Φωτογραφίες από το αρχείο της ΕΡΤ

1. Ελπίζω να μη διαβάζει ΡΜ κανένας απόγονος του κυρίου #562, δεύτερη φωτό, πρώτη σειρά, τρίτος απο δεξιά, αλλά μη μου πείτε ότι δεν πιθηκίζει από φάτσα. Κάτι τέτοιους πρέπει να βλέπουν οι Αμερικανάρες που αρνούνται την κοινή καταγωγή ανθρώπων και πιθήκων.

2. Παρατηρώ ότι από τόοοτε υπήρχε η συνήθεια σε διαδηλώσεις να έχουν πλακάτ στα αγγλικά, λες και καιγόταν/καίγεται καρφάκι στους επικυρίαρχους του κόσμου τι λένε οι παρακατιανοί σε διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, λαοσυνάξεις και τέτοια. Βέβαια, με κάθε σεβασμό προς τους Βορειοηπειρώτες και τα δίκια τους, οφείλω να πω ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν μοιάζει να διακρίνεται για τον αγωνιστικό της παλμό. Βλέποντας τις πόζες των φωτογραφουμένων, ξάπλα στον ήλιο, πιο πολύ μου θυμίζει τον τρόπο που απεργούσαμε την Πρωτομαγιά όταν ήμουνα μικρός, ξαμολυμένοι σε χωράφια να πιάσουμε το Μάη με λουλουδάκια.
 
1η από πάνω:αμαξοστάσιο των τραμ.

3η από πάνω:ΑΗΣ Φαλήρου προφανώς όταν λειτουργούσε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ποια περιοχή της Ελλάδας είχε αυτό το πανύψηλο κωνικό καπέλο, τύφλα να 'χει η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ? (Νο. 573, τριτη φωτό, δεξιά). Το ίδιο και για το περίεργο σκουφί με τις οριζόντιες ρίγες στην ίδια εικόνα..

Πάντως δεν ήξερα ότι οι φωτογραφίες του αρχείου φτάνανε τόσο παλιά. Πολύ παλιά. Πάρα πολύ παλιά. Όταν οι πρόγονοι του Νταγγέρ ακόμη κρέμονταν από τα δέντρα οι δικοί μας πρόγονοι (έστω οι πρόγονοι των εξ ημών Κρητικών) βγάζανε φωτογραφίες, Ασπρόμαυρες μεν, αλλά πάντως φωτογραφίες. Διότι οι κυρίες στην επόμενη φωτό με τα επί κεφαλής ζιγγουράτ σε σχήμα κόλουρου κώνου και την ποδήρη φούστα με την ποδίτσα και τις οριζόντιες ρίγες είναι παλιές γνωστές. Πολύ παλιές. Πάρα πολύ παλιές.

 image.png

Βέβαια υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, ή μάλλον δύο προβλήματα αξιοσέβαστου μεγέθους: Για τις ανάγκες της φωτογράφησης διασκεύασαν τα αρχικά μοντελάκια τους, τα οποία όπως βλέπετε πιο πάνω κανονικά θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο εξώφυλλο παλιού δίσκου της Μελίνας Τανάγρη:

image.png

(Ζητάω συγγνώμην από σεμνούς ή σεμνοτύφους ρετρομανιακούς, αλλά εγώ ο τάλας δεν έγραψα τίποτε ακατάλληλο. Απλώς έβαλα ένα εξώφυλλο δίσκου. Τυχόντα παράπονα στην κυρία Τανάγρη).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η συλλογική γνώση των ρετρομανιακών σε όλα τα θέματα εκτείνεται σε τέτοιο βάθος και πλάτος που θα έκανε τη wikipedia να μοιάζει με παιδική εγκυκλοπαίδεια, οπότε ίσως μπορείτε να μου λύσετε μια απορία. Πότε επικράτησε η μόδα της μίνι φουστανέλλας? Διότι τον καιρό εκείνο τον παλιό οι φουστανέλλες ήταν από μήκος Σανέλ και κάτω, είτε τις φορούσαν έλληνες

 image.png

είτε Αλβανοί

image.png

είτε Βαυαροί

image.png
 
Πίσω
Μπλουζα