν στο Μπάμπι, ε...στο "Ελαφακι μου".
[video=youtube;NHz-mxqnfvI]

Να και το ελαφάκι... Δεν ξέρω ποιο είναι καλύτερο...

Μάλλον η επιτροπή είχε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη και μεγαλούργησε!
 
Η παρακάτω συλλεκτική φωτογραφία, προερχόμενη από την προσωπική σελίδα του Γιώργου Παπαστεφάνου στο fb παρουσιάζει την προκριματική επιτροπή του 13ου Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με τα λεγόμενά του πρέπει να τοποθετείται κάπου Ιούνιο ή Ιούλιο 1974, πάντως πριν την πτώση της δικτατορίας (23/7/1974). Βέβαια το Φεστιβάλ έλαβε χώρα αργότερα κατά τη διάρκεια της Δ.Ε.Θ. (19-21/9/1974). Πολλοί οι γνωστοί και κάποιοι άγνωστοι συμμετέχοντες, οι απαντήσεις βρίσκονται στο link.

1974.jpg
 
1976 αλκης στεας

2i0udqw.jpg


2i0udqw.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενα σπανιο ηχητικο ντοκουμεντο απο το Φεστιβαλ Θεσσαλονικης.

Σεπτεμβριος του 1974 και ο Γιωργος Πολυχρονιαδης ερμηνευει μια δικη του συνθεση με τιτλο Ο τυφλος.

 
Τραγούδι που κάλλιστα θα μπορούσε να κερδίσει το Φεστιβάλ...
 
ARETARA είπε:
Τραγούδι που κάλλιστα θα μπορούσε να κερδίσει το Φεστιβάλ...
Βεβαιως! Υπεροχη μουσικη και στιχοι με ουσια. Εκεινη τη χρονια το Α' Βραβειο δοθηκε στο εξισου καλο Ποιος να ξερει στο βλεμμα του πισω, και το Γ' Βραβειο στο Ασε με να φυγω.

Κατα τη δεκαετια του '70 ο Γιωργος Πολυχρονιαδης συμμετειχε πολλες φορες στο Φεστιβαλ χωρις να κερδισει. Η καλη στιγμη ηρθε εντελει το 1979 με το Αν ξανακατεβεις Χριστε στη γη μας.
 
Από το Φεστιβάλ του 1969, ξεχώρισε οπωσδήποτε το τραγούδι που πήρε (και δίκαια) το α' βραβείο σε στίχους και μουσική Αλέκου Σπάθη και ερμηνευτές τους Πάνο Κόκκινο και Τώνη Στρατή. Εδώ το ακούμε στην ταινία "Στον ίσκιο του Θεού" (1969) και επίσης εμφανίζονται στην πίστα ο Βάσος Αδριανός και η Ρίτα Άντλερ. Εδώ μπορείτε να το ακούσετε σε καλύτερη απόδοση και από δισκάκι 45 στροφών.

 
Τι μανία είχαν να συνδυάζουν διαγωνισμούς τραγουδιού και ίσκιους θεού το 1969? Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 1969 η Κλειώ Δενάρδου είχε πάρει πρώτο βραβείο στη δεύτερη "Ολυμπιάδα" τραγουδιού με το "Πού ναν' ο ίσκιος σου Θεέ" και βλέπω τώρα ότι η ταινία, με τίτλο πολύ παρόμοιο, χρησιμοποιούσε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ Θεσ/νίκης.
 
Κι ένα σχετικό νταβαντουράκι για το Φεστιβάλ γραμμένο τον Σεπτέμβρη του 1962



(......)

Εν τω μεταξύ όμως σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης εδημοσιευθει επιστολή με υπογραφή " Φίλος της Μουσικής" η οποία αναφέρει τα εξής:
 
Κάθε συνθέτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνον ένα τραγούδι, ο Μωράκης και ο Πρεντας όμως παραβίασαν τον κανονισμό, παρουσιάζοντας τις συζύγους των, σαν συνθετριες τραγουδιών. Τα τραγούδια αυτά περιελήφθησαν στα είκοσι προκριθεντα. Σύζυγος του Μωράκη είναι η Νάντια Κωνσταντοπούλου και του Πρεντα η Λένα Γιάννα. 
 
Τέλος, στην επιστολή αναφέρει ότι :
 
Ο Μωράκης υπέβαλε και τρίτο τραγούδι με μουσική του γιού του.
 
Στην επιστολή αυτή του " Φίλου της Μουσικής" απάντησε ο κ. Πρεντας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
 
Είμαι βέβαιος ότι η επιστολή έχει σταλεί από τον κ. Γιώργο Οικονομίδη. Αγνοω όμως τον λόγο του διαβηματος του.
Σχετικά με την καταγγελία ότι η σύζυγος μου Λένα Γιάννα κατέθεσε τραγούδι, έχω να πω πως κατ επανάληψη έχουν μεταδοθεί τραγούδια της από το ραδιοφωνικό σταθμό.
 
Σχετικά με τις αντιδικίες αυτές ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας πρόεδρος της ΕΜΕ και κατ ουσία οργανωτής του Φεστιβάλ, παρεμβαίνοντας στις αντεγκλήσεις που έχουν αναστατώσει τον κόσμο της ελαφράς μουσικής δήλωσε:
 
Πρόκειται για μια κακοηθεστατη επιστολή, γραμμένη από άνθρωπο που ζητεί να διαβάλει το θεσμό του Φεστιβάλ, που με κόπο και θυσίες προσπαθούμε να επεκτείνουμε.
Εν τω μεταξύ ο κατηγορηθείς ως ανωνυμογραφος της επιστολής κ. Γιώργος Οικονομίδης δήλωσε ότι:
 
Αυτή η βεβαιότητα του κ Πρεντα του δημιουργεί ευθύνες. Πως είναι δυνατόν, ετονισε, να υποψιάζεται πως έχω σχέση με τον ανωνυμογραφο, αφού κανείς δε γνωρίζει ποιοί είναι οι στιχουργοί;
 
Και τελειώνει την επιστολή του τονίζοντας ότι:
 
Από τα μέλη της ΕΜΕ μόνο τρία έμειναν έξω από την εικοσάδα των προκριθεντων για το φεστιβάλ. 
 
Αλλά, λέγουν οι κύκλοι των δύο μουσικών επιτροπών που προεκριναν τα τραγούδια, ότι παρά ταύτα το φεστιβάλ θα γίνει και θα επιτύχει, γιατί κατά βάθος και μ όλες τις δυσαρέσκειες και τις διαφωνίες, προάγει το ελληνικό τραγούδι. 
 
Ελευθερία, 9/9/1962
 
Απόσπασμα από το 28ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Δημήτρης Κωνσταντάρας στη παρουσίαση. Η Κλειώ Δενάρδου επίτιμη καλεσμένη. Ελάχιστοι Έλληνες τραγουδιστές έχουν ζήσει τα μεγαλεία της Κλειώς Δενάρδου στο εξωτερικό τα ταξίδια τις εμφανίσεις τις συμμετοχές στα φεστιβάλ τα βραβεία και τις διακρίσεις της. Μεταδόθηκε στην ΕΤ-2 Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1989.
 
47 χρονια πριν
15-16 Σεπτεμβρη 1977 στο 16ο Φεστιβαλ Τραγουδιου
Η Τζενη Βάνου με μια ακόμη ατέλειωτη κορώνα παίρνει το βραβείο κοινού για αυτή την εκτέλεση.


βανου.jpg

1977+B.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα