Φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

Ναι, και είχε την πρωτοτυπία (για την εποχή) να τραγουδιούνται κάποια χορικά στα αρχαία. Έτσι κι αλλιως δεν πολυκαταλαβαίνει κανείς το χορό (ειδικά στα ορεινά του Ηρωδείου) οπότε δεν πείραζε που δεν καταλαβαίναμε τα αρχαία.

Αλλά η "Ελένη" δεν είναι τραγωδία με την τραγική σημασία της λέξης. Μάλλον φαρσοκωμωδία είναι, όπως και η Ιφιγένεια εν Ταύροις. Πλάκα έχει να βλέπεις πώς Ελένη και Ιφιγένεια κοροϊδεύουνε τους βασιλιάδες για να το σκάσουνε, και η Ελένη έχει και τη σκηνή που η Ελένη πείθει τον Μενέλαο ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος κερατάς της μυθολογίας διότι δεν το έσκασε με τον Πάρη αλλά ζούσε (αγνά και αμόλυντα) στην Αίγυπτο τόσα χρόνια (*). Ωραία όλα αυτά, αλλά "δι' ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν"? Σιγά τον έλεο και τον φόβο και σιγά την κάθαρση. Πού οι Ηλέκτρες και οι Μήδειες και οι Οιδίποδες, που ερχότανε ο ένας νεκρός μετά τον άλλον και δεν έμενε κανείς ζωντανός στο τέλος. Αυτές μάλιστα, είναι τραγωδίες να τις ευχαριστηθείς. Εδώ άντε το πολύ να έπαθε ναυτία ο Μενέλαος από τις φουρτούνες.
Κρίμα ότι τόσο προσεγμένη παράσταση χαραμίστηκε σε μια παρακατιανή τραγωδία.

(*) Ο Μενέλαος το πίστεψε, εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου κι αν η Ελένη με τυφλώσει για τιμωρία σαν τον Στησίχορο θα γράψω εδώ μια παλινωδία ένα παλιμπόστ για να ξαναβρώ το φως μου αλλά σαν τον Γαλιλαίο κι εγώ θα συνεχίσω να πιστεύω από μέσα μου άλλα από αυτά που λέω απ' έξω μου.
 
Μμμ όπως έμαθα φέτος παρέα με τον γιό μου η Ελένη χαρακτηρίζεται ως ιλαροτραγωδία και κύριος σκοπός του έργου ήταν να καυτηριάσει την τραγικότητα ενός άχρηστου πολέμου: Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε οι Αθηναίοι προσπαθούσαν να ανανήψουν από την καταστροφή της Σικελικής Εκστρατείας. Οι παραλληλισμοί είναι έντονοι και μάλλον λειτούργησε σαν την σημερινή Επιθεώρηση τρόπον τινά. Ο γιος μου πάντως τη σκυλοβαρέθηκε: δεν εϊχε λέει τιποτα το ηρωικό και ούτε έναν σκοτωμό περιωπής. Τι να πεις, αγόρια.
 
Είδες? Συμφωνούμε με τον γιο σου. Αγόρια. Δεν τη βαρέθηκα βέβαια, διότι Συνοδινού ήταν αυτή (πρώτη και τελευταία φορά που την έβλεπα) και όπως είπαμε πολύ φροντισμένη παράσταση.
 
Βλέπεις ελέφαντα τώρα πλέον την διδάσκονται την Ελένη στην Γ Γυμνασίου. Σε αντιδιαστολή με την Ιλιάδα της Β Γυμνασίου του φαινόταν πολύ βαρετή να τη διαβάζει.
 
Πίσω
Μπλουζα