Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
1, 5: Ο ανδριάντας του λόρδου Βύρωνα στον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι.

2, 3:  Άλλο ένα μνημείο για τον Βύρωνα στο Μεσολόγγι (Κλεισούρας και Λεβίδου). Τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1924, έξω από το σπίτι όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1824.

mnhmeio lB.jpg

Το πτυσσόμενο κρεβάτι που χρησιμοποιούσε ο Βύρων στα ταξίδια του και πάνω στο οποίο πέθανε στο Μεσολόγγι, βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλιά Βουλή).

Lord Byron-2-.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηρχιτεκτόνει!! (Φωτό 1413(2)) 

Φοβερός παρατατικός που μου θύμισε μια επιγραφή μαρμάρινη που είχα δει πριν δεκαετίες στο Πήλιο, σε μια βρύση που έλεγε σε άπταιστα  Ομηρικά "Καλλίναον κρήνην οχετόν τ' ανεκαίνισε μακρόν συλλέκτρου πάτρῃ ήρα φέρουσα φίλου χήρη Ελεφαντοπούλου Ελέφαντος ευπατέρεια Ελεφάντισσα κούρη κεδνή Ελεφαντίδεο. Τοὔνεκεν υψιμέδοντα λίτεσθ' όσοι ενθ' αρύεσθε λαρήν νυμφάων νηιάδων λιβάδα όφρα δομητείρῃ και οίκ Ελεφαντοπουλείῳ εν τε βίῳ και έπειτ' ολβία πάντα δίδῳ ,ΑΩΞΕ', " που αν θυμάμαι σωστά τα αρχαία μου είναι 1865 (Απόστροφοι, κορωνίδα και τόνοι δικά μου, ήταν κεφαλαία και χωρίς στίξη και να με συγχωρήσουν οι εξ υμών φιλόλογοι για τα λάθη). Διότι αν γράφανε "Τα λεφτά για τη βρύση τα έδωσε η κυρά Γιαννούλα, χήρα του κυρ Μήτσου Πεθαμένου, κόρη του κυρ Βαγγέλη και ο θεός να την έχει καλά κι αυτήν και το σόι της" θα υπήρχε φόβος να καταλάβουν οι ιθαγενείς Πηλιορείτες χωριάτες του 1865 τι έγραφε η επιγραφή, και τι αξία έχει μια τιμητική επιγραφή που καταλαβαίνεις τι λέει?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πω πω πραγματικός γίγαντας ο αρχιεπίσκοπος (παντός καιρού και καθεστώτος) Δαμασκηνός
 
Πίσω
Μπλουζα