Χαρακτηρίστε τους χαρακτήρες

Δικαιωμα του καθενος να πιστευει η να μην πιστευει σε καποια θρησκεια και να πορευεται στη ζωη του οπως αυτος νομιζει. Κι εγω αλλωστε, απο τη δικη μου πλευρα μιλησα και συμφωνα με το τι πιστευω και πραττω εγω. Ποιος μπορει να το αμφισβητησει αυτο; Αλιμονο.

Νομιζω πως ολοι λιγο - πολυ καταστησαμε σαφεις τις αντιληψεις μας για το θεμα της συζυγικης απιστιας και το θεμα καλυφτηκε ωστε να προχωρησουμε στον επομενο χαρακτηρα ταινιας. Να ξανασυζητησουμε, να ξανασυμφωνησουμε και να ξαναδιαφωνησουμε.
 
Τασω Καβαδια και Μαρικα Κρεβατα στο Κλωτσοσκουφι

Οι δυο αυτες ηθοποιοι υποδυονται τις παντρεμενες αδελφες του Αλεκου Αλεξανδρακη που ζουνε μαζι του. Ο Αλεξανδρακης ειναι πολυ πλουσιος, καθοτι εφοπλιστης, και διαζευγμενος χωρις παιδια υστερα απο την απιστια της γυναικας του. Η απιστια δεν αναφερεται πουθενα ξεκαθαρα μεσα στην ταινια, αλλα απο αυτα που λεγονται ειναι η πιθανοτερη αιτια του διαζυγιου.

Καποια στιγμη ο Αλεκος γνωριζει και ερωτευεται την Αλικη Βουγιουκλακη η οποια ειναι ενα χαριτωμενο χαμινι. Καλο κοριτσι, τιμιο, ηθικο, με αρχες και ολα αυτα τα εξεταζει καλα ο πρωταγωνιστης προτου παρει την αποφαση να τη βαλει πλαϊ του. Η Αλικη εχει πολλες ευκαιριες να επιλεξει το χρημα και την ευκολη ζωη, αλλα δεν το κανει. Προτιμα να φυγει για την Αυστραλια. Κι αυτος ειναι ενας πολυ σοβαρος λογος για να κανει τον Αλεκο τρελο και παλαβο για χαρη της και να θελησει να την κανει γυναικα του.

Την εμφανιζει απο το πουθενα στις δυο αδελφες του και τους ανακοινωνει την αποφαση του να παντρευτει το κλωτσοσκουφι. Οι δυο αδελφες παθαινουν ισχυροτατο σοκ και φερονται στη μελλουσα νυφη τους εχθρικα. Το ιδιο βραδυ πιανουν τον αδελφο τους και τον ρωτουν αν ειναι σιγουρος για αυτο που παει να κανει κι αν ξερει απο κρατα η σκουφια αυτης που προοριζει για γυναικα του.

Εσεις τι θα κανατε, αν βρισκοσασταν στη θεση των δυο αδελφων του πρωταγωνιστη; Θα δεχοσασαταν την κοπελα που θα εφερνε σπιτι σας με καλοσυνη και χαρα που επιτελους ο αδελφος βρηκε νεα συζυγο η θα κανατε ο,τι περιπου και οι αδελφες του Αλεξανδρακη; Πιστευετε πως ειναι μοχθηρες και δεσποτικες η οχι;
 
Είναι κακές. Και συμφεροντολογες. Προτού δουν την κοπέλα, που την είχε δει νομίζω η υπηρέτρια με τον Αλέκο, λέει νομίζω η Τασσώ " τι, για γάμους κ τέτοια; Μπα, δε φαντάζομαι..."

Κι όταν την πηγαίνει στο σπίτι δε δείχνουν διάθεση, να ενδιαφερθούν, να μάθουν, να την υποδεχθούν έστω με τους τυπικά καλούς τρόπους.. 

Ούτε συζητούν ανθρώπινα με τον αδερφό τους, να ρωτήσουν, να δείξουν ένα ενδιαφέρον...

Αυτό που φαίνεται να τις απασχολεί είναι μη χάσουν το μήνα που θρέφει τους 11 κι όχι να φτιάξει τη ζωή του ο αδερφός που στο κάτω κάτω της γραφής ήταν ένας άνθρωπος πληγωμένος και νέος. 

Ναι εκεί καταλήγω: ντροπή τους!!!
 
θα απαντησω στο τελευταιο ζητημα για να μη χαλασω τη ροη του θεματος

η Τασσω βγαζει για ακομα μια φορα τις γνωστες κακιουλες της στη μελλουσα νυφη και κανει ο,τι περναει απ'το χερι της να μη γινει αυτος ο γαμος, μαζι με τη Μαρικα επιστρατευουν το τεμπελοσκυλο και  χαραμοφαη ανηψιο του Αλεκου  προκειμενου να πεισουν τον αδερφο τους οτι η Αλικη δεν ειναι ηθικη κοπελα.

Σιγουρα δε συμπεριφερθηκαν καθολου καλα, ειχαν ηδη κρινει και κατακρινει την κοπελα που θα γινοταν γυναικα του αδερφου τους πριν καν τη γνωρισουν, πιστευω οτι θα εκαναν το ιδιο με οποιαδηποτε κοπελα ακομα κι αν ηταν της δικης τους κοινωνικης ταξης. Ενας γαμος του αδερφου τους θα σημαινε αυτοματα λιγοτερα προνομια για τις ιδιες, μικροτερη περιουσια, αν εκανε και παιδια τοτε υπηρχε περιπτωση να μην κληρονομησουν και τιποτα. Μονο το συμφερον τους τους ενοιαζε και η καλοπεραση τους, για τον αδερφο τους δε νοιαστηκαν καθολου.

Για να μη θυμηθω παλι την Τασσω σε αλλη ταινια "ο μεταναστης" που ειχε παλι αδερφο τον Αλεκο και για να παντρευτει αυτη εναν νεοτερο αντρα που ζητησε προικα (και καλα εκανε, τετοια που ηταν η νυφη επρεπε να αποζημιωθει γερα ο νεαρος γαμπρος.. ) αναγκαστηκε ο φουκαρας ο αδερφος της να της δωσει τις τελευταιες του οικονομιες μιας που αυτη ηταν η τελευταια ανυπαντρη αδερφη και ειχε καθηκον (; ) να την προικισει , τον ξεζουμισε κανονικα

Η συμπεριφορα τους ειναι το λιγοτερο απαραδεκτη
 
Πιστευω κι εγω οτι και οι δυο αδελφες ειναι συμφεροντολογες. Αυτος αλλωστε ειναι και ο σκοπος του Αλεκου Σακελλαριου. Να μας παρουσιασει δυο τερατα που για το μονο που νοιαζονται ειναι ο εαυτος τους, αντε και τα παιδια τους.

Απο εκει και περα ομως, βλεπω τα πραγματα πολυ διαφορετικα. Οι γυναικες αυτες εχουν αδελφο εφοπλιστη. Ξαφνικα και με εναν πολυ περιεργο τροπο ο αδελφος τους παρουσιαζει ενα χαμινι που το προοριζει για πρωτη κυρια του σπιτιου. Κι εγω αν ημουν στη θεση τους, ακομα κι αν εβαζα την ευτυχια του αδελφου μου πανω απο το συμφερον μου, εναν νευρικο κλονισμο τον ειχα στο τσεπακι. Ενα κοριτσι του λαου, κατα πασαν πιθανοτητα αγραμματο, θα γινοταν σε λιγο η γυναικα του παμπλουτου αδελφου μου. Πολυ υποπτο αυτο και Κυριος οιδε τι μεσα ειχε επιστρατευσει η μικρη για το σκοπο της. Θα ημουν πολυ, παρα πολυ καχυποπτη απεναντι της και δε θα βασιζομουν καθολου στην ορθη κριση του αδελφου μου γιατι πολυ απλα ο ερωτας τυφλωνει και αποβλακωνει. Βεβαια, στην περιπτωση της ταινιας το κλωτσοσκουφι εχει χαρακτηρα αδαμαντινο, αλλα αυτο οι αδελφες δεν το ξερουν. Και που να το ξερανε δηλαδη οταν αυτο που πιστευουν οι ιδιες ειναι ο κανονας, ενω αυτο που συμβαινει στα αληθεια ειναι η εξαιρεση; Καθενας απο εμας πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικος στην επιλογη συζυγου και καποιος με περιουσια μεγαλη και αφθονο χρημα δεκα φορες προσεκτικοτερος.

Επειτα, ακομα κι αν υπηρχε τροπος οι αδελφες να πεισθουν για τις αγαθες προθεσεις της μικρης, και παλι θα υπηρχαν καποια προβληματα πρακτικης φυσεως: Που να το δειξεις το κλωτσοσκουφι και που να το παρουσιασεις; Φανταστειτε επισημο γευμα και να μην ξερει η Μαιρουλα απο που βαστανε το μαχαιροπιρουνο. Ουτε σε ανεπισημο δε θα τα εβγαζε περα. Και καλα, το σαβουαρ βιβρ μαθαινεται και καποια στιγμη θα μπορουσε η κυρια Βεγγελη να παυσει να ρεζιλευει τον αντρα της στον κυκλο των εφοπλιστων και των βιομηχανων. Σκεφτομαι ομως τι κοτσανες θα πεταγε μεχρι να γινει αυτο και ποσα γλωσσικα μαργαριταρια σε μια κοινωνια που τοτε ακομα, προτου ισοπεδοθουν ολα, κατι τετοια τα μετραγε πολυ. Ο Αλεξανδρακης θα επρεπε να αναλαβει περαν του ρολου του νεονυμφευθεντος και ρολο Πυγμαλιωνος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ε, λοιπόν, εγώ θα συμφωνήσω απολύτως με την Bambinella αν και το συγκεκριμένο έργο δεν είναι καθόλου από τα αγαπημένα μου. Μόνο το τραγούδι για το σπουργιτάκι μου αρέσει. Ναι, οι αδελφές παρουσιάζονται σαν δύο απαίσια πλάσματα, αποκρουστικά, συμφεροντολόγες και ότι άλλο θέλετε (οι δύο ηθοποιοί παίζουν υπέροχα τις στρίγκλες). Ο στόχος εξάλλου είναι αυτός. Να τις αντιπαθήσουμε. Αλλά αν βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση αυτών των γυναικών  και ο δικός μας άνθρωπος (είτε αδελφός είτε αδελφή) μας έφερνε μια ωραία ημέρα, ένα παρόμοιο πλάσμα στο σπίτι,  πάμφτωχο, με άξεστους τρόπους,  και χωρίς να είμαστε εφοπλιστές, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε την ίδια περίπου αντίδραση ακόμα κι αν δεν είχαμε κανένα οικονομικό πρόβλημα. Θα βλέπαμε με μεγάλη καχυποψία ένα τέτοιο πρωτόγονο πλάσμα. Όπως λέω πάντα, ζούμε σε ένα κοινωνικό περίγυρο είτε μας αρέσει είτε όχι και αυτός ο περίγυρος μας επηρεάζει και σε κανέναν δεν αρέσει η αρνητική κριτική. Ακόμα και σ' αυτούς που δεν το παραδέχονται.  
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
bambinella η αληθεια ειναι οτι η απαντηση που εδωσα ειχε να κανει με το χαρακτηρισμο των δυο αδερφων και οχι με το τι θα εκανα εγω σε αναλογη περιπτωση. Αν ειχα αδερφο κι αν ηταν ευκαταστατος και μου εφερνε στο σπιτι ενα πολυ φτωχο κοριτσι για μελλουσα συζυγο του θα ειχα ενδοιασμους αλλα θα φροντιζα να μαθω πληροφοριες γι αυτη μεσω ιδιωτικου ερευνητη (αφου υποτιθεται δε θα ειχα οικονομικο προβλημα) πριν κρινω και μετα βλεποντας και κανοντας γιατι αν η νυφη ειχε σκοπο μονο το κερδος εννοειται οτι θα φροντιζα να το πληροφορηθει ο αδερφος μου με στοιχεια ακραδαντα. Οπως εγραψες κι εσυ και συμφωνω απολυτα ο ερωτας τυφλωνει κι αποβλακωνει γι αυτο καποιος αλλος πρεπει να ανοιξει τα ματια στον ερωτευμενο αδερφο για να αποφυγει την παγιδα εαν αποδειχτει οτι η νυφη ειναι υπουλη
 
Νομιζω πως το θεμα για τον χαρακτηρα της Φωφως καλυφτηκε με το παραπανω, οποτε περναμε σε αλλον χαρακτηρα:

Τζενη Ρουσεα στην ταινια Εγωισμος.

Η Ζωη Λασκαρη κλεβει τον μνηστηρα της αδελφης της οχι επειδη τον ερωτευτηκε, αλλα επειδη εκεινος την χαστουκιζει μπροστα στους φιλους της, κατι που δεν το σηκωνει ο υπερμετρος εγωισμος της. Η Ζωη ορκιζεται εκδικηση για την προσβολη και δουλευοντας το σχεδιο της μεθοδικα, καταφερνει εν τελει αυτο που επιδιωκει. Πολυ αργοτερα και αφου εχει περασει δια πυρος και σιδηρου, τρεχει μετανιωμενη στην Τζενη Ρουσεα και της ζητα σπαραζοντας να την συγχωρησει. Η Ρουσεα την συγχωρει αγκαλιαζοντας την και την βοηθα οσο μπορει με το ψυχιατρικο προβλημα που της εχει δημιουργηθει.

Κανει καλα η Τζενη που συγχωρει την αδελφη της και τι θα κανατε στην θεση της;
Μπάμπι δεν ξέρω αν θα την συγχωρούσα ποτέ όχι γιατί μου πήρε τον άντρα όχι για αυτό, έναν τέτοιον άνδρα δεν τον θέλω γιατί ήταν εν γένει Κακια. Θα μου έκανε και άλλο κακό στην πορεία. Η Μαρία ήταν πολύ όμορφη με κακο χαρακτήρα και τέτοια θηλυκά κλείνουν σπίτια.
 
Τον χαρακτήρα της μητέρας της Λάσκαρη στον ίλιγγο πως τον κρίνετε; Επίσης τον εραστή της τον Νίκο που την εκμεταλλεύεται ασυστολα και την παρατα
 
Η Βουλα Ζουμπουλακη απεδωσε πολυ ωραια την ερωτοχτυπημενη μητερα που αντιμετωπιζει διλημμα αναμεσα στον εραστη της και την κορη της.
Ο Αλεξανδρακης στο εργο ειναι φρικτος τυπος. Ανηθικος μεχρι το κοκαλο. Και η Ζουμπουλακη τον αγαπαει με ενα παθος σπανιο. Αλλα ετσι ειναι συνηθως τα παθη: Ζημιαρικα εν τη γενεσει τους και εχουν συν τοις αλλοις τη δυναμη να αφαιρουν ακομα και τη στοιχειωδη λογικη οταν φωλιαζουν μεσα στην ανθρωπινη ψυχη. Στην ουσια δηλαδη ειναι αρρωστια.
Και πως τωρα εγω να κατακρινω μια αρρωστη γυναικα;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η Βουλα Ζουμπουλακη απεδωσε πολυ ωραια την ερωτοχτυπημενη μητερα που αντιμετωπιζει διλημμα αναμεσα στον εραστη της και την κορη της.
Ο Αλεξανδρακης στο εργο ειναι φρικτος τυπος. Ανηθικος μεχρι το κοκαλο. Και η Ζουμπουλακη τον αγαπαει με ενα παθος σπανιο. Αλλα ετσι ειναι συνηθως τα παθη: Ζημιαρικα εν τη γενεσει τους και εχουν συν τοις αλλοις τη δυναμη να αφαιρουν ακομα και τη στοιχειωδη λογικη οταν φωλιαζουν μεσα στην ανθρωπινη ψυχη. Στην ουσια δηλαδη ειναι αρρωστια.
Και πως τωρα εγω να κατακρινω μια αρρωστη γυναικα;
Ξέρω εγώ Μπάμπι, πιστεύω πως θα διάλεγα την κόρη όσο και τρέλα ερωτευμένη και να μούνα. Θα τον κράταγα έξω από το σπίτι τουλάχιστον. Την θεωρώ υπεύθυνη για όσα συνέβησαν στην Έλλη . Αυτήν όχι τον ανήθικο Γιώργο.
 
Από ποια ιστορία μεγάλης σταρ του Χόλιγουντ εμπνεύστηκε για τον ίλιγγο ο Δαλιανίδης;
 
Τι λέτε για τον Γιώργο τον σωφέρ στα " δάκρυα για την Ηλέκτρα";
 
Πιστευω κι εγω οτι και οι δυο αδελφες ειναι συμφεροντολογες. Αυτος αλλωστε ειναι και ο σκοπος του Αλεκου Σακελλαριου. Να μας παρουσιασει δυο τερατα που για το μονο που νοιαζονται ειναι ο εαυτος τους, αντε και τα παιδια τους.

Απο εκει και περα ομως, βλεπω τα πραγματα πολυ διαφορετικα. Οι γυναικες αυτες εχουν αδελφο εφοπλιστη. Ξαφνικα και με εναν πολυ περιεργο τροπο ο αδελφος τους παρουσιαζει ενα χαμινι που το προοριζει για πρωτη κυρια του σπιτιου. Κι εγω αν ημουν στη θεση τους, ακομα κι αν εβαζα την ευτυχια του αδελφου μου πανω απο το συμφερον μου, εναν νευρικο κλονισμο τον ειχα στο τσεπακι. Ενα κοριτσι του λαου, κατα πασαν πιθανοτητα αγραμματο, θα γινοταν σε λιγο η γυναικα του παμπλουτου αδελφου μου. Πολυ υποπτο αυτο και Κυριος οιδε τι μεσα ειχε επιστρατευσει η μικρη για το σκοπο της. Θα ημουν πολυ, παρα πολυ καχυποπτη απεναντι της και δε θα βασιζομουν καθολου στην ορθη κριση του αδελφου μου γιατι πολυ απλα ο ερωτας τυφλωνει και αποβλακωνει. Βεβαια, στην περιπτωση της ταινιας το κλωτσοσκουφι εχει χαρακτηρα αδαμαντινο, αλλα αυτο οι αδελφες δεν το ξερουν. Και που να το ξερανε δηλαδη οταν αυτο που πιστευουν οι ιδιες ειναι ο κανονας, ενω αυτο που συμβαινει στα αληθεια ειναι η εξαιρεση; Καθενας απο εμας πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικος στην επιλογη συζυγου και καποιος με περιουσια μεγαλη και αφθονο χρημα δεκα φορες προσεκτικοτερος.

Επειτα, ακομα κι αν υπηρχε τροπος οι αδελφες να πεισθουν για τις αγαθες προθεσεις της μικρης, και παλι θα υπηρχαν καποια προβληματα πρακτικης φυσεως: Που να το δειξεις το κλωτσοσκουφι και που να το παρουσιασεις; Φανταστειτε επισημο γευμα και να μην ξερει η Μαιρουλα απο που βαστανε το μαχαιροπιρουνο. Ουτε σε ανεπισημο δε θα τα εβγαζε περα. Και καλα, το σαβουαρ βιβρ μαθαινεται και καποια στιγμη θα μπορουσε η κυρια Βεγγελη να παυσει να ρεζιλευει τον αντρα της στον κυκλο των εφοπλιστων και των βιομηχανων. Σκεφτομαι ομως τι κοτσανες θα πεταγε μεχρι να γινει αυτο και ποσα γλωσσικα μαργαριταρια σε μια κοινωνια που τοτε ακομα, προτου ισοπεδοθουν ολα, κατι τετοια τα μετραγε πολυ. Ο Αλεξανδρακης θα επρεπε να αναλαβει περαν του ρολου του νεονυμφευθεντος και ρολο Πυγμαλιωνος.
Αν και καταλαβαινω απολυτα το σκεπτικο σου, νομιζω πως σημερα τετοια στερεοτυπα τεινουν πια να καταργηθουν. Και καλως ίσως...Πολλοι γονοι πλουσιων οικογενειων κάνουν πολύ εναλλακτικες επιλογες ανθρωπων και σε πολλες περιπτωσεις ακολουθουν εναν εναλλακτικο τροπο ζωης.
Αλλα ας μην παμε μακρια: ποια κοινωνικη μορφωση αραγε να ειχε η Τζινα Αλιμονου οταν παντρευτηκε το γονο Βαρδινογιαννη? Η να το παω ακομα πιο μακρια: Μπορει να υπηρξε μεγαλος σταρ του κινηματογραφου ο Κουρκουλος και ωραιοτατος αντρας, αλλα θα μπορουσε κανεις πριν το γάμο του με τη Μαριαννα Λατση να τον φανταστει να "συντρωει" με το Λατσαιικο? Προσωπικα οχι και τοσο...
 
Αν και καταλαβαινω απολυτα το σκεπτικο σου, νομιζω πως σημερα τετοια στερεοτυπα τεινουν πια να καταργηθουν. Και καλως ίσως...Πολλοι γονοι πλουσιων οικογενειων κάνουν πολύ εναλλακτικες επιλογες ανθρωπων και σε πολλες περιπτωσεις ακολουθουν εναν εναλλακτικο τροπο ζωης.
Αλλα ας μην παμε μακρια: ποια κοινωνικη μορφωση αραγε να ειχε η Τζινα Αλιμονου οταν παντρευτηκε το γονο Βαρδινογιαννη? Η να το παω ακομα πιο μακρια: Μπορει να υπηρξε μεγαλος σταρ του κινηματογραφου ο Κουρκουλος και ωραιοτατος αντρας, αλλα θα μπορουσε κανεις πριν το γάμο του με τη Μαριαννα Λατση να τον φανταστει να "συντρωει" με το Λατσαιικο? Προσωπικα οχι και τοσο...
Όλοι όμως κινούνται σε έναν άλφα κοινωνικό κύκλο πχ.ενας εφοπλιστής η επιχειρηματίας δεν θα κοιτάξει εμάς, καταρχήν που να μας γνωρίσει;
 
Και για την Ηλέκτρα τι σκέφτεστε; Θα φτάνατε σε τέτοια εκδίκηση απέναντι στην μάνα σας;
 
...ποια κοινωνικη μορφωση αραγε να ειχε η Τζινα Αλιμονου οταν παντρευτηκε το γονο Βαρδινογιαννη? Η να το παω ακομα πιο μακρια: Μπορει να υπηρξε μεγαλος σταρ του κινηματογραφου ο Κουρκουλος και ωραιοτατος αντρας, αλλα θα μπορουσε κανεις πριν το γάμο του με τη Μαριαννα Λατση να τον φανταστει να "συντρωει" με το Λατσαιικο? Προσωπικα οχι και τοσο...
Δεν ξερω τιποτα για την Αλιμονου. Ουτε τι μορφωση εχει, ουτε πως εζησε, ουτε απο που κρατα η σκουφια της. Φανταζομαι ομως πως σαν την ακραια περιπτωση της Αλικης στο Κλωτσοσκουφι δεν θα ηταν.
Τωρα σχετικα με τον Κουρκουλο, εγω δεν θα μπορουσα να τον φανταστω να συντρωει με το Λατσαιικο ουτε μετα τον γαμο του. :)
Ουτε και ο Γιαννης Λατσης βεβαια, γιατι οπως ξερουμε, τον Κουρκουλο δεν τον αποδεχτηκε ποτε. Μπορει να φταιει και το βεβαρημενο παρελθον της Μαριαννας. Μετα τον γαμο που εκανε με ενα δασκαλο του θαλασσιου σκι, στον επομενο γαμο παντρευτηκε ηθοποιο.
Σιγουρα οι αντιληψεις εχουν αλλαξει κατα πολυ τωρα πια, καλως η κακως. Εξαρταται απο την καθε περιπτωση θα ελεγα.
Καλο ειναι παντως γενικα, αυτοι οι ανθρωποι που διοικουν οικονομικες αυτοκρατοριες να ειναι πολυ προσεκτικοι με τους ανθρωπους που επιλεγουν για συζυγους τους. Οσο κι αν οι καιροι αλλαζουν, σε τετοιου ειδους ζητηματα παραμενουν παντα πονηροι.
 
Πίσω
Μπλουζα