Φωτογραφίες και βίντεο από τη ρετροσυλλογή μου

Mr.Computer

Retro Member
Joined
14 Ιαν 2021
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
487
Ξεκινώ ένα θέμα με διάφορες φωτογραφίες και βίντεο των υπολογιστών & software που μάζευα από τα τέλη του 80 έως το 2010, και που θ' ανεβάζω κατά καιρούς
Από τα σχετικά βίντεο θα βάζω μόνο όσα θεωρώ πιο αξιόλογα, κυρίως από τα αντικείμενα που έχω ακόμα με τα κουτιά τους.
Βίντεο με διάφορα θέματα που δεν θα βάζω εδώ, μπορείτε να βρείτε στο κανάλι: https://www.youtube.com/c/MrComputerRetro/

Εδώ είναι όσα μηχανήματα χωρούσαν επάνω στο γραφείο. Ο Spectrum+ κι όλες οι Amiga εκτός της Α1000 είναι τα δικά μου, ενώ τα υπόλοιπα είτε τα είχα βρει πεταμένα, είτε τα είχα αγοράσει μεταχειρισμένα, κυρίως από Internet

my.computers.jpg

Από Software έχω γύρω στα 200 κουτιά. Τα περισσότερα για Spectrum & Amiga είναι τα δικά μου, ενώ για τα υπόλοιπα micro τα είχα πάρει από το Internet. Οπότε, δεδομένου ότι το κάθε βίντεο παίρνει τουλάχιστον 1 μήνα περίπου, θα περάσου χρόνια μέχρι να τα βιντεοσκοπήσω όλα.

Εδώ είναι μια φωτογραφία, μάλλον από το 2009, όταν είχε κυκλοφορήσει αυτό με το ελικοπτεράκι, κάτω κάτω. Δεν θυμάμαι ποια χρονιά ήταν.
my.sims.jpg

Ορίστε και δύο βίντεο για αρχή

Αυτή είναι η πρώτη Amiga που είχα πάρει, το 1991. Έχω κρατήσει το κουτί (αν κι ο γάτος αποφάσισε να κάνει μανικιούρ λίγο πριν το βιντεοσκοπήσω), ενώ όλα τα περιεχόμενα, νάιλον, φελιζόλ, κτλ, είναι τα δικά της, οπότε ελπίζω να σας θυμίσει την ημέρα που αγοράσατε τη δική σας Amiga!


Και η οθόνη της, το γνωστό 1084S-P2. Ευτυχώς, το κουτί επιβίωσε παρά τις μετακομίσεις και την υγρασία του παταριού, με όλα τα αρχικά καλώδια, σακουλάκια κτλ, ενώ το monitor διατηρείται σε καλή κατάσταση, παρά τη συνεχή χρήση

 
Να και δύο παιχνιδάκια για τη λίστα...

Indiana Jones 3, το εξαιρετικό adventure της Lucasfilm. Το βίντεο περιέχει, μεταξύ άλλων, unboxing και σύγκριση των εκδόσεων που είχαν κυκλοφορήσει.


Έχω γράψει κι ολόκληρο το παιχνίδι, στην Amiga 500 μου, για όσους διαθέτουν το απαραίτητο μεράκι να παρακολουθήσουν 2 ώρες βίντεο!


Τέλος, το αγαπημένο της 8μπιτης πιτσιρικαρίας, ACE! Κάτι φίλοι με Amstrad μου έδιναν λεπτομερέστατες περιγραφές του παιχνιδιού όταν είχε κυκλοφορήσει, οπότε όταν το πρωτοέπαιξα στο Spectrum απογοητεύτηκα λίγο, γιατί περίμενα τον υπερεξομοιωτή! :D Πάντως, δεν ήταν καθόλου άσχημο παιχνίδι, αν και το βίντεο δεν μ' αρέσει πάρα πολύ γιατί ήταν το πρώτο unboxing παιχνιδιού που έγραψα, το 2019, οπότε δεν είχα καταλήξει ακόμα στον τρόπο παρουσίασης
Αυτά προς το παρόν. Θα σας ποστάρω περισσότερες φωτογραφίες και βιντεάκια απ' το κανάλι, κάποια άλλη στιγμή.
Καλή διασκέδαση!
 
Δύο ακόμα παιχνίδια για τη λίστα, πικάντικα και καλοκαιρινά λόγω του τροπικού νησιού του σεναρίου.
Το Leisure Suit Larry 2 με τα νέα και πανέμορφα γραφικά του SCI0, τα οποία με είχαν ήδη εντυπωσιάσει από τα screenshot στο review του Pixel, πριν παίξω το παιχνίδι.

και το Leisure Suit Larry 3, επίσης βασισμένο στο SCI0, αλλά με περισσότερα μουσικά κομμάτια και πιο σέξυ σενάριο, που θυμίζει περισσότερο το αξεπέραστο Larry 1

Στα βιντεάκια θα δείτε, εκτός από τα κουτιά και τα περιεχόμενά τους, σύγκριση των εκδόσεων για Amiga, ST και PC σε πραγματικούς υπολογιστές και διάφορες άλλες λεπτομέρειες.
Ειδικά στο MT-32 η μουσική είναι καταπληκτική, οπότε καλή ακρόαση!
 
Να και μια φωτογραφία του Sam Coupe. Τον είχα πάρει από το ebay γύρω στο 2000 με 2002. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μηχανήματα!

SamCoupe.jpg
 
Να και μερικά αεροπλανάκια για τη λίστα!

F-29 Retaliator. Περισσότερο arcade παρά εξομοιωτής (κι αφήστε το Pixel να λέει), με λεπτομερή τρισδιάστατα γραφικά που κινούνται πολύ γρήγορα, το οποίο σας επιτρέπει να πετάξετε τα μυθικά για την εποχή F-22 και X-29.
Το βίντεο περιέχει unboxing, διάφορες πληροφορίες και σύγκριση των εκδόσεων.


Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κυκλοφορήσει και μια επιπλέον αποστολή αποκλειστικά με το περιοδικό Zero, που αποσκοπούσε στη διαφήμιση του επερχόμενου F-29 Retaliator IΙ, το οποίο τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά και ταυτόχρονα του διαστημικού EPIC.
Το πώς, για να μην κάνω spoiler, θα το διαπιστώσετε στο βίντεο της αποστολής!


Birds of Prey για την Amiga. Σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πρόκειται για έναν αρκετά καλό εξομοιωτή, αν αναλογιστούμε πως κυκλοφόρησε το 1991. Το πτητικό μοντέλο, παρά τις ορισμένες παραξενιές, είναι αρκετά καλό για την εποχή, ενώ τα γραφικά είναι επίσης πολύ όμορφα, θυμίζοντας το Starglider 2 της ίδιας εταιρείας.
Το μεγάλο ατού του παιχνιδιού όμως, είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός αεροσκαφών που σας επιτρέπει να πετάξετε, τόσο από την πλευρά του ΝΑΤΟ, όσο και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενώ είναι πολύ πιθανό ορισμένα από τα αεροσκάφη να μην υπάρχουν σε άλλον εξομοιωτή, ακόμα και σήμερα. Βέβαια, για να υπάρχουν όλα αυτά σε μια δισκέτα έχουν γίνει αρκετές θυσίες, όπως τo κοινό cockpit και τ' απλοποιημένα συστήματα για όλα τα αεροσκάφη.
Είναι το μοναδικό παιχνίδι που είχα πάρει ρισκάροντας, χωρίς να το ξέρω ή να έχω διαβάσει κάποιο review, κι ευτυχώς δεν έκλαιγα τα λεφτά μου μετά!
Στο βίντεο θα δείτε unboxing, πληροφορίες για το παιχνίδι, την αξέχαστη εισαγωγή του και παίξιμο μιας σύντομης αποστολής.


Και για το τέλος, το σπέσιαλ! Interdictor για τον Αρχιμήδη της Acorn. Πρόκειται για εντυπωσιακό εξομοιωτή, με πολύ καλό πτητικό μοντέλο για παιχνίδι του 1989 (κάτι αναμενόμενο, αφού οι προγραμματιστές ήταν υπάλληλοι της ΒΑΕ) το οποίο βελτιώθηκε περαιτέρω στο Mig-29 Fulcrum της ίδιας εταιρείας, δύο χρόνια αργότερα. Ο χειρισμός με το ποντίκι είναι πολύ καλός (αφού μπόρεσα να το παίξω με κάμερα μπροστά στον Αρχιμήδη, εγώ να είμαι από την μία πλευρά και να προσπαθώ να πιάσω το ποντίκι από την άλλη!), ενώ τα τρισδιάστατα γραφικά κινούνται ομαλότατα, με μεγάλες ταχύτητες. Απ' την άλλη, τα διάφορα συστήματα είναι απλοποιημένα και το παιχνίδι σας βάζει απευθείας μέσα στη δράση, σε έναν πολύ καλά ισορροπημένο συνδυασμό εξομοίωσης και arcade.
Το βίντεο περιέχει unboxing, review και λίγο gameplay στον A3000.

 
Μια εικόνα για τον θείο.
Πιστεύω πως πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, καταφέραμε ν' αποκτήσουμε υπολογιστή στο σπίτι χάρις στην προσιτή τιμή του Spectrum.

Sinclair.jpg
 
Πάει κι αυτός...σίγουρα όχι νέος, αλλά όχι και υπέργηρος
 
Δυο ακόμα βιντεάκια για τη λίστα!

Unboxing του χαριτωμένου New Zealand Story για τον Atari ST και σύγκριση των εκδόσεων του παιχνιδιού σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές. Το έπαιζα στον Spectrum και την Amiga, αλλά είναι εξαιρετικό σε όλα τα format. Στα ηλεκτρονικά δεν το είχα πετύχει πουθενά μέχρι 1998. Ίσα που το πρόλαβα λίγο πριν απαγορευτούν.


Επίσης, το Amegas. Ένα αρκετά καλό και δύσκολο παιχνίδι, τύπου Arkanoid, αποκλειστικά για την Amiga. To βίντεο περιέχει unboxing, σύγκριση με το Arkanoid, την χαρακτηριστική pop μουσική του παιχνιδιού και ολίγον παιχνίδι. Αν και μ' αρέσουν και τα δύο, το Arkanoid κερδίζει την προτίμησή μου σε απόσταση αναπνοής, λόγω της ατμόσφαιράς του μάλλον. Κάτι έχει που με τραβάει. Να είναι τα γραφικά; Οι αναμνήσεις; Ποιος ξέρει;
 
Άψογες (όπως πάντα :thumbup:) και οι δύο παρουσιάσεις!

Το Amegas δεν το είχα παίξει ποτε αλλα το New Zealand Story το είχα καταευχαριστθει στην Αμιγκα μου!
 
Ένα σύντομο βιντεάκι με το εισαγωγικό demo που συνοδεύει τον Sam Coupé. Πρόκειται για την έκδοση του 1989, που βρίσκεται στην κασσέτα του Flash.

 
Τι ωραίο μηχάνημα που ήταν το Sam Coupé!

Δεν είχε τύχει να τον δω σε κάποιο κατάστημα εκείνη την εποχή τουλάχιστον σε αυτά που πήγαινα μικρός στο Πειραιά.

Σκέτη γλύκα είναι το άτιμο και απο εμφάνιση αλλα και απο γραφικά!!! Είδα και κάτι ωραία παιχνιδάκια στο Υoutube και μου άρεσαν πολύ!


Είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα αυτό το μηχάνημα ;
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Always Somewhere
Είχα την εντύπωση πως είχε κυκλοφορήσει κι εδώ, αλλά εκτός Pixel δεν τον είχα πετύχει πουθενά, οπότε δεν αποκλείεται να μην είχε έρθει. Τον δικό μου πάντως, τον είχα πάρει από Αγγλία πριν 20 χρόνια περίπου.
Γενικώς, λένε πως είχαν πουληθεί μόνο 12.000 κομμάτια, άρα δεν πήρε την θέση που άξιζε στην αγορά.
 
Είναι δηλαδή και καρασπανιο!

Το μηχάνημα βρήκε καλό αφεντικό πάντως γιατί απο ότι βλέπω στο βίντεο το έχεις σαν καινούργιο! Μπράβο σου φίλε!
 
Δυο ακόμα βιντεάκια για τη λίστα!

Unboxing του χαριτωμένου New Zealand Story για τον Atari ST και σύγκριση των εκδόσεων του παιχνιδιού σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές. Το έπαιζα στον Spectrum και την Amiga, αλλά είναι εξαιρετικό σε όλα τα format. Στα ηλεκτρονικά δεν το είχα πετύχει πουθενά μέχρι 1998. Ίσα που το πρόλαβα λίγο πριν απαγορευτούν.


Επίσης, το Amegas. Ένα αρκετά καλό και δύσκολο παιχνίδι, τύπου Arkanoid, αποκλειστικά για την Amiga. To βίντεο περιέχει unboxing, σύγκριση με το Arkanoid, την χαρακτηριστική pop μουσική του παιχνιδιού και ολίγον παιχνίδι. Αν και μ' αρέσουν και τα δύο, το Arkanoid κερδίζει την προτίμησή μου σε απόσταση αναπνοής, λόγω της ατμόσφαιράς του μάλλον. Κάτι έχει που με τραβάει. Να είναι τα γραφικά; Οι αναμνήσεις; Ποιος ξέρει;

Πολύ ωραίος ο τρόπος που τα παρουσιάζεις side by side και έτσι βλέπουμε και συγκρίνουμε.
 
Να και μια καλλιτεχνική φωτογραφία με τους μεγάλους...

a500a3000st2YT.jpg

Επίσης, ένα βιντεάκι για το Resolution 101 της Astral Software, το οποίο θα θυμάστε από το Special Review του Pixel (εγώ τουλάχιστον, από εκεί ψήθηκα). Το παιχνίδι έχει όμορφη μίξη 3D και 2D γραφικών που κινούνται σε μεγάλες ταχύτητες, ενώ ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ λογικός. Γενικώς, είναι όντως ωραίο και το είχα παίξει αρκετά, ενώ τα γραφικά μου θύμιζαν το επίσης πολύ καλό, Archipelagos.
Το βίντεο περιέχει unboxing της έκδοσης για Amiga, μια σύντομη παρουσίαση και σύγκριση με τις εκδόσεις για Atari ST και IBM Συμβατούς, όπως πάντα σε πραγματικούς υπολογιστές.

Αυτά για σήμερα, καλή θέαση!
 
Εξαιρετικό βίντεο. Κ η παρουσίαση κ το παιχνίδι. Βάζεις μεράκι κ φαίνεται.
Ο υπολογιστής που μιλάει πολύ ωραίος κ καθόλου κουραστικός ..... Αντιθέτως είναι πολύ συμπαθητικός. Επίσης ο χώρος σου είναι καθαρόαιμος retro κ όχι γιαλατζι. Πχ τα βιβλία δίπλα από την οθόνη. Μπράβο κ πάλι μπράβο.
 
@dkssprs
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε! Το μόνο κακό με τα βίντεο είναι πως έχουν απίστευτη ταλαιπωρία και στο γύρισμα και στην επεξεργασία (μιλάμε για 1-2 μήνες το κάθε ένα), αλλά άμα καταφέρνουν να σε γυρίζουν πίσω, χαλάλι τους.
Τον χώρο προσπαθώ να τον κάνω όπως περίπου τον είχα, όσο αυτό είναι δυνατό και δεν δημιουργεί πρόβλημα στη βιντεοσκόπηση, ή κάτι κατά προσέγγιση, ώστε να ταξιδέψει κάποιον που τα έχει ζήσει (οι πιο νέοι μάλλον δεν θα καταλάβουν έτσι κι αλλιώς)
Γενικώς, τα βιβλία και τα διάφορα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που εμφανίζονται κατά καιρούς είναι αυτά που είχα τότε (πχ. το walkman στο βίντεο του Sam Coupe).
Κι ο Mr. Computer είναι πραγματικό κομπιουτεράκι! Το έχω από το '85 περίπου (λειτουργεί ακόμα), ενώ η φατσούλα του στην πραγματικότητα είναι Commodore 64.
 
Ιδού δύο Αμιγκάδικα βιντεάκια:


A-10 Tank Killer. Ένας εξομοιωτής πτήσης του 1989 από την Dynamix. Η έκδοση για Amiga κυκλοφόρησε το 1990, ενώ η βελτιωμένη v1.5 το 1991. Το βίντεο περιέχει unboxing της έκδοσης 1.1, κριτική και σύγκριση με την έκδοση για PC και τέλος, παίξιμο μιας αποστολής στην Amiga 1200 (με Blizzard IV).
Το παιχνίδι διαθέτει όμορφα γραφικά και ήχο, αλλά υστερεί λίγο ως εξομοιωτής αν κι έχει κάποια καλά στοιχεία.
Το είχα αγοράσει χωρίς να διαβάσω πρώτα review και την πάτησα, αλλά τελικά το έπαιξα αρκετά. Άρα δεν είναι κι άσχημο!

Κι ένα φρέσκο:

Precious Metal. Μια συλλογή τεσσάρων παιχνιδιών στην τιμή του ενός, από την Ocean. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται τα Captain Blood, Arkanoid 2, Xenon και Crazy Cars για Amiga, ενώ στον Atari ST, αντί για το τελευταίο, υπάρχει το Super Hang On.
Το βιντεάκι περιέχει unboxing της έκδοσης για Amiga, μια σύντομη παρουσίαση των παιχνιδιών κι όπως πάντα, CRT Capture σε πραγματική Amiga.
Αυτό το πακέτο δεν είναι δικό μου. Μου είχε στοιχειώσει τη μνήμη η διαφήμιση στο Pixel, οπότε το πήρα από Internet γύρω στο 2008.

Αυτά προς το παρόν, καλή διασκέδαση!
 
Πίσω
Μπλουζα