Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
 Ο έφιππος ανδριάντας του Κωνσταντίνου Α΄ στο Πεδίο του Άρεως.
Οι φωτογραφίες ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές ειναι από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.

Η επιγραφή έχει αλλάξει. Η αρχική ήταν, όπως εύκολα βλέπουμε στις φωτογραφίες,

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩι​

ΒΑΣΙΛΕΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ​

(Δεν είμαι σίγουρος για το πρσγεγραμμένο ιώτα στο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩι αλλά κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει). Οπότε η επιγραφή δεν ήταν απλώς λεζάντα αλλά αφιέρωση

Έχω έντονα την εντύπωση ότι μικρός που πρωτοείδα το άγαλμα έλεγε "Κωνσταντίνος ΙΒ', Βασιλεύς των Ελλήνων", αλλά δεν αποκλείεται η μνήμη μου να έχει μπερδευτεί  με φωτογραφίες είτε του ανδριάντα είτε άλλες που τον αποκαλούσαν έτσι (*), εκτός αν το ΙΒ μπήκε επί χούντας και όντως το είδα. Τώρα βέβαια λέει απλώς ποιος είναι ο εικονιζόμενος, (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ) αν και φαντάζομαι από το 1964 και μετά θα έπρεπε να γράφουν Κων/νος Α', αφού υπήρξε και δεύτερος Κωνσταντίνος

(*) Δήθεν διάδοχος δηλαδή του Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου. (Οπότε ο τέως είχε το γρουσούζικο νούμερο 13).  Δεν ήταν επίσημο νούμερο, αλλά ειδικά την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων που η Μεγάλη Ιδέα έμοιαζε να θριαμβεύει του το είχαν κολλήσει ανεπίσημα.

Στην 2η φωτογραφία από την κηδεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη, διακρίνονται το κτήριο επί της Μητροπόλεως 46 & Φωκίωνος 2, και πίσω από το άγημα των ευζώνων, το διατηρητέο του 1900 (Μητροπόλεως 48 & Φωκίωνος 1) με τις ωραιότατες σιδεριές στα μπαλκόνια.

mhtropoleos.jpg 

Στις παραπάνω φωτό βλέπουμε αρκετά δείγματα αυτού που λεγόταν "αρειμάνιος μύσταξ" (ο οποίος φοριέται απαραίτητα με συνοφρυωμένο ύφος)

Ο ωρυόμενος μεγαλοδόντης μεγαλόβαθμος αξιωματικός στην πρώτη φωτογραφία μου θυμίζει τον Γιάννη Σπαρίδη (με ολίγην από σαγόνια του καρχαρία). Αλλά στον πύρινο λόγο του του κάνει χαλάστρα το ένστολο γκαρσόνι από πίσω του με το καρτερικό ύφος (θα μπορούσε να είναι ο Θανάσης Βέγγος με πηλίκιο)

Στις παραπάνω φωτό βλέπουμε αρκετά δείγματα αυτού που λεγόταν "αρειμάνιος μύσταξ" (ο οποίος φοριέται απαραίτητα με συνοφρυωμένο ύφος)

Ο ωρυόμενος μεγαλοδόντης μεγαλόβαθμος αξιωματικός στην πρώτη φωτογραφία μου θυμίζει τον Γιάννη Σπαρίδη (με ολίγην από σαγόνια του καρχαρία). Αλλά στον πύρινο λόγο του του κάνει χαλάστρα το ένστολο γκαρσόνι από πίσω του με το καρτερικό ύφος (θα μπορούσε να είναι ο Θανάσης Βέγγος με πηλίκιο)

Ο "ωρυόμενος" είναι ο Γεώργιος Κονδύλης, ο αρειμάνιος μύσταξ του οποίου, είχε απαθανατιστεί από την περίφημη Nelly's στους αρραβώνες του με την Θάλεια Διπλαράκου.

Nellys.jpg

Πηγή φωτογραφίας: "Σελίδες από τη ζωή της Θάλειας Διπλαράκου" (1992)

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο "ωρυόμενος" είναι ο Γεώργιος Κονδύλης, ο αρειμάνιος μύσταξ του οποίου, είχε απαθανατιστεί από την περίφημη Nelly's στους αρραβώνες του με την Θάλεια Διπλαράκου.
Σοβαρά? Έτσι που έχει παραμορφωθεί το πρόσωπό του θα ήταν αδύνατο να τον ταυτίσω με την επόμενη φωτογραφία. Όχι ότι θα γνώριζα ποιος είναι. Κάποτε τους ήξερα όλους αυτούς διότι είχα ξεκοκκαλίσει την Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος του Σπ. Μαρκεζίνη (μαζί με τη συνέχειά της) που ήταν γεμάτη φωτογραφίες των πρωταγωνιστών των γεγονότων, αλλά πολύ λίγες φυσιογνωμίες μπορώ να φέρω στη μνήμη μου τώρα.

Πίσω
Μπλουζα