Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

Όλες οι παραπάνω, είναι εκπληκτικές φωτογραφίες από το Τατόϊ!  :eeek:

(άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα εγκληματικής εγκατάλειψης και απαξίωσης δημόσιας περιουσίας) 
 
Ο Όθων ήταν "Βασιλεύς της Ελλάδος". Από τον Γεώργιο Α' και μετά ο τίτλος ήταν "Βασιλεύς των Ελλήνων", πράγμα που είχε τσαντίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, διότι υπαινισσόταν (όχι και πολύ διακριτικά) ότι ήταν η κεφαλή όλων των Ελλήνων, όχι μόνο αυτών που ζούσαν στο Νεοελληνικό κρατίδιο. Γι' αυτό τον άλλαξαν τον τίτλο άλλωστε, αφού η Μεγάλη Ιδέα ήταν στο φουλ τότε. Απ' όσο ξέρω αυτός παρέμεινε ο τίτλος όλων των βασιλιάδων έκτοτε, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Δεν νομίζω στα Αγγλικά να τους έλεγαν "King of the Greeks".
 
Η πρώτη φωτογραφία αποπνέει Πηνελόπη Δέλτα και "Τρελαντώνη", ιδιαίτερα τη σκηνή που περιγράφει τη συνάντηση με τον βασιλέα που καθόταν στο γωνιακό από τα σπίτια του Τσίλλερ, αν και το σκυλάκι δεν μπορεί βέβαια να είναι ο Ντον, και η φωτογραφία πρέπει να είναι καμιά δεκαριά χρόνια μεταγενέστερη, περίπου της εποχής που ο Γεώργιος Σουρής βρήκε τον μπελά του "επί εξυβρίσει του Ιερού προσώπου της Βασιλίσσης" διότι τόλμησε να σατιρίσει την "Κυρά Γιώργαινα" που φαίνεται το έτσουζε λιγάκι.

"Παρακάτω, εμπρός στην αυλή του μεγάλου σπιτιού, είδαν τ' αδέλφια τέσσερις πέντε αξιωματικούς και κυρίες που κάθουνταν γύρω σ' ένα τραπέζι στρωμένο φλιτζάνια και μπισκότα.
Ο Αντώνης συμμαζεύθηκε αμέσως. Είχε αναγνωρίσει το βασιλέα, με τον Ντον ξαπλωμένο στα πόδια του, και τη βασίλισσα, που φορούσε ένα άσπρο φόρεμα μ' ένα μαύρο βελούδο στα μαλλιά.
Φρόνιμα, σα στρατιώτες πέρασαν τα τέσσερα αδέλφια, με τεντωμένες τις ράχες τους, εμπρός στο βασιλικό τραπέζι. Πετάχθηκε πάνω ο Ντον και άρχισε να πηδά γύρω τους και τρόμαξε τον Αλέξανδρο. Τον φώναξε όμως πίσω ο βασιλέας και γέλασε και είπε του Αλέξανδρου:
— Μη φοβάσαι, μικρέ! Είναι καλός και δε δαγκώνει!
Και ντροπιασμένος χώθηκε ο Αλέξανδρος πίσω από τη δασκάλα, και οι τρεις μεγάλοι, ταπεινωμένοι από τη δειλία του αδελφού τους, πέρασαν κάνοντας τους αδιάφορους."
 
Αποφεύγω να γράψω τα σχόλια που μου έρχονται όταν βλέπω τα λιλιά και τις παράτες μια που παρά το ότι το θέμα της βασιλείας έχει λυθεί εξακολουθεί να θεωρείται "πολιτικό" και άρα εκτός της θεματολογίας του φόρουμ (φυσικά οι φωτογραφίες αυτών των εποχών είναι πολύτιμες και πολύ ενδιαφέρουσες)

Αλλά εκείνο το "Μολών λαβέ" στην προπαγανδιστική αφίσα πού κολλάει? Αφού οι Βαλκανικοί πόλεμοι (στους οποίους προφανώς αναφέρεται αφού δείχνει τον Κων/νο δαφνοστεφή) ήταν επεκτατικοί και έληξαν με εδαφικά κέρδη για την Ελλάδα. Δεν έκαναν ντου οι Τούρκοι να μας κατακτήσουν και να μας πουν "προσκυνάτε μας ωρέ ραγιάδες" για να τους πούμε εμείς "Μολών λαβέ". Πιο πολύ "veni, vidi, vici" θα ταίριαζε.
 
Πίσω
Μπλουζα