Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

Άμαξες, στολές, λιλιά και λοφία και παράσημα, κόσμος και παράτες (και μνήματα). Αλλά εμένα κόλλησε το μάτι μου αλλού. Στην πρώτη και τη δεύτερη φωτό του 1564 βλέπουμε ότι ο Κωνσταντίνος και ο δεύτερος (*) που φοράν καπέλα διαφορετικού σχήματος από τον τρίτο με το πηλίκιο χαιρετάν διαφορετικά, σαν να πιάνουν το γείσο του καπέλλου τους. Προσέχω ότι το ίδιο κάνουν και οι πισινότεροι (άρα παρακατιανότεροι) που φοράν παρόμοιο καπέλο. Μπας και μέσα στα εκατομμύρια μελών του ρετρομάνιαξ υπάρχει κανένας στρατηγός να μας διαφωτίσει? Ή ακόμη καλύτερα κανένας πρίγκηψ που να τα ξέρει αυτά?

(*) Λογικά ο δευτερότοκος πρ. Γεώργιος, αλλά δεν του μοιάζει ιδιαίτερα, κι άλλωστε ο Γεώργιος ήταν αξιωματικός του Ναυτικού. Ούτε με τον Νικόλαο μοιάζει. Ο Ανδρέας (μπαμπάς του Φίλιππου της Ελισσάβετ) είχε παρόμοιο μουστάκι και ήταν αξιωματικός του στρατού, άρα ίσως είναι αυτός, και ο τρίτος είναι το στερνοπαίδι Χριστόφορος που ταιριάζει γιατί ήταν κι αυτός του ναυτικού, και αν η κηδεία είναι του Γεωργίου του Α' το 1913, ήταν μόλις 25 ετών πράγμα που δικαιολογεί το αμούστακο και την έλλειψη παρασήμων παρά τη πολύ τιμητική θέση που έχει στη σειρά. Εκτός κι αν είναι κάποιος ξένος συγγενής του οίκου.
 
O Xαϊλέ Σελασιέ δεν είναι αυτός;(1572 πρώτη). και πιο κάτω κάποιος καθολικός επίσκοπος (όχι ο Πάπας ο οποίος, φυσικά, φοράει άσπρα).
 
της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο...

της αμύνης το σκουφάκι έφερε το Λευτεράκι..
 
Πίσω
Μπλουζα